Punkterede cellemembraner fører til forhøjet blodtryk
Forskere fra SDU har nu kortlagt, hvordan et muteret protein kan føre til huller i et protein i en celles membran. Hullerne forårsager forhøjet blodtryk, og opdagelsen kan nu føre til ny og bedre medicin mod forhøjet blodtryk.
Forhøjet blodtryk kan have mange årsager – en af dem er et bestemt muteret protein.
Nu er det lykkedes forskere fra Syddansk Universitet at aflure helt præcist, hvad det muterede protein sætter i gang af uheldige begivenheder i den menneskelige organisme.
- Den viden kan nu danne grundlag for ny og bedre medicin mod forhøjet blodtryk, mener ph.d. studerende Wojciech Kopec fra Memphys, SDU’s Center for Biomembrane Physics.
Han forklarer, at hans forskerkolleger på Aarhus Universitet for nogle år siden fandt ud af, at et bestemt muteret protein kunne sættes i forbindelse med forhøjet blodtryk. Men hvad sammenhængen var, har ikke kunne klarlægges før nu.
Wojciech Kopec har sammen med Memphys-kollegerne MeHimanshu Khandelia og Bastien Loubet samt Hanne Poulsen fra Aarhus Universitet afsløret, at det muterede protein fører til dannelsen af huller i et protein i en celles membran. Og så kan cellen ikke længere kontrollere, hvad der får lov at slippe ind og ud af cellens indre.
Der trænger salt ind
I dette tilfælde mister cellen kontrollen med sit indhold af salte. En rask og normal celle sørger for nøje at afstemme, hvor meget salt (sodium-ioner) der skal fjernes fra cellens indre, så den kan opretholde en perfekt saltbalance i den organisme, den er en del af.
- Men når der er hul, kan der trænge sodium-ioner ind i cellen, så saltindholdet bliver højt. For høje saltniveauer er forbundet med mange sygdomme, bl.a. forhøjet blodtryk, forklarer Wojciech Kopec.
Denne specifikke viden er særdeles brugbar for den del af lægevidenskaben, der udvikler ny medicin.
- Medicin er molekyler, og derfor er det i princippet let at udvikle en molekylær opskrift, der kan stoppe hullerne i membranen, lyder det fra Wojciech Kopec.
Forskerne fandt sammenhængen ved hjælp af en computersimulation, foretaget af en af de stærkeste computere i landet, nemlig HorseShoe 6, der står på Syddansk Universitet