Skip to main content
DA / EN

Seneste nyt

 • 21.03.2024

  SDU MCI i spidsen for NANOCHEM – en unik national infrastruktur for billeddannelse med kemisk information på nanoskala

  Mads Clausen Instituttet på SDU i Sønderborg står i spidsen for NANOCHEM, en ny national infrastruktur, der åbner dørene for en større forståelse af, hvordan kemi foregår på nanoskala. Forståelsen af disse kemiske processer er vigtig, da de har afgørende betydning i både den biologiske og den elektroniske verden. NANOCHEM er et samarbejde mellem førende danske universiteter med tyngdepunkt på Syddansk Universitet.

 • 04.12.2023

  Ny teknologi vil forbedre miljøovervågning: AutoSPAN-projekt opdager PFAS-forurening med det samme

  Forskningsprojektet AutoSPAN vil tackle PFAS-forurening og skabe en mere bæredygtig fremtid for vores vandmiljø.

 • 20.11.2023

  Robot kan gøre livet lettere for vinbønder - og måske vinen endnu bedre

  Forskere fra SDU arbejder sammen med Newtec og Capra Robotics på at udvikle en teknologi, der kan hjælpe vinbønder med at vurdere, hvornår druerne i marken er klar til høst. Tidligere i år var de på Kimesbjerggaard Vingård lidt uden for Faaborg for at afprøve den.

 • 06.10.2023

  Dansk teknologi vil revolutionere termisk camouflage

  Startupvirksomheden DECPT med den tidligere SDU-ph.d. Jeanette Hvam i spidsen har udviklet en ny form for termisk camouflage, som kan ændre spillet i krigsførelse. Opfindelsen kan ikke blot redde liv, men også forme fremtiden for militærteknologi.

 • 04.10.2023

  Muligt gennembrud i produktion af kunstigt edderkoppespind

  Et hold forskere fra SDU NanoSYD har udviklet en metode, der virker lovende i forhold til produktion af kunstigt edderkoppespind. Bag gennembruddet står et flerårigt samarbejde mellem det Tekniske og det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU.

 • 03.07.2023

  SDU-forsker vil lave strækbar elektronik

  I et nyt projekt vil Jakob Kjelstrup-Hansen fra Mads Clausen Instituttet på SDU udvikle strækbar elektronik, der senere kan bruges i blandt andet tøj og biomedicinske implantater. Han har netop modtaget på 2,9 millioner kroner til projektet.

 • 30.06.2023

  Fremtidens fladskærm kan være rund: SDU-forsker vil lave strækbar elektronik

  Jakob Kjelstrup-Hansen fra Mads Clausen Instituttet har modtaget en bevilling på 2,9 millioner kroner til et projekt, som skal udvikle strækbar elektronik, der senere kan bruges i blandt andet tøj og biomedicinske implantater.

 • 23.05.2023

  Ny kamerateknologi kan revolutionere genanvendelse af plastikmaterialer

  Et dansk trekløver udvikler super-højopløselige hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i vores plastikaffald. Teknologien vil få kæmpe betydning for fremtidig plastikgenanvendelse.

 • 18.04.2023

  Ny kandidatuddannelse i fysik og teknologi i Sønderborg

  Syddansk Universitet (SDU) lancerer i 2024 en ny kandidatuddannelse i fysik og teknologi i Sønderborg. Uddannelsen giver kandidater mulighed for at arbejde inden for områder som energiteknologi, nanoteknologi eller medicinsk teknologi.

 • 24.01.2023

  SDU-forskere vil holde øje med farlige bakterier

  Forskere fra SDU’s campus i Sønderborg er sammen med canadiske kolleger i færd med at finde en metode til at udvikle et varslingssystem, der kan registrere farlige bakterier og vira, som dukker op i takt med at permafrosten smelter i de arktiske egne. SDU-forskerne bidrager med indgående viden om sensorer og monitorering af bakterier.

 • 04.01.2023

  Kartoffelsorteringsmaskine udfolder nationalskattes hemmeligheder

  Nanoteknologi rimer ikke umiddelbart på nationalskatte, men nu har en række nanoforskere fra SDU Sønderborg etableret et netværk, hvor de introducerer konservatorer og museumsfolk for nye teknologier, der kan hjælpe dem i deres arbejde. For eksempel en kartoffelsorteringsmaskine, som kan åbne helt nye døre i vores kulturhistorie.

 • 15.12.2022

  33,4 millioner kroner til skelsættende forskning på SDU

  20 forskere fra SDU har netop modtaget hver deres Carlsberg-bevilling til at levere banebrydende resultater inden for deres felt.

 • 27.09.2022

  Klimakonference med budskab til politikerne: Grøn transport mellem Tyskland og Danmark skal prioriteres

  Vi har med galopperende fart kurs mod klimaafgrunden, men der er stadig lige akkurat tid til at afbøde katastrofen. Men det kræver øjeblikkelig handling. Sådan konkluderer deltagerne ved Konferencen ’100 % Climate Neutrality’ i en fælles erklæring. Et godt sted at starte er at etablere grøn transport mellem Tyskland og Danmark.

 • 08.09.2022

  Villum Experiment: Millionbevillinger til forskere fra Mads Clausen Instituttet

  Formålet med VILLUM FONDENs Experiment-program er at finde svar på de store, de små og de virkelig vilde forskningsspørgsmål. På listen over de tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der modtager årets Experiment-bevillinger, finder man tre forsker fra Mads Clausen Instituttet, som nu får mulighed for at realisere deres kreative ideer indenfor lysets vekselvirkning med avancerede materialer.

 • 06.09.2022

  Kronprinsesse Mary indviede udstillingen 2030 NOW og snakkede med SDU-forskere

  Torsdag blev udstillingen 2030 NOW indviet af Kronprinsesse Mary. Kronprinsessen var meget interesseret i den madsensor som Roana de Oliveira Hansen fra NanoSyd viste frem.

 • 02.05.2022

  Women in Science

  Fredag d. 22. april kunne SDU præsentere kvinder i videnskaben (TEK Women in Science) i forbindelse med Forskningens Døgn.

 • 14.04.2022

  Tysk-dansk masteruddannelse med yderst succesfuld tyvstart

  Universität zu Lübeck, Technische Hochschule Lübeck og SDU Sønderborg har etableret ”Master of Science in Medical Microtechnology.” Kandidatuddannelsen får støtte fra Interreg Deutschland-Danmark og programmet og er kommet flyvende fra start med indskrevne studerende allerede inden akkrediteringen var i hus – cirka 40 unge studerende har allerede søgt ind på uddannelsen til efteråret.

 • 04.04.2022

  So ein ding: SDU tager dig helt tæt på humlebien

  En helt ny verden åbner sig for dig, når du kigger igennem et mikroskop. På SDU har vi nogle helt unikke mikroskoper, som ikke blot hjælper vore forskere, men også virksomheder i forbindelse med at analysere og karakterisere materialer og overflader, hvilket giver en helt ny indsigt, hvorfor et produkt måske svigter.

 • 01.04.2022

  Nysgerrighed driver nanoforsker: Morten blev professor som 40-årig

  Når man allerede som 40-årig kan smykke sig med en professortitel, så skulle man tro, at en stram karriereplan ligger bag. Det er imidlertid ikke tilfældet for Morten Madsen. Store forskningsresultater og en akademisk karriere er blot et biprodukt af en ukuelig nysgerrighed efter at forstå verdenen omkring ham.

 • 17.12.2021

  Forskere gør dit mundbind til et våben mod virus

  Forskere fra SDU Sønderborg har sammen med internationale kolleger skabt et banebrydende koncept, hvor nanopartikler med særlige egenskaber kan integreres i tekstiler. Det betyder, at vi fremover kan opleve bandage eller mundbind, som beskytter mod virus og bakterier.

 • 06.12.2021

  BHJ Fonden uddelte priser til forskere fra SDU Sønderborg

  Forskerne Fei Yu og Yogendra Kumar Mishra modtog hver 25.000 kroner, da BHJ-fonden fredag uddelte priser på SDU Sønderborg.

 • 22.11.2021

  SDU indgår i strategisk samarbejde med indisk super-universitet

  SDU og Indian Institute of Technology Delhi (IITD) har underskrevet en aftale om at etablere en IITD-SDU Collaborative Platform. Platformen kommer ikke blot de to universiteter til gode, men også både Danmark og Indien.

 • 31.08.2021

  Småt er ikke altid godt: Nanopartikler – små mirakler eller mikrodræbere?

  Nanopartikler har en række fantastiske egenskaber vi drager fordel af. Men nanopartikler kan også være skadelige. Hvis de er for små, kan de trænge ind i vores celler og endda ødelægge dem. I Interreg-projektet CheckNano arbejder forskere på at udvikle en metode til at skelne mellem de gavnlige og de skadelige nanopartikler fra hinanden.

 • 06.05.2021

  Millioner til NanoSYD forskere fra Danmarks Frie Forskningsfond

  I år fik 191 originale projekter støtte for i alt 668 millioner kroner under de to virkemidler DFF-Forskningsprojekt1 og DFF-Forskningsprojekt2. Lektor Jakob Kjelstrup-Hansen og professor mso, Morten Madsen, er blandt modtagerne - begge fra forskningscentret NanoSYD på SDU.

 • 01.02.2021

  Nyt EU-projekt skal få dine vinduer til at lave solenergi

  Gennemsigtige solceller kan bruges i vinduer. Men indtil nu har de enten ikke været særligt gennemsigtige eller særligt effektive. Det vil et projekt med forskere fra Mads Clausen Instituttet ved SDU lave om på.

 • 07.01.2021

  Nyt udstyr til SDU med donation fra Fabrikant Mads Clausen Fonden

  Fabrikant Mads Clausen Fonden har ladet en sand regn af bevillinger drysse ned over SDU. Det kommer både forskning og uddannelserne på SDU til gode

 • 08.12.2020

  Tidlig julegave: Forskningsmillioner til MCI-forsker

  Forsker Vida Engmann fra NanoSYD centret ved Mads Clausen Instituttet modtager rundt regnet fem millioner kroner fra Carlsberg Fondet. Den store forskningsbevilling skal bruges til forskning i kunstigt kloroplast, som kan bane vejen for grønne teknologier, som omdanner sollys til bæredygtig strøm og skabe grønne brændstoffer som brint ved hjælp ag fotokatalyse.

 • 07.12.2020

  BHJ-priser uddelt til forskere fra SDU i Sønderborg

  En af Sønderjyllands store humanitære og kulturelle fonde, BHJ Fonden, uddelte to forskningspriser ved et arrangement på SDU Sønderborg d. 6. december. Mens prismodtagerne og prisuddelerne mødte fysisk op på Alsion, kunne tilskuerne følge med online.

 • 17.11.2020

  Dansk supervåben mod corona – og nye vira?

  Nanoforskere fra SDU vil sammen med produktions- og handelsvirksomheden Abena skabe et mundbind, der ikke blot uskadeliggør corona-virussen, men også alarmerer brugeren, når mundbindet kommer i kontakt med virusset.

 • 11.11.2020

  NanoSYD modtager millioner til forskningsprojekter om grøn omstilling

  Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) har bevilliget penge til tre forskningsprojekter på SDU NanoSYD. I to af projekterne er SDU NanoSYD leadpartner, mens det tredje er i samarbejde med DTU.

 • 30.09.2020

  Interview med Sommerskole prisvinder Michela Prete fra SDU NanoSYD

  Michela Prete, der holdt et oplæg på Sommerskolen 2020, fik tildelt prisen for bedste studenteroplæg.

 • 25.09.2020

  Forskerpris for årets lyse idé overrakt til Irina Iachina fra SDU NanoSYD

  Torsdag eftermiddag blev en helt særlig en af slagsen for Irina Iachina, der er ph.d.-studerende ved SDU. Her vandt hun nemlig Otto Mønsteds Fonds forskerpris The Bright Idea.

 • 23.09.2020

  Bronkitis-medicin viser lovende takter som COVID-19-lægemiddel

  Efter at have virtuelt screenet 640 eksisterende medikamenter, har forskere fra Uppsala universitet og SDU fundet ud af, at stoffet PC786 aktivt rammer flere SARS-CoV-2-receptorer, hvilket gør det til en kandidat til at bekæmpe COVID-19. Medikamentet skiller sig klart ud fra de andre. Screeningmetoden kan bruges til at finde andre lovende kandidater.

 • 22.09.2020

  Computersimulationer hjælper syddanske forskere i kampen mod corona

  Ved hjælp af computersimulationer har forskere ved SDU NanoSYD i Sønderborg fundet frem til et stof, som måske kan fungere som våben i krigen mod corona.

 • 22.09.2020

  SDU-forskere finder virksomt middel mod corona

  Ved hjælp af virtuel screening har Syddansk Universitet fundet frem til, at bronkitis-medicin blokerer covid-19-virus bedre end andre medikamenter.

 • 10.09.2020

  Villum Experiment-millioner til nanoforskning på MCI

  Forskerne Jacek Fiutowski og Shailesh Kumar fra Mads Clausen Instituttet (MCI) ved SDU modtager begge lige knap to millioner kroner fra Villum Fonden i forbindelse med Villum Experiment-programmet. Deres forskning kan få stor indvirkning på henholdsvis fremtidens it-sikkerhed og kvantecomputere, samt nye muligheder inden for f.eks. kræftbehandling.

 • 25.06.2020

  Truslerne fra mikrouniverset

  De usynlige partikler er overalt omkring os, i maden, i vandet, i luften og sågar i os, og mens nogle kan være skadelige, kan andre være den næste store medicinske revolution. Forskere fra SDU er med helt fremme inden for forskningen i alt det, som vi ikke kan se.

 • 31.05.2020

  Kvanteforskere studerer snedig sammenkobling af superledning og ferromagnetisme

  SDU NanoSYD forsker finder langtrækkende magnetoelektroniske excitationer i diamant doteret med bor.

 • 26.05.2020

  Millionbevilling til forskning i organiske solceller

  Hos SDU NanoSYD er forskerne blandt verdens førende inden for fremtidens solceller – de såkaldte organiske solceller. Organiske solceller har en lang række fordele i forhold til traditionelle solceller bygget af silicium; de er billige at producere, de er mere miljøvenlige, de er bøjelige, og så er de gennemsigtige og kan opnå en effektivitet på over 10 procent. Før et kommercielt gennembrud kan komme på tale, så er der dog en udfordring, der skal tages hånd om: stabilitet. Netop stabiliteten skal en gruppe forskere fra KU, SDU og AU nu arbejde sammen om at forbedre. Til det formål har Danmarks Frie Forskningsfond bevilliget over seks millioner kroner.

 • 24.05.2020

  Million-bevilling til forskning i organiske solceller

  Danmarks Frie Forskningsfond har bevilliget 6.185.082 kroner til et projekt, hvor SDU, KU og AU arbejder sammen om at skabe mere stabile organiske solceller.

 • 24.05.2020

  Soenderborg med i solcelleforskning for 6 mio dkk

  NanoSYD har modtaget million-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til forskning i organiske solceller i samarbejde med København og Aarhus Universitet.

 • 22.05.2020

  NanoSYD med i solcelle-forskning for 6 mio DKK

  NanoSYD arbejder sammen med KU og AU om at skabe mere stabile organiske solceller i et projekt, hvor Danmarks Frie Forskningsfond netop har bevilliget 6 mio DKK til projektet.

 • 15.04.2020

  Tjek vandkvaliteten på din mobil

  Vigtigheden ved at have adgang til rent drikkevand kan ikke undervurderes. Forskere ved SDU NanoSYD er ledere af et projekt, der har til formål at udvikle en app, som kan tjekke vandkvalitet.

 • 03.03.2020

  SDU-forsker vinder stor pris: Vida er tæt på at løse problemet med organiske solceller

  En regulær solcellerevolution kan være undervejs i laboratorierne hos NanoSYD. Her arbejder Vida Engmann på at gøre organiske solceller lige så stabile som traditionelle solceller. For det tildeles hun nu en international forskningspris.

 • 25.02.2020

  Digital næse skal bremse madspild

  I en artikel i Food Supply Magazine nr. 17 kan du læse om en sensor udviklet af SDU, som kan lugte køds friskhed og sikre korrekt holdbarhedsdato.

 • 28.01.2020

  Videnskabelig konsensus for perovskite solceller publiceret i Nature Energy

  De såkaldte perovskite-solceller står på nippet til et kommercielt gennembrud, men på trods af lovende resultater, så har det været svært at sammenligne de forskningsmæssige gennembrud, da fremskridtene bliver beskrevet forskelligt. Solcellegruppen ved NanoSyd i Sønderborg er sammen med en international forskergruppe – anført af Monica Lira-Cantu (ICN2, Barcelona) samt Eugene Katz og Mark Khenkin (Ben-Gurion Universitetet, Negev) – nået frem til en aftale om beskrivelse af fremskridt i forbindelse med perovskite solcellers stabilitet. Aftalen er publiceret i det højt anerkendte videnskabelige magasin Nature Energy.

 • 15.01.2020

  MCI opruster inden for forskning i Smarte Materialer – ansætter professor Yogendra Kumar Mishra

  Der oprustes kraftig på Mads Clausen Instituttet ved SDU. Professor Yogendra Kumar Mishra er blevet ansat, hvilket sikrer en unik styrkeposition inden for forskningen i tredimensionelle smarte materialer.

 • 27.11.2019

  Morten Madsen udnævnt til professor MSO

  Civilingeniør, Ph.D. i Functional Materials and Nanotechnology, MSO og forskningsleder, Morten Madsen er blevet udnævnt til professor MSO ved Mads Clausen Instituttet, SDU. På trods af sine blot 40 år, har Morten Madsen allerede manifesteret sig som en international anerkendt forsker inden for organiske solceller.

 • 05.11.2019

  BHJ-Fonden delte pris ud til NanoSYD forsker på Industriens Dag

  Forsker Jani Lamminaho fra NanoSYD modtog 25.000 kroner, da BHJ-fonden uddelte priser i forbindelse med Industriens Dag på Mads Clausen Instituttet ved SDU Sønderborg.

 • 02.10.2019

  Overrækkelse af æresdoktorat og gæsteforelæsning den 25. oktober

  Ved Prof. Christof Wöll, Institute of Funtional Interfaces (IFG), Karlsruhe Institute of Technology

 • 01.10.2019

  Organiske solceller – endnu grønnere solenergi og arkitekternes drøm

  I disse dage afvikles konferencen ’100% Climate Neutrality’ på Alsion i Sønderborg. Konferencen har fokus på at bringe løsninger i spil i forhold til verdens klimaudfordringer. En af de løsninger, som er bragt i spil er organiske solceller, som er på nippet til industrielt gennembrud.

 • 02.09.2019

  NanoSYD Minisymposium den 18. oktober 2019

  Minisymposium i anledning af NanoSYD's 12-års jubilæum

 • 11.06.2019

  Bitten & Mads Clausen Fond bevilliger fem millioner kr. til udvikling af smarte materialer

  Mads Clausen Instituttet (MCI) på SDU Sønderborg har gennem centret NanoSYD manifesteret sig som et forskningsmæssigt fyrtårn i absolut verdensklasse inden for nano- og mikroteknologi. Nu er MCI NanoSYD blevet bevilliget fem millioner kroner fra Bitten & Mads Clausens Fond, så centret kan tage det store skridt fra grundforskning til egentlig produktion i forbindelse med organiske solceller og andre smarte materialer.

 • 15.05.2019

  Vida Engmann fra SDU modtager den anerkendte ’For Women In Science’-pris

  Tre af Danmarks mest talentfulde forskere inden for naturvidenskab har den 15. maj modtaget ’For Women In Science’ prisen. Én af de talentfulde forskere er adjunkt Vida Engmann fra SDU Sønderborg

 • 07.03.2019

  Nyt gennembrud for organiske solceller

  Forskere hos SDU Sønderborg har opnået et gennembrud inden for organiske solceller. Det er lykkedes dem at forlænge levetiden for de organiske solceller, hvilket er et kardinalpunkt, hvis de organiske solceller skal konkurrere med de traditionelle solceller af silicium.

 • 08.02.2019

  Dansk forskning øger markant organiske solcellers holdbarhed

  I en artikel i Ingeniøren kan du læse om dansk forskning, der markant øger organiske solcellers holdbarhed

 • 30.01.2019

  Green Power-konference indledning på nyt samarbejde

  Torsdag og fredag blev den afsluttende konference for projektet ’Advanced Power Electronics in the Baltic Sea Region Conference’ afviklet med professorer og industrifolk fra hele Østersø-regionen. Projektet var så stor en succes, at partnerne vil fastholde samarbejde på tværs af de mange landegrænser.

 • 23.01.2019

  Manden der gør det umulige muligt

  Professor Sergey I. Bozhevolnyi er en pioner inden for de forskningsfelter, der hedder Plasmonik og Nano Optik. Begge hænder skal i brug, hvis du skal tælle de fænomener og koncepter, som kan tilskrives den danske topforsker med det russiske ophav. Det skyldes en ukuelig vilje, stor fantasi og en tro på det umulige. I dag modtager han den største individuelle danske forskerpris, Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning. Derfor bringer vi her et portræt af SDU-forskeren.

 • 21.12.2018

  Røntgenudstyr i verdensklasse til akademisk og industrielt brug

  Mads Clausen Instituttet har erhvervet sig SKYSCAN 2214, som er én af de fineste røntgenmaskiner i verden. Den udmærker sig en helt utrolig høj opløsning og har en lang række anvendelsesmuligheder i industrien.

 • 18.11.2018

  Sæt kryds i kalenderen: Green PE konference den 25. januar på Alsion

  I begyndelse af det nye år vil Interreg-projektet Power Electronics for Green Energy Efficiency (Green PE) afvikle en konference, hvor interesserede kan høre om outputtet fra projektet.

 • 02.11.2018

  Jacek Fiutowski og IRCA vinder BHJ-priser

  En glad og stolt Jacek Fiutowski modtog fredag BHJ-prisen som ’Årets unge forsker’, der tildeles til SDU Sønderborg-medarbejdere på under 40 år. Jacek Fiutowski har markeret sig med banebrydende forskning, som har ryddet forsider i anerkendte videnskabelige magasiner. Innovation Research Cluster Alsion (IRCA) modtog 100.000 kroner fra fonden.

 • 25.10.2018

  Testinstrument med filter skal fjerne toksicitet ved nanopartikler

  I en artikel i Ingeniøren kan du læse om udviklingen af et instrument, der skal gøre brugen af nanopartikler sikker.

 • 14.09.2018

  Ph.d. forsvar ved Golnaz Sherafatipour

  Ph.d.-studerende Golnaz Sherafatipour forsvarer sin afhandling "Degradation pathways in organic small molecule and hydrid solar cells".

 • 10.09.2018

  SDU Sønderborg med besøg fra Down Under

  Griffith University ved Gold Coast i Australien og SDU har igennem flere år haft et partnerskab i forbindelse med et PhD-program. I sidste uge aflagde Senior Deputy Vice Chancellor, Ned Pankhurst, SDU Sønderborg et besøg.

 • 16.07.2018

  Nanotest skal sikre fremtidens kosmetik og fødevarer

  Nanopartikler rykker ind i en lang række produkter og er med til at gøre vores hverdag bedre, men de bittesmå partikler kan også ende med at sætte sine tydelige spor i vores helbred. Nanoteknologicentrene ved Mads Clausen Instituttet, NanoSYD i Sønderborg og Nanooptics i Odense, har modtaget penge til et projekt, som skal teste produkter for eventuelle skadelige partikler.

 • 15.05.2018

  Millionbevilling til solcellegruppen på NanoSYD

  SDU har modtaget en bevilling på 5.566.800 kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond inden for Teknologi og Produktion. Bevillingen skal sætte yderligere skub i forskningen i organiske solceller, så de for alvor kan blive en spiller på det kommercielle marked. Den store pose penge forstærker et samarbejde mellem SDU og en lang række anerkendte, internationale universiteter.

 • 03.05.2018

  Ph.d. forsvar ved Elzbieta Karolina Sobolewska

  Ph.d.-studerende Elzbieta Karolina Sobolewska forsvarer sin afhandling "Organic Plasmonic Hydrid Systems for Optoelectonic Applications".

 • 12.04.2018

  Ph.d. forsvar ved Pawel Cielecki

  Ph.d.-studerende Pawel Cielecki forsvarer sin afhandling "Time-resolved photoluminescence measurements of organic materials and devices".

 • 15.03.2018

  SDU-forskning erobrer spalteplads i anerkendt videnskabeligt magasin

  Mads Clausen Instituttet på SDU Sønderborg er hjemsted for NanoSyd og NanoOptic, hvor der forskes intenst i verdens allermindste byggesten. De to sektioner har nu på samme tid tilkæmpet sig spalteplads i et anerkendt videnskabeligt magasin.

 • 08.01.2018

  Ph.d. forsvar ved Mina Mirsafaei

  Ph.d.-studerende Mina Mirsafaei forsvarer sin afhandling "Plasmonic Nanostructures for Organic Solar Cells".

 • 12.12.2017

  SDU-forskere vinder Sønderborg Iværksætter Pris 2017

  Roana de Oliviera Hansen og Jeanette Hvam strøg til tops, da årets iværksætter-idé i Sønderborg skulle kåres. De har udviklet en særlig sensor, som skal komme madspild til livs.

 • 11.12.2017

  SDU Sønderborg-forskere rammer forsiden af videnskabeligt magasin

  Forskningscentret NanoSYD på SDU er frontløber inden for udviklingen af organiske og hybride solceller. Målsætningen er at finde en billigere og endnu mere miljøvenlig måde at producere grøn energi på.

 • 10.11.2017

  NanoSYD æresprofessor Sigitas Tamulevičius modtager fornem pris

  Den 1. december 2016 blev Sigitas Tamulevičius ved en indsættelsesceremoni på Alsion udnævnt til æresprofessor ved NanoSYD på SDU Sønderborg. Nu knap et år efter, har han modtaget endnu en hædersbevisning, nemlig den fornemme Kaunas Science Award.

 • 09.11.2017

  Ph.d. forsvar ved Bhushan Patil

  Ph.d.-studerende Bhushan Patil forsvarer sin afhandling "Interfacial layers and semi-transparent electrodes for large area flexible organic photovoltaics".

 • 08.11.2017

  Ph.d. forsvar ved Mehrad Ahmadpour

  Ph.d.-studerende Mehrad Ahmadpour forsvarer sin afhandling "Metal-Oxide based interlayers for organic and perovskite photovoltaics".

 • 09.10.2017

  SDU Sønderborgs forbindelse til Arnold Schwarzenegger

  I filmen Terminator forsøger Arnold Schwarzenegger at udslette alle mennesker på jorden. I dag forsøger Schwarzenegger at redde menneskeheden mod de klimaforandringer som verden står over for. Til det formål har hans rådgiver, professor Jose Galizia Tundisi, indledt et samarbejde med SDU Sønderborg.

 • 11.05.2017

  Dansk-tysk samarbejde skal skabe lynhurtig og præcis kræftdiagnosticering

  Bedre og lynhurtig diagnosticering af kræft. Det er hovedformålet med et samarbejde imellem Syddansk Universitet, Universität zu Lübeck, Odense Universitetshospital og UKSH Universitätsklinikum Schleswig-Holstein.

 • 05.05.2017

  Institutleder på SDU Sønderborg modtager ”Den fynske Nobelpris”

  Leder for Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet i Sønderborg, Horst-Günter Rubahn modtog sidste torsdag en fornem hæder, da han blev tildelt Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2017.

 • 25.01.2017

  Ph.d. forsvar ved André Luis Fernandes Cauduro

  Ph.d. studerende André Luis Fernandes Cauduro forsvarer sin afhandling "Growth, properties and applications of Mo Ox thin-films deposited by reactive sputtering"

 • 23.01.2017

  Ph.d. forsvar ved Shakil Ahmed

  Ph.d.-studerende Shakil Ahmed forsvarer sin afhandling "Implementation of immunomagnetic separation (IMS) for the enrichment and automated detection of bacterial contaminants in flow through lab on the chip technology”

 • 14.12.2016

  SDU skal printe ultratynde og billige solceller

  Det er lykkes forskere på SDU NanoSYD at producere tynde organiske solceller med høj effektivitet. Nu forsøger de at printe solcellerne ud i flere meters længde, så de kan rulles ud over tage og biler.

 • 26.10.2016

  Lille donation gør stor forskel

  Donation fra Danfoss Uddannelsesfond baner vejen for vigtige forsøg in-house.

 • 10.10.2016

  100%-konference afslører behovet for at undersøge succesfulde green-tech start-ups

  Videnskabsfolk og aktører deltog i diskussioner om fremtidens vedvarende energi ved den binationale serie af årlige konferencer om vedvarende energi og klimaneutralitet.

 • 01.09.2016

  Ny fremtid for Danfoss-teknologi på SDU

  Det nye RollFlex-center blev vist frem, da Jørgen Mads Clausen forleden besøgte Mads Clausen Instituttet. Dele af centret stammer fra et forhenværende Danfoss-produktionsanlæg.

 • 11.07.2016

  Seks mio. kroner skal forbedre organiske solceller

  Nyt projekt sigter mod en forbedring af organiske solcellers levetid

 • 07.07.2016

  Ph.d.-studerende modtager rejselegat fra Foundation Idella

  Ph.d.-studerende Pawel Piotr Cielecki og Bhushan Ramesh Patil modtager rejselegat fra Foundation Idella til samarbejdsaktiviteter indenfor organiske solceller.

 • 09.06.2016

  Projekt om grøn effektelektronik fik god start

  Den 16. marts samledes seks Østersø-naboer for at skubbe Interreg-projektet ”Power Electronics for Green Energy Efficiency” godt fra start. Opstarten markerer begyndelsen på en indsats, der skal forøge forbruget af grøn energi ved hjælp af avanceret effektelektronik.

 • 12.05.2016

  Forskning i Østersø-regionen skaleres op med Baltic TRAM-projektet

  En investering på tre millioner kroner intensiverer det strategiske samarbejde mellem forskningsinstitutioner og erhverv i Østersø-regionen.

 • 11.05.2016

  Ph.d. forsvar ved Arkadiusz Goszczak

  Ph.d.-studerende Arkadiusz Goszczak forsvarer sin afhandling "Nanostructures for Organic Solar Cells".

 • 05.02.2016

  Lektor Morten Madsen modtager BHJ Fondens forskerpris 2016

  Den 5. februar 2016 modtog Morten Madsen BHJ Fondens forskerpris.

 • 29.09.2015

  Ph.d.-studerende modtager rejselegat til samarbejde med University of Liverpool

  André Cauduro har modtaget et rejselegat til samarbejde med University of Liverpool

 • 28.05.2015

  Ph.d.-forsvar ved Oksana Kostiucenko

  Ph.d.-studerende Oksana Kostiucenko forsvarer sin afhandling "Generation and preservation of field enhancement for organic-plasmonic devices"

 • 20.03.2015

  Universitetssamarbejde skal øge solcellers effektivitet

  Mads Clausen Instituttet har indgået et samarbejde med Aarhus Universitet for at øge solcellers effektivitet. Projektet kaldes SunTune og støttes af Innovationsfonden med i alt 23 millioner kroner.

 • 19.02.2015

  Mads Clausen Instituttet deltager i nyt solcelle projekt med Aarhus Universitet

 • 06.02.2015

  Danfoss donationer til Mads Clausen Instituttet

  Mads Clausen Instituttet har over en periode modtaget flere donationer fra forskellige Danfoss-fonde. Donationerne tilgodeser forskellige formål på MCI og bidrager til erhvervelse af udstyr, der støtter såvel undervisning som forskning.

 • 02.02.2015

  Siemensfonden støtter masterprojekter

  Masterstuderende fra NanoSYD ved MCI modtog midler fra Siemensfonden til masterprojekter omkring udvikling af organiske solceller og lystransistorer.

 • 07.01.2015

  Vigtigt æresprofessorat forlænget

  Æresprofessor Dr. Katharina Al-Shamerys samarbejde med SDU har givet gode resultater. Nu forlænges æresprofessoratet i fem år.

 • 17.12.2014

  ORION mikroskopet – et banebrydende instrument med et utal af muligheder

  I fredags blev installeringen af ORION helium ion mikroskopet på Mads Clausen Instituttet fejret ved en officiel ceremoni.

 • 24.03.2014

  Ny begyndelse for Technet_nano

  Partnerne tog afsked med EU-projektet Technet_nano. Samtidig skrev de under på at fortsætte arbejdet sammen.

 • 08.10.2013

  Ph.d.-forsvar ved Michal Radziwon

  Ph.d.-studerende Michal Radziwon forsvarer sin afhandling 'Nano Structured Devices for Energy Generation – α-sexithiophene – Buckminsterfullerene interface in solar cells'.

 • 04.06.2013

  Højteknologifonden støtter projekt om udvikling af nye materialer til tryksensorer

  Højteknologifonden har netop besluttet at støtte et erhvervspostdoc-projekt, som vil fokusere på udviklingen af nye materialer til prisvenlige og temperaturstabile tryksensorer. Projektet, som udføres i samarbejde mellem NanoSYD ved Mads Clausen Instituttet og Danfoss Industrial Automation, vil i høj grad gøre brug af de fabrikations- og måleteknikker, som er tilgængelige i renrummet ved NanoSYD.

 • 09.04.2013

  Ph.d.-forsvar ved Xuhai Liu

  Ph.d.-studerende Xuhai Liu forsvarer sin afhandling 'Micro- and nano-scale organic light-emitting devices driven by alternating-current voltage'.

 • 06.02.2013

  VELUX Gæsteprofessor til NanoSYD

 • 18.12.2012

  2 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd til nyt forskningsprojekt

  Luciana Tavares fra NanoSYD ved Mads Clausen Instituttet har netop modtaget 2 mio. kroner fra Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion til et projekt, som skal undersøge en ny type optoelektronisk komponent med anvendelser indenfor områder som lyskilder, solceller og sensorer.

 • 24.10.2012

  Danfoss Uddannelsesfonden støtter MCI Science Show

  Hvordan kan vi formidle naturvidenskaben ud til de unge i Sønderborg og dermed øge interessen for de naturvidenskabelige uddannelser og aktiviteter på Syddansk Universitet? Dette spørgsmål har 3 unge forskere fra Mads Clausen Instituttet stillet sig og har taget initiativ til at stille op med et science show.

 • 09.10.2012

  Seed funding til fælles projekt med universiteter i Nordtyskland

  Syddansk Universitet har indgået et samarbejde med Universität Hamburg, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (CAU) og Aarhus Universitet for at iværksætte, styrke og udvide samarbejdet indenfor bl. a. undervisning og forskning.

 • 04.05.2012

  Projektforlængelse sikrer grænseoverskridende samarbejde

  Tysk Forskningsselskab giver bevilling til fortsættelse af forskning i plasmonudbredelse.

 • 02.05.2012

  Posterpris for Xuhai Liu

  På SPIE Photonics Europe i Bruxelles d. 15.-19. april blev Xuhais poster kåret som bedste poster i konferencen 8435.

 • 07.11.2011

  Nyt netværk i Østersøregionen styrker nanoteknologien

  EU giver 16 mio. kr. til stort internationalt netværk, der skal styrke den højteknologiske udvikling i Østersøområdet.