Skip to main content
DA / EN

Dansk blod i amerikansk borgerkrig

Der findes utallige bøger om den amerikanske borgerkrig. Også af danske forfattere. Men ingen har hidtil skrevet om de op mod 1.000 danskere, der deltog i kamphandlingerne fortrinsvis på nordstaternes side.

Claus Clausen fra Ærø, Fritz Rasmussen fra Langeland, Ferdinand Winsløw og Christian Christensen, begge fra København.

Disse fire vidt forskellige herrer og deres vidt forskellige historier danner rammen om bogen "I krig for Lincoln - dansk blod i den amerikanske borgerkrig".

Journalist og adjunkt ved Amerikanske Studier Anders Bo Rasmussen har ved hjælp af dagbøger og breve fra tidlige danske udvandrere kunnet gendanne borgerkrigen med udgangspunkt i disse fire danskere, som alle var i krig for præsident Lincoln.

Bogen benytter de samme fortællemæssige greb, som Tom Buk-Swientys bøger om slaget ved Dybbøl i 1864 (Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als). Altså en fortællende fremdrift, og der benyttes scener og dialoger.

Fandt danske efternavne

Ideen til bogen fik Anders Bo Rasmussen i 2002, da han under et besøg på slagmarken ved Mississippifloden sammen med en kammerat indtastede sit danske efternavn i databasen over deltagere i borgerkrigen. Og til sin overraskelse fandt danske deltagere.

Redaktionen afsluttet: 13.10.2014