Forsamlingshuse samler igen folk
Forsamlingshusene ligger langt fra øde hen. Det er en af konklusionerne i ny forskningsbaseret bogudgivelse om de gamle huse i de små danske lokalsamfund.
De er over 100 år gamle og har gennem tiderne lagt hus til alt fra ’suppe, steg og is-fester’ til dilettant-teater. Og nu er de også blevet analyseret og udkommet i bogform.
Professor ved Institut for Kulturvidenskaber, Johs. Nørregaard Frandsen har i samarbejde med arkivar Johnny Wøllekær fra Odense Stadsarkiv netop udgivet bogen, ’Forsamlingshusene er dansk kulturarv’ og det blev markeret fredag i Birkum Forsamlingshus.
Forskningen viser, at forsamlingshusene i mange lokalsamfund møder fornyet interesse, de har eksempelvis flere arrangementer end tidligere, især i 80’erne og 90’erne blev flere huse simpelthen blev nedlagt, fordi de ikke blev brugt.
Yoga og undervisning
- Det er i dag andre ting, man bruger disse forsamlingshuse til. De lægger stadig hus til familiefester, men nye tiltag som fx yogaundervisning eller undervisning for ældre i e-Boks vinder frem, siger Johs. Nørregaard Frandsen.
En del forsamlingshuse er blevet renoveret i de senere år, så de er bedre isolerede og med nye køkken- og toiletfaciliteter. Det er sket via lokale indsamlinger, fonde eller kommunale tilskud, så forfaldet er stoppet og husene kan igen samle lokalesamfundet. Men der er også udfordringer: ofte er det manglende økonomi, der kan hindre vedligeholdelse og dermed brugen af nogle af de omkring 800 forsamlingshuse, der ligger rundt om i Danmark.
-Og så ser vi også nogle generationsudfordringer. Det er ofte de lidt ældre, der bruger forsamlingshusene og for at sikre fremtiden er det vigtigt at de unge også får ejerskab. Også selv om nogle mener, at de glemmer at rydde ordentlig op efter sig, når de forlader det, lyder det fra Johs. Nørregaard Frandsen