Skip to main content
DA / EN

MCI opruster inden for forskning i Smarte Materialer – ansætter professor Yogendra Kumar Mishra

Der oprustes kraftig på Mads Clausen Instituttet ved SDU. Professor Yogendra Kumar Mishra er blevet ansat, hvilket sikrer en unik styrkeposition inden for forskningen i tredimensionelle smarte materialer.

Hvis du skimmer ned igennem verdenshistorien, vil du se, at de forskellige tidsperioder er navngivet efter, hvilket materiale var fremherskende på det givne tidspunkt; stenalderen, bronzealderen og jernalderen. 

De seneste årtier har silicium stået for den elektroniske transformation, som har muliggjort vores moderne livsstil med smartphones og hvad der ellers hører sig til, men ”we’ve got news for you”; fremtiden er her nu, og den er smart. 

Smarte Materialer vil forme det teknologiske landskab

Fremtiden tilhører nemlig ’Smarte Materialer’. Smarte Materialer er materialer, som har én eller flere egenskaber, som ændrer sig, hvis de udsættes for f.eks. lys, varme, fugt, elektricitet eller magnetisme.  

Der findes allerede tøj, som ændrer farve takt med, temperaturen stiger og tidligere på året lancerede Samsung en mobil, som kan bøjes.
På Mads Clausen Instituttet ved SDU forskes der intenst i Smarte Materialer, og det fokus er nu blevet yderligere intensiveret med ansættelsen af professor Yogendra Kumar Mishra, som kommer fra en stilling ved Kiel Universitet. Her var professoren bl.a. forskningsleder for en gruppe, der beskæftigede sig med ’interconnected ceramic nano-networks’. 

Bøjelig kaffekop

Og hvad er det så? Jo, lade os tage et eksempel: Forestil dig, at du taber din yndlingskaffekop, men i stedet for, at den splintres i tusind stykker, idet den rammer gulvet, så lander den blødt, som var det en køkkensvamp. Det er noget af dét, som professor Yogendra Kumar Mishras forskning kan, nemlig give f.eks. keramik andre egenskaber end dem, som keramik er udstyret med fra naturens side. Rent faktisk handler nanoforskning i høj grad om at kopiere naturen og overføre og anvende disse teknikker i andre sammenhænge og i forbindelse med andre materialer. 

Ovenstående eksempel er naturligvis sjovt og en historie som professor Yogendra Kumar Mishra kan underholde med til fester, men hans forskning har vidtrækkende perspektiver, som er langt mere alvorlige og som rent faktisk kan gøre vor verden til et bedre sted at være. 

Kan kurere herpes

Professor Yogendra Kumar Mishra har således været med til at udvikle en creme, som afhjælper herpes-varianten, HSV-2, med sin tidligere forskningsgruppe ved Kiel Universitet. 

- Ved at påføre cremen, får du zinkoxid-nanopartikler ind i blodet. Virussen sætter sig fast på partiklerne i stedet for på de røde blodlegemer, hvorefter det er let for de hvide blodceller at dræbe virussen, fortæller professor Yogendra Kumar Mishra. Cremen ventes at være i handlen inden for et år. 

Energieffektivitet

Yogendra Kumar Mishras forskning kan også bruges i forbindelse med energieffektivitet, hvilket er et vigtigt forskningsfelt, hvis verden skal overkomme den klimakrise, vi befinder os i. 

- Det handler om at lave grøn elektronik mindre, billigere, bedre og mere effektiv. Her er nanowires en vigtig del i den proces, men selvom de i sig selv er billige, så er de uhyre omkostningsfulde at producere, da det forudsætter cleanrooms og mange, dyre processer. Vi er i gang med at udvikle en metode, som gør det ikke blot let, men også billigt, siger Yogendra Kumar Mishra. 

Smarte Vinduer

Et eksempel på et energieffektivt produkt, som udspringer af Yogendra Kumar Mishras forskning er ’Smarte Vinduer’, hvor UV-filtre af tyndfilm styrer rudernes gennemsigtighed og dermed ikke blot, hvor meget sol du får i øjnene, men også hvor meget varme, der skal igennem. Dette fungerer som en form for isolering, som på sigt vil henvise tykke termoruder til historiebøgerne. 

- Vi er utroligt glade og stolte over, at det er lykkedes at tiltrække en kapacitet som Yogendra Kumar Mishra til MCI. Forskningsområdet passer sammen med SDU’s satsning inden for Industri 4.0, hvor der på MCI vil være en større satsning fokuseret på Smarte Materialer, som imødekommer de materiale- og integrationskrav, der vil være i fremtidige industri 4.0-udviklinger”, siger institutleder Horst-Günter Rubahn.

Yogendra Kumar Mishra fået publiceret over 75 artikler i højt rangerede videnskabelige magasiner, ligesom han sidder i bestyrelsen for flere internationale konferencer. Yogendra Kumar Mishra tiltrådte som professor ved SDU d. 1.11.2019.

 

 

 

 
Redaktionen afsluttet: 15.01.2020