Nyheder fra Sundhedsvidenskab 2017
-
20.12.2017
8 millioner kroner fra Offerfonden til forskningsprojekter på Institut for Psykologi
Offerfonden har i 2017 uddelt 15 millioner kroner til forskning, og Institut for Psykologi på SDU har modtaget over halvdelen af disse til fire spændende projekter.
-
18.12.2017
SDU-professor får millionbevilling til fluorforskning i USA
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, har sammen med kolleger på Harvard University fået 8 mio. dollars til et nyt center.
-
14.12.2017
Kan kræftpatienter få det bedre af at skrive?
REHPA og SDU gennemførte i 2016 det første skrivekursus for kræftpatienter. I en nylig rapport konkluderer de, at kurset som gentages i løbet af de kommende måneder, har potentiale til at gøre en positiv forskel.
-
14.12.2017
Patienter med i udvikling af app om osteoporose
Skræddersyede apps til patientgrupper vinder i stigende grad indpas. Nu får kvinder med osteoporose uden forudgående knoglebrud i Region Syddanmark deres egen app – og de er selv med til at udvikle den.
-
08.12.2017
Ny viceinstitutleder ved Klinisk Institut på SDU
Sygeplejersker, lektor ph.d. Karin Brochstedt Dieperink er ansat som viceinstitutleder ved Klinisk Institut. Som viceinstitutleder skal Karin Dieperink primært varetage ledelsesmæssige opgaver i forbindelse med opslag af videnskabelige stillinger, vurdering af ansøgninger, nyansættelser og planlægning af undervisning.
-
07.12.2017
Nu kan alle landets kommuner få fodbold på skoleskemaet
Et ambitiøst projekt for at få bevægelse på skoleskemaet over hele Danmark ser nu dagens lys. Ud fra devisen at trygge og glade børn lærer bedst, får børn i hele landet mulighed for at deltage i et dokumenteret effektivt undervisningsforløb, der kombinerer fodboldspil, sundhedsviden og trivsel blandt kammeraterne.
-
04.12.2017
Populær blodtryksmedicin forbundet med øget risiko for hudkræft
Netop offentliggjort forskning fra SDU og Kræftens Bekæmpelse viser en sammenhæng mellem et af de hyppigst brugte midler mod forhøjet blodtryk og kræft i huden.
-
30.11.2017
Professorat i brugerinvolvering og telemedicin på H.C. Andersen Børnehospital og CIMT, OUH og SDU
Jane Clemensen er blevet ansat som professor på H.C. Andersen Børnehospital, OUH, som den første professor med sygeplejefaglig baggrund.
-
22.11.2017
Fodboldundervisning på skoleskemaet er også godt for hjernen
Det er ikke blot skolebørnenes fysik og sociale trivsel, der har glæde af, at deres skoler er med i projektet ”FIFA 11 for Health”. Den nyeste forskning viser, at deres opmærksomhed og arbejdshukommelse også bedres.
-
13.11.2017
Jan Hartvigsen får Kiropraktorprisen
Den internationalt anerkendt forsker, professor og kiropraktor Jan Hartvigsen, Syddansk Universitet, modtager Dansk Kiropraktor Forenings store kiropraktorpris.
-
07.11.2017
Talentpris til unik, ung SDU-forsker
Tore Bjerregaard Stage arbejder for bedre og mere effektive lægemidler til den enkelte patient, og hans forskning er netop blevet belønnet med Lundbeckfondens talentpris.
-
25.10.2017
Rester af sprøjtemidler i ikke-økologisk mad kan skade børns hjerner
Det er den tydeligste konklusion i en artikel baseret på en rapport til EU, som sammenligner økologiske fødevarer med konventionelle. SDU-forskerne Philippe Grandjean og Helle Raun Andersen har bidraget til rapport og artikel.
-
23.10.2017
Danske forskere skal inspirere Manchester United til endnu bedre talentudvikling
Miljø frem for individ. Det er fokus i den nye måde at udvikle talenter på, som forskere fra SDU har undersøgt og nu vil lære fra sig.
-
12.10.2017
Syddansk Universitet indgår multinationalt samarbejde med fokus på OL-vintersport
Institut for Idræt og Biomekanik (IOB) på SDU indgår forskningssamarbejde med Beijing Sports University omkring præstationsoptimering indenfor vintersportsgrene.
-
10.10.2017
Tidligere patienter kan noget andet end læger og sygeplejersker
Patienter med lungekræft har stor glæde af at få besøg af andre kræftpatienter, som er kommet igennem sygdomsforløbet. Det viser et studie, som Britt Borregaard, udviklingssygeplejerske og ph.d.-studerende står bag.
-
10.10.2017
En buddy til sundhedsprofessionelle i krise
Forskningsprojektet ”The Buddy Study” på OUH og SDU er det første af sin art i Danmark. Hensigten er at tilbyde de sundhedsprofessionelle en ’buddy’ – en kollega, der er parat til at lytte, når der er behov for at få bearbejdet en traumatisk hændelse på arbejdspladsen.
-
10.10.2017
Mere kontakt skal give færre genindlæggelser
Mange patienter, som er blevet hjerteklapopereret, bliver genindlagt efter udskrivelse. Et nyt ph.d.-projekt skal undersøge, om antallet af genindlæggelser kan nedbringes ved bedre sammenhæng mellem indlæggelse og opfølgning.
-
09.10.2017
Tilbagefald af brystkræft kan forudses ud fra kræftknudens arvemateriale
Med en simpel blodprøve kan læger i fremtiden se, om en brystkræftknude vil komme tilbage. Metoden vil kunne guide læger med at afgøre, hvor omfattende efterbehandlingen bør være.
-
06.10.2017
Nyt center skal udbrede præcisionsteknologi
OUH og SDU har skabt et nyt center; PREmedico i samarbejde med de øvrige hospitaler i Region Syddanmark. Centrets opgave er at integrere præcisionsmedicin i alle hospitalsafdelinger.
-
06.10.2017
Niels Ørtenblad adjungeret professor ved University of British Columbia, Canada
Professor og forskningsleder Niels Ørtenblad er udnævnt som adjungeret professor ved School of Kinesiology, University of British Columbia, Canada.
-
02.10.2017
Nyt center skal få flere børn ud i naturen
Danske børn er i naturunderskud. Derfor har Nordea-fonden støttet oprettelsen af Center for Børn og Natur med 18 millioner kr. Det ny center med SDU-deltagelse skal medvirke til at vende udviklingen og sikre, at flere børn kommer ud i naturen og får erfaringer og gode oplevelser, der kan danne baggrund for leg, læring, udvikling og trivsel.
-
25.09.2017
Håndboldfitness giver hurtig effekt på fysisk form, knoglestyrke og velvære
Ny forskning fra SDU-professor viser, at unge utrænede kvinder kan forbedre deres fysik markant med kun 12 ugers leg med en blød håndbold.
-
20.09.2017
SDU i den absolutte verdenselite inden for idrætsforskning
Institut for Idræt og Biomekanik (IOB) på SDU er netop blevet kåret som verdens sjettebedste idrætsinstitut.
-
06.09.2017
Lungekræft: Forskere finder modsvar til resistens
Ny kombination af kendte lægemidler hæmmer væksten af tumorer og forbedrer dermed lungekræftpatienters overlevelse, viser forskning fra SDU.
-
05.09.2017
Voldtægtsofre trækker ofte anmeldelsen tilbage
Kun 17 procent af alle anmeldte voldtægter fører til en retssag. Ny forskning peger på, at en af grundene kan være den psykiske belastning, der er forbundet med at deltage i efterforskningen for ofrene.
-
24.08.2017
Menneskerettighedspris til Jørgen Lange Thomsen, SDU
Den internationale sammenslutning af Retsmedicinere, IAFS, overrækker sin Menneskerettighedspris 2017 på IAFS-konferencen i Toronto i den 25. august til professor Jørgen Lange Thomsen, Retsmedicinsk Institut, SDU.
-
18.08.2017
Ny forskning i nyrens betydning for calciumbalance og blodtryksregulering
Henrik Dimke, lektor og ph.d. ved forskningsenheden Kardiovaskulær og Renal Forskning på Institut for Molekylær Medicin, SDU, har modtaget knap tre millioner kroner til sin forskning.
-
02.08.2017
Ny ledelse af Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL)
Ny ledelse af Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL)
-
01.08.2017
Fodboldlandshold trækker spor til SDU
Kvindelandsholdet, som i øjeblikket er til EM i Holland, følges tæt af idrætsforskere fra SDU.
-
07.07.2017
Fokus på HIV-patienters oversete sygdomme
I løbet af de seneste 25 år er behandlingen af HIV blevet så god, at patienter med HIV i højere grad får sygdomme, som er forbundet med alder og livsstil end med HIV i sig selv, viser doktordisputats fra OUH. Det åbner op for behovet for en debat om, hvordan sundhedsvæsenet bedst muligt håndtere denne gruppe patienter.
-
06.07.2017
Rygeres gener afgør deres risiko for kroniske tarmsygdomme
Er du ryger, kan det forværre én sygdom i tarmene og bedre en anden. Forskere har nu kortlagt, hvilke gener der er afgørende for, om du bliver mere eller mindre syg af at ryge.
-
30.06.2017
171 nye læger er dimitteret fra SDU
De nyuddannede cand.med.’er har aflagt lægeløfte efter endt uddannelse. Sammen med familie og venner blev de fejret med musik, taler og opmuntrende ord fra en minister.
-
30.06.2017
Nye kiropraktorer fra SDU sommeren 2017
I dag udklækkede SDU 23 kiropraktorer, der fik overrakt deres eksamensbeviser af dekan Ole Skøtt, SDU Sundhedsvidenskab.
-
29.06.2017
Danmarks første professor i Eksistentiel og Åndelig Omsorg (Spiritual Care) med særligt fokus på cancer er udnævnt ved SDU
”Vi er meget glade for med støtte fra Kræftens Bekæmpelse at realisere dette professorat, der gør det muligt at udbygge viden om patienters psykosociale, eksistentielle og åndelige behov og at bringe denne viden ind i klinisk praksis”, siger Ole Skøtt, der er dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet.
-
28.06.2017
Dimission for de fem kandidatuddannelser på Sundhedsvidenskab
Kæmpedimissionen for kandidatuddannelserne i Fysioterapi, Ergoterapi, Jordemodervidenskab, Klinisk Sygepleje og den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse.
-
09.06.2017
Flere ældre – større behov for forebyggelse
Nyt stort EU-finansieret innovationsprojekt skal ruste kommunerne og den primære sundhedssektor til bedre evidensbaseret sundhedsforebyggelse hos det stigende antal ældre.
-
01.06.2017
KOL-patienter med mange forværringer oplever ofte bedring
Når en patient med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) oplever akutte forværringer af sygdommen, tolkes dette ofte som en blivende problematik. Men mange patienter får det faktisk bedre igen, viser ny forskning fra SDU.
-
01.06.2017
FLASH - nyt eliteforskningscenter på OUH: Leversygdomme skal ud af skyggen
OUH går nu ind i kampen mod leversygdomme med en bevilling på 14 mio. kr. til et nyt eliteforskningscenter.
-
30.05.2017
Effekten af lægeambulancer: Ny forskning viser, at mange reddede liv bliver gode liv
700 borgere blev genoplivet af lægeambulancens læger fra 2006 til 2012 – og næsten halvdelen af dem blev efterfølgende så raske, at de lever et normalt liv derhjemme.
-
22.05.2017
Fedt kan uskadeliggøre farlig bakterie
Visse fedtsyrer er ikke alene sunde i kosten. De kan også uskadeliggøre den farlige bakterie listeria, viser nyt studie. Opdagelsen kan på sigt føre til bedre bekæmpelse af farlige og resistente bakterier.
-
22.05.2017
Øjenfonden støtter SDU-projekt
I dag d. 22. maj uddeler Øjenfonden 1,5 mio. kr. til fem markante øjenforskere, som forsøger at finde årsagerne til udvikling af kræft i øjnene samt at finde en varig behandling af den alvorlige øjensygdom AMD
-
11.05.2017
Sundhedsvidenskabelig dekan ansat
Ole Skøtt har fået en ny åremålsansættelse
-
05.05.2017
Over 10 mio. kr. til SUND fra Det Frie Forskningsråd
Det Frie Forskningsråd har uddelt årets bevillinger og seks projekter fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU slap igennem nåleøjet.
-
01.05.2017
Dobbelt pristildeling til dansk forsker i Chicago
Professor dr. med. Peter Bie er blevet tildelt to prestigefyldte priser inden for sit område fra American Physiological Society; den såkaldte Ernest B. Starling Award og Leonard Share Award.
-
27.04.2017
Nekrolog over Henning Eichberg
Professor emeritus, Dr. Phil. Habil. Henning Eichberg er død. Han blev 75 år.
-
25.04.2017
Forskning i sygdomme smitter af på turismeerhvervet
I 2017 får Syddanmark besøg af mellem 1500 og 1900 nationale og internationale forskere til konferencer og kongresser arrangeret af forskere på OUH og SDU. Det sker i tæt samarbejde med Inspiring Denmark.
-
24.04.2017
OUH Talks - også til SDU
OUH Talks er en ny platform, hvor medarbejdere på OUH eller forskere og andre med tilknytning til forskningsmiljøet i og omkring OUH kan få ny viden og inspiration.
-
24.04.2017
Vi finder løsninger, vi aldrig ville finde på egen hånd
Allerede som medicinstuderende blev professor Jonel Trebicka grebet af den udfordring, som leversygdomme repræsenterer. Kursen har ikke ændret sig, og han arbejder i dag med forskning både på universitetet i Bonn, som ledende forsker i Barcelona og adjungeret professor på SDU og Afdelingen for Medicinske Mavesygdomme på OUH.
-
24.04.2017
Behandling af barnløshed hos tidligere kræftpatienter i rivende udvikling
Ligesom det i mange år har været muligt at nedfryse sæd til senere brug, har kvinder i flere år kunnet få hjælp til at få børn via nedfrosset væv fra æggestokkene. Det næste bliver, at mænd kan få hjælp til at producere sædceller, selvom de er blevet infertile efter sygdom.
-
21.04.2017
SDU-forsker er finalist i årets Ph.D.Cup 2017
Skrumpelever opdages ofte alt for sent, men en simpel skanning kan fremover vise begyndende skader på leveren langt tidligere. Det skal Maja Thiele, ph.d. på OUH og SDU fortælle om i formidlingskonkurrencen Ph.D. Cup 2017, hvor hun er med i finalen.
-
06.04.2017
Til kamp mod en usund cannabis-kultur
Glorificering og normalisering af hash-rygning er skyld I, at flere unge får et misbrug, mener SDU-forsker. Men det er faktisk muligt flytte de unges holdning gennem målrettet undervisning, viser et nyt forskningsprojekt.
-
05.04.2017
Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft
Stoffer fra gulerødder reducerer forstadier til kræft med helt op til 83 procent. Det opsigtvækkende resultat er forskere fra SDU og OUH kommet frem til i rotteforsøg. Forskerne arbejder nu på at få resultatet afprøvet på mennesker.
-
03.04.2017
Ny professor i geriatri i Odense
Karen Andersen-Ranberg, ph.d. og specialeansvarlig overlæge på Geriatrisk Afd., Odense Universitetshospital er udnævnt til professor i geriatri ved Klinisk Institut, SDU.
-
17.03.2017
Stor international anerkendelse til SDU-forsker
Professor Jan Hartvigsen, Institut for Idræt og Biomekanik, SDU, har netop modtaget prisen som årets forsker fra American Chiropractors Association på verdenskongressen for kiropraktik i Washington DC.
-
10.03.2017
1000 danskere kan undgå hospitalsindlæggelse hvert år
Data fra 3000 patientforløb viser, at mange danskere årligt kan slippe for at blive indlagt på sygehuset på grund af symptomer på blødende mavesår. I stedet kan de behandles ambulant.
-
10.03.2017
Excellence-bevilling til forskning og behandling af amyloidose
Sygelige proteinaflejringer i livsvigtige organer kan føre til alvorlig og livstruende sygdom. Det forskningsfelt er netop ophøjet til Excellence-center med bevilling fra Region Syddanmarks forskningspulje.
-
10.03.2017
Arv eller miljø - gåden om årsagen til slidgigt
Slidgigt i hofte og knæ forårsages af både genetiske og miljømæssige faktorer, men et nyt studie peger på, at disse faktorer er forskellige for de to led og varierer med alderen.
-
08.03.2017
RoseLivPrisen 2017 på kr. 225.000 er gået til en scleroseforsker hos Syddansk Universitet.
Årets RoseLiv forskerpris er gået til professor, dr. med., Ph. D Bente Finsen, Finsen-Gruppen.
-
06.03.2017
Forskning finansieret af medicinalindustrien giver oftere positive resultater end uafhængige forsøg
Ny forskning fra blandt andet SDU og OUH viser, at kliniske forsøg finansieret af industrien oftere finder positiv effekt af lægemidler og medikoteknisk udstyr
-
03.03.2017
Vaccinationer: Stort fokus på lille stik
Måske skal rådgivning om børnevaccinationer gentænkes, viser ny forskning
-
28.02.2017
Stigende antal blødninger i kraniet knyttes til øget brug af blodfortyndende medicin
Ny undersøgelse fra SDU finder sammenhæng mellem stigende forekomst af kranieblødninger på hjernens yderside og forbruget af blodfortyndende medicin.
-
28.02.2017
Robotfryser skal holde styr på vores gener
I takt med udviklingen af personlig medicin vil vi alle have vævsprøver frosset ned på hospitalet. Forskere fra SDU er i gang med at udvikle en robotfryser, som skal sikre, at patienternes gener ikke roder rundt på bunden af en kummefryser eller ender i forkerte hænder.
-
23.02.2017
Mysteriet om den halshuggede viking
Selvom fundet at et gammelt kranie i skovbunden sætter fantasien i gang, er det hardcore videnskab, når Dorthe Dangvard og kollegerne på Retsantropologisk Afdeling finder svarene på hvem, hvad, hvornår og hvordan.
-
03.02.2017
Niels Bohr-Professor David Needham tilknyttes SDU Sundhedsvidenskab
Niels Bohr-Professor David Needham, SDU, tilknyttes nu Institut for Molekylær Medicin på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
-
03.02.2017
Forældre har betydning for, om deres børn er fysisk aktive
Når mor og far støtter og motiverer en til at være aktiv, er der større sandsynlighed for, at det lykkes. Det viser en gennemgang af international forskning om effekten af fysisk aktivitets-kampagner, der er rettet mod børn og unge.
-
27.01.2017
111 nybagte læger fra SDU
”I dag opfattes I som læger. Læger, som samfundet efterspørger og har brug for.”
-
27.01.2017
På vej mod effektiv behandling af aggressiv hjernekræft
Et hold forskere fra Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) har taget de første lovende skridt mod en behandlingsform, der forhåbentlig, kan forlænge patienternes liv.
-
27.01.2017
Ny professor i gynækologi i Odense
Dr. med. Jan Blaakær er udnævnt til professor ved SDU og samtidig ansat som overlæge ved Odense Universitetshospital, OUH.
-
27.01.2017
14 kiropraktorer frisk fra fad
I dag dimitterede 14 nye kiropraktorer fra klinisk biomekanik på SDU.
-
24.01.2017
Fodbold er medicin for kvinder med forhøjet blodtryk
Det danske koncept Fodbold Fitness har vist sig at være lige så effektivt som piller mod for højt blodtryk. Og kvinderne i projektet har oven i købet fået bedre fysisk form, lavere fedtprocent og stærkere knogler.
-
23.01.2017
Forskere anbefaler brug af økologisk landbrugspraksis af hensyn til menneskers sundhed
I en gennemgang af eksisterende forskning, bestilt af et udvalg af Europa-Parlamentet, har en gruppe europæiske forskere fra blandt andet fra Syddansk Universitet identificeret fordelene ved økologisk fødevareproduktion for menneskers sundhed.
-
20.01.2017
Nyt EU-projekt med SDU-forskere modtager 100 millioner kroner
Et omfattende program med EU-midler skal arbejde hen imod målrettede og individualiserede medicinske behandlinger.
-
16.01.2017
Professor, dr. med. Uffe Holmskov er genudnævnt til institutleder ved Institut for Molekylær Medicin, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU
Uffe Holmskov er pr 1. januar 2017 genudnævnt til leder af instituttet, som han har stået i spidsen for siden 2009. Forlængelsen gælder frem til 2023.
-
03.01.2017
Ny professor i neurokirurgi
Frantz Rom Poulsen er udnævnt til professor i neurokirurgi ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet
-
02.01.2017
2,6 millioner kroner til laserbehandling af blodpropper i øjnene
Forskere fra OUH, SDU og Roskilde Sygehus kan med midlerne fra Regionernes Medicinpulje teste en mere patientvenlig behandling.