Skip to main content

Navnenyt

 • 26.05.2023

  Litteraturprofessor skal stå i spidsen for ambitiøst forskningscenter

  SDU-professor Anders Engberg-Pedersen tiltræder som leder af ’Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry’ den 1. juni.

 • 12.04.2023

  International hæder til Fodbold Fitness og fodboldprofessor Peter Krustrup

  UEFA har tildelt en Gold Award for “bedste sociale initiativ” til Fodbold Fitness U90 Træningscamp, et projekt udviklet af SDU og DBU Bornholm.

 • 28.03.2023

  På jagt efter nye fortællinger om Europas grænser

  Grænser præger vores syn på Europa og kan både forene og adskille os europæere. Et nyt EU-projekt med SDU i spidsen skal udforske, hvilke fortællinger vi som europæere konstruerer og bærer rundt på.

 • 24.03.2023

  Ny fellow ved journalistuddannelserne på SDU bliver Ida Ebbensgaard

  Hvordan forholder dansk journalistik sig til de potentialer og udfordringer, som kunstig intelligens fører med sig? Det sætter Ida Ebbensgaard fokus på som ny fellow på Journalistik.

 • 24.03.2023

  Marie Curie-stipendium til forskning i identitetsændringer hos mennesker, der skal tilpasse sig et liv med smerte

  Den canadiske smerteforsker ph.d. Peter Stilwell har modtaget det prestigefyldte Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Fellowship (MSCA PF), som han vil gennemføre på Syddansk Universitet.

 • 23.03.2023

  Legat og hæderspris til Søren Thorgaard Skou for forskning i træning som behandling af kronisk sygdom

  Professor og forskningsleder Søren Thorgaard Skou fra Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus, er blevet tildelt Ingeborg og Leo Dannins Legat for Videnskabelig Forskning.

 • 09.03.2023

  Bevilling muliggør indkøb af sekventeringsudstyr til SDU

  Professor Morten Frier Gjerstorff fra Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet har netop modtaget en bevilling på 2,6 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.

 • 07.02.2023

  Anerkendt forsker og fyrtårn i fælles beslutningstagning tildeles professorat

  Karina Dahl Steffensen er pr. 1. februar 2023 blevet udnævnt til professor i Fælles Beslutningstagning på Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

 • 31.01.2023

  Millioner til ny behandling af kræft i hjernen

  Der findes ingen effektiv behandling af den aggressive hjernekræft, glioblastom, men det vil forskere fra SDU og OUH nu forsøge at udvikle. Ideen er at pakke cancerdræbende stoffer ind i molekyler og sende dem afsted mod kræftcellerne. Den idé støtter Novo Nordisk Fonden med 15 mio. kr.

 • 18.01.2023

  Stor pris til urtids-forsker

  Donald Canfield bruger kemi til at studere Jordens fortid, og han har flere gange været årsag til, at lærebøgerne om havenes historie skulle skrives om – og dermed også historien om livets udvikling. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kr.

 • 16.12.2022

  Ny ledelse i H.C. Andersen Centret

  Det bliver både velkendte og erfarne kræfter, der nu kommer til i ledelsen af H.C. Andersen Centret ved SDU. Lektor Torsten Bøgh Thomsen tiltræder som centerleder og professor Anne-Marie Mai tiltræder som programleder fra årsskiftet.

 • 15.12.2022

  33,4 millioner kroner til skelsættende forskning på SDU

  20 forskere fra SDU har netop modtaget hver deres Carlsberg-bevilling til at levere banebrydende resultater inden for deres felt.

 • 14.12.2022

  Nyt samarbejde skal sikre mere effektiv behandling af svær overvægt

  Topforskere fra blandt andet Syddansk Universitet, Københavns Universitet og Oxford University skal udvikle og afprøve nye behandlingsprogrammer, der er målrettet personer med svær overvægt. Novo Nordisk Fonden støtter projektet med 180 mio. kr.

 • 30.11.2022

  24,6 millioner til excellente yngre forskere på SDU

  Fire forskere på SDU har netop modtaget hver deres Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forfølge deres forskningsideer og lede egne forskningsgrupper.

 • 29.11.2022

  SDU-forsker tilknyttes internationalt anerkendt tysk forskergruppe

  Arkitekturpsykologisk forskning på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet, SDU, styrkes, da professor Kirsten Kaya Roessler den 1.1.2023 tilknyttes som gæsteforsker ved Universitetssygehuset Hamburg Eppendorf (UKE).

 • 28.11.2022

  Anne Marie Mai og Jørgen Ellegaard modtager Fyens Stiftstidendes forskerpris

  De to SDU-professorer Anne-Marie Mai og Jørgen Ellegaard Andersen modtog i fredags den årlige forskerpris fra Fyens Stiftstidende. Med hæderen følger 15.000 kroner til hver.

 • 22.11.2022

  Fire SDU-forskere blandt de mest citerede

  Clarivate har offentliggjort 2022-opgørelsen over de mest citerede forskere verden over. I år medvirker SDU-forskere fra Det Tekniske Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

 • 18.11.2022

  Jes Søgaard skal bistå Epidemikommissionen

  Tre eksperter med samfundsvidenskabelige kompetencer er udpeget til at bistå Epidemikommissionen. Professor Jes Søgaard fra SDU er en af dem.

 • 15.11.2022

  SAMF-forsker modtager 2,7 mio. kroner fra DFF

  Lektor Mette Kjærgaard Thomsen er blandt de forskere, der i år får del i bevillingerne fra Danmarks Frie Forskningsfond under Inge Lehmann-programmet. Hun modtager 2,7 mio. kroner til sit projekt om, hvordan samspillet med frivillige kan styrkes i den offentlige sektor. Her fortæller Mette Kjærgaard Thomsen mere om projektet og perspektiverne.

 • 31.10.2022

  Frederik Waage modtager SDU’s forskningsformidlingspris

  Professor mso, dr.jur. Frederik Waage har fået tildelt årets forskningsformidlingspris for sin meget omfattende formidlingsindsats de seneste år, hvor han har belyst juridiske spørgsmål i en række sager af stor offentlig bevågenhed. Han fortæller her om nogle af de sammenhænge, hvor han oplever, at hans viden især har gjort en forskel.

 • 11.10.2022

  SDU-forsker får prestigefyldt sølvmedalje

  José Manuel Aburto forsker i de langsigtede konsekvenser af ulighed i befolkningers sundhed og dødelighed, der bl.a. har vist sig under COVID-19-pandemien. Nu får han Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje for sin indsats.

 • 16.09.2022

  Topforsker til SDU

  En af verdens førende økonomiske historikere Gregory Clark rykker næste år til SDU fra University of California, Davis. Det er muliggjort af en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond på 10 mio. kroner.

 • 15.09.2022

  Peter Møllgaard fortsætter som formand for Klimarådet

  SDU’s Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Peter Møllgaard, er blevet genudpeget til formandsposten for Klimarådet, der rådgiver regeringen på klimaområdet, for en 4-årig periode.

 • 15.09.2022

  Bevilling skal gøre dine klik mere gennemsigtige

  Du bruger hele tiden apps og websites på din smartphone, tablet, pc eller andre digitale enheder. Disse applikationer indsamler oplysninger om dig og din adfærd, men vi ved for lidt om, hvordan denne data bruges, deles og sælges videre. Fabrizio Montesi og Claes de Vreese, begge fra Digital Democracy Centre, har netop modtaget en bevilling på 3 mio. kroner fra VILLUM FONDEN til at gøre dine klik mere gennemsigtige og tilgængelige.

 • 01.09.2022

  SDU-ekspert i FN’s Sikkerhedsråd

  Terrorgruppers brug af militær droneteknologi er en trussel mod verdenssamfundet. Det var hovedbudskabet i den tale, som lektor James Rogers netop har holdt i FN’s Sikkerhedsråd, hvor han var inviteret for at dele sin viden om terroristers brug af droner.

 • 01.09.2022

  Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer

  Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt i humanistiske discipliner bidrage med nuancering, perspektivering, nye forståelser og handlemuligheder i forhold til de helt store samfundsudfordringer som for eksempel klimakrisen og pandemier.

 • 30.08.2022

  SDU med i partnerskab: 106 millioner skal sikre genbrug af plast og tekstil

  Syddansk Universitet spiller en vigtig rolle i et nyt missionsdrevet partnerskab, som med en bevilling på 106,5 millioner fra Innovationsfonden skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050.

 • 08.08.2022

  Stor maritim satsning på SDU

  Med en bevilling på 14 mio. kr. fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond i ryggen søsætter Syddansk Universitet nu en ambitiøs tværfaglig satsning inden for maritim forskning, innovation og uddannelse.

 • 04.08.2022

  Europæisk millionbevilling fra EU sikrer EPICURS fortsatte udvikling

  Universitetsalliancen EPICUR, som SDU i 2021 blev en del af, har fået bevilliget 14,4 millioner euro fra EU’s ERASMUS+-program, hvilket sikrer det europæiske universitets videre udvikling de kommende fire år. For SDU’s vedkommende betyder det tættere samarbejde med bl.a. mulighed for flere og mere fleksible udenlandske kurser for de studerende.

 • 05.07.2022

  Stor donation fra A.P. Møller Fonden til storrobotter på Lindø

  Et verdensførende center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier bliver nu en realitet efter, at A.P. Møller Fonden donerer 90 millioner kroner til nyt Center for Large Structure Production på Lindø. Det nye center etableres under Mærsk Mc- Kinney Møller Instituttet på SDU.

 • 17.06.2022

  SDU har fundet sin nye prorektor

  Helle Waagepetersen er pr. 1. august ny prorektor for uddannelse på Syddansk Universitet. Den 50-årige professor kommer fra en stilling som institutleder hos Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, og hun ser meget frem til at starte hos SDU.

 • 17.06.2022

  Millioner til at teste robotteknologi som ny genoptræningsform

  Med en bevilling på 6.1 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal starter Dansk Handicap Forbund et formelt samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) om at teste effekten af en nyskabende genoptræningsform, som SDU’s forskning i træningsrobotter har skabt.

 • 13.06.2022

  SAMF-forsker i spidsen for ny Danida-indsats

  Et nyt forskningsprojekt skal bane vejen for mere bæredygtighed og gode arbejdsforhold i læderindustrien i Bangladesh. Projektet er et led i Udenrigsministeriets udviklingssamarbejde Danida og bliver ledet af lektor Dewan Ahsan.

 • 08.06.2022

  60 millioner til nyt grundforskningscenter på SDU

  Danmark får snart 11 nye grundforskningscentre. Et af dem får hjemme ved Mads Clausen Instituttet på SDU. Med 60 millioner kroner i ryggen skal centret forske i kvanteteknologi, der blandt andet kan få betydning for fremtidens kommunikation og processering af information.

 • 10.05.2022

  17 mio. kroner til nyskabende projekter på SAMF

  Fire forskere på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU har netop fået bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond. Midlerne går blandt andet til forskning inden for international politik og orden og til at undersøge forskelle i levetid.

 • 05.05.2022

  Nyt stort projekt skal skabe sunde børneliv i trivsel

  80 mio. kr. til banebrydende samarbejde mellem forskermiljøer og flere lokalsamfund skal udvikle et solidt, forskningsbaseret fundament for, at børn får et godt og sundt liv i trivsel – som de kan tage med ind i voksenlivet.

 • 07.04.2022

  Sebastian H. Mernild i spidsen for SDU’s klimasatsning

  Den internationalt anerkendte klimaprofessor bliver ny leder af SDU’s største strategiske satsning inden for klima, bæredygtighed og grøn omstilling.

 • 07.04.2022

  Kan varemærkning af journalistik øge tilliden til information?

  Forskere fra SDU skal udvikle et værktøj, der kan bruges til at identificere troværdig journalistik på sociale medier.

 • 31.03.2022

  Simon Møberg Torp fortsætter som HUM-dekan

  Dekan på det Humanistiske Fakultet hedder de kommende år Simon Møberg Torp. SDU-dekanen er blevet valgt i et stærkt ansøgerfelt til jobbet, og han fortsætter dermed sin dekan-periode, der har varet siden 2013. Til stor glæde for universitetet og ham selv.

 • 17.03.2022

  30 mio. kr. til excellente forskere på SDU

  To SDU-forskere har netop modtaget hver en prestigefyldt ERC-bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Bevillingerne skal gøre os klogere på hhv. fertilitet og metan-kredsløbet.

 • 17.03.2022

  Prestigefyldt EU-bevilling til SDU-forsker

  Annette Baudisch modtager en eftertragtet ERC Consolidator Grant fra Det Europæiske Forskningsråd til at udforske og finde nye mønstre i fertilitetsdata.

 • 07.03.2022

  Ny dekan på samfundsvidenskab

  Med Peter Møllgaard som ny dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får SDU en erfaren strategisk leder med internationale erfaringer.

 • 01.03.2022

  Fra klimaholdning til -handling

  Ny fellow ved journalistuddannelserne på SDU bliver Gerd Maria May, der i sit fellow-projekt skal arbejde med klima og journalistik.

 • 24.02.2022

  Eliteforsk-pris til SDU-forsker

  Anton Pottegård er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag modtager den prestigefyldte Eliteforsk-pris fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

 • 07.02.2022

  Skønlitterær forfatter flytter ind på SDU

  De næste to år er den anmelderroste forfatter Luka Holmegaard writer-in-residence på Syddansk Universitet og tilknyttet Center for Køn og Diversitet. Vi mødte forfatteren til en snak om alle de muligheder, der åbner sig, når litteratur og videnskab er under samme tag.

 • 04.02.2022

  Millioner til nyt dansk robotfyrtårn: SDU i front for Center for Large Structure Production (LSP)

  Omkring 100 millioner kroner til banebrydende udvikling af robotter til lands, til vands og i luften er på vej til Fyn, der netop er udpeget som Danmarks fyrtårn for robotter. Millionbevillingen er startskuddet på en langsigtet udvikling, der får effekt på hele Fyn, også Det Tekniske Fakultet. SDU står i spidsen for et nyt robotcenter for Large Structure Production (LSP) på Lindø - et af fire projekter i fyrtårnet.

 • 08.12.2021

  Kunstig intelligens i medierne under lup

  Parterne bag medietech-klyngen Media City Odense går sammen om et nyt projekt på SDU, der skal bane vejen for at udnytte nye teknologier og kunstig intelligens (AI) endnu mere rundt om i redaktionslokalerne.

 • 08.12.2021

  SAMF-forskere får 9 mio. kroner fra Carlsbergfondet

  Ni forskere på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU er blandt de visionære forskere, der netop har modtaget forskningsbevillinger fra Carlsbergfondet. Midlerne går blandt andet til forskning inden for efterretning og konstruktiv journalistik.

 • 29.11.2021

  23 mio. kr. til talentfulde forskere på SDU

  4 forskere på SDU har netop fået Sapere Aude-bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond til at lede deres egne forskningsgrupper.

 • 06.10.2021

  Visionær ny rektor for SDU

  Dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU Jens Ringsmose bliver fra den 1. november 2021 ny rektor på Syddansk Universitet.