Skip to main content
DA / EN

Højteknologifonden støtter projekt om udvikling af nye materialer til tryksensorer

Højteknologifonden har netop besluttet at støtte et erhvervspostdoc-projekt, som vil fokusere på udviklingen af nye materialer til prisvenlige og temperaturstabile tryksensorer. Projektet, som udføres i samarbejde mellem NanoSYD ved Mads Clausen Instituttet og Danfoss Industrial Automation, vil i høj grad gøre brug af de fabrikations- og måleteknikker, som er tilgængelige i renrummet ved NanoSYD.

Når en virksomhed vil optimere sine produktionsprocesser f. eks. i forbindelse med energibesparelser, kræver det en præcis kontrol af temperaturen og trykket i apparater og maskiner. Dette sker ved hjælp af stabile tryksensorer, som giver pålidelige målinger ved høje temperaturer – og gerne til en overkommelig pris. I dag findes der ikke tryksensorer, der kan leve op til dette.

Teknologien bag tryksensoren baserer på en såkaldt 'strain-gauge' eller stræk-måler. I en strain-gauge findes et materiale, der ændrer sin elektriske modstand, når det strækkes. Denne effekt kaldes piezo-resistivitet i den tekniske litteratur. Tryksensorer af denne type består af en membran, der udspiles, hvis der er en trykforskel henover den. Når et tyndt lag (tyndfilm) af et piezo-resistivt materiale placeres på membranen kan membranudvidelsen, og dermed trykket, måles.

”Vi ser et stort potentiale for denne type tryksensorer på det globale marked, og vi har mange enestående ideer til, hvordan de kan realiseres…”, udtaler Serguei Chiriaev, der er ph.d. i fysik og udviklingsspecialist hos Danfoss.

En stor del af udfordringen i projektet er at skabe et tyndfilmsmateriale, der kan opfylde de krav, der stilles til højtemperatur-tryksensorer. Den teknik, der skal anvendes til at deponere tyndfilmen på membranen, er stort set den samme som bruges til at lave mikroprocessorer. 

”De unikke faciliteter vi har til rådighed i renrummet ved NanoSYD i Sønderborg gør det bl.a. muligt at skræddersy tyndfilmsmaterialer til rigtig mange formål og giver os derfor mulighed for at samarbejde med virksomheder om sådanne højteknologiske projekter”, siger Jakob Kjelstrup-Hansen, som er lektor ved Mads Clausen Instituttet i Sønderborg, om renrumsudstyret, der bruges til projektet. 

Tyndfilmsmaterialet vil blive deponeret på membranen vha. teknikken ”sputtering” ved brug af tyndfilm-deponeringsudstyret på billedet.

Projektet er planlagt til at løbe over 2 år og har et budget på 2 mio. kroner, og succeskriteriet er at have identificeret et materialesystem og en produktionsproces, der efterfølgende kan kommercialiseres til tryksensorer af høj kvalitet og som kan virke ved høje temperaturer.

  

”Det er et rigtig godt projekt, som både kan øge vores fundamentale forståelse af de her materialer og samtidig skabe et rigtig godt produkt. Jeg glæder mig at være bindeled mellem industrien og universitetets højteknologiske faciliteter i dette projekt”, fortæller Nis Dam Madsen, som har fået bevillingen fra Højteknologifonden på baggrund af sit ph.d.-projekt om tyndfilm, som blev udført ved iNANO og Teknologisk Institut i Aarhus.

For yderligere informationer, kontakt Jakob Kjelstrup-Hansen, Lektor ved NanoSYD, Mads Clausen Instituttet, E-mail: jkh@mci.sdu.dk, tlf. 6550 1685.

Redaktionen afsluttet: 04.06.2013