Skip to main content
DA / EN

Ny indsigt i afføring kan føre til nedsat gyllehørm

Forskere fra SDU har som de første målt og sammenlignet, hvordan gylle fra henholdsvis grise og køer danner ammoniak, der bidrager til gyllens stank. Det viser sig, at afføring fra grise er hurtigst til at danne ammoniak. Forskerne vil nu forsøge at finde en billig og effektiv metode til at bremse processen.

I de perioder, hvor der spredes gylle på markerne, ligger der en skarp hørm over store dele af Danmark. Det skyldes blandt andet den ildelugtende ammoniak i gyllen.

Henrik Karring, som er lektor i bioteknologi på SDU, har sammen med ph.d.-studerende Xiaorong Dai undersøgt den proces, der står bag dannelsen af ammoniak.
Den nye undersøgelse viser klart, at der er en stor forskel på, hvor hurtigt der dannes ammoniak i gyllen fra grise og køer. Forskningsresultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE.

Enzym sætter gang i processen

Når urin og afføring blandes og bliver til gylle, reagerer bakterierne i afføringen med urinstoffet i urinen, og det danner ammoniak. Processen sættes i gang af enzymet urease, der findes i nogle af afføringsbakterierne.
Ammoniak er en kvælstofforbindelse, og kvælstof bruges som næring til afgrøder, men for meget næring kan sætte naturen i ubalance. Det kaldes kvælstofforurening, og produktionen af grise og køer bidrager væsentligt til dette.
- Man har indtil nu antaget at urease reagerede ens i gylle fra grise og køer, men det nye studie sætter en tyk streg under, at griselort er klart hurtigst til at danne ammoniak, siger Henrik Karring.

En væsentlig årsag til denne forskel er, at urease-enzymernes aktivitetsniveau er mere end dobbelt så høj i ren lort fra grise som fra køer.

Første skridt mod blokering af gyllehørm

De nye målinger øger forståelsen for bestemte mekanismer, der styrer aktiviteten af urease i lort fra grise og køer. Det betyder, at der kan laves mere nøjagtige modeller for dannelsen af ammoniak i gyllen og dermed hvor meget ammoniak, der fordamper fra gyllen.
- Vores undersøgelser har givet os et rigtig godt udgangspunkt til at fortsætte forskningen med henblik på at finde en bioteknologisk løsning på ammoniakdannelsen i gylle. Jeg håber, at vi i nærmeste fremtid finder en effektiv og billig metode til at blokere dannelsen af ammoniak i gylle, siger Henrik Karring.

ENZYM-FAKTA: Et enzym er et protein, der får en bestemt kemisk reaktion til at forløbe hurtigere. En reaktion med enzymer er mange gange hurtigere end en reaktion uden. Da enzymet ikke forbruges i reaktionen, kan et enkelt enzymmolekyle genbruges mange gange.

Redaktionen afsluttet: 24.11.2014