Nyheder

 • 16.10.2019

  Algoritme skal hjælpe vilde fisk

  Forskere har udviklet en algoritme, som kan afsløre, om fisk vokser og trives i havet. Biologerne har dermed fået et redskab til præcist at måle, om miljøpåvirkninger og klimaforandringer påvirker væksten hos vilde fisk.

 • 14.10.2019

  Ukendte gule farver fra Antikken opdaget

  Oldsager fra Glyptoteket har været under kemikerens lup, og det har afsløret en hidtil ukendt brug af gul i Det Gamle Egypten.

 • 14.10.2019

  Nyt abestudie: Hjernen er slet ikke med, når stemmen går i overgang

  Normalt giver vi hjernen æren, når dyr og mennesker udvikler sig fra spæd til voksen. Men faktisk er kroppen i stand til selv at styre en del af udviklingen. Det viser studier af unge silkeabers vokale udvikling.

 • 14.10.2019

  Livet under dronerne

  Hvordan påvirker det os, når droner indtager luftrummet for at overvåge, fotografere og i visse dele af verden angribe? Det er forskere ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet i gang med at finde svar på.

 • 09.10.2019

  Enormt potentiale gemt i 200 år gamle data

  Forskere på SDU har udviklet en teknologi, baseret på kunstig intelligens, der hurtigt kan transskribere og digitalisere gamle håndskrevne dokumenter som journaler, dødsattester og folketællinger. Det vil give adgang til en guldgrube af historisk viden.

 • 02.10.2019

  Hiv-medicin virker kun, hvis den når frem

  Borgerkrig, statskup og en lang række kupforsøg. Guinea-Bissau har i årevis været plaget af politiske uroligheder, som påvirker forebyggelse og behandling af hiv-smittede i det fattige vestafrikanske land.

 • 01.10.2019

  Gulerødder hæmmer inflammation og forebygger dermed kræft

  Forskere fra SDU og OUH har nu fundet en mulig kobling mellem rodfrugterne og tarmkræft.

 • 30.09.2019

  Hvorfor går høj alder og godt helbred i arv?

  Et internationalt forskningsprojekt har siden 2006 studeret de allerældste danskere og amerikanere og deres børn. Nu har forskerne fået 450 millioner kroner til at fortsætte undersøgelsen og inkludere deres børnebørn.

 • 23.09.2019

  Hvem skal udgøre USA?

  Donald Trumps immigrationspolitik er et voldsomt brud med forgængerne i Det Hvide Hus. Men nogle af hans idéer vækker alligevel minder fra en svunden tid. For Frihedsgudinden har ikke altid budt nye indvandrere velkommen.

 • 20.09.2019

  SDU-forskere på opdagelse i H.C. Andersens manuskripter

  Man finder afgørende ny viden om H.C. Andersens kreative proces, når den verdensberømte digters eventyr digitaliseres. Det viser et netop afsluttet pilotprojekt ved H.C. Andersen Centret på SDU.

 • 13.09.2019

  Hvordan får vi reduceret tuberkulosedødeligheden?

  SDU-forsker har undersøgt effekten af de tiltag, der i årenes løb er blevet sat ind for at bekæmpe tuberkulose. Ud over medicinsk behandling er den rette information og økonomisk udvikling afgørende for at nedbringe antallet af dødsfald.

 • 11.09.2019

  Nyt studie viser, at de danske pindsvin bærer på en hemmelighed

  Via et forskningssamarbejde mellem Biologisk Institut på Syddansk Universitet, Naturama og Statens Serum Institut har forskerne opdaget, at danske pindsvin bærer mecC-MRSA i snuderne.

 • 09.09.2019

  Satellitter skal stoppe udledning af ammoniak

  Ammoniak er et voksende miljøproblem, men satellitter kan hjælpe landbruget til at minimere udledningen. Ph.d.-studerende modtager Det Europæiske Rumfartsagenturs bæredygtighedspris for et system, hvor satellitter måler markers ammoniakfordampning.

 • 30.08.2019

  Laserlys skal afsløre smitsomme bakterier

  SDU-forskere skal være med til at udvikle ny teknologi, der hurtigt og billigt kan identificere bakterier i patientprøver.

 • 22.08.2019

  Forsker: Vi går alle rundt med et apotek i maven

  Celler fra dit mavefedt kan måske hjælpe dig, hvis du bliver ramt af prostatakræft eller brystkræft. Særligt en celle ser ud til at være effektiv, når det gælder om at forbedre rejsningsproblemer eller væske i armen.

 • 05.08.2019

  Robotter indtager hospitalerne

  Robotterne er blevet kolleger med lægen, men hvad kan de egentlig bruges til? Vi har spurgt en robotforsker.

 • 31.07.2019

  I røg og damp

  Unges rygning var et af emnerne i den overståede valgkamp. Men hvor slemt står det til, og hvordan kan man forebygge, at de be­gynder? Få her nogle svar fra postdoc Lotus Sofie Bast fra fra Statens Institut for Folkesundhed.

 • 26.07.2019

  Mit freundlichen Grüßen aus Deutschland

  Få år efter 2. Verdenskrig blev Vesttyskland det mest populære rejsemål hos danskerne. Idylliske postkort tegner et feriebillede i skarp kontrast til krigsødelæggelser og den kolde krig.

 • 22.07.2019

  Forsker udvikler fleksibel håndvægt

  En 3D-printet håndvægt, der kan justeres helt ned til 25 gram, giver patienter nye muligheder i deres genoptræning. Opskriften ligger på nettet og er tilgængelig for alle.

 • 10.07.2019

  Højere risiko for hjertesvigt

  Nyt studie har kigget på senfølger hos brystkræftpatienter, der er blevet behandlet med kemoterapi. Der ses en lille øget risiko for hjertesvigt.

 • 03.07.2019

  Gener afgør fostres følsomhed for kviksølv

  Op til 30 procent af børn bærer et gen, der kan øge hjernens sårbarhed over for kviksølv under den tidlige udvikling.

 • 03.07.2019

  TourismX: Fra idé til en forretning, man kan leve af

  Landsdækkende projekt arbejder målrettet med at styrke innovationen blandt de mindre virksomheder i turistbranchen.

 • 28.06.2019

  Vi elsker festivaler

  SDU-forsker står i spidsen for et europæisk forskningsprojekt, der vil undersøge, hvad det er musikfestivalerne kan. Skaber de eksempelvis sociale rum, hvor vi møder andre mennesker og styrker vores tolerance?

 • 26.06.2019

  Skydeidræt i skoletiden kan hjælpe børn med ADHD

  Ny forskning fra Institut for Psykologi på SDU viser, at skydeidræt i skoletiden lærer børnene at fokusere og opleve ro – og det smitter af i familierne.

 • 25.06.2019

  Måske er CO2 løsningen på klimakrisen?

  Når vi ser på den enkelte danskers klimabelastning, er det hverken bøfferne eller flyrejsen, der belaster klimaet mest. Det er varmeforbrug og transport, som er de helt store klimasyndere. Men heldigvis er der en løsning - nemlig CO2.

 • 20.06.2019

  Generation YouTube er de nye reklamesøjler

  Influencerne overtager verdensherredømmet, eller i hvert fald annoncemarkedet, og virksomhederne står i kø for at få de største youtubere og instagrammere med på holdet. Men der er mange faldgruber i influencer marketing, pointerer SDU-forsker.

 • 14.06.2019

  Droner rykker ind på slagmarken

  Brugen af droner har ændret krigens karakter, så nutidens krigsførelse er blevet mere blodig og uberegnelig.

 • 14.06.2019

  Alle led i kæden skal være bæredygtige

  Mange virksomheder frygter, at der er dyrt at udvikle en grøn profil. Men nu er forskere ved at udvikle en værktøjskasse, der især kan hjælpe mindre virksomheder

 • 11.06.2019

  Hvad sker der med vores plastikaffald?

  Professor Gang Liu har fulgt i sporet på den globale handel med plastik, og han er ikke i tvivl om, at en del af vores indsamlede plastik ender som et miljøproblem i Asien.

 • 04.06.2019

  SDU-forsker vil bringe læselysten tilbage

  Sprogforsker på SDU vil med nyt projekt give et unikt indblik i, hvad der sker, når vi læser. Det skal klæde både studerende og undervisere bedre på til læsningen – så den ikke er et nødvendigt onde – men bliver et vigtigt værktøj.

 • 28.05.2019

  Ledelse: Gud eller djævel?

  Forsker har analyseret en række forskellige ledelsesformer. En af dem er i filmproduktionsselskabet Zentropa, hvor direktøren praktiserede en usædvanlig stil.

 • 27.05.2019

  Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark

  Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere, for indvandringen er kommet for at blive. Det er en af konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

 • 23.05.2019

  Grise og kyllinger kan spise fosfor fra spildevand

  Det er lykkes forskere fra SDU at udvinde ren fosfor fra spildevand. Ren fosfor kan sælges som foderfosfat til grise og kyllinger, men EU-regler spænder ben.

 • 22.05.2019

  Løkke har fået mest skærmtid

  Analyse fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på SDU viser, at Lars Løkke har været i tv sammenlagt 20 timer under valgkampen. Mette Frederiksen ligger på 12, mens Anders Samuelsen indtager tredjepladsen med 6 timer.

 • 22.05.2019

  Zoom ind på Europa-Parlamentet

  Margaret Thatcher kaldte det et Mickey Mouse-parlament i 1980’erne, men parlamentet, som der snart er valg til, har fået meget mere magt siden. Få et hurtigt overblik, inden krydset skal sættes

 • 20.05.2019

  Screening skal forebygge voldsspiral

  Børn og unge, der oplever overgreb i de tidlige romantiske relationer, har oftest selv været udsat for vold i barndommen. Forsker foreslår derfor screening af børn i den tidlige barndom.

 • 15.05.2019

  Vi lever længere og ældes langsommere

  Menneskers biologiske alder blev tidligere bestemt via biomarkører i blodprøver og konditest, og endda fotos. Ny forskning fra SDU viser nu, at ældre danskere i dag ser yngre ud i en given alder, end de gjorde for 10 år siden ved samme alder.

 • 09.05.2019

  Tyske tilflyttere satte skub i dansk økonomi

  Forskere nyfortolker dansk økonomisk historie, som går længere tilbage end 1880’ernes omdannelse af det danske landbrug. Grunden til andelsbevægelsen blev lagt af tysktalende godsejere sidst i 1700-tallet, lyder konklusionen.

 • 06.05.2019

  Din moral kan ikke udliciteres

  Moralfilosofi lyder måske abstrakt, men er faktisk helt centralt for alle mennesker, fordi rigtig mange af de problemstillinger vi står overfor – både samfundsmæssigt og i nære relationer - handler om manglende indlevelse i andres moralske ståsteder. Det mener SDU’s nye doktor i moralfilosofi.

 • 06.05.2019

  Støvsugere og køleskabe kan ikke repareres

  Det er næsten umuligt at reparere elektroniske produkter, hvis de går i stykker. Forskere tog på genbrugspladsen og forsøgte at skille støvsugere ad, men lim og bittesmå skruer gjorde det umuligt. Tudetosset, mener ekspert i produktion og vedligeholdelse og håber, at kommende EU-regler vil ændre brug-og-smid-væk-kulturen.

 • 30.04.2019

  Leversyge patienter skal findes i tide

  I fremtiden får praktiserende læger nemmere ved at finde patienter med skjult leversygdom. Forskere har udviklet en ny test, som betyder, at lægerne kan henvise syge patienter til behandling, før det er for sent

 • 15.04.2019

  Gang i rådhusenes svingdøre

  Landets kommunaldirektører bliver hurtigere udskiftet end tidligere. Niels Opstrup er en af de forskere, som forsøger at finde en forklaring på, hvorfor trafikken ind og ud ad hjørnekontorerne er blevet tættere.

 • 09.04.2019

  Hvor meget udvikling kan man købe for oliepenge?

  Det spørgsmål står centralt i doktordisputatsen om den sociale og økonomiske udvikling i de arabiske golfstater, som lektor Martin Hvidt fra Mellemøststudier netop har forsvaret ved Det Humanistiske Fakultet på SDU.

 • 09.04.2019

  Robotten bliver din tætte kollega

  Vi står i øjeblikket i midten af den fjerde industrielle revolution, hvor tunge industrirobotter bliver skiftet ud med kollaborative robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker.

 • 04.04.2019

  Seks motiver til at arbejde med bæredygtighed

  Økonomiske gevinster, miljømæssige fordele og positioneringsmuligheder er nogle af de motiver, der får virksomheder til at sætte kurs mod cirkulær økonomi.

 • 03.04.2019

  Vandmænd skal fjerne mikroplastforurening

  GoJelly er et internationalt forskningsprojekt, der vil undersøge vandmænds egenskaber til at rense havvand for mikroplastik samt at undersøge hvordan de kan anvendes til dyrefoder, fødevarer, rynkecreme og gødning.

 • 02.04.2019

  Hvornår er en ghetto en ghetto?

  Kan man blot beslutte sig for politisk at opstille socioøkonomiske kriterier, der afgør, om et boligområde kan kaldes en ghetto? Nej, siger SDU-forsker, der gerne vil nuancere debatten om de danske ghettoer.

 • 25.03.2019

  At åbne skuffen – til smertelige minder

  Ph.d.-afhandling stiller skarpt på tidligere børnehjem og deres muligheder for at bearbejde deres erindringer.

 • 15.03.2019

  Svært at se nazifortiden i øjnene

  Det tyske mindretal i Sønderjylland har helt op til nutiden følt sig uretfærdigt behandlet efter Anden Verdenskrig. Men der er ingen grund til bitterhed, viser ny disputats, som også sammenligner forholdene i Danmark, Frankrig og Belgien.

 • 12.03.2019

  Romerne og havet

  Middelhavet, og hvad der foregik til søs, har stort set været et ubeskrevet kapitel i historien om Romerriget, selvom romerne både økonomisk og politisk var fuldstændig afhængige af sejlads mellem provinserne. SDU-lektor sætter i ny bog spot på romerne og havet.

 • 11.03.2019

  Kodning køres ind med Lego

  Undervisningsministeriet er i fuld gang med at rulle faget teknologiforståelse ud på udvalgte folkeskoler, så børnene kan blive sikre i discipliner som kodning, sensorer og 3D-print. Samtidig arbejder forskere på at udvikle pædagogiske redskaber, så de mindste bliver teknikbegejstrede.

 • 06.03.2019

  Det moderne menneske og havet

  Før klimakrisen overvælder os helt, er det oplagt at sætte ekstra lys på erfaringer fra sømandslivet, hvor mennesket altid har været underlagt naturens kraft. Det mener SDU-lektor Søren Frank, der arbejder på et værk om menneskets forhold til havet gennem tiden.

 • 28.02.2019

  Hvad har en hovedløs høne med robotter at gøre?

  Forskertalent har allerede udviklet sit første robotdyr: et robotinsekt, som kravler på rør og kan holde sig på benene i uvejsomt terræn. Nu er han i gang med sit næste store projekt - at udvikle en robothjerne inspireret af dyr.

 • 21.02.2019

  Bedre tests skal identificere hormonforstyrrende stoffer

  Alt for ofte optræder hormonforstyrrende stoffer i dagligdagen; f.eks. i legetøj eller i emballagen omkring madvarer. Otte europæiske projekter får 375 mio. EU-kroner til at forske i, hvordan vi kan beskytte forbrugere og miljø mod hormonforstyrrende stoffer.

 • 06.02.2019

  Hvorfor er løb sundt?

  Er et af dine nytårsforsætter at løbe, så kom i gang. Men keep it simple – og husk, at det for din krop er en ensformig arbejdsform, som formentlig ville blive lukket af Arbejdstilsynet, hvis du overdriver. Alligevel er de positive effekter langt større.

 • 30.01.2019

  Grænser under pres

  Der bygges både hegn og mure. Og samtidig sætter sikkerhedsteknologi nye standarder for, hvordan nationer i dag bevogter deres grænser.

 • 29.01.2019

  Billeder og illustrationer skaber identitet

  Allerede i middelalderen understøttede bøger og illustrationer borgernes følelse af, at tilhøre samme kultur. I dag tjener billeder stadig den samme funktion, mener en kunsthistoriker på SDU.

 • 24.01.2019

  Vollsmoses nuancer frem i lyset

  Ny bog af SDU-forskere vil bygge bro mellem beslutningstagere og beboerne i Vollsmose. Det er nødvendigt at fremkalde nuancerne i Danmarks største ghetto, hvis problemerne skal løses, mener bogens redaktør Helle Lykke Nielsen.

 • 24.01.2019

  Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler

  I løbet af tre år skal blodprøver og medicinsk udstyr flyves med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. Senere skal de også transportere højtspecialiseret sundhedspersonale. Det kan sikre bedre behandling og spare sundhedsvæsenet for næsten 200 mio. om året.

 • 23.01.2019

  Forskere vil lave mad under mikroskop

  Madlavning bygger på en lang række af eksperimenter i køkkenet, men faktisk ved vi ikke, hvorfor maden bliver blød, sprød eller sej under tilberedning. Derfor skal madingeniører fra SDU i gang med at lave mad under de bedste mikroskoper. De håber, at det kan bidrage til nye fødevarer som chips af vandmænd.

 • 23.01.2019

  Fornem hæder til ”Master of Light”

  Professor Sergey I. Bozhevolnyi er pioner inden for plasmonik og nanooptik. Begge hænder skal i brug, hvis man skal tælle de koncepter, som kan tilskrives topforskeren. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr.

 • 17.01.2019

  Robotter frem for varme hænder?

  Vi ser ind i en virkelighed, hvor flere ældre i fremtiden skal tages vare på af færre yngre. En af løsningerne kan være øget brug af velfærdsteknologi, men kan og skal robotterne overtage samfundets plejeopgave?

 • 28.12.2018

  Den fingernemme robot

  Robotforskere fra SDU har udviklet robotter, som er så rappe på fingrene, at de kan tage små skruer og skrue dem fast med en skruetrækker. Forskerne bag de banebrydende teknologier har vundet førstepræmie ved verdens mest anerkendte robotkonkurrence, World Robot Challenge.

 • 24.12.2018

  Jesus under religionshistorikerens lup

  Trænger du til et anderledes blik på julen midt i gaveræs og andesteg? Så er religionshistoriker Mikael Rothstein klar med helt nye perspektiver, der bringer kristendommen ned på jorden og ind i kroppen.

 • 20.12.2018

  Fedmeforskning udvides med nyt forskningscenter

  Professor Susanne Mandrup modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til opbygning af nyt forskningscenter, som blandt andet skal undersøge forskellen på fedme hos mænd og kvinder.

 • 17.12.2018

  Fortidens dyr havde det godt uden ilt

  Fossiler fra det nordligste Grønland viser, at dyr har klaret sig helt fint under meget iltfattige forhold på Jorden for 520 mio. år siden.

 • 13.12.2018

  Hvalens strubehoved til SDU

  26 kg tungt strubehoved fra død sejhval er landet hos universitetets lydforskere

 • 06.12.2018

  Hvordan står det til med empatien, doktor?

  Internationale undersøgelser har vist, at medicinstuderendes empati for patienterne daler i løbet af studiet. Nu vil forskere fra SDU undersøge, om det også gør sig gældende i Danmark.

 • 06.12.2018

  Sådan virker fordøjelsessystemet

  Hvad sker der, når vi spiser? Kom med ind i mavens krinkelkroge.

 • 06.12.2018

  Har du en god mavefornemmelse?

  Det kan godt betale sig at blive venner med din tarm og dens mange bakterier, for de spiller en afgørende rolle for din sundhed.

 • 04.12.2018

  Dyster musik, når du bliver slået hjem, højner spilleglæden

  Et spil dam bliver meget sjovere, når musikken afspejler dit næste træk. Forskning viser at dynamisk musik forstærker indlevelsen i spil og computerspilsindustrien er ved at få øjnene op for lydbilledet.

 • 29.11.2018

  Julefrokosten igennem tiden

  Ansatte og chefer mødes snart til den årlige julefrokost for at spise og drikke alkohol sammen. Men hvordan har julefrokosten udviklet sig over tid, og hvorfor har vi den?

 • 22.11.2018

  Hvorfor fejrer vi Thanksgiving?

  Spørg eksperten

 • 19.11.2018

  De kigger ind i en god idé

  Den ene studerer medicin, den anden robotteknologi. Til sammen har de skabt en ny virksomhed, der udvikler livagtige virtuelle træningsprogrammer for universitetsstuderende

 • 15.11.2018

  Filosofiprofessor hjælper med at finde lykken

  SDU-filosof Søren Harnow Klausen skriver modsvar til Brinkmann-kritikken af vores jagt på lykken, for lykke og det gode liv er det allervigtigste for os mennesker, fastslår filosofiprofessoren. Nu udkommer hans bog om, hvad lykken er.

 • 15.11.2018

  SDU eksperimenterer med Citizen Science

  Forskningsmetoden kan være et værn mod fake news og være med til at sikre en ægte dialog mellem forskere og borgere, mener to af initiativtagerne på SDU

 • 15.11.2018

  Forskere går i dialog med borgerne

  SDU går sammen med fire kommuner og TV2/Fyn om aktiviteter, der kan skabe opmærksomhed om håndtering af elektronisk affald. Og samtidig give forskere vigtig viden om, hvad borgere gør med deres kasserede e-produkter

 • 11.11.2018

  Pusling-landet, der hyggede sig i smug?

  1. verdenskrig var en smertelig erfaring for sønderjyder og for de krigsførende lande. Men selvom Danmark ikke deltog i krigen, havde den alligevel store konsekvenser for landet.

 • 09.11.2018

  Havets marsvin har fået en ny fjende: Gråsælen

  Biologer har længe haft mistanken, men nu er der DNA-bevis: Gråsæler jager, dræber og æder marsvin.

 • 02.11.2018

  Når alt er prøvet - uden held

  Patienterne på Indvandrermedicinsk Klinik har både alvorlige sygdomme og komplekse problemer. Tre værktøjer: Problemliste, livshistorie og genogram åbner for et langt bedre samarbejde om deres sygdom og sundhed.

 • 30.10.2018

  Fodboldcenter i støbeskeen

  Et nationalt fodboldcenter ved SDU skal både styrke topfodbolden og folkesundheden

 • 24.10.2018

  Robotter sikrer førerposition i komposit

  En robot med 80 sugekopper skal bygge flydele hos Terma. Med penge fra Innovationsfonden er robotforskere fra SDU godt på vej til at automatisere fremstilling af kompositdele og dermed sikre danske virksomheder en stor konkurrencefordel.

 • 17.10.2018

  Flere børn med funktionelle lidelser

  Flere børn klager over lidelser som hoved- og mavepine, er trætte eller får krampeanfald, som ikke kan forklares - forsker peger på, at familiebehandling kan hjælpe.

 • 17.10.2018

  Droner sikrer 40.000 flere græskar

  Ved at udnytte ny teknologi har Nordeuropas størst græskaravler solgt 40.000 flere græskar. Ved hjælp af droner, kamera og billedanalyse er det lykkes SDU- forskere at tælle græskarrene på marken.

 • 04.10.2018

  Brætspil til fædre ud i alle landets fængsler

  Kan sociale spil forbedre fængslede fædres forhold til deres børn? Det spørgsmål har SDU-forskere undersøgt og de første erfaringer med brætspillet ”Fængslet” er positive.

 • 26.09.2018

  Børn får mere fra samfundet end ældre - men ikke fra staten

  Børn får to gange så meget ud af samfundet, som ældre gør. Det viser en europæisk opgørelse, som ikke bare medregner offentlige velfærdsydelser, men også de ressourcer som forskellige generationer giver hinanden i form af tid og penge.

 • 24.09.2018

  Fem grunde til, at robotter (endnu) ikke kan overtage verdensherredømmet

  Når det kommer til robotterne, og deres lyst til på bedste sci-fi vis at overtage verdensherredømmet, eller i hvert fald en række jobfunktioner, kan vi indtil videre godt slå koldt vand i blodet. Det fastslår professor Norbert Krüger og lektor Ole Dolriis fra SDU Robotics.

 • 20.09.2018

  Sådan bliver de nye sprogprøver i 0. klasse

  Til oktober går 23 skoler i udsatte boligområder i gang med de nye sprogprøver og sprogstimulering, som et folketingsflertal vedtog i foråret.

 • 14.09.2018

  Hurtig forskning nedtoner kræftfrygt

  Samarbejde mellem SDU og Lægemiddelstyrelsen har givet hurtigt svar på, hvorvidt forurening af den blodtrykssænkende medicin valsartan har øget forekomsten af kræft.

 • 14.09.2018

  I en verden af bogstaver og blinkesmileys

  Er vores sprog under pres fra de nye medier? Og bliver fremtiden emojis frem for ord? SDU-forsker Marianne Rathje er opmærksom på, men ikke bekymret for udviklingen.

 • 06.09.2018

  Vi arver det farlige fedt fra far – og det gode fedt fra mor

  Brune fedtceller forbrænder mange kalorier. Hvide fedtceller gør os overvægtige og syge. Forskere har identificeret et nyt gen i de brune fedtceller. Et gen, der kan få afgørende betydning for fremtidens behandling af overvægt

 • 30.08.2018

  For 150 kroner kan vi slippe helt for fossile brændsler

  For det samme som et fitnessabonnement koster, kan vi helt slippe for fossile brændsler. Teknologierne er her, men grøn omstilling kræver politisk handling, konkluderer to nyuddannede ingeniører i deres speciale.

 • 24.08.2018

  Er en ny type lobbyister på vej?

  Et nyt forskningsprojekt skal afdække, om der er ved at opstå en ny tendens herhjemme, hvor særlige netværk forsøger at betale sig til politisk indflydelse

 • 20.08.2018

  Nyt studie advarer mod nanopartiklers effekt på vores helbred

  Forskere advarer: Cocktails af nanopartikler og andre stoffer kan være skadelige. I deres forsøg med menneskeceller døde 72 pct. af cellerne.

 • 17.08.2018

  Fra det største til det mindste

  Hvordan formidler man et svært tilgængeligt fagområde som fysik, så flere får lyst til at give sig i kast med partikelfysik og kvantemekanik? For fysiklektor Mads Toudal Frandsen er kærligheden til hans eget fag den største drivkraft.

 • 13.08.2018

  På jagt efter flere skeletter

  En nedlagt kirkegård på Midtfyn rummer sandsynligvis 4000 skeletter, som forskerne drømmer om at studere

 • 03.08.2018

  Når fjenden forsvinder

  Luftvåbnet kan i dag deltage i militære aktioner overalt i verden, hvor fly kan lande. På 20 år er et defensivt luftforsvar forvandlet til en internationalt orienteret kampstyrke.

 • 30.07.2018

  Unge overvurderer andres drikkeri

  Teenagere gætter forkert, når de skal anslå kammeraternes alkoholforbrug, og det påvirker deres eget forbrug. Den viden bør inddrages i kampagner og undervisning.

 • 12.07.2018

  Nu skal vi vide mere om de allerældste

  Ældre mennesker over 90 år er en hastigt voksende del af befolkningen, og forskere fra Sundhedsvidenskab og Humaniora på SDU har netop fået bevilget 10 mio. kr. fra Velux Fonden til at undersøge, hvordan man kan gentænke sundhed, behandling og trivsel for de allerældste i samfundet.

 • 04.07.2018

  Ferie ferie ferie

  Sommerferien er lige rundt om hjørnet, hvis den ikke allerede er startet. De fleste tager nok ferien for givet, men det er ikke så forfærdelig længe siden, at ferie kun var forbeholdt de mest velstillede, og en arbejdsdag snildt løb op i over 12 timer.

 • 04.07.2018

  Designerstole kan også få en mediekarriere

  Er det medier, markedsføring eller møblerne selv, som gør designerstole berømte og til ikoner, vi alle drømmer om at eje? Det har erhvervs-ph.d. Rosita Satell fra SDU og Trapholt undersøgt i sin afhandling.

 • 27.06.2018

  Er fucoidan det nye vidundermiddel?

  Flere studier viser, at et stof, som blandt andet findes i brunalger, modvirker rynker og endda kræft. Og måske er stoffet hemmeligheden bag japanerne aldersrekord. Forskere har modtaget 17 millioner kroner til at undersøge fucoidan.

 • 27.06.2018

  Hvor kommer alle de vandmænd fra?

  Ny forskning viser, at mange af vores vandmænd begynder deres liv i beskyttede områder og herfra rejser ud i åbent farvand.

 • 18.06.2018

  Fake news er en gammel historie

  Fake news har været et regulært buzzword de seneste år, ikke mindst i forbindelse med den amerikanske valgkamp. Men idéen om at sprede usandheder og spekulere i, om magthaverne har rent mel i posen, er langt fra ny.

 • 14.06.2018

  Har du styr på kontroltårnet?

  Hjernen er kroppens hovedcomputer. Menneskets mest abstrakte og komplekse organ. Alligevel er der sikkert mange ting, du ikke ved om den.

 • 08.06.2018

  ​ Virtual reality skal bekæmpe unges druk

  Efter at danske unge i mange år har indtaget europæisk førsteplads i druk, skal virtual reality nu lære unge at sige nej til alkohol.

 • 06.06.2018

  Redningsaktion i Odense Fjord

  Det danske vandmiljø har det langt værre end hidtil antaget. Nu indleder SDUs biologer storstilet redningsaktion.

 • 04.06.2018

  Kemi i bevægelse

  Jan O. Jeppesen bygger molekyler, der kan fungere som små maskiner. – Kun fantasien sætter grænser for, hvad de kan bruges til, siger SDU-professoren.

 • 30.05.2018

  Madspild: Hvilke initiativer virker?

  Indsatsen har størst effekt, når flere aktører går sammen om at reducere spild af mad, påpeger SDU-forsker Johanna Gollnhofer, der i en uge selv begav sig ud i at skralde containere.

 • 30.05.2018

  Invasive arter kan også være gavnlige

  Normalt forbinder vi invasive arter med alskens dårligdomme, men sådan er ikke det ikke nødvendigvis. Faktisk har en invasiv børsteorm i den nordlige del af Østersøen vist sig at være en gevinst for havmiljøet.

 • 28.05.2018

  Robotter skal udstyres med kunstig dyrehjerne

  ​Robotforskere fra SDU er ved at udvikle et nervesystem inspireret af dyr til robotter. Den kunstige hjerne vil gøre robotter i stand til at gå, tilpasse sig og tage beslutninger. Robotterne vil endda være i stand til at lære nye færdigheder som hunde gennem belønning.

 • 25.05.2018

  SDU deltager i storstilet europæisk diabetes-indsats

  Forskere fra Institut for Psykologi skal undersøge de psykiske omkostninger for diabetespatienter og deres pårørende i et patientnært, internationalt forskningsprojekt om lavt blodsukker og diabetes.

 • 24.05.2018

  Motionsfodbold er banko med fuld plade

  To ugentlige fodboldtræninger i kombination med diætvejledning kan reducere risikoen for hjertekarsygdom med fem procent for utrænede ældre med prædiabetes. Samtidig taber de sig på en sundere måde end ved en normal slankekur

 • 23.05.2018

  Hvordan ved vi, hvad vi ved?

  Mens debatten om fake news fylder sendeflader og avissider over hele verden, har SDU-lektor og filosof Mikkel Gerken undersøgt i dybden, hvordan vi taler og tænker om viden og vurderer andre som troværdige eller det modsatte.

 • 18.05.2018

  Derfor bliver ishockeyspillere trætte sidst i kampen

  Ny forskningsartikel viser, at ishockey indeholder så mange sprinter, at spillerne naturligt er trætte i tredje periode. Videnskabeligt optimeret træning kan være vejen til at holde dampen oppe i længere tid.

 • 16.05.2018

  Droner skal inspicere luftledninger

  Droneforskere fra SDU er ved at udvikle selvflyvende droner til at inspicere landets højspændingskabler. Udstyret med kamera, sensorer og evnen til selv at lade op skal droner erstatte dyre helikoptere.

 • 15.05.2018

  Forskellen mellem sunde og usunde stiger

  Den sociale ulighed i sundhed er steget de seneste 30 år. Og for første gang er der nu dansk forskningsmæssig belæg for at sige, at borgere i socialt udsatte boligområder har en markant mere usund adfærd.

 • 03.05.2018

  Kunsten at være religiøs og moderne samtidig

  ​Den danske offentlige debat levner ikke meget plads til at se ligheder mellem modernitet og Islam, men professor Dietrich Jung fra Mellemøststudier og hans projekt om moderne muslimer og religion insisterer på at udfordre Vestens patent på modernitet.

 • 30.04.2018

  Er Karl Marx værd at gemme på?

  I år er det 200 år siden, at den berømte sociolog, politisk økonom og filosof blev født.

 • 26.04.2018

  Hvad sker der, når havene stiger og kystområder bliver oversvømmet?

  Velfungerende marine-økosystemer kan hurtigt opstå, viser nyt studie.

 • 25.04.2018

  Han er fascineret af havets ukendte dybder

  Professor Ronnie N. Glud står i spidsen for en danskledet ekspedition, der udforsker nogle af de mest ufremkommelige steder på jorden - de dybeste oceangrave på op til 11 kilometers dybde.

 • 23.04.2018

  Forsker vil udvikle bedre høretests

  800.000 danskere har problemer med hørelsen. Det kan føre til depression og nedsat arbejdsevne. Ellen Raben Pedersen forsker i at gøre høretests bedre, så høreklinikker har bedre værktøjer til at vurdere hørenedsættelser.

 • 04.04.2018

  Politik i bløde sofaer

  Danske nyhedsmedier fremmer politisk deltagelse, også hos dem, der helst undgår politik. De mobiliseres gennem nyhedsformater, som taler til deres følelser.

 • 28.03.2018

  Fart og billeder præger de digitale samtaler

  Hvad laver førende danske politikere på de unges foretrukne uformelle og flygtige Snapchat? Og hvad sker der mellem os mennesker, når e-mail, sms, chat og Snapchat afløser brevet? Det er nogle af spørgsmålene, som lektor Anette Grønning undersøger i sin nye bog Digitale samtaler.

 • 27.03.2018

  Unge iværksættere satser på sensorer til beton

  Virksomheden Sensohive har fundet sin niche. Sensorer til betonindustrien. Tre ingeniørstuderende fra SDU, som for tre år siden startede egen virksomhed, har nu en global teknologikoncern i ryggen og travlt med at skrive jobopslag.

 • 21.03.2018

  Fejlbehandlede rygsmerter er en kæmpe udfordring

  29 af verdens førende rygforskere retter skarp kritik af den måde, sundhedsvæsener håndterer de rygproblemer, der på verdensplan belaster 540 millioner. Flere end 880.000 danskere er blandt de ramte, siger SDU-forskeren, der er næstformand i den globale forskergruppe.

 • 15.03.2018

  Vi køber og kasserer stadig mere elektronik

  E-affald er i dag den hastigst voksende affalds-type og udgør et globalt miljøproblem. - Vi nødt til at gøre op med brug og smid væk-kulturen og tænke i cirkulær økonomi, lyder det fra SDU-forsker.

 • 09.03.2018

  Hvad mailer du til din læge?

  Den digitale trafik mellem læge og patient bliver tættere og tættere. Men hvad rådgiver lægen præcist om? Og hvordan opleves e-konsultationerne? Det skal et hold forskere for første gang undersøge

 • 09.03.2018

  Børneøjne skal have dagslys

  Forsker afliver en udbredt teori, der skulle forklare, hvorfor så mange bliver nærsynede. I stedet peger han på, at øjet skal have dagslys, og at det skal ske, mens vi er børn.

 • 28.02.2018

  På vej mod dybet

  I dag sætter SDU-forskere kursen mod østlige Stillehav for at udforske en dybhavsgrav.

 • 08.02.2018

  Ældres alkoholvaner giver hovedbrud i ældreplejen

  Nutidens ældre drikker mere end tidligere generationer, og det øger risikoen for misbrug, sundhedsproblemer og skaber store udfordringer i ældreplejen. Nu skal filosoffer og alkoholforskere fra SDU hjælpe plejehjem og hjemmepleje i Vejle Kommune med de tabuiserede problemer.

 • 07.02.2018

  Trækfugle finder vej efter et indre kompas

  Det har længe været et mysterium, hvordan kompasset fungerer på det helt grundlæggende, molekylære niveau, men det kan forskere nu afsløre. Viden om fuglenes indre kompas kan være med til at beskytte dyr i naturen.

 • 02.02.2018

  Nyt middel på vej mod blindhed

  Forskere på SDU har udviklet nyt lægemiddel mod blindhed. Behandlingen lover enormt potentiale for patienter, der ikke kan hjælpes i dag, og Innovationsfonden investerer 14 millioner kroner i udviklingen.

 • 23.01.2018

  Giftrester skal væk fra vores drikkevand

  Rester af sprøjtegifte og andre svært nedbrydelige stoffer bør slet ikke være i vores drikkevand, mener SDU-forsker. Men når nu de er der, gælder det om at få dem fjernet helt, og det kan en nyt koncept inden for vandoprensning være med til at realisere, mener hun.

 • 18.01.2018

  Ny hypotese om hvordan dyrelivet pludseligt opstod på Jorden

  Kan kræftsvulster lære os om dyrenes udvikling på Jorden? Ja, mener forskere, der præsenterer en ny teori for, hvorfor det myldrede frem med nye og avancerede dyrearter for ca. en halv milliard år siden. En biologisk innovation kan have været nøglen.

 • 18.01.2018

  Forskere tester folks reaktioner på droner

  Flyvehøjden er afgørende for, om droner forstyrrer og vækker bekymring, når de flyver over folks huse og haver.

 • 17.01.2018

  Vold er ikke kun at slå og blive slået

  Indbyrdes vold i parforhold handler om meget mere end slag og spark. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Psykologi, som sætter fokus på den ukendte vold, der foregår bag hjemmets fire vægge

 • 09.01.2018

  Selv under de værste livsforhold klarer kvinder sig bedre end mænd

  Netop offentliggjort forskning fra SDU viser, at selv når mennesket bliver udsat for de værst tænkelige levekår og sygdom, overlever kvinder længere end mænd.

 • 05.01.2018

  Når tiøren falder

  Hvorfor evner nogle mennesker at anskue problemer ud fra helt nye vinkler? Og hvordan kan andre lære det? Forsker sætter fokus på aha-oplevelser

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies

Acceptér cookies