Seneste nyheder
-
Hørelse
04.03.2021
Lungerne hjælper frøer med at finde en mage
Han-frøer kalder for at tiltrække hunner, men hvordan kan hunnerne høre, at det er en han af samme art, der kalder? Løvfrøer bruger samme princip som i støjreducerende høretelefoner – og de er langt bedre til det.
Læs artiklen -
Mørk energi
03.03.2021
Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?
Fysikere fra SDU foreslår, at der er en type ekstra mørk energi på spil i universet. Deres artikel om emnet fremhæves i videnskabeligt tidsskrift.
Læs artiklen -
Genanvendelse
01.03.2021
Solceller skal designes til bæredygtighed
Tungmetallet bly og stærk polymer bruges i solceller, men grønne teknologier bør designes til genanvendelse, påpeger forsker i innovation. Organiske solceller er et godt eksempel på en helt ny generation af grøn teknologi, hvor bæredygtighed er tænkt ind fra begyndelsen.
Læs artiklen -
Naturressourcer
26.02.2021
Kampen om fosfor intensiveres
Fosfor er et ganske simpelt grundstof, der udgør fundamentet for alt liv på Jorden. Men fosfor er også en begrænset ressource. Fosfor indgår derfor også i et geopolitisk stormagtsspil, der bliver intensiveret i disse år.
Læs artiklen -
Forskere i medierne
17.02.2021
Eksperter er også mennesker: Frederik Waage
I denne interviewserie skal vi møde fire forskere. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne. Og så er de almindelige mennesker.
Læs artiklen -
Følelsesliv
12.02.2021
Ensomhed er en grundfølelse hele året
Søndag den 14. februar er det Valentinsdag. En dag, hvor vi – selvom mange synes, det er lidt corny – fejrer kærligheden og tosomheden. For de mange, der føler sig ensomme, kan en dag som Valentinsdag måske være ekstra svær.
Læs artiklen -
Digitalisering
11.02.2021
Aaaargh, jeg bliver sindssyg!!!
De fleste digitaliseringer har til hensigt at gøre hverdagslivet nemmere for brugerne, men de kan også føre til frustration og afmagt.
Læs artiklen -
Klimabelastning
10.02.2021
Hvor meget CO2 udledte dine oldeforældre?
Hvor meget CO2 udledte en familie under den sorte omstilling i 1850’erne? Hvor meget udleder en familie under den grønne omstilling? Et nyt projekt sætter ansigt på CO2-udledning for at få os til at indse, hvor meget vi egentlig skal ændre vores liv for at leve op til FN’s klimamål.
Læs artiklen -
Infektioner
09.02.2021
Nyt våben mod resistente bakterier
Forskere har udviklet et nyt antibiotikum, der kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier og håber, det vil nå ud til patienterne.
Læs artiklen -
Forskere i medierne
09.02.2021
Eksperter er også mennesker: Hans Jørn Kolmos
I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.
Læs artiklen -
Genåbning
08.02.2021
Tilbage i corona-skolen
Nu vender de yngste elever tilbage til skolerne, og de har stigende corona-bekymring og en del negative oplevelser fra hjemmeskolen med i tasken. Uddannelsesprofessor Ane Qvortrup guider til, hvordan skolerne kan løfte udfordringerne.
Læs artiklen -
Sprog på tværs
02.02.2021
Sprogundervisningen får et løft
Det er hurtigere og mere effektivt at lære nye sprog, hvis man arbejder tværsprogligt i undervisningen, viser forskningen. Nyt udviklingsprojekt vil have den viden ud at virke på læreruddannelserne.
Læs artiklen -
Forskere i medierne
02.02.2021
Eksperter er også mennesker: Christine Stabell Benn
I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.
Læs artiklen -
Arkæometri
01.02.2021
Jesu apostle videnskabeligt undersøgt
I en romersk kirke ligger relikvierne af to af Jesu apostle. Kirken har helt ekstraordinært tilladt kemiske analyser af dem for at få mere at vide om deres oprindelse.
Læs artiklen -
Sundhed
01.02.2021
Jo længere amning, jo færre infektioner hos baby
Et nyt studie viser en beskyttende sammenhæng mellem amning og hospitalsindlæggelser for infektioner hos småbørn.
Læs artiklen -
Vitamintilskud
28.01.2021
D-vitamin har ingen relation til knoglestyrke hos syvårige danske børn
Måske kan en ny undersøgelse fra SDU og Odense Børnekohorte på OUH tage lidt selvbebrejdelse væk fra de forældre, der nu og da glemmer D-vitamindråberne til deres spædbørn.
Læs artiklen -
Forskere i medierne
26.01.2021
Eksperter er også mennesker: Morten Sodemann
I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.
Læs artiklen -
Droner
19.01.2021
Ny intelligent drone tjekker højspændingsledninger
Et hold forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har udviklet en intelligent drone, som kan tjekke højspændingsledninger for fejl og korrosion. Når dronen løber tør for strøm, genoplader den sig selv i det magnetiske felt rundt om ledningen.
Læs artiklen -
Coronakrisen
18.01.2021
Sådan klarer de små virksomheder krisen
Knap to tredjedele har klaret sig godt igennem coronakrisen, mens godt en tredjedel af de små og mellemstore virksomheder rammes hårdere. Det viser en ny undersøgelse fra SDU.
Læs artiklen -
Cancer
14.01.2021
Hvorfor spredes brystkræft ofte i overvægtige kvinder?
Hvert år rammes ca. 5.000 danske kvinder af brystkræft. Fedme gør kræftcellerne endnu mere aggressive, så de nemmere spredes i kroppen. Rasmus Siersbæk forsker i dette og håber at kunne finde bedre behandlingsmetoder.
Læs artiklen -
Cybersikkerhed
12.01.2021
Den danske tillidskultur er et problem for cybersikkerheden
Cybersikkerhed er en global udfordring, og i Danmark adskiller sikkerhedsniveauet sig ikke væsentligt fra andre lande. Der er dog kulturelt betingede udfordringer, som særligt gør sig gældende i Danmark, mener forsker bag ny rapport.
Læs artiklen -
Bæredygtighed
08.01.2021
Tomater fra varme lande er bedre for klimaet
Tomater fra drivhuse udleder cirka otte gange mere CO2 end dem, som gror under åben himmel. Forskere har afdækket verdens mest spiste grøntsags klimaaftryk, og drivhuset er den store CO2-synder.
Læs artiklen -
Zoom ind på...
06.01.2021
Kommunalvalg 2021
De 98 kommuner løser en bred vifte af opgaver, som har indflydelse på den enkelte borgers tilværelse. 16. november er der kommunalvalg igen, hvor den enkelte borger kan få indflydelse på de beslutninger, der træffes dér, hvor man er bosat. Forberedelser til valget er allerede i gang. Det uddybes her af professor i statskundskab, Ulrik Kjær.
Læs artiklen -
Høretab
17.12.2020
Hør nu godt efter!
Audiologi handler om hørelse – men også om hjernen. På SDU har den audiologiske forskergruppe vokseværk og boltrer sig i nye laboratorier på campus med projekter, der udforsker hørelsen og sigter mod at gøre det lettere at behandle høretab.
Læs artiklen -
Celleforskning
11.12.2020
Forskere vil kortlægge dine celler. Alle 37 billioner
Vi er på vej til at vide mere om menneskekroppens celler, end nogen forsker nogen sinde har turdet drømme om. Men hvad skal vi bruge det til?
Læs artiklen -
Biogas
08.12.2020
Forskere omdanner CO2 til bæredygtige brændstoffer
Teknologien skal snart afprøves på et af Danmarks største biogasanlæg, som ser ind i en fremtid, hvor biogassen ikke blot bliver skabt ud af gylle og kartoffelskræller, men også CO2.
Læs artiklen -
Plantemedicin
07.12.2020
Cannabisplantens lange vej til medicinskabet
Milliarder er investeret, og første danske medicinske cannabisprodukt er på markedet. I orkanens øje står forsker Rime Bahij, som drømmer om at kortlægge cannabisplantens indholdsstoffer.
Læs artiklen -
Pandemi
03.12.2020
Sådan påvirkede COVID-19 sundhedsvæsenet
Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen er aktuel med en ny bog, som kaster et kritisk blik på, hvordan vi var rustet til en pandemi som COVID-19, og hvilke konsekvenser virussens indtog har haft for sundhedsvæsenet og patienterne.
Læs artiklen -
Kræft
30.11.2020
Forsker vil udvikle creme, som kan hjælpe kræftpatienter
Forsker Tore Bjerregaard Stage vil udvikle en creme til patienter med smerter i huden efter kemoterapi. Cremen skal mindske generne efter behandling hos brystkræftpatienter og børn med leukæmi eller hjernetumorer.
Læs artiklen -
Doktordisputats
27.11.2020
Romaner er mere end bare ord
Forfattere og forlag har de seneste årtier eksperimenteret løs med billeder, typografi og layout i romanen som stort set aldrig før. Derfor har SDU’s nye doktor i multimodal stilistik udviklet en solid værktøjskasse til at forstå, hvordan romanens mange elementer påvirker læseoplevelsen.
Læs artiklen -
Arkæometri
24.11.2020
Polarforskerens sidste timer
Kemiske analyser af sort klat i dagbog kaster nyt lys over polarforsker Jørgen Brønlunds tragiske endeligt i Grønland i 1907.
Læs artiklen -
Lægemidler
19.11.2020
Hele verden ser på muligheden for at genbruge medicin
Fremtidens medicin mod en lang række sygdomme findes måske i de lægemidler, der allerede er udviklet. Forskere fra blandt andet SDU leder efter lægemidler, som måske kan have effekt på helt andre sygdomme, end de er godkendt til behandling af.
Læs artiklen -
Virusbekæmpelse
17.11.2020
Dansk supervåben mod corona – og nye vira?
Nanoforskere fra SDU vil sammen med produktions- og handelsvirksomheden Abena skabe et mundbind, der ikke blot uskadeliggør corona-virussen, men også alarmerer brugeren, når mundbindet kommer i kontakt med virusset.
Læs artiklen -
Medieforbrug
17.11.2020
Influencere erobrer medielandskabet
Med coronakrisen og samfundsbevægelser som Black Lives Matter og #metoo har influencere fået en ny rolle i medielandskabet, og de gør et voksende indhug i det publicistiske kredsløb. Det viser et forskningsprojekt, som har udforsket, hvilken rolle influencere spiller blandt unge.
Læs artiklen -
Dybhavsgrave
11.11.2020
På jagt efter havets dybeste hemmeligheder
Dybhavsgravene er nogle af de allermindst udforskede steder på Jorden. Vi ved ikke ret meget om, hvad der foregår dernede, men det vil ændre sig. Ambitiøse ekspeditioner er nemlig på vej.
Læs artiklen -
Sprogudvikling
10.11.2020
Flersprogede børn får ekstra sproghjælp i Covid-19-krisen
Flersprogede børn i Odense og Esbjerg får nu hjælp til at begrænse de negative konsekvenser af corona-krisen. I et nyt projekt tilbyder den frivillige organisation 2 Timer om Ugen og sprogforskere fra SDU ekstra sprogstimulering og forældrestøtte.
Læs artiklen -
Boligfinansiering
09.11.2020
Boligen som investering øger forskel mellem land og by
Boligmarkedet uden for de større byer er udfordret, og forskellen mellem land og by bliver større og større. Forskningsprojekt viser, at det blandt andet har rod i den måde, finansieringen af boligmarkedet er skruet sammen på.
Læs artiklen -
Covid-19 i oplevelsesbranchen
05.11.2020
Da covid-19 lukkede Roskilde Festival
Da Danmark lukkede ned i marts på grund af Covid-19, fik det store konsekvenser for oplevelsesbranchen, herunder landets festivaler, der blev tvunget til at aflyse. Én af festivalerne er Roskilde Festival, og en netop udgivet rapport fra SDU har undersøgt, hvad aflysningen af festivalen betyder for festivaldeltagerne. Rapporten er den første af sin slags.
Læs artiklen -
Ny forskning
29.10.2020
Kan gulerødder bekæmpe diabetes?
Forsker Eva Arnspang Christensen har for første gang vist en sammenhæng mellem stoffet falcarindiol i gulerødder og diabetes. Nu jagter hun penge til at teste, om gulerødder kan bekæmpe diabetes i et klinisk forsøg.
Læs artiklen -
Forsøgsdyr
27.10.2020
Ny medicin uden dyreforsøg
Forskere vil mindske brugen af dyreforsøg, når der skal udvikles ny medicin. Computer-simuleringer kan i stigende grad klare opgaven bedre.
Læs artiklen -
Kreativitet
20.10.2020
Kunstnere skaber økonomisk vækst
Storbyer som New York og Los Angeles tiltrækker hvert år tusindvis af kunstnere, der drømmer om at slå igennem. Et nyt forskningsprojekt på SDU viser, at det rige kulturliv er med til at skabe økonomisk vækst i USA’s største byer.
Læs artiklen -
Amerikansk valg
15.10.2020
Derfor holder Trump til flere kritiske sager end andre præsidenter
Trumps fire år som amerikansk præsident har været præget af en stribe alvorlige sager, men Trump har verfet alle skandalerne af sig. Hvorfor holder Trump til langt flere kritiske sager end andre politikere? Det svarer to af landets førende USA-eksperter på.
Læs artiklen -
Små revolutioner
15.10.2020
Forsker bruger mini-hjerner til sygdomsforskning
Professor Martin Røssel Larsen forsker i hjernesygdomme, og for at forstå dem bedre laver han mini-hjerner af stamceller i sit laboratorium.
Læs artiklen -
Lys i mørket
12.10.2020
Verden er fuld af selvlysende dyr
Forskere har været på dykkertogt og beretter, at samtlige undersøgte dyr har selvlysende evner. Selvlysende organismer er mere almindelige, end vi umiddelbart tror – også i Danmark.
Læs artiklen -
Zoom ind på ...
05.10.2020
Naturen under pres
Urbanisering, infrastruktur og landbrugsproduktion giver færre og færre uberørte naturarealer – og det truer dyrearter og økosystemer i hele verden.
Læs artiklen -
Iværksættere
02.10.2020
Hybride iværksættere har mindre chance for at få succes
Prøver man at starte egen virksomhed, samtidig med at man søger job, er det langt mindre sandsynligt, at man lykkes med sin virksomhed. Det viser et nyt studie fra SDU.
Læs artiklen -
Kulturarv
01.10.2020
Mysteriet om 900 år gammelt helgenskrin løst
Nye videnskabelige undersøgelser afslører, at Knud Den Hellige ikke ligger med sine egne ligklæder i sit helgenskrin i Odense Domkirke. De tilhører formentlig hans bror, Benedikt.
Læs artiklen -
Arbejdsmiljø
01.10.2020
Medarbejderinddragelse skal sikre færre nedslidte
Hjælpemidler er nødvendige, hvis social- og sundhedshjælperen og mureren skal holde til at gå på arbejde, når de er fyldt 70. Men alt for mange hjælpemidler ender med at samle støv.
Læs artiklen -
Demokrati
22.09.2020
Demokratiet står i en midtlivskrise
Demokratiet har oplevet markante tilbageslag over de seneste årtier. I ny bog undersøger danske forskere de demokratiske problemer i dybden, og konklusionen er klar: Problemerne er ganske alvorlige og corona-krisen gør det ikke bedre.
Læs artiklen -
Bæredygtighed
21.09.2020
Beton opsuger store mængder CO2
Betonbygninger optager CO2 ligesom træerne. Nye beregninger viser, at beton optager cirka 30 procent af den mængde CO2, som cementproduktionen udleder.
Læs artiklen -
Techgiganter
17.09.2020
De giver dig sjove kattevideoer på nettet...
... får de verdensherredømmet i bytte? Peter Schneider-Kamp er professor i datalogi og bekymret over, at vi giver techgiganterne for stor magt, når vi lader dem indsamle data om os.
Læs artiklen -
Vandkvalitet
14.09.2020
Biologer har brug for din hjælp
Vidste du, at der er 9000 søer på Fyn? Vi mangler vandprøver fra dem – vil du tage en med til forskerne, hvis du er på tur?
Læs artiklen -
Robotteknologi
26.08.2020
Billigere fly i sigte: SDU er med i verdensnyhed
Forskere fra Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne Terma og Technicon udviklet et færdigt robotteknologisk system til fremstilling af kompositdele. Løsningen kan revolutionere produktionen af dele til fly, biler og vindmøller.
Læs artiklen -
Svangerskab
20.08.2020
Er du klar til gravide mænd og gamle mødre?
Nye teknologier – især nedfrysning – og ændret lovgivning er i fuld gang med at forandre, hvem der kan få børn og hvornår vi kan få børn. Men i Danmark er det ikke alle, som har lige adgang til de teknologiske muligheder og dermed forældreskab.
Læs artiklen -
COVID-19
13.08.2020
COVID-19: Hvordan har social afstand påvirket infektionsraten?
Forskere har gravet i data fra Google og Apple, og de afslører effekten af social afstand i Europa.
Læs artiklen -
Coronavirus
12.08.2020
Slut med håndtrykket?
Håndtrykket har været vores foretrukne hilsen siden 1800-tallet. Men med covid-19 pandemiens indtog synes håndtrykkets status truet. Vi har bedt professor Johs. Nørgaard Frandsen gøre os klogere på håndtrykkets historie og komme med nogle bud på, hvilke hilseformer vi kan sætte i stedet.
Læs artiklen -
Læseroplevelser
14.08.2020
Litteratur giver adgang til unikke universer
Et netop overstået forskningsprojekt har undersøgt, hvordan litteraturen bliver brugt til at lukke læseren ind i forskellige sociale miljøer, og hvordan dette kan være med til at skabe en større anerkendelse af problematikker, der knytter sig til racialisering, sygdom og køn.
Læs artiklen -
Ny medicin
12.08.2020
Fra skorpiongift til hjertemedicin
Nyt studie gør forskere klogere på, hvordan skorpionens gift kan udnyttes som medicin mod hjerteanfald.
Læs artiklen -
Genåbning
10.08.2020
Elever og lærere ser positivt på ”corona-skolen”
Både elever og lærere har oplevet skolehverdagen præget af udeskole og corona-restriktioner som positiv. Det viser den første større undersøgelse af skolernes genåbning, som et forskerhold fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU står bag.
Læs artiklen -
Bevægelse
10.08.2020
Da fitness flyttede hjem
Den ugentlige tur i træningscenteret betyder mere for danskerne, end vi går og tror. For efter at corona lukkede landets motionscentre, er det gået op for danskerne, hvor stor en rolle daglig motion spiller for vores velvære. Det viser en undersøgelse fra SDU.
Læs artiklen -
Kvindeliv
10.08.2020
At blive én, som nogen har brug for
Kvindeliv i Danmark er fundamentalt forandret i løbet af de seneste 50 år, og det viser sig naturligvis også i litteraturen. Ny ph.d.-afhandling sætter fokus på, hvad den moderne kvindelige udviklingsroman fortæller om muligheder og problemer i det moderne kvindeliv.
Læs artiklen -
Pandemi
30.07.2020
COVID-19: Næste bølge er på vej til Danmark og kan blive ligesom den første
Fysikere forudser, at Danmark og en række europæiske lande bliver ramt af ny COVID-19-bølge i løbet af september, og at den vil klinge af efter ca. to uger.
Læs artiklen -
Identitet
04.08.2020
Danskerne glemte ikke, hvor de kom fra
Da en stor del af den europæiske befolkning begyndte at udvandre til USA, gik de danske udvandrere langt hen ad vejen fri af diskrimination i deres nye hjemland. De forsøgte at bevare deres danskhed i en ny tilværelse, hvor balancen mellem to nationaliteter var svær.
Læs artiklen -
Litteratur
20.07.2020
Litteraturforskerens syv bedste tip til ny litteratur
Hvilke nye bøger er den bedste sommerferielæsning? Det spurgte vi Camilla Schwartz om, der forsker i nyere litteratur.
Læs artiklen -
Innovation
16.07.2020
Ny innovationsform er vokset ud af coronakrisen
Whisky og gin fra Nyborg Destilleri bliver til håndsprit, Grundfos producerer 100.000 visirer, og fibermaterialer bliver til ansigtsmasker i stedet for bleer. Forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt danske virksomheders omlægning til værnemidler under coronakrisen, og de har opdaget en helt ny innovationsform.
Læs artiklen -
Skeletsamling
15.07.2020
Skeletterne sladrer om livet før døden
Forskere henter vigtig nutidig viden om epidemier, dødsårsager og aldersbestemmelse fra de gamle knogler i skeletsamlingen på Syddansk Universitet.
Læs artiklen -
Litteratur
14.07.2020
De fem bedste klassikere, du kan læse i ferien
Hvilke klassikere er den bedste sommerferielæsning? Det har vi spurgt ekspert i klassisk litteratur, Sofie Kluge, om.
Læs artiklen -
Miljø
13.07.2020
Ny opfindelse reducerer ammoniak, metan og dårlig lugt fra gylle
En ny miljøteknologi har i laboratorieforsøg vist imponerende resultater. I de bedste tilfælde kunne svinegylles ammoniakfordampning nedbringes med op til 95 procent.
Læs artiklen -
Klimaforandring
09.07.2020
Kraftig regn efter tørke kan give fiskedød
I 2018 var sommeren ekstremt tør. Da regnen endelig kom, forårsagede den massiv fiskedød i et stort, netop genoprettet sø-miljø. Sådanne begivenheder kan fuldstændigt nulstille et økosystem, og det vil ske igen, vurderer biologer.
Læs artiklen -
EU
08.07.2020
Eurozonens krise lurer igen
Hen over sommeren forhandler EU’s ledere EU-budgettet på plads. Eurozonen er især hårdt ramt, og der er udsigt til den største økonomiske tilbagegang siden Anden Verdenskrig.
Læs artiklen -
universet
03.07.2020
Nye, uforklarlige signaler fra rummet: Hvad foregår der?
Rummet har sendt nogle signaler til os, som forskerne ikke kan forklare. Måske er det signaler fra en partikel, som hidtil har formået at holde sig skjult, mener fysikere fra SDU.
Læs artiklen -
Teknologi
01.07.2020
Varmefølende kameraer skal fange kritisk syge patienter
To softwarestuderende fra SDU har udviklet en app, som via termiske billeder hurtigt beregner temperaturforskellen mellem næsetip og øjenkrog. Overlæge i akutmedicin tror, at termiske målinger kan være fremtidens redskab til at spotte kritisk syge patienter.
Læs artiklen -
Innovation
29.06.2020
Studerende hjælper patienter med hjernekræft med ny hurtig test
Ingeniørstuderende har udviklet en test, som kan sikre kræftpatienter hurtigere og bedre behandling. Biotekvirksomheden PentaBase kalder opdagelsen banebrydende.
Læs artiklen -
Miljøudfordring
25.06.2020
Truslerne fra mikrouniverset
De usynlige partikler er overalt omkring os, i maden, i vandet, i luften og sågar i os, og mens nogle kan være skadelige, kan andre være den næste store medicinske revolution. Forskere fra SDU er med helt fremme inden for forskningen i alt det, som vi ikke kan se.
Læs artiklen -
Marinbiologi
24.06.2020
Vandmænd indeholder 0 kalorier, hvorfor gider fisk æde dem?
Ny undersøgelse viser, at vandmænd faktisk er en vigtig fødekilde for mange af havets dyr som fisk, skildpadder og krebsdyr.
Læs artiklen -
Motion
23.06.2020
Hvorfor bevæger danskerne sig?
”Danmark i Bevægelse” er et nyt forsknings- og formidlingsprojekt, som skal gennemføre den største undersøgelse nogensinde af danskernes motiver og muligheder for bevægelse. Professor Bjarne Ibsen uddyber baggrunden for projektet.
Læs artiklen -
COVID-19
23.06.2020
Elefantrobot skal få børn til at vaske hænder
Håndsprit og sæbe er vigtig i kampen mod Covid-19, men for børn i skoler og børnehaver kan det være svært at se meningen med alt den håndhygiejne. Som en del af et større projekt bygger forskere nu en elefantlignende robotenhed, der skal motivere ungerne til at huske de rene hænder.
Læs artiklen -
Hverdags-dilemmaer
22.06.2020
Kan teater hjælpe klimaet på rette vej?
Studerende har været med i improviseret teater for at blive bevidste om, hvordan de kan leve mere bæredygtigt. Bag projektet står forskere fra SDU, og de er imponerede over de unges engagement.
Læs artiklen -
Præsidentvalg
18.06.2020
En beskidt kamp om USA’s fremtid
Det kommende præsidentvalg i USA bliver en beskidt omgang, når Joe Biden vil forsøge at overtage præsidentposten fra Donald Trump. Det vurderer SDU-forsker Niels Bjerre Poulsen og forudser en tæt valgkamp, der bliver påvirket af den nuværende coronavirus.
Læs artiklen -
Fødevarer
17.06.2020
Chips med mindre salt smager lige så godt
Fornøjelsen ved at spise chips forringes ikke ved at skære markant i saltindholdet. Chips smager lige så godt, når de indeholder 30 procent mindre salt. Det overraskende resultat er forskere på Syddansk Universitet nået frem til ved at teste 200 unges chips-smag.
Læs artiklen -
Religionshistorie
17.06.2020
Stenalderens religion udforskes
Femern-udgravningerne kan afsløre helt nye sider af stenaldermenneskenes religion og ritualer. Det er i hvert fald planen med et nyt samarbejde mellem SDU’s religionshistoriker Mikael Rothstein og Museum Lolland Falster.
Læs artiklen -
3D-print
16.06.2020
Implantater styrker sammensyninger på tarme
Hul på sammensyningen er en hyppig og alvorlig komplikation hos patienter, der er blevet opereret i tarmene. Forskere har udviklet et 3D-printet implantat, der kan hjælpe patienterne.
Læs artiklen -
Drones4Safety
14.06.2020
Droner i flok skal overvåge Europas broer og jernbaner
Et stort EU-projekt med SDU i spidsen skal de kommende tre år udvikle et automatisk dronesystem til overvågning af broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur. Dronerne skal flyve i flok, fotografere konstruktionerne og give besked om behov for reparationer.
Læs artiklen -
Prognoser
08.06.2020
Levetid: Din indkomst har mere at sige end din uddannelse
Økonomer har udarbejdet en ny prognosemodel for, hvor længe vi kan forvente at leve. Den tager afsæt i indkomst og formue og viser, at alle de store indkomstgrupper i befolkningen generelt kommer til at leve længere, og at de følges nogenlunde ad.
Læs artiklen -
Grundloven
04.06.2020
Grundlovssikrede rettigheder suspenderet under corona-krisen
Borgernes frihedsrettigheder er blevet begrænset under corona-krisen med gennemførelsen af epidemiloven. Professor på Juridisk Institut, Frederik Waage, uddyber her, om disse begrænsninger er forenelig med grundloven.
Læs artiklen -
Anbragte børn
02.06.2020
Når staten bliver far og mor
Problemer med retssikkerhed for familierne og manglende dokumentation præger anbringelsernes historie i Danmark. Det påviser Cecilie Bjerres ph.d.-afhandling. Historikeren har et råd til politikerne: Fordyb jer i den historiske viden om anbringelser af børn, før der igen reformeres.
Læs artiklen -
Coronatest
27.05.2020
Robot kan pode patienter for covid-19
Robotforskere fra SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot, som kan pode for covid-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare. Prototypen har med succes podet flere personer. Teknologien virker! Jubler forskerne bag.
Læs artiklen -
Sammensværgelse
25.05.2020
Konspirationsteorier er udtryk for et land i krise
På verdensplan findes der utallige konspirationsteorier, som siges at være skabt af folk med livlige fantasier. Men ifølge en forsker på SDU ligger der mere bag galskaben, for teorierne kan være med til at beskrive og forklare et land i politisk krise.
Læs artiklen -
Plakater
20.05.2020
Derfor er Genforeningen stadig vigtig
Selvom markeringen af 100 års-jubilæet for Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark er udskudt på grund af corona-krisen, er der grund til at dvæle et øjeblik ved begivenhederne dengang. De havde og har fortsat kæmpe betydning både følelsesmæssigt, politisk og nationalt, forklarer SDU-historiker.
Læs artiklen -
EU
18.05.2020
Det europæiske demokrati skal styrkes
To forskere fra SDU er med i et internationalt forskerteam, der skal undersøge, hvordan demokratiet i Europa påvirkes af ændringer i politisk information.
Læs artiklen -
Høretab
14.05.2020
Forskere vil afskaffe ventetid til høreprøver
Patienter med høretab venter måneder på en høreprøve. Det skal være slut. Forskere er ved at udvikle en ny høretest, som sikrer, at både patienter og hospitaler sparer tid.
Læs artiklen -
Miljø
13.05.2020
Du kan ikke undgå mikroplast
Ingen mennesker på denne jord kommer gennem livet uden at trække vejret, drikke vand og indtage salt. For langt de fleste af os betyder det også et ufrivilligt indtag af mikroplast.
Læs artiklen -
Makaber opdagelse
07.05.2020
Gople bruger kannibalisme til at brede sig
Kald det en investering i fremtiden: Ribbegoplen producer enorme mængder afkom og bruger det som spisekammer, når den løber tør for føde i nye leveområder.
Læs artiklen -
Vandplan
07.05.2020
SDU skal sikre rent drikkevand i Indien
Indien tørster. Næsten halvdelen af befolkningen risikerer at blive ramt af vandmangel. Den indiske regering er derfor ved at udrulle en storslået vandplan, som forskere i miljøteknologi skal hjælpe med at føre ud i livet.
Læs artiklen -
Graviditet
06.05.2020
Hvad betyder COVID-19 for gravides mentale sundhed?
Forskere fra SDU spørger alle danske gravide kvinder om, hvordan de har det, og hvordan de oplever at være gravid under en pandemi.
Læs artiklen -
Økonomi
05.05.2020
Hjulene kom hurtigt i gang efter pandemi
Den økonomiske nedtur efter den spanske syge var overstået på få år, lyder konklusionen i et nyt studie, som dermed rummer et håb om, at den igangværende recession får et kort liv.
Læs artiklen -
Folkeskolen
04.05.2020
Hver 5. elev har svært ved corona-undervisning
Ny undersøgelse af elever og forældres oplevelse af nødundervisningen i grundskolen viser, at knap 20 procent af eleverne har det svært med nødundervisning og 35 procent af forældrene er bekymrede for børnenes læring.
Læs artiklen -
Kemi
01.05.2020
Gennembrud i arbejdet med molekylære maskiner
Molekylære maskiner har potentiale til at revolutionere fremtiden – hvis vi altså kan lære at styre dem. Nu melder SDU-forskere, at de har fundet en metode til at styre de små maskiner, så de bevæger sig i en bestemt retning, fx ind i blodbanen.
Læs artiklen -
Genanvendelse
30.04.2020
Opskyllet tang: Klamt eller værdifuldt?
Isolering, gødning og dyrefoder: Mennesket har i århundreder udnyttet strandens opskyllede tang og ålegræs på et utal af måder, som også giver mening i dag, lyder det fra forskere, der opfordrer til bedre udnyttelse.
Læs artiklen -
COVID-19 mediedækning
27.04.2020
Nyhedsbrugere savner faktatjek og løsninger
Næsten halvdelen af danskerne er tilfredse med mediernes dækning under corona-pandemien, men en del nyhedsbrugere efterlyser mere faktatjek og historier med fokus på håb og løsninger, viser en ny undersøgelse fra SDU.
Læs artiklen -
Bakterieforskning
23.04.2020
Forskere vil udsulte farlige streptokokker
Streptokokken er en af de bakterier, der globalt set tager flest menneskeliv. Nyt forsøg tyder på, at bakterien kan udsultes og dermed blive ufarlig.
Læs artiklen -
Hjemmeundervisning
20.04.2020
Gymnasieelever savner skolehverdagen
Som en del af genåbningen af Danmark, vender de ældste elever i dag tilbage på landets gymnasier. Samtidig viser en ny undersøgelse, at gymnasieeleverne har savnet hverdagen på skolen. Samtidig har mange oplevet onlineundervisningen som sværere og mere kedelig end den normale undervisning.
Læs artiklen -
Beskyttelse
17.04.2020
SDU og Ingeniører uden Grænser sørger for ansigtsmasker i Afrika
Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Klinisk Institut har iværksat et samarbejde med Ingeniører uden Grænser om produktion og distribution af ansigtsmasker i Sierra Leone og Guinea-Bissau. Formålet er at begrænse smitten med COVID-19 og teste maskernes effekt.
Læs artiklen -
Eventyr
15.04.2020
Forskere skal kortlægge H.C. Andersens litterære tricks
SDU-forskere skal nu på opdagelse i manuskripterne til 50 af H.C. Andersens mest kendte eventyr og historier for at finde ny viden om H.C. Andersens kreative proces.
Læs artiklen -
Demokrati
02.03.2020
Middelklassen bestemmer mest
Mange nyere studier viser, at den økonomiske politik passer bedst til de riges ønsker. Ny forskning udfordrer denne opfattelse og udpeger middelklassen som den gruppe, der har fået mest ud af den politik, der føres.
Læs artiklen -
Økonomi
08.04.2020
Sociale netværk var vigtige for eliten
Da slaveriet blev forbudt i USA, frygtede slaveejere at miste deres økonomiske velstand. Et nyt forskningsprojekt kan dog konkludere, at slaveejernes efterkommere forblev på samfundets top.
Læs artiklen -
Behandling
03.04.2020
Klager fra patienter skal komme andre til gode
Hvert år er 2700 patienter så utilfredse med behandlingen i Region Syddanmark, at de vælger at klage. Sagerne behandles og afgøres, men de bruges ikke til at forbedre behandlingen for andre. Det vil SDU-forskere forsøge at ændre.
Læs artiklen -
Coronavirus
03.04.2020
Test på vej: Få svar om coronavirus på 10 minutter
SDU-forskere og virksomheden BioPorto samarbejder om en test, der hurtigt kan identificere, om en person er smittet med coronavirus. Den kan få stor betydning i forhold til at stoppe smitte fra person til person.
Læs artiklen -
Hørelse
01.04.2020
Skarver hører overraskende godt
Nyt studie viser, at skarvens hørelse er mere sensitiv under vand end i luften. Den viden kan bruges til at beskytte sårbare fuglearter.
Læs artiklen -
Levetid
26.03.2020
Pattedyr: Vildtlevende hunner lever længere end hanner
Det er ikke kun hos mennesker, at kvinder lever længere end mænd. Blandt vildtlevende pattedyr er den gennemsnitlige levealder hele 18,6 pct. længere for hunner end hanner. Hos mennesker er forskellen ”kun” 7,6 pct.
Læs artiklen -
Cannabis
24.03.2020
Cannabis hjælper med at bekæmpe resistente bakterier
Ny forskning viser, at antibiotika bliver mere effektivt og kan slå flere bakterier ihjel, hvis man kombinerer det med et stof fra cannabis-planten.
Læs artiklen -
Coronavirus
20.03.2020
Data skal sikre corona-afstand i supermarkedet
Virksomhed og forskere fra SDU er snart klar med et visuelt live-overblik, der ved hjælp af data og sensorteknologi skal hjælpe kunder i supermarkeder med at holde afstand i køen, så de ikke smitter.
Læs artiklen -
Køkkenkultur
17.03.2020
Kobber i knogler sladrer om Middelalderens valg af køkkenredskaber
Hvem af vores forfædre brugte køkkenredskaber af kobber? Og hvor gjorde de det? Det kan nye kemiske analyser af knogler afsløre.
Læs artiklen -
Bæredygtighed
11.03.2020
H.O.R.T.U.S. XL suger CO2 ud af luften
Kunstinstallationen er verdens første 3D-printede bioreaktor. Den er skabt af SDU CREATE-gruppen med en teknologi, der måske kan være med til at løse de store klimaudfordringer.
Læs artiklen -
Ny forskning
10.03.2020
SDU intensiverer forskningen i kunstig hud
Forskere vil udvikle og 3D-printe hud til mennesker. Novo Nordisk Fonden giver 15 mio. kr. til nyt forskningsprojekt.
Læs artiklen -
Samliv
09.03.2020
Beskytter kejsersnit mod seksuelle problemer?
Ny forskning indikerer, at frygt for udfordringer med sexlivet ikke bør bruges som argument for kejsersnit. Tværtimod har kvinder, der føder vaginalt, færre seksuelle problemer på sigt.
Læs artiklen -
Miljøvenlig
05.03.2020
Ny metode genanvender 95 procent platin
I dag brændes industriskrot for at genanvende det sjældne og kostbare metal platin, men en forsker fra SDU har fundet en metode, som miljøvenligt og billigt genanvender over 95 procent platin.
Læs artiklen -
Zoologi
28.02.2020
Store karismatiske dyr i zoo udløser mange penge til naturbevarelse
En del af zoologiske institutioners indtjening går videre til bevarelsesprojekter for vilde dyr og deres levesteder. Store karismatiske dyr sælger billetter.
Læs artiklen -
Bæredygtighed
27.02.2020
Studerende udvikler bæredygtige bind af planter
Tre studerende var trætte af, at de ikke at kunne finde bæredygtige hygiejnebind. De har derfor udviklet et af plantefibre, som suger ligeså godt som konventionelle bind. Nu jagter de patent og investorer til deres opfindelse.
Læs artiklen -
Smag
26.02.2020
Under mikroskopet: Saltets fantastiske egenskaber
Et samarbejde mellem ARLA og SDU viser, hvordan man kan forbedre fødevarers smag, sundhed og holdbarhed ved at ændre på saltet.
Læs artiklen -
Skibsfart
25.02.2020
Droner skal gøre smutvej gennem Arktis sikker
Den globale opvarmning gør det muligt for skibe at tage en smutvej mellem Europa og Asien ved at sejle over Arktis, men isbjerge gør det farligt at passere.
Læs artiklen -
Økonomi
25.02.2020
Forskere efterlyser bedre data om ulighed
For at vi kan reducere uligheden i og mellem verdens lande, har vi brug for bedre data om ulighed. Der mangler et internationalt system til at måle ulighed, lyder budskabet fra professor Paul Sharp og mere end 50 andre økonomer.
Læs artiklen -
Samarbejde
19.02.2020
Foreninger kan give turismen et skub
Samspil mellem frivillige kræfter og turismesektoren kan skabe stor værdi for begge parter, men det rummer også udfordringer, hvis parterne ikke involveres på lige fod, lyder det fra SDU-forsker.
Læs artiklen -
Angst
19.02.2020
Mindfulness gør det lettere at glemme frygt
Et nyt studie fra SDU viser, at mindfulness-træning med en app kan hjælpe mod stressreaktioner og angst på længere tid.
Læs artiklen -
Politik
18.02.2020
Hvem bliver Angela Merkels efterfølger?
Politik i Tyskland tog en ny drejning, da Annegret Kramp-Karrenbauer helt uventet gik af som CDU-formand. Lektor Moritz Schramm uddyber de udfordringer, der venter partiet og den kommende formand.
Læs artiklen -
Forurening
17.02.2020
Kviksølv er forsvundet fra Cheminovas strand
Nyt studie viser, at der ikke længere findes kviksølv i strandbunden langs Harboøre Tange i Limfjorden, hvor den tidligere stærkt forurenende kemifabrik lå. Biologer er overraskede.
Læs artiklen -
Beskyttelse
12.02.2020
På opdagelse i Danmarks hemmelige atomberedskab
Hvordan satte Den Kolde Krig spor på både arkitektur, følelser og politik i Danmark? Det undersøger SDU-historikere, fordi de dramatiske årtier med atomtrusler kan lære os om, hvordan samfundet håndterer frygt og angst.
Læs artiklen -
Grænser
06.02.2020
Genforeningen 100 år: 1920-2020
Den 10. februar er det 100 år siden at borgerne i det nuværende Sønderjylland, stemte om deres nationale tilhørsforhold. Professor Nils Arne Sørensen uddyber baggrunden for Genforeningen.
Læs artiklen -
Ny bog
06.02.2020
Bliv klogere på de politiske begreber
Demokrati, lighed, frihed og andre grundbegreber underkastes en grundlæggende analyse i en ny bog om politisk teori og filosofi. En af forfatterne til bogen, lektor i filosofi, Lasse Nielsen, giver her nogle eksempler på bogens indhold.
Læs artiklen -
Forskning
04.02.2020
Neurologiske sygdomme øger risiko for selvmord
Mennesker med visse neurologiske sygdomme har en højere risiko for at begå selvmord. Nyt studie har undersøgt alle større neurologiske sygdomme.
Læs artiklen -
Briternes Brexit
28.01.2020
Det britiske skib gynger på åbent hav
Storbritannien er på vej ud af EU. Ifølge tilhængere af Brexit er nye handelspartnere fra resten af verden vejen frem. Det britiske skib skal ud på det åbne hav. Men denne forestilling er skabt på falske præmisser, påpeger forsker.
Læs artiklen -
Energi
23.01.2020
Skal fremtidens super-batterier laves af havvand?
Kapløbet om at udvikle genopladelige og effektive batterier til fremtiden er i fuld gang. En lovende mulighed er at gå over til batterier, der baseres på natrium, som findes til overflod i havvand.
Læs artiklen -
Amerikansk politik
22.01.2020
Rigsretten i USA
De amerikanske forfatningsfædre udformerede muligheden for at afsætte en præsident, hvis vedkommende gjorde sig skyldig i ”treason, bribery, or other high crimes and misdemeanors” – det er baggrunden for den proces, som nu betyder, at præsident Trump stilles for en rigsret.
Læs artiklen -
Påvirkning
21.01.2020
Influencere – de nye mediehuse
Youtubere, instagrammere og bloggere har gjort deres indtog i mediebilledet, og det handler om meget mere end reklame. Et nyt projekt skal derfor afdække, hvordan influencerne påvirker både mediebrugerne og -branchen.
Læs artiklen -
Adfærdsforskning
20.01.2020
Papegøje samarbejder med usynlig partner
Nyt studie viser, at halvmåneparakitter har overraskende avancerede evner for samarbejde, når der skal skaffes føde. Vigtig viden for biologer, der arbejder med at beskytte vilde fugle i naturen.
Læs artiklen -
Verdensmålene
20.12.2019
Kan filosofiske dialoger modvirke klimaangst?
Er vand eller viden vores vigtigste ressource? De store filosofiske spørgsmål er blevet en populær fritidsinteresse blandt mere end 100 børn i Billund Kommune, mens filosoffer fra SDU har holdt filosofiske dialoger om verdensmålene i samarbejde med CoC Playful Minds.
Læs artiklen -
Social angst
13.01.2020
Angst skal trænes væk i den virtuelle verden
Flere danskere får angst, men forskere håber, at patienter kan overvinde angsten ved at øve sig i de angstskabende situationer i den virtuelle verden.
Læs artiklen -
Ny teknologi
09.01.2020
Robotter kan analysere gigt i hænder
Robotforsker Thiusius Rajeeth Savarimuthu har i samarbejde med overlæge Søren Just udviklet en scanningsplatform, der kan måle mængden af sygdomsaktivitet i hænderne på gigtpatienter. Opfindelsen bæres nu videre i regi af den nystiftede virksomhed Ropca Holding Aps.
Læs artiklen -
Ny teknologi
08.01.2020
Laserlys kan hjælpe forsøgsdyr verden over
SDU-forsker kan ved hjælp af laserlys identificere sygdomme i forsøgsdyr og finde ud af, hvilken effekt medicin har på sygdommene. Den nye teknologi giver mulighed for hurtigere og mere præcise diagnoser.
Læs artiklen -
Robotinnovation
08.01.2020
Robotter skal gøres attraktive for mindre virksomheder
Mange virksomheder bruger ikke robotter, fordi de simpelthen er for besværlige. Et nyt forskningsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner.
Læs artiklen -
Sundhed og mobilteknologi
06.01.2020
Kan mobilen løfte sundheden i Tanzania?
Det er oplagt at tænke mobiltelefonen ind i sundhedsstrategien hos fattige lande. Men det kræver mere viden, påpeger forsker.
Læs artiklen -
Giftstoffer
27.12.2019
Gamle bøger kan være giftige
Syddansk Universitetsbibliotek har fundet flere giftige bøger på hylderne. Nu opfordrer biblioteket til, at der laves nye internationale retningslinjer for håndtering af gamle bøger og bogsamlinger.
Læs artiklen -
Fødevarer og klima
20.12.2019
Spis bare flæskesvær - det gavner klimaet
En alt for stor del af vores kød ender med at blive brændt i stedet for spist. For eksempel ender kun en fjerdedel af koen som kød på tallerkenen. Ny forskning viser, at der er en stor klimagevinst i at åbne vores gastronomiske horisonter - og ikke mindst spise mere sylte og flæskesvær her i juletiden.
Læs artiklen -
Mavesygsomme
11.12.2019
Protein hæmmer svamp i tarmene
SDU-forsker har identificeret et protein, der har indflydelse på forekomsten af svampe i tarmene. På længere sigt kan det måske forbedre behandlingen af inflammatorisk tarmsygdom (IBD).
Læs artiklen -
Mikroplastik
09.12.2019
Nordatlanten skal undersøges for mikroplast
Hver eneste dag skyller EU-landene mange tusinde tons mikroplastik ud i Nordatlanten. Forskere skal nu undersøge, hvor skadeligt, det er for de nordatlantiske havdyr og miljø.
Læs artiklen -
Politikeres medieomtale
04.12.2019
Kvindelige kandidater får mindre spalteplads
Ny undersøgelse fra SDU viser, at mænd, der stiller op til Folketingsvalg, får mere medieomtale end kvinder gør. Og forskellen er blevet større ved det seneste valg.
Læs artiklen -
NATO-jubilæum
03.12.2019
Truslerne mod Europas sikkerhed
NATOs 70-års jubilæum fejres i dag og i morgen i London i en tid, hvor økonomisk afmatning og opbrud i den internationale verdensorden mellem USA, EU, Rusland og Kina truer vores sikkerhed.
Læs artiklen -
Kommercielle højtider
29.11.2019
Mangfoldige højtider rykker ind i supermarkedet
Flere kulturelle højtider bliver i højere grad fejret i supermarkeder verden over. Også her i Danmark. Det er med til at skabe kulturel forståelse, men der kan også opstå problemer med det, viser et nyt studie.
Læs artiklen -
udforskning af dybhavet
29.11.2019
Ekspedition skal undersøge ukendte livsformer
Liv kan eksistere under de mest ekstreme betingelser. Det gælder bl.a. i Stillehavet ud for Rapa Nui (tidligere Påskeøen), hvor man for nyligt har fundet specielle og lysafhængige mikrober og koraller på overraskende store vanddybder.
Læs artiklen -
Neoliberalisme
28.11.2019
Fra velfærdsstater til konkurrencestater
To SDU-historikere er med i stort nordisk projekt om neoliberalismen i de nordiske lande. Projektet undersøger den forvandlingsproces, der er sket i de nordiske lande de seneste 40 år.
Læs artiklen -
Forskning i blodsygdomme
27.11.2019
Vampyr-ofre har måske i virkeligheden leukæmi
Et hold forskere i blodsygdomme har i fritiden lavet seriøs forskning på Dracula og andre blodige romaner.
Læs artiklen -
Byer og bæredygtighed
26.11.2019
Storbyer skal forberede sig på vand og varme
SDU er ved at opbygge en forskningsgruppe, der undersøger, hvordan byer kan håndtere både årsagerne og virkningerne af klimaforandringer i et bæredygtigt perspektiv.
Læs artiklen -
Traumebehandling
18.11.2019
Traumatiserede børn skal hjælpes bedre
Børn, som udsættes for traumer, kan med nye redskaber opdages tidligere, så de ikke får mén som voksne.
Læs artiklen -
Overspisning
15.11.2019
Når negative følelser spises væk
For ca. 40.000 mennesker i Danmark er tvangsoverspisning den måde, hvorpå de kortvarigt løser deres følelsesmæssige problemer. Tvangsoverspisning først som diagnose i 2020, men allerede nu står folk i kø for at komme i behandling.
Læs artiklen -
Verden ifølge humaniora
11.11.2019
Klog på 40 vigtige humanistiske opfindelser
Det er tid til at sætte fokus på de humanistiske succeshistorier, mener SDU-professor. Sammen med to forskerkollegaer udgiver han bogen ”Verden ifølge humaniora” om 40 banebrydende begreber, der former vores virkelighed.
Læs artiklen -
Danske udvandrere
08.11.2019
Danske udvandrere revolutionerede USA’s mejerisektor
Mellem 1865 og 1914 emigrerede cirka 300.000 danskere til USA for at prøve lykken. En del af udvandrerne var landmandssønner, som særligt etablerede sig i Wisconsin, Minnesota og Iowa, hvor de med succes reformerede mejerisektoren.
Læs artiklen -
Klimavenligt
05.11.2019
Sådan vil forskerne producere klimavenligt flybrændstof
Om få år kan vi begynde at producere bæredygtige flybrændstoffer i Danmark. Det konkluderer en rapport, som forskere fra SDU står bag. De vurderer, at produktionsfaciliteter til fremstilling af 100 procent grønt flybrændstof kan stå klar allerede i 2025.
Læs artiklen -
Dyrevelfærd
06.11.2019
Pindsvineunger klarer sig overraskende godt i forstæderne
Pindsvineunger besøgte i gennemsnit 10 haver per nat i løbet af efteråret, og de går ikke nødvendigvis i vinterhi endnu, fortæller forsker, der har fulgt 35 pindsvineunger i de københavnske forstæder.
Læs artiklen -
Økonomiske nyheder
04.11.2019
Viden om økonomi styrer væksten
Når du køber dig en ny iPhone, er du styret af andet end lysten til en ny gadget, der kan lidt mere end den gamle. For din viden om, hvordan det står til med økonomien, påvirker i høj grad din tillid som forbruger og dermed din købelyst.
Læs artiklen -
Teknologisk udvikling
01.11.2019
Science Fiction-klassikeren der forudså november 2019
Handlingen i Ridley Scotts science fiction-klassiker Blade Runner fra 1982 foregår i en fjern fremtid: november 2019 for at være helt præcis. Det er jo som bekendt lige her og nu. I den anledning tog vi en snak med Blade Runner-fan og professor i kunstig intelligens SDU Peter Schneider-Kamp. Vi bad ham vurdere syv af filmens teknologiske visioner og bedømme, hvor langt vi er i dag.
Læs artiklen -
Sundhedsinnovation
24.10.2019
Kamerapille finder langt flere potentielle kræftsvulster
En kamerapille finder 70 procent flere polypper i tarmen end en kikkertundersøgelse. Det overraskende resultat får nu Syddansk Universitet og OUH til at udrulle verdens største undersøgelse af patienter med risiko for kræft i tyk- eller endetarmen.
Læs artiklen -
Ældre og digitale spil
17.10.2019
Travle ældre er til hurtige spil
Cirka hver femte ældre spiller til daglig digitale spil, og især de mindre tidskrævende spil er populære. Det er i skarp kontrast til den yngre generation, siger SDU-lektor Sara Mosberg Iversen, som har undersøgt ældres spillevaner.
Læs artiklen -
Neurorobotics
16.10.2019
Algoritme skal hjælpe vilde fisk
Forskere har udviklet en algoritme, som kan afsløre, om fisk vokser og trives i havet. Biologerne har dermed fået et redskab til præcist at måle, om miljøpåvirkninger og klimaforandringer påvirker væksten hos vilde fisk.
Læs artiklen -
Antikke pigmenter
14.10.2019
Ukendte gule farver fra Antikken opdaget
Oldsager fra Glyptoteket har været under kemikerens lup, og det har afsløret en hidtil ukendt brug af gul i Det Gamle Egypten.
Læs artiklen -
Udvikling af stemmen
14.10.2019
Nyt abestudie: Hjernen er slet ikke med, når stemmen går i overgang
Normalt giver vi hjernen æren, når dyr og mennesker udvikler sig fra spæd til voksen. Men faktisk er kroppen i stand til selv at styre en del af udviklingen. Det viser studier af unge silkeabers vokale udvikling.
Læs artiklen -
Droner
14.10.2019
Livet under dronerne
Hvordan påvirker det os, når droner indtager luftrummet for at overvåge, fotografere og i visse dele af verden angribe? Det er forskere ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet i gang med at finde svar på.
Læs artiklen -
Big data
09.10.2019
Enormt potentiale gemt i 200 år gamle data
Forskere på SDU har udviklet en teknologi, baseret på kunstig intelligens, der hurtigt kan transskribere og digitalisere gamle håndskrevne dokumenter som journaler, dødsattester og folketællinger. Det vil give adgang til en guldgrube af historisk viden.
Læs artiklen -
Hiv-behandling i Vestafrika
02.10.2019
Hiv-medicin virker kun, hvis den når frem
Borgerkrig, statskup og en lang række kupforsøg. Guinea-Bissau har i årevis været plaget af politiske uroligheder, som påvirker forebyggelse og behandling af hiv-smittede i det fattige vestafrikanske land.
Læs artiklen -
Ny Viden
01.10.2019
Gulerødder hæmmer inflammation og forebygger dermed kræft
Forskere fra SDU og OUH har nu fundet en mulig kobling mellem rodfrugterne og tarmkræft.
Læs artiklen -
Alder og arvelighed
30.09.2019
Hvorfor går høj alder og godt helbred i arv?
Et internationalt forskningsprojekt har siden 2006 studeret de allerældste danskere og amerikanere og deres børn. Nu har forskerne fået 450 millioner kroner til at fortsætte undersøgelsen og inkludere deres børnebørn.
Læs artiklen -
Det historiske Rom
25.09.2019
Evighedernes by Rom
Tre historikere fra SDU har med udgangspunkt i deres fælles interesse for Rom skrevet bogen ’Evighedernes by Rom’ om de historiske og politiske strømninger, der har skabt byen, og hvordan forskellige tiders magthavere har formet og omformet den.
Læs artiklen -
Immigrationspolitik i USA
23.09.2019
Hvem skal udgøre USA?
Donald Trumps immigrationspolitik er et voldsomt brud med forgængerne i Det Hvide Hus. Men nogle af hans idéer vækker alligevel minder fra en svunden tid. For Frihedsgudinden har ikke altid budt nye indvandrere velkommen.
Læs artiklen -
Digitalisering af H.C.A.
20.09.2019
SDU-forskere på opdagelse i H.C. Andersens manuskripter
Man finder afgørende ny viden om H.C. Andersens kreative proces, når den verdensberømte digters eventyr digitaliseres. Det viser et netop afsluttet pilotprojekt ved H.C. Andersen Centret på SDU.
Læs artiklen -
Tuberkulosebekæmpelse
13.09.2019
Hvordan får vi reduceret tuberkulosedødeligheden?
SDU-forsker har undersøgt effekten af de tiltag, der i årenes løb er blevet sat ind for at bekæmpe tuberkulose. Ud over medicinsk behandling er den rette information og økonomisk udvikling afgørende for at nedbringe antallet af dødsfald.
Læs artiklen -
MRSA
11.09.2019
Nyt studie viser, at de danske pindsvin bærer på en hemmelighed
Via et forskningssamarbejde mellem Biologisk Institut på Syddansk Universitet, Naturama og Statens Serum Institut har forskerne opdaget, at danske pindsvin bærer mecC-MRSA i snuderne.
Læs artiklen -
Miljøinnovation
09.09.2019
Satellitter skal stoppe udledning af ammoniak
Ammoniak er et voksende miljøproblem, men satellitter kan hjælpe landbruget til at minimere udledningen. Ph.d.-studerende modtager Det Europæiske Rumfartsagenturs bæredygtighedspris for et system, hvor satellitter måler markers ammoniakfordampning.
Læs artiklen -
Infektionsdiagnostik
30.08.2019
Laserlys skal afsløre smitsomme bakterier
SDU-forskere skal være med til at udvikle ny teknologi, der hurtigt og billigt kan identificere bakterier i patientprøver.
Læs artiklen -
Stamceller
22.08.2019
Forsker: Vi går alle rundt med et apotek i maven
Celler fra dit mavefedt kan måske hjælpe dig, hvis du bliver ramt af prostatakræft eller brystkræft. Særligt en celle ser ud til at være effektiv, når det gælder om at forbedre rejsningsproblemer eller væske i armen.
Læs artiklen -
Ny Viden
05.08.2019
Robotter indtager hospitalerne
Robotterne er blevet kolleger med lægen, men hvad kan de egentlig bruges til? Vi har spurgt en robotforsker.
Læs artiklen -
rygevaner
31.07.2019
I røg og damp
Unges rygning var et af emnerne i den overståede valgkamp. Men hvor slemt står det til, og hvordan kan man forebygge, at de begynder? Få her nogle svar fra postdoc Lotus Sofie Bast fra fra Statens Institut for Folkesundhed.
Læs artiklen -
Ny Viden
26.07.2019
Mit freundlichen Grüßen aus Deutschland
Få år efter 2. Verdenskrig blev Vesttyskland det mest populære rejsemål hos danskerne. Idylliske postkort tegner et feriebillede i skarp kontrast til krigsødelæggelser og den kolde krig.
Læs artiklen -
Genoptræning
22.07.2019
Forsker udvikler fleksibel håndvægt
En 3D-printet håndvægt, der kan justeres helt ned til 25 gram, giver patienter nye muligheder i deres genoptræning. Opskriften ligger på nettet og er tilgængelig for alle.
Læs artiklen -
Senfølger - brystkræft
10.07.2019
Højere risiko for hjertesvigt
Nyt studie har kigget på senfølger hos brystkræftpatienter, der er blevet behandlet med kemoterapi. Der ses en lille øget risiko for hjertesvigt.
Læs artiklen -
Genetik og miljøkemi
03.07.2019
Gener afgør fostres følsomhed for kviksølv
Op til 30 procent af børn bærer et gen, der kan øge hjernens sårbarhed over for kviksølv under den tidlige udvikling.
Læs artiklen -
TourismX
03.07.2019
TourismX: Fra idé til en forretning, man kan leve af
Landsdækkende projekt arbejder målrettet med at styrke innovationen blandt de mindre virksomheder i turistbranchen.
Læs artiklen -
Kulturforskning
28.06.2019
Vi elsker festivaler
SDU-forsker står i spidsen for et europæisk forskningsprojekt, der vil undersøge, hvad det er musikfestivalerne kan. Skaber de eksempelvis sociale rum, hvor vi møder andre mennesker og styrker vores tolerance?
Læs artiklen -
Mental træning
26.06.2019
Skydeidræt i skoletiden kan hjælpe børn med ADHD
Ny forskning fra Institut for Psykologi på SDU viser, at skydeidræt i skoletiden lærer børnene at fokusere og opleve ro – og det smitter af i familierne.
Læs artiklen -
Klima
25.06.2019
Måske er CO2 løsningen på klimakrisen?
Når vi ser på den enkelte danskers klimabelastning, er det hverken bøfferne eller flyrejsen, der belaster klimaet mest. Det er varmeforbrug og transport, som er de helt store klimasyndere. Men heldigvis er der en løsning - nemlig CO2.
Læs artiklen -
Influencers
20.06.2019
Generation YouTube er de nye reklamesøjler
Influencerne overtager verdensherredømmet, eller i hvert fald annoncemarkedet, og virksomhederne står i kø for at få de største youtubere og instagrammere med på holdet. Men der er mange faldgruber i influencer marketing, pointerer SDU-forsker.
Læs artiklen -
Bæredygtighed
14.06.2019
Alle led i kæden skal være bæredygtige
Mange virksomheder frygter, at der er dyrt at udvikle en grøn profil. Men nu er forskere ved at udvikle en værktøjskasse, der især kan hjælpe mindre virksomheder
Læs artiklen -
Højteknologisk krigsførelse
14.06.2019
Droner rykker ind på slagmarken
Brugen af droner har ændret krigens karakter, så nutidens krigsførelse er blevet mere blodig og uberegnelig.
Læs artiklen -
Plastikforurening
11.06.2019
Hvad sker der med vores plastikaffald?
Professor Gang Liu har fulgt i sporet på den globale handel med plastik, og han er ikke i tvivl om, at en del af vores indsamlede plastik ender som et miljøproblem i Asien.
Læs artiklen -
Sprogforskning
04.06.2019
SDU-forsker vil bringe læselysten tilbage
Sprogforsker på SDU vil med nyt projekt give et unikt indblik i, hvad der sker, når vi læser. Det skal klæde både studerende og undervisere bedre på til læsningen – så den ikke er et nødvendigt onde – men bliver et vigtigt værktøj.
Læs artiklen -
Ledelsesformer
28.05.2019
Ledelse: Gud eller djævel?
Forsker har analyseret en række forskellige ledelsesformer. En af dem er i filmproduktionsselskabet Zentropa, hvor direktøren praktiserede en usædvanlig stil.
Læs artiklen -
Postmigration
27.05.2019
Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark
Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere, for indvandringen er kommet for at blive. Det er en af konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.
Læs artiklen -
Miljøinnovation
23.05.2019
Grise og kyllinger kan spise fosfor fra spildevand
Det er lykkes forskere fra SDU at udvinde ren fosfor fra spildevand. Ren fosfor kan sælges som foderfosfat til grise og kyllinger, men EU-regler spænder ben.
Læs artiklen -
Folketingsvalg 2019
22.05.2019
Løkke har fået mest skærmtid
Analyse fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på SDU viser, at Lars Løkke har været i tv sammenlagt 20 timer under valgkampen. Mette Frederiksen ligger på 12, mens Anders Samuelsen indtager tredjepladsen med 6 timer.
Læs artiklen -
EP-valg 2019
22.05.2019
Zoom ind på Europa-Parlamentet
Margaret Thatcher kaldte det et Mickey Mouse-parlament i 1980’erne, men parlamentet, som der snart er valg til, har fået meget mere magt siden. Få et hurtigt overblik, inden krydset skal sættes
Læs artiklen -
Vold
20.05.2019
Screening skal forebygge voldsspiral
Børn og unge, der oplever overgreb i de tidlige romantiske relationer, har oftest selv været udsat for vold i barndommen. Forsker foreslår derfor screening af børn i den tidlige barndom.
Læs artiklen -
Aldersforskning
15.05.2019
Vi lever længere og ældes langsommere
Menneskers biologiske alder blev tidligere bestemt via biomarkører i blodprøver og konditest, og endda fotos. Ny forskning fra SDU viser nu, at ældre danskere i dag ser yngre ud i en given alder, end de gjorde for 10 år siden ved samme alder.
Læs artiklen -
Andelsbevægelsen
09.05.2019
Tyske tilflyttere satte skub i dansk økonomi
Forskere nyfortolker dansk økonomisk historie, som går længere tilbage end 1880’ernes omdannelse af det danske landbrug. Grunden til andelsbevægelsen blev lagt af tysktalende godsejere sidst i 1700-tallet, lyder konklusionen.
Læs artiklen -
Moralfilosofi
06.05.2019
Din moral kan ikke udliciteres
Moralfilosofi lyder måske abstrakt, men er faktisk helt centralt for alle mennesker, fordi rigtig mange af de problemstillinger vi står overfor – både samfundsmæssigt og i nære relationer - handler om manglende indlevelse i andres moralske ståsteder. Det mener SDU’s nye doktor i moralfilosofi.
Læs artiklen -
Cirkulær økonomi
06.05.2019
Støvsugere og køleskabe kan ikke repareres
Det er næsten umuligt at reparere elektroniske produkter, hvis de går i stykker. Forskere tog på genbrugspladsen og forsøgte at skille støvsugere ad, men lim og bittesmå skruer gjorde det umuligt. Tudetosset, mener ekspert i produktion og vedligeholdelse og håber, at kommende EU-regler vil ændre brug-og-smid-væk-kulturen.
Læs artiklen -
Leversygdomme
30.04.2019
Leversyge patienter skal findes i tide
I fremtiden får praktiserende læger nemmere ved at finde patienter med skjult leversygdom. Forskere har udviklet en ny test, som betyder, at lægerne kan henvise syge patienter til behandling, før det er for sent
Læs artiklen -
Offentlig ledelse
15.04.2019
Gang i rådhusenes svingdøre
Landets kommunaldirektører bliver hurtigere udskiftet end tidligere. Niels Opstrup er en af de forskere, som forsøger at finde en forklaring på, hvorfor trafikken ind og ud ad hjørnekontorerne er blevet tættere.
Læs artiklen -
Doktordisputats
09.04.2019
Hvor meget udvikling kan man købe for oliepenge?
Det spørgsmål står centralt i doktordisputatsen om den sociale og økonomiske udvikling i de arabiske golfstater, som lektor Martin Hvidt fra Mellemøststudier netop har forsvaret ved Det Humanistiske Fakultet på SDU.
Læs artiklen -
Robotforskning
09.04.2019
Robotten bliver din tætte kollega
Vi står i øjeblikket i midten af den fjerde industrielle revolution, hvor tunge industrirobotter bliver skiftet ud med kollaborative robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker.
Læs artiklen -
Cirkulær Økonomi
04.04.2019
Seks motiver til at arbejde med bæredygtighed
Økonomiske gevinster, miljømæssige fordele og positioneringsmuligheder er nogle af de motiver, der får virksomheder til at sætte kurs mod cirkulær økonomi.
Læs artiklen -
Miljøinnovation
03.04.2019
Vandmænd skal fjerne mikroplastforurening
GoJelly er et internationalt forskningsprojekt, der vil undersøge vandmænds egenskaber til at rense havvand for mikroplastik samt at undersøge hvordan de kan anvendes til dyrefoder, fødevarer, rynkecreme og gødning.
Læs artiklen -
Ghettoer
02.04.2019
Hvornår er en ghetto en ghetto?
Kan man blot beslutte sig for politisk at opstille socioøkonomiske kriterier, der afgør, om et boligområde kan kaldes en ghetto? Nej, siger SDU-forsker, der gerne vil nuancere debatten om de danske ghettoer.
Læs artiklen -
Børnehjem
25.03.2019
At åbne skuffen – til smertelige minder
Ph.d.-afhandling stiller skarpt på tidligere børnehjem og deres muligheder for at bearbejde deres erindringer.
Læs artiklen -
Landsforrædere
15.03.2019
Svært at se nazifortiden i øjnene
Det tyske mindretal i Sønderjylland har helt op til nutiden følt sig uretfærdigt behandlet efter Anden Verdenskrig. Men der er ingen grund til bitterhed, viser ny disputats, som også sammenligner forholdene i Danmark, Frankrig og Belgien.
Læs artiklen -
Oldtidens romere
12.03.2019
Romerne og havet
Middelhavet, og hvad der foregik til søs, har stort set været et ubeskrevet kapitel i historien om Romerriget, selvom romerne både økonomisk og politisk var fuldstændig afhængige af sejlads mellem provinserne. SDU-lektor sætter i ny bog spot på romerne og havet.
Læs artiklen -
Teknologiforståelse
11.03.2019
Kodning køres ind med Lego
Undervisningsministeriet er i fuld gang med at rulle faget teknologiforståelse ud på udvalgte folkeskoler, så børnene kan blive sikre i discipliner som kodning, sensorer og 3D-print. Samtidig arbejder forskere på at udvikle pædagogiske redskaber, så de mindste bliver teknikbegejstrede.
Læs artiklen -
Sømandslitteratur
06.03.2019
Det moderne menneske og havet
Før klimakrisen overvælder os helt, er det oplagt at sætte ekstra lys på erfaringer fra sømandslivet, hvor mennesket altid har været underlagt naturens kraft. Det mener SDU-lektor Søren Frank, der arbejder på et værk om menneskets forhold til havet gennem tiden.
Læs artiklen -
Robotinnovation
28.02.2019
Hvad har en hovedløs høne med robotter at gøre?
Forskertalent har allerede udviklet sit første robotdyr: et robotinsekt, som kravler på rør og kan holde sig på benene i uvejsomt terræn. Nu er han i gang med sit næste store projekt - at udvikle en robothjerne inspireret af dyr.
Læs artiklen -
Skadelig kemi
21.02.2019
Bedre tests skal identificere hormonforstyrrende stoffer
Alt for ofte optræder hormonforstyrrende stoffer i dagligdagen; f.eks. i legetøj eller i emballagen omkring madvarer. Otte europæiske projekter får 375 mio. EU-kroner til at forske i, hvordan vi kan beskytte forbrugere og miljø mod hormonforstyrrende stoffer.
Læs artiklen -
Identitet i middelalderen
29.01.2019
Billeder og illustrationer skaber identitet
Allerede i middelalderen understøttede bøger og illustrationer borgernes følelse af, at tilhøre samme kultur. I dag tjener billeder stadig den samme funktion, mener en kunsthistoriker på SDU.
Læs artiklen -
Motionsløb
06.02.2019
Hvorfor er løb sundt?
Er et af dine nytårsforsætter at løbe, så kom i gang. Men keep it simple – og husk, at det for din krop er en ensformig arbejdsform, som formentlig ville blive lukket af Arbejdstilsynet, hvis du overdriver. Alligevel er de positive effekter langt større.
Læs artiklen -
Landegrænser
30.01.2019
Grænser under pres
Der bygges både hegn og mure. Og samtidig sætter sikkerhedsteknologi nye standarder for, hvordan nationer i dag bevogter deres grænser.
Læs artiklen -
Ghetto
24.01.2019
Vollsmoses nuancer frem i lyset
Ny bog af SDU-forskere vil bygge bro mellem beslutningstagere og beboerne i Vollsmose. Det er nødvendigt at fremkalde nuancerne i Danmarks største ghetto, hvis problemerne skal løses, mener bogens redaktør Helle Lykke Nielsen.
Læs artiklen -
Droneteknologi
24.01.2019
Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler
I løbet af tre år skal blodprøver og medicinsk udstyr flyves med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. Senere skal de også transportere højtspecialiseret sundhedspersonale. Det kan sikre bedre behandling og spare sundhedsvæsenet for næsten 200 mio. om året.
Læs artiklen -
Madmolekyler
23.01.2019
Forskere vil lave mad under mikroskop
Madlavning bygger på en lang række af eksperimenter i køkkenet, men faktisk ved vi ikke, hvorfor maden bliver blød, sprød eller sej under tilberedning. Derfor skal madingeniører fra SDU i gang med at lave mad under de bedste mikroskoper. De håber, at det kan bidrage til nye fødevarer som chips af vandmænd.
Læs artiklen -
Nanooptik
23.01.2019
Fornem hæder til ”Master of Light”
Professor Sergey I. Bozhevolnyi er pioner inden for plasmonik og nanooptik. Begge hænder skal i brug, hvis man skal tælle de koncepter, som kan tilskrives topforskeren. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr.
Læs artiklen -
Robotudvikling
17.01.2019
Robotter frem for varme hænder?
Vi ser ind i en virkelighed, hvor flere ældre i fremtiden skal tages vare på af færre yngre. En af løsningerne kan være øget brug af velfærdsteknologi, men kan og skal robotterne overtage samfundets plejeopgave?
Læs artiklen -
Kristendommen
24.12.2018
Jesus under religionshistorikerens lup
Trænger du til et anderledes blik på julen midt i gaveræs og andesteg? Så er religionshistoriker Mikael Rothstein klar med helt nye perspektiver, der bringer kristendommen ned på jorden og ind i kroppen.
Læs artiklen -
Fedmeforskning
20.12.2018
Fedmeforskning udvides med nyt forskningscenter
Professor Susanne Mandrup modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til opbygning af nyt forskningscenter, som blandt andet skal undersøge forskellen på fedme hos mænd og kvinder.
Læs artiklen -
Robotudvikling
28.12.2018
Den fingernemme robot
Robotforskere fra SDU har udviklet robotter, som er så rappe på fingrene, at de kan tage små skruer og skrue dem fast med en skruetrækker. Forskerne bag de banebrydende teknologier har vundet førstepræmie ved verdens mest anerkendte robotkonkurrence, World Robot Challenge.
Læs artiklen -
Fortidsliv
17.12.2018
Fortidens dyr havde det godt uden ilt
Fossiler fra det nordligste Grønland viser, at dyr har klaret sig helt fint under meget iltfattige forhold på Jorden for 520 mio. år siden.
Læs artiklen -
Lydforskning
13.12.2018
Hvalens strubehoved til SDU
26 kg tungt strubehoved fra død sejhval er landet hos universitetets lydforskere
Læs artiklen -
Empatiforskning
06.12.2018
Hvordan står det til med empatien, doktor?
Internationale undersøgelser har vist, at medicinstuderendes empati for patienterne daler i løbet af studiet. Nu vil forskere fra SDU undersøge, om det også gør sig gældende i Danmark.
Læs artiklen -
Tarmbakterier
06.12.2018
Sådan virker fordøjelsessystemet
Hvad sker der, når vi spiser? Kom med ind i mavens krinkelkroge.
Læs artiklen -
Tarmbakterier
06.12.2018
Har du en god mavefornemmelse?
Det kan godt betale sig at blive venner med din tarm og dens mange bakterier, for de spiller en afgørende rolle for din sundhed.
Læs artiklen -
Spiloplevelse
04.12.2018
Dyster musik, når du bliver slået hjem, højner spilleglæden
Et spil dam bliver meget sjovere, når musikken afspejler dit næste træk. Forskning viser at dynamisk musik forstærker indlevelsen i spil og computerspilsindustrien er ved at få øjnene op for lydbilledet.
Læs artiklen -
Traditioner
29.11.2018
Julefrokosten igennem tiden
Ansatte og chefer mødes snart til den årlige julefrokost for at spise og drikke alkohol sammen. Men hvordan har julefrokosten udviklet sig over tid, og hvorfor har vi den?
Læs artiklen -
Traditioner
22.11.2018
Hvorfor fejrer vi Thanksgiving?
Spørg eksperten
Læs artiklen -
Innovation
19.11.2018
De kigger ind i en god idé
Den ene studerer medicin, den anden robotteknologi. Til sammen har de skabt en ny virksomhed, der udvikler livagtige virtuelle træningsprogrammer for universitetsstuderende
Læs artiklen -
Filosofi
15.11.2018
Filosofiprofessor hjælper med at finde lykken
SDU-filosof Søren Harnow Klausen skriver modsvar til Brinkmann-kritikken af vores jagt på lykken, for lykke og det gode liv er det allervigtigste for os mennesker, fastslår filosofiprofessoren. Nu udkommer hans bog om, hvad lykken er.
Læs artiklen -
E-affald
15.11.2018
Forskere går i dialog med borgerne
SDU går sammen med fire kommuner og TV2/Fyn om aktiviteter, der kan skabe opmærksomhed om håndtering af elektronisk affald. Og samtidig give forskere vigtig viden om, hvad borgere gør med deres kasserede e-produkter
Læs artiklen -
Rovdyr
09.11.2018
Havets marsvin har fået en ny fjende: Gråsælen
Biologer har længe haft mistanken, men nu er der DNA-bevis: Gråsæler jager, dræber og æder marsvin.
Læs artiklen -
1. Verdenskrig
11.11.2018
Pusling-landet, der hyggede sig i smug?
1. verdenskrig var en smertelig erfaring for sønderjyder og for de krigsførende lande. Men selvom Danmark ikke deltog i krigen, havde den alligevel store konsekvenser for landet.
Læs artiklen -
Borgerforskning
15.11.2018
SDU eksperimenterer med Citizen Science
Forskningsmetoden kan være et værn mod fake news og være med til at sikre en ægte dialog mellem forskere og borgere, mener to af initiativtagerne på SDU
Læs artiklen -
Fodboldcenter
30.10.2018
Fodboldcenter i støbeskeen
Et nationalt fodboldcenter ved SDU skal både styrke topfodbolden og folkesundheden
Læs artiklen -
Innovation
24.10.2018
Robotter sikrer førerposition i komposit
En robot med 80 sugekopper skal bygge flydele hos Terma. Med penge fra Innovationsfonden er robotforskere fra SDU godt på vej til at automatisere fremstilling af kompositdele og dermed sikre danske virksomheder en stor konkurrencefordel.
Læs artiklen -
Innovation
17.10.2018
Droner sikrer 40.000 flere græskar
Ved at udnytte ny teknologi har Nordeuropas størst græskaravler solgt 40.000 flere græskar. Ved hjælp af droner, kamera og billedanalyse er det lykkes SDU- forskere at tælle græskarrene på marken.
Læs artiklen -
Familieforhold
04.10.2018
Brætspil til fædre ud i alle landets fængsler
Kan sociale spil forbedre fængslede fædres forhold til deres børn? Det spørgsmål har SDU-forskere undersøgt og de første erfaringer med brætspillet ”Fængslet” er positive.
Læs artiklen -
Velfærd
26.09.2018
Børn får mere fra samfundet end ældre - men ikke fra staten
Børn får to gange så meget ud af samfundet, som ældre gør. Det viser en europæisk opgørelse, som ikke bare medregner offentlige velfærdsydelser, men også de ressourcer som forskellige generationer giver hinanden i form af tid og penge.
Læs artiklen -
Børnepsykiatri
17.10.2018
Flere børn med funktionelle lidelser
Flere børn klager over lidelser som hoved- og mavepine, er trætte eller får krampeanfald, som ikke kan forklares - forsker peger på, at familiebehandling kan hjælpe.
Læs artiklen -
Folkesundhed
02.11.2018
Når alt er prøvet - uden held
Patienterne på Indvandrermedicinsk Klinik har både alvorlige sygdomme og komplekse problemer. Tre værktøjer: Problemliste, livshistorie og genogram åbner for et langt bedre samarbejde om deres sygdom og sundhed.
Læs artiklen -
Robotteknologi
24.09.2018
Fem grunde til, at robotter (endnu) ikke kan overtage verdensherredømmet
Når det kommer til robotterne, og deres lyst til på bedste sci-fi vis at overtage verdensherredømmet, eller i hvert fald en række jobfunktioner, kan vi indtil videre godt slå koldt vand i blodet. Det fastslår professor Norbert Krüger og lektor Ole Dolriis fra SDU Robotics.
Læs artiklen -
Børnesprog
20.09.2018
Sådan bliver de nye sprogprøver i 0. klasse
Til oktober går 23 skoler i udsatte boligområder i gang med de nye sprogprøver og sprogstimulering, som et folketingsflertal vedtog i foråret.
Læs artiklen -
Kræftforskning
14.09.2018
Hurtig forskning nedtoner kræftfrygt
Samarbejde mellem SDU og Lægemiddelstyrelsen har givet hurtigt svar på, hvorvidt forurening af den blodtrykssænkende medicin valsartan har øget forekomsten af kræft.
Læs artiklen -
Vores sprog
14.09.2018
I en verden af bogstaver og blinkesmileys
Er vores sprog under pres fra de nye medier? Og bliver fremtiden emojis frem for ord? SDU-forsker Marianne Rathje er opmærksom på, men ikke bekymret for udviklingen.
Læs artiklen -
Fedmeforskning
06.09.2018
Vi arver det farlige fedt fra far – og det gode fedt fra mor
Brune fedtceller forbrænder mange kalorier. Hvide fedtceller gør os overvægtige og syge. Forskere har identificeret et nyt gen i de brune fedtceller. Et gen, der kan få afgørende betydning for fremtidens behandling af overvægt
Læs artiklen -
Fossilt brændstof
30.08.2018
For 150 kroner kan vi slippe helt for fossile brændsler
For det samme som et fitnessabonnement koster, kan vi helt slippe for fossile brændsler. Teknologierne er her, men grøn omstilling kræver politisk handling, konkluderer to nyuddannede ingeniører i deres speciale.
Læs artiklen -
Interesseorganisationer
24.08.2018
Er en ny type lobbyister på vej?
Et nyt forskningsprojekt skal afdække, om der er ved at opstå en ny tendens herhjemme, hvor særlige netværk forsøger at betale sig til politisk indflydelse
Læs artiklen -
Skadelige stoffer
20.08.2018
Nyt studie advarer mod nanopartiklers effekt på vores helbred
Forskere advarer: Cocktails af nanopartikler og andre stoffer kan være skadelige. I deres forsøg med menneskeceller døde 72 pct. af cellerne.
Læs artiklen -
Formidling
17.08.2018
Fra det største til det mindste
Hvordan formidler man et svært tilgængeligt fagområde som fysik, så flere får lyst til at give sig i kast med partikelfysik og kvantemekanik? For fysiklektor Mads Toudal Frandsen er kærligheden til hans eget fag den største drivkraft.
Læs artiklen -
Arkæologi
13.08.2018
På jagt efter flere skeletter
En nedlagt kirkegård på Midtfyn rummer sandsynligvis 4000 skeletter, som forskerne drømmer om at studere
Læs artiklen -
Militærhistorie
03.08.2018
Når fjenden forsvinder
Luftvåbnet kan i dag deltage i militære aktioner overalt i verden, hvor fly kan lande. På 20 år er et defensivt luftforsvar forvandlet til en internationalt orienteret kampstyrke.
Læs artiklen -
Sundhedsadfærd
30.07.2018
Unge overvurderer andres drikkeri
Teenagere gætter forkert, når de skal anslå kammeraternes alkoholforbrug, og det påvirker deres eget forbrug. Den viden bør inddrages i kampagner og undervisning.
Læs artiklen -
Alderdom
12.07.2018
Nu skal vi vide mere om de allerældste
Ældre mennesker over 90 år er en hastigt voksende del af befolkningen, og forskere fra Sundhedsvidenskab og Humaniora på SDU har netop fået bevilget 10 mio. kr. fra Velux Fonden til at undersøge, hvordan man kan gentænke sundhed, behandling og trivsel for de allerældste i samfundet.
Læs artiklen -
Design
04.07.2018
Designerstole kan også få en mediekarriere
Er det medier, markedsføring eller møblerne selv, som gør designerstole berømte og til ikoner, vi alle drømmer om at eje? Det har erhvervs-ph.d. Rosita Satell fra SDU og Trapholt undersøgt i sin afhandling.
Læs artiklen -
Dyreliv
27.06.2018
Hvor kommer alle de vandmænd fra?
Ny forskning viser, at mange af vores vandmænd begynder deres liv i beskyttede områder og herfra rejser ud i åbent farvand.
Læs artiklen -
Vidundermiddel
27.06.2018
Er fucoidan det nye vidundermiddel?
Flere studier viser, at et stof, som blandt andet findes i brunalger, modvirker rynker og endda kræft. Og måske er stoffet hemmeligheden bag japanerne aldersrekord. Forskere har modtaget 17 millioner kroner til at undersøge fucoidan.
Læs artiklen -
Hjerneforskning
14.06.2018
Har du styr på kontroltårnet?
Hjernen er kroppens hovedcomputer. Menneskets mest abstrakte og komplekse organ. Alligevel er der sikkert mange ting, du ikke ved om den.
Læs artiklen -
Vandmiljø
06.06.2018
Redningsaktion i Odense Fjord
Det danske vandmiljø har det langt værre end hidtil antaget. Nu indleder SDUs biologer storstilet redningsaktion.
Læs artiklen -
Feriens historie
04.07.2018
Ferie ferie ferie
Sommerferien er lige rundt om hjørnet, hvis den ikke allerede er startet. De fleste tager nok ferien for givet, men det er ikke så forfærdelig længe siden, at ferie kun var forbeholdt de mest velstillede, og en arbejdsdag snildt løb op i over 12 timer.
Læs artiklen -
Sundhedsadfærd
08.06.2018
Virtual reality skal bekæmpe unges druk
Efter at danske unge i mange år har indtaget europæisk førsteplads i druk, skal virtual reality nu lære unge at sige nej til alkohol.
Læs artiklen -
Molekylær forskning
04.06.2018
Kemi i bevægelse
Jan O. Jeppesen bygger molekyler, der kan fungere som små maskiner. – Kun fantasien sætter grænser for, hvad de kan bruges til, siger SDU-professoren.
Læs artiklen -
Miljøadfærd
30.05.2018
Madspild: Hvilke initiativer virker?
Indsatsen har størst effekt, når flere aktører går sammen om at reducere spild af mad, påpeger SDU-forsker Johanna Gollnhofer, der i en uge selv begav sig ud i at skralde containere.
Læs artiklen -
Invasive arter
30.05.2018
Invasive arter kan også være gavnlige
Normalt forbinder vi invasive arter med alskens dårligdomme, men sådan er ikke det ikke nødvendigvis. Faktisk har en invasiv børsteorm i den nordlige del af Østersøen vist sig at være en gevinst for havmiljøet.
Læs artiklen -
Robotforskning
28.05.2018
Robotter skal udstyres med kunstig dyrehjerne
Robotforskere fra SDU er ved at udvikle et nervesystem inspireret af dyr til robotter. Den kunstige hjerne vil gøre robotter i stand til at gå, tilpasse sig og tage beslutninger. Robotterne vil endda være i stand til at lære nye færdigheder som hunde gennem belønning.
Læs artiklen -
Sundhedsforskning
24.05.2018
Motionsfodbold er banko med fuld plade
To ugentlige fodboldtræninger i kombination med diætvejledning kan reducere risikoen for hjertekarsygdom med fem procent for utrænede ældre med prædiabetes. Samtidig taber de sig på en sundere måde end ved en normal slankekur
Læs artiklen -
Om viden
23.05.2018
Hvordan ved vi, hvad vi ved?
Mens debatten om fake news fylder sendeflader og avissider over hele verden, har SDU-lektor og filosof Mikkel Gerken undersøgt i dybden, hvordan vi taler og tænker om viden og vurderer andre som troværdige eller det modsatte.
Læs artiklen -
Konspirationsteori
18.06.2018
Fake news er en gammel historie
Fake news har været et regulært buzzword de seneste år, ikke mindst i forbindelse med den amerikanske valgkamp. Men idéen om at sprede usandheder og spekulere i, om magthaverne har rent mel i posen, er langt fra ny.
Læs artiklen -
Præstationsoptimering
18.05.2018
Derfor bliver ishockeyspillere trætte sidst i kampen
Ny forskningsartikel viser, at ishockey indeholder så mange sprinter, at spillerne naturligt er trætte i tredje periode. Videnskabeligt optimeret træning kan være vejen til at holde dampen oppe i længere tid.
Læs artiklen -
Droneteknologi
16.05.2018
Droner skal inspicere luftledninger
Droneforskere fra SDU er ved at udvikle selvflyvende droner til at inspicere landets højspændingskabler. Udstyret med kamera, sensorer og evnen til selv at lade op skal droner erstatte dyre helikoptere.
Læs artiklen -
Sundhedsadfærd
15.05.2018
Forskellen mellem sunde og usunde stiger
Den sociale ulighed i sundhed er steget de seneste 30 år. Og for første gang er der nu dansk forskningsmæssig belæg for at sige, at borgere i socialt udsatte boligområder har en markant mere usund adfærd.
Læs artiklen -
Diabetesforskning
25.05.2018
SDU deltager i storstilet europæisk diabetes-indsats
Forskere fra Institut for Psykologi skal undersøge de psykiske omkostninger for diabetespatienter og deres pårørende i et patientnært, internationalt forskningsprojekt om lavt blodsukker og diabetes.
Læs artiklen -
Religion
03.05.2018
Kunsten at være religiøs og moderne samtidig
Den danske offentlige debat levner ikke meget plads til at se ligheder mellem modernitet og Islam, men professor Dietrich Jung fra Mellemøststudier og hans projekt om moderne muslimer og religion insisterer på at udfordre Vestens patent på modernitet.
Læs artiklen -
Karl Marx
30.04.2018
Er Karl Marx værd at gemme på?
I år er det 200 år siden, at den berømte sociolog, politisk økonom og filosof blev født.
Læs artiklen -
Klimaforandringer
26.04.2018
Hvad sker der, når havene stiger og kystområder bliver oversvømmet?
Velfungerende marine-økosystemer kan hurtigt opstå, viser nyt studie.
Læs artiklen -
Dybhavsforskning
25.04.2018
Han er fascineret af havets ukendte dybder
Professor Ronnie N. Glud står i spidsen for en danskledet ekspedition, der udforsker nogle af de mest ufremkommelige steder på jorden - de dybeste oceangrave på op til 11 kilometers dybde.
Læs artiklen -
Hørelsen
23.04.2018
Forsker vil udvikle bedre høretests
800.000 danskere har problemer med hørelsen. Det kan føre til depression og nedsat arbejdsevne. Ellen Raben Pedersen forsker i at gøre høretests bedre, så høreklinikker har bedre værktøjer til at vurdere hørenedsættelser.
Læs artiklen -
Moderne medier
28.03.2018
Fart og billeder præger de digitale samtaler
Hvad laver førende danske politikere på de unges foretrukne uformelle og flygtige Snapchat? Og hvad sker der mellem os mennesker, når e-mail, sms, chat og Snapchat afløser brevet? Det er nogle af spørgsmålene, som lektor Anette Grønning undersøger i sin nye bog Digitale samtaler.
Læs artiklen -
Medier og politik
04.04.2018
Politik i bløde sofaer
Danske nyhedsmedier fremmer politisk deltagelse, også hos dem, der helst undgår politik. De mobiliseres gennem nyhedsformater, som taler til deres følelser.
Læs artiklen -
Innovation
27.03.2018
Unge iværksættere satser på sensorer til beton
Virksomheden Sensohive har fundet sin niche. Sensorer til betonindustrien. Tre ingeniørstuderende fra SDU, som for tre år siden startede egen virksomhed, har nu en global teknologikoncern i ryggen og travlt med at skrive jobopslag.
Læs artiklen -
Rygsmerter
21.03.2018
Fejlbehandlede rygsmerter er en kæmpe udfordring
29 af verdens førende rygforskere retter skarp kritik af den måde, sundhedsvæsener håndterer de rygproblemer, der på verdensplan belaster 540 millioner. Flere end 880.000 danskere er blandt de ramte, siger SDU-forskeren, der er næstformand i den globale forskergruppe.
Læs artiklen -
E-affald
15.03.2018
Vi køber og kasserer stadig mere elektronik
E-affald er i dag den hastigst voksende affalds-type og udgør et globalt miljøproblem. - Vi nødt til at gøre op med brug og smid væk-kulturen og tænke i cirkulær økonomi, lyder det fra SDU-forsker.
Læs artiklen -
E-konsultationer
09.03.2018
Hvad mailer du til din læge?
Den digitale trafik mellem læge og patient bliver tættere og tættere. Men hvad rådgiver lægen præcist om? Og hvordan opleves e-konsultationerne? Det skal et hold forskere for første gang undersøge
Læs artiklen -
Nærsynethed
09.03.2018
Børneøjne skal have dagslys
Forsker afliver en udbredt teori, der skulle forklare, hvorfor så mange bliver nærsynede. I stedet peger han på, at øjet skal have dagslys, og at det skal ske, mens vi er børn.
Læs artiklen -
Dybhavsforskning
28.02.2018
På vej mod dybet
I dag sætter SDU-forskere kursen mod østlige Stillehav for at udforske en dybhavsgrav.
Læs artiklen -
Trækfugle
07.02.2018
Trækfugle finder vej efter et indre kompas
Det har længe været et mysterium, hvordan kompasset fungerer på det helt grundlæggende, molekylære niveau, men det kan forskere nu afsløre. Viden om fuglenes indre kompas kan være med til at beskytte dyr i naturen.
Læs artiklen -
Sundhedsadfærd
08.02.2018
Ældres alkoholvaner giver hovedbrud i ældreplejen
Nutidens ældre drikker mere end tidligere generationer, og det øger risikoen for misbrug, sundhedsproblemer og skaber store udfordringer i ældreplejen. Nu skal filosoffer og alkoholforskere fra SDU hjælpe plejehjem og hjemmepleje i Vejle Kommune med de tabuiserede problemer.
Læs artiklen -
Sundhedsforskning
02.02.2018
Nyt middel på vej mod blindhed
Forskere på SDU har udviklet nyt lægemiddel mod blindhed. Behandlingen lover enormt potentiale for patienter, der ikke kan hjælpes i dag, og Innovationsfonden investerer 14 millioner kroner i udviklingen.
Læs artiklen -
Vandrensning
23.01.2018
Giftrester skal væk fra vores drikkevand
Rester af sprøjtegifte og andre svært nedbrydelige stoffer bør slet ikke være i vores drikkevand, mener SDU-forsker. Men når nu de er der, gælder det om at få dem fjernet helt, og det kan en nyt koncept inden for vandoprensning være med til at realisere, mener hun.
Læs artiklen -
Vold i hjemmet
17.01.2018
Vold er ikke kun at slå og blive slået
Indbyrdes vold i parforhold handler om meget mere end slag og spark. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Psykologi, som sætter fokus på den ukendte vold, der foregår bag hjemmets fire vægge
Læs artiklen -
Fortidsliv
18.01.2018
Ny hypotese om hvordan dyrelivet pludseligt opstod på Jorden
Kan kræftsvulster lære os om dyrenes udvikling på Jorden? Ja, mener forskere, der præsenterer en ny teori for, hvorfor det myldrede frem med nye og avancerede dyrearter for ca. en halv milliard år siden. En biologisk innovation kan have været nøglen.
Læs artiklen -
Droneforskning
18.01.2018
Forskere tester folks reaktioner på droner
Flyvehøjden er afgørende for, om droner forstyrrer og vækker bekymring, når de flyver over folks huse og haver.
Læs artiklen -
Levealder
09.01.2018
Selv under de værste livsforhold klarer kvinder sig bedre end mænd
Netop offentliggjort forskning fra SDU viser, at selv når mennesket bliver udsat for de værst tænkelige levekår og sygdom, overlever kvinder længere end mænd.
Læs artiklen -
Aha-oplevelser
05.01.2018
Når tiøren falder
Hvorfor evner nogle mennesker at anskue problemer ud fra helt nye vinkler? Og hvordan kan andre lære det? Forsker sætter fokus på aha-oplevelser
Læs artiklen
Ny Viden temaer

Eksperter er også mennesker
I denne interviewserie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.
Anna Schneider-Kamp
Anna er adjunkt og hendes forskningsinteresser kombinerer forbrugsforskning, medicinsk sociologi og medicinsk antropologi.
Spørg eksperten
Hvad påvirker nutidens unges religiøse forståelse? Er det okay at komme på uanmeldt besøg? Hvordan står det egentligt til med danskernes højde? Redaktionen stiller hver måned en af SDU's eksperter en række spørgsmål.
Det læser redaktionen lige nu
-
Muskelhukommelsen er din ven, når fitnesscenteret åbner igen
DR Nyheder -
Hvordan sikrer vi, at forskning forbliver troværdig på de sociale medier?
Videnskab.dk - Forskerzonen -
End of Neanderthals linked to flip of Earth's magnetic poles, study suggests
The Guardian -
Forseglede breve fra Renæssancen kan nu åbnes og læses virtuelt for første gang
Videnskab.dk