Skip to main content

Tidligere patienter kan noget andet end læger og sygeplejersker

Patienter med lungekræft har stor glæde af at få besøg af andre kræftpatienter, som er kommet igennem sygdomsforløbet. Det viser et studie, som Britt Borregaard, udviklingssygeplejerske og ph.d.-studerende står bag.

Dig og mig og en kop kaffe. Det er opskriften på de samtaler, som Britt Borregaard har været med til at tilbyde patienter med lungekræft under indlæggelsen på Afdeling T, inden eller efter operation.
Det er ikke Britt Borregaard selv, der taler med patienterne, men frivillige tidligere patienter.

Projektet startede i 2014 som led i en ny strategi for patientinddragelse, med inspiration fra et lignende koncept i Edinburgh, Skotland.

-Det at have været igennem et forløb og være kommet ud på den anden side, må kunne give noget til dem, der er indlagt, fortæller Britt Borregaard om baggrunden for initiativet.

Knud kigger forbi
I begyndelsen blev det sat i gang med en enkelt frivillig, Knud Toft Nielsen, som besøgte afdelingens patienter en gang om ugen. Han stak hovedet ind på stuen hos de patienter, der havde givet tilladelse, og spurgte ”har du lyst til at snakke”?

Det havde de fleste. Og efterfølgende interviews viser, at de havde stor gavn af det. Disse interviews har Britt Borregaard samlet og analyseret – og publiceret i tidsskriftet Journal of Clinical Nursing.

-Vores forventning var, at samtalerne med Knud ville være et godt supplement til alle de samtaler, vi som fagfolk, både læger og sygeplejersker, kan tilbyde. Men det var meget mere, fortæller Britt Borregaard.

-Patienterne fortalte ham ting, som de aldrig ville sige til sygeplejerskerne og lægerne. Det der virkelig betød noget var, at han havde prøvet det samme.

Peer support
Britt Borregaard fortæller, at patienterne oplevede, at der ikke var brug for så mange forklaringer, fordi de og Knud med det samme vidste, hvad de talte om.

Overordnet hedder det at patienter hjælper patienter, ”peer support”. Det praktiseres i stigende grad både nationalt og internationalt, indenfor alle grene af sundhedsvæsenet.

Ifølge Britt Borregaard kan denne form for støtte være ekstra nyttig for lungekræft-patienter, da de er en anderledes gruppe,.

-Som den eneste gruppe af kræftpatienter har patienter med lungekræft ofte skyldfølelse over deres sygdom og føler sig stigmatiserede i samfundet. Det betyder, at de er svære at få med i foreninger, grupper og forløb. At møde en ligestillet er derfor ekstra givtigt for dem, fordi der er så mange følelser på spil, som rækker ud over selve behandlingen af sygdommen.

Peer support giver ifølge forskningen ikke kun god mening for patienterne. De frivillige har også stort udbytte af samtalerne.

-Knud gav udtryk for, at han var meget glad for at kunne give noget til andre. Det betød noget for ham at give noget tilbage, og samtidig gav det også ham en oplevelse af at være noget for nogen.
I dag er konceptet udvidet ved at Hjerteforeningen nu tilbyder, at flere frivillige besøger afdelingen med tilbud om samtale.

Mød forskeren

Britt Borregaaard, udviklingssygeplejerske ved Hjerte, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling og ph.d.-studerende ved Klinisk Institut.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 10.10.2017