Skip to main content
Research
Publication

Publication, "Romanos: Nattens Sange"

New translation in Danish by Uffe Holmsgaard Eriksen

Post doc Uffe Holmsgaard Eriksen has recently published a new translation of four hymns by the Greek poet Romanos the Melodist.

Read more below or download the press release here (in Danish). 


For 1500 år siden kunne den græske digter Romanos’ sange høres om natten i kirkerne i det østromerske rige. Sangene, der i dramatisk form genfortæller bib­ elske kernefortællinger, har indtil for nylig været en overset del af verdenslitteraturen på græsk, på højde med Homer, Pindar og Euripides. Nu er det muligt at læse dem på dansk, akkompagneret af kunstner og Romanos­kender Peter Brandes’ magiske billeder.

Nattens sange hører vi, hvilke tanker disciplen Peter gjorde sig, da han nægtede at kende til Jesus, hvordan patriarken Josef blev en vis hersker i Egypten, og vi mærker Marias forundring, da hun fødte et barn, som var menneske og Gud. Den sidste hymne tager os med ned i de dødes rige, hvor Djævelen selvsikkert prøver at overbevise Helvede om, at Jesus blot er en ufarlig tømrersøn.

Romanos er en uforudsigelig forfatter, der bruger stemninger og teknikker fra forskellige genrer, høje som lave, men hans formål er ét: at fange menneskene bag de bibelske myter og gøre deres komplekse situa­ tioner nærværende for os.

Sangenes betydning for den ortodokse kirkes sangskat er uvurderlig. Hvis den ortodokse verden kan virke fremmed og dunkel, er Romanos’ levende og indimel­ lem vovede genfortællinger en god indgang til en kul­ turhistorie, der i kraft af krigen i Ukraine er kommet ganske tæt på os her i Danmark.

 

Editing was completed: 21.09.2023