Skip to main content
Alumne

Solvej Balle skriver fortællinger, der stopper tiden og vinder priser

Mød forfatteren og SDU-alumnen, der tirsdag kan vinde den store internationale Booker Prize for romanserien "Om udregning af rumfang". Og find ud af, hvorfor filosofi er så uundværlig i hendes romaner.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 19-05-2025

At møde Solvej Balle er som at drage på opdagelse i sproget, kunsten og eksistensen på samme tid. Man bliver konstant overrasket over, hvor samtalen nu bevæger sig hen.

Til gengæld kommer man både i dybden med store spørgsmål og ud i hjørnerne af livets landskab.

Og nogenlunde sådan har forfatterlivet også formet sig for den 63-årige forfatter og cand. mag i filosofi fra Syddansk Universitet, der skriver verdenslitteratur fra sit hus på Ærø.

Filosofien og litteraturen har været Solvej Balles trofaste følgesvende gennem livet - og selvfølgelig i arbejdet med hendes store romanserie Om udregning af rumfang. En serie der – selvom hun stadig skriver på bind seks af syv i alt - allerede har sikret hende bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris og Det Danske Akademis store pris.

Og nu er første bind i serien altså også i spil til The International Booker Prize – en af Storbritanniens største internationale litteraturpriser.

Tog filosofisk kørekort på SDU

Solvej Balle husker tydeligt, hvordan hendes mor kaldte hende ”en lille filosof”, da hendes ni-årige jeg insisterede på at forklare sin travle mor noget vigtigt.

- Jeg fik nok tidligt fornemmelse for, at hvis man forklarer noget godt nok, så bliver man forstået. Interessen for filosofi har altid været der, fortæller Solvej Balle.

Men interesse var ikke nok for den filosoferende forfatter. Så mens hun researchede og skrev på sin store romanserie, tog hun også en kandidat i filosofi på Syddansk Universitet.

Min uddannelse i filosofi betyder, at jeg ikke hinker, men går på to ben, som forfatter

Solvej Balle, forfatter og SDU-alumne

Hvorfor laver mennesker kunst?

Og så drejer Solvej Balle samtalen i en ny – og uddannelsespolitisk – retning. For hun synes virkelig, at der mangler noget i det danske uddannelseslandskab:

- Vi mangler en samlet uddannelse i kunstfilosofi til alle folkene fra de kunstneriske og kreative uddannelser og de kunstneriske videnskaber. Det ville virkelig hæve niveauet et hak op og give os langt mere kvalificerede kunstdiskussioner, hvis vi fik reflekteret mere sammenhængende over, hvorfor vi mennesker laver kunst?

Netop derfor tog Solvej Balle sagen i egen hånd og studerede filosofi sideløbende med sin forfattervirksomhed.

- Jeg kan ikke rigtig det der med at lave noget uden at reflektere over det, derfor sammenstykkede jeg min egen kunstfilosofiske uddannelse. For ærlig talt er det jo mærkeligt, at vi mennesker laver kunst. Hvorfor vil vi overhovedet begive os ud i sådan noget?

Fortællinger stopper tiden

Det findes der utvivlsomt mange forskellige svar på. Og undervejs i sine filosofiske studier har Solvej Balle da også fundet sine svar.

Svar, der ligger mellem linjerne i hendes prisbelønnede roman-serie, og fik barske anmeldelser, da hun for år tilbage skrev den kunstteoretiske bog ”Det umuliges kunst”.

- Som jeg ser det, så fortæller vi mennesker for at komme overens med den fysiske verden og det begrænsende faktum, at vi ikke lever for evigt. Fortællinger er vores måde at standse tiden på; vi kan roligt lukke bogen, når prinsen og prinsessen skal til at leve lykkeligt til deres dages ende, vi behøver ikke nå til skilsmissen, forklarer Solvej Balle og uddyber:

Fortællinger er menneskers måde at standse tiden på; vi kan roligt lukke bogen, når prinsen og prinsessen skal til at leve lykkeligt til deres dages ende. Vi behøver ikke nå til skilsmissen 

Solvej Balle, forfatter og SDU-alumne

- I kunsten genererer vi en verden, der ikke findes, så vi kan forholde os til, hvordan vi håndterer den virkelige verden. Jeg tror ikke, at kunst i sig selv er erkendelse - jeg tror heller ikke, det er det, vi har den for – men den kan indeholde erkendelse i mange former.

Pris til nørder i hjørnerne

Erkendelser om tid og eksistens er nået vidt omkring, siden Solvej Balle i 2020 udgav første del af roman-serien om Tara, der er fanget i den 18. november og hver dag vågner op til den samme dag.

For udgivelsen katapulterede Solvej Balle ind på den store litterære scene fra hendes ellers så rolige skriveliv i huset på Ærø. I dag er Udregning af rumfang solgt til udgivelse på 30 sprog.

Og i denne uge tager interessen for Solvej Balle og hendes bøger utvivlsomt endnu et nøk op, når hun og hendes oversætter Barbara J. Haveland dyster om at vinde The International Booker Prize.

Kort om Solvej Balle

  • Født 1962 i Bovrup, Sønderjylland, opvokset i Odense og bor i Marstal på Ærø.
    Debuterede i 1986 med romanen Lyrefugl og siden både skrevet kortprosa, romaner, en kunstteoretisk bog og et erindringsessay.
     
  • Gik på Forfatterskolen 1987-1989 og blev cand. mag i Filosofi fra Syddansk Universitet i 2018.
    Fik tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 2009.
     
  • Udgav i 2020 og 2021 de første tre meget anmelderroste bind i romanserien Om udregning af rumfang

  • Har modtaget en sand prisregn de seneste år: Nordisk Råds Litteraturpris i 2022, Kritikerprisen i 2023, Det Danske Akademis store pris i 2024, æresalumne på SDU i 2024 og blev årets Thott i Dansk Filosofisk Selskab i 2025.

  • Hun udgiver selv sin romanserie Om udregning af rumfang på sit forlag Pelagraf.  

Selv glæder Solvej Balle sig dog lidt mere til at møde de andre forfattere end at finde årets vinder af prisen.

- For mig betyder prisen, at der bliver givet anerkendelse til mennesker, der har siddet og nørdet meget længe med deres arbejde langt væk fra alting. Det er en pris til os nørder i hjørnerne, og jeg glæder mig virkelig til at møde mine kollegaer, der også er nomineret. Det bliver en fest.

The International Booker Prize uddeles tirsdag 20. maj på Tate Modern i London.

Vinderen af prisen modtager knap 500.000 kroner – der fordeles mellem forfatteren og oversætteren.
Læs mere om dette års Booker Prize


Redaktionen afsluttet: 19.05.2025