Skip to main content

Gode råd til dit valg

 • Brug din erfaring!

  Du har allerede valgt uddannelse én gang, og skal nu til det igen. Heldigvis ved du mere nu, end da du startede, både fagligt og om livet som studerende. Brug dine erfaringer til at blive klogere på, hvad der er vigtigt for dig i din uddannelse. Spørg fx dig selv:

  - Hvilke fag har jeg været gladest for? Hvad var fedt ved fagene?
  - Hvad er jeg god til?
  - Hvad har jeg svært ved?
  - Hvad motiverer mig i dagligdagen?
 • Tænk fremad!

  Dit tilvalg eller sidefag kan have betydning for, hvilke kandidatuddannelser du kan læse efter din bachelor. Derfor er det en god idé allerede nu at tænke på, hvad du gerne vil bagefter.

  Test kombinationsmulighederne i DIVA
 • Hvad vil du opnå?

  Tredje studieår er en mulighed for at tilegne dig kompetencer inden for et særligt område, du gerne vil arbejde inden for - eller kompetencer, som bare er gode at have med i rygsækken. Det kan være mere generelle kompetencer inden for fx formidling og kommunikation - eller de helt specifikke inden for fx computerspilsudvikling eller manuskriptudvikling.
 • Vil du undervise?

  Så er det oplagt at vælge et sidefag. Så får du nemlig to fag, du kan undervise i. Undersøg, hvilke fag der er 'store' i gymnasiet, og hvilke der oftest er på C-niveau. Hvis du kombinerer to 'små' fag, kan det være svært at finde et fuldtidsjob, fordi der ikke er timer nok.
 • Kom tæt på uddannelserne!

  En vigtig del af dit forarbejde er at møde uddannelserne, inden du vælger. Noget kan du læse på nettet, men det er altid godt at danne sit eget indtryk i mødet med uddannelsen.

  - Mød uddannelserne til Åbent Hus
  - Tal med uddannelsens vejledere, der ofte selv er studerende
  - Prøv uddannelsen af! Du kan blive studerende for en dag, hvis du overvejer et sidefag. Overvejer du et tilvalg, kan du selv kontakte uddannelsen og arrangere et møde.
 • Vær realistisk!

  Tjek, om du skal opfylde særlige adgangskrav for at blive optaget på et bestemt tilvalg/sidefag.

  Undersøg også, hvad du skal være god til for at klare dig godt på uddannelsen. Skal du fx kunne læse meget på engelsk, være skarp i matematik eller have en god fornemmelse for sprog og grammatik?

  Som udgangspunkt kan du kun fortryde dit valg indtil tre uger efter studiestart, så det er vigtigt, du har en god idé om, hvad du går ind til.

Optag (kandidat) Syddansk Universitet

 • Campusvej 55
 • Odense M - DK-5230
 • Telefon: +45 6550 1052

Sidst opdateret: 08.12.2022