Skip to main content

Ny Viden - alle nyheder

 • 22.09.2020

  Demokratiet står i en midtlivskrise

  Demokratiet har oplevet markante tilbageslag over de seneste årtier. I ny bog undersøger danske forskere de demokratiske problemer i dybden, og konklusionen er klar: Problemerne er ganske alvorlige og corona-krisen gør det ikke bedre.

 • 21.09.2020

  Beton opsuger store mængder CO2

  Betonbygninger optager CO2 ligesom træerne. Nye beregninger viser, at beton optager cirka 30 procent af den mængde CO2, som cementproduktionen udleder.

 • 17.09.2020

  De giver dig sjove kattevideoer på nettet...

  ... får de verdensherredømmet i bytte? Peter Schneider-Kamp er professor i datalogi og bekymret over, at vi giver techgiganterne for stor magt, når vi lader dem indsamle data om os.

 • 14.09.2020

  Biologer har brug for din hjælp

  Vidste du, at der er 9000 søer på Fyn? Vi mangler vandprøver fra dem – vil du tage en med til forskerne, hvis du er på tur?

 • 26.08.2020

  Billigere fly i sigte: SDU er med i verdensnyhed

  Forskere fra Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne Terma og Technicon udviklet et færdigt robotteknologisk system til fremstilling af kompositdele. Løsningen kan revolutionere produktionen af dele til fly, biler og vindmøller.

 • 20.08.2020

  Er du klar til gravide mænd og gamle mødre?

  Nye teknologier – især nedfrysning – og ændret lovgivning er i fuld gang med at forandre, hvem der kan få børn og hvornår vi kan få børn. Men i Danmark er det ikke alle, som har lige adgang til de teknologiske muligheder og dermed forældreskab.

 • 14.08.2020

  Litteratur giver adgang til unikke universer

  Et netop overstået forskningsprojekt har undersøgt, hvordan litteraturen bliver brugt til at lukke læseren ind i forskellige sociale miljøer, og hvordan dette kan være med til at skabe en større anerkendelse af problematikker, der knytter sig til racialisering, sygdom og køn.

 • 13.08.2020

  COVID-19: Hvordan har social afstand påvirket infektionsraten?

  Forskere har gravet i data fra Google og Apple, og de afslører effekten af social afstand i Europa.

 • 12.08.2020

  Fra skorpiongift til hjertemedicin

  Nyt studie gør forskere klogere på, hvordan skorpionens gift kan udnyttes som medicin mod hjerteanfald.

 • 12.08.2020

  Slut med håndtrykket?

  Håndtrykket har været vores foretrukne hilsen siden 1800-tallet. Men med covid-19 pandemiens indtog synes håndtrykkets status truet. Vi har bedt professor Johs. Nørgaard Frandsen gøre os klogere på håndtrykkets historie og komme med nogle bud på, hvilke hilseformer vi kan sætte i stedet.

 • 10.08.2020

  Elever og lærere ser positivt på ”corona-skolen”

  Både elever og lærere har oplevet skolehverdagen præget af udeskole og corona-restriktioner som positiv. Det viser den første større undersøgelse af skolernes genåbning, som et forskerhold fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU står bag.

 • 10.08.2020

  Da fitness flyttede hjem

  Den ugentlige tur i træningscenteret betyder mere for danskerne, end vi går og tror. For efter at corona lukkede landets motionscentre, er det gået op for danskerne, hvor stor en rolle daglig motion spiller for vores velvære. Det viser en undersøgelse fra SDU.

 • 10.08.2020

  At blive én, som nogen har brug for

  Kvindeliv i Danmark er fundamentalt forandret i løbet af de seneste 50 år, og det viser sig naturligvis også i litteraturen. Ny ph.d.-afhandling sætter fokus på, hvad den moderne kvindelige udviklingsroman fortæller om muligheder og problemer i det moderne kvindeliv.

 • 04.08.2020

  Danskerne glemte ikke, hvor de kom fra

  Da en stor del af den europæiske befolkning begyndte at udvandre til USA, gik de danske udvandrere langt hen ad vejen fri af diskrimination i deres nye hjemland. De forsøgte at bevare deres danskhed i en ny tilværelse, hvor balancen mellem to nationaliteter var svær.

 • 30.07.2020

  COVID-19: Næste bølge er på vej til Danmark og kan blive ligesom den første

  Fysikere forudser, at Danmark og en række europæiske lande bliver ramt af ny COVID-19-bølge i løbet af september, og at den vil klinge af efter ca. to uger.

 • 20.07.2020

  Litteraturforskerens syv bedste tip til ny litteratur

  Hvilke nye bøger er den bedste sommerferielæsning? Det spurgte vi Camilla Schwartz om, der forsker i nyere litteratur.

 • 16.07.2020

  Ny innovationsform er vokset ud af coronakrisen

  Whisky og gin fra Nyborg Destilleri bliver til håndsprit, Grundfos producerer 100.000 visirer, og fibermaterialer bliver til ansigtsmasker i stedet for bleer. Forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt danske virksomheders omlægning til værnemidler under coronakrisen, og de har opdaget en helt ny innovationsform.

 • 15.07.2020

  Skeletterne sladrer om livet før døden

  Forskere henter vigtig nutidig viden om epidemier, dødsårsager og aldersbestemmelse fra de gamle knogler i skeletsamlingen på Syddansk Universitet.

 • 14.07.2020

  De fem bedste klassikere, du kan læse i ferien

  Hvilke klassikere er den bedste sommerferielæsning? Det har vi spurgt ekspert i klassisk litteratur, Sofie Kluge, om.

 • 13.07.2020

  Ny opfindelse reducerer ammoniak, metan og dårlig lugt fra gylle

  En ny miljøteknologi har i laboratorieforsøg vist imponerende resultater. I de bedste tilfælde kunne svinegylles ammoniakfordampning nedbringes med op til 95 procent.

 • 09.07.2020

  Kraftig regn efter tørke kan give fiskedød

  I 2018 var sommeren ekstremt tør. Da regnen endelig kom, forårsagede den massiv fiskedød i et stort, netop genoprettet sø-miljø. Sådanne begivenheder kan fuldstændigt nulstille et økosystem, og det vil ske igen, vurderer biologer.

 • 08.07.2020

  Eurozonens krise lurer igen

  Hen over sommeren forhandler EU’s ledere EU-budgettet på plads. Eurozonen er især hårdt ramt, og der er udsigt til den største økonomiske tilbagegang siden Anden Verdenskrig.

 • 03.07.2020

  Nye, uforklarlige signaler fra rummet: Hvad foregår der?

  Rummet har sendt nogle signaler til os, som forskerne ikke kan forklare. Måske er det signaler fra en partikel, som hidtil har formået at holde sig skjult, mener fysikere fra SDU.

 • 01.07.2020

  Varmefølende kameraer skal fange kritisk syge patienter

  To softwarestuderende fra SDU har udviklet en app, som via termiske billeder hurtigt beregner temperaturforskellen mellem næsetip og øjenkrog. Overlæge i akutmedicin tror, at termiske målinger kan være fremtidens redskab til at spotte kritisk syge patienter.

 • 29.06.2020

  Studerende hjælper patienter med hjernekræft med ny hurtig test

  Ingeniørstuderende har udviklet en test, som kan sikre kræftpatienter hurtigere og bedre behandling. Biotekvirksomheden PentaBase kalder opdagelsen banebrydende.

 • 25.06.2020

  Truslerne fra mikrouniverset

  De usynlige partikler er overalt omkring os, i maden, i vandet, i luften og sågar i os, og mens nogle kan være skadelige, kan andre være den næste store medicinske revolution. Forskere fra SDU er med helt fremme inden for forskningen i alt det, som vi ikke kan se.

 • 24.06.2020

  Vandmænd indeholder 0 kalorier, hvorfor gider fisk æde dem?

  Ny undersøgelse viser, at vandmænd faktisk er en vigtig fødekilde for mange af havets dyr som fisk, skildpadder og krebsdyr.

 • 23.06.2020

  Hvorfor bevæger danskerne sig?

  ”Danmark i Bevægelse” er et nyt forsknings- og formidlingsprojekt, som skal gennemføre den største undersøgelse nogensinde af danskernes motiver og muligheder for bevægelse. Professor Bjarne Ibsen uddyber baggrunden for projektet.

 • 23.06.2020

  Elefantrobot skal få børn til at vaske hænder

  Håndsprit og sæbe er vigtig i kampen mod Covid-19, men for børn i skoler og børnehaver kan det være svært at se meningen med alt den håndhygiejne. Som en del af et større projekt bygger forskere nu en elefantlignende robotenhed, der skal motivere ungerne til at huske de rene hænder.

 • 22.06.2020

  Kan teater hjælpe klimaet på rette vej?

  Studerende har været med i improviseret teater for at blive bevidste om, hvordan de kan leve mere bæredygtigt. Bag projektet står forskere fra SDU, og de er imponerede over de unges engagement.

 • 18.06.2020

  En beskidt kamp om USA’s fremtid

  Det kommende præsidentvalg i USA bliver en beskidt omgang, når Joe Biden vil forsøge at overtage præsidentposten fra Donald Trump. Det vurderer SDU-forsker Niels Bjerre Poulsen og forudser en tæt valgkamp, der bliver påvirket af den nuværende coronavirus.

 • 17.06.2020

  Stenalderens religion udforskes

  Femern-udgravningerne kan afsløre helt nye sider af stenaldermenneskenes religion og ritualer. Det er i hvert fald planen med et nyt samarbejde mellem SDU’s religionshistoriker Mikael Rothstein og Museum Lolland Falster.

 • 17.06.2020

  Chips med mindre salt smager lige så godt

  Fornøjelsen ved at spise chips forringes ikke ved at skære markant i saltindholdet. Chips smager lige så godt, når de indeholder 30 procent mindre salt. Det overraskende resultat er forskere på Syddansk Universitet nået frem til ved at teste 200 unges chips-smag.

 • 16.06.2020

  Implantater styrker sammensyninger på tarme

  Hul på sammensyningen er en hyppig og alvorlig komplikation hos patienter, der er blevet opereret i tarmene. Forskere har udviklet et 3D-printet implantat, der kan hjælpe patienterne.

 • 14.06.2020

  Droner i flok skal overvåge Europas broer og jernbaner

  Et stort EU-projekt med SDU i spidsen skal de kommende tre år udvikle et automatisk dronesystem til overvågning af broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur. Dronerne skal flyve i flok, fotografere konstruktionerne og give besked om behov for reparationer.

 • 08.06.2020

  Levetid: Din indkomst har mere at sige end din uddannelse

  Økonomer har udarbejdet en ny prognosemodel for, hvor længe vi kan forvente at leve. Den tager afsæt i indkomst og formue og viser, at alle de store indkomstgrupper i befolkningen generelt kommer til at leve længere, og at de følges nogenlunde ad.

 • 04.06.2020

  Grundlovssikrede rettigheder suspenderet under corona-krisen

  Borgernes frihedsrettigheder er blevet begrænset under corona-krisen med gennemførelsen af epidemiloven. Professor på Juridisk Institut, Frederik Waage, uddyber her, om disse begrænsninger er forenelig med grundloven.

 • 02.06.2020

  Når staten bliver far og mor

  Problemer med retssikkerhed for familierne og manglende dokumentation præger anbringelsernes historie i Danmark. Det påviser Cecilie Bjerres ph.d.-afhandling. Historikeren har et råd til politikerne: Fordyb jer i den historiske viden om anbringelser af børn, før der igen reformeres.

 • 27.05.2020

  Robot kan pode patienter for covid-19

  Robotforskere fra SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot, som kan pode for covid-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare. Prototypen har med succes podet flere personer. Teknologien virker! Jubler forskerne bag.

 • 25.05.2020

  Konspirationsteorier er udtryk for et land i krise

  På verdensplan findes der utallige konspirationsteorier, som siges at være skabt af folk med livlige fantasier. Men ifølge en forsker på SDU ligger der mere bag galskaben, for teorierne kan være med til at beskrive og forklare et land i politisk krise.

 • 20.05.2020

  Derfor er Genforeningen stadig vigtig

  Selvom markeringen af 100 års-jubilæet for Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark er udskudt på grund af corona-krisen, er der grund til at dvæle et øjeblik ved begivenhederne dengang. De havde og har fortsat kæmpe betydning både følelsesmæssigt, politisk og nationalt, forklarer SDU-historiker.

 • 18.05.2020

  Det europæiske demokrati skal styrkes

  To forskere fra SDU er med i et internationalt forskerteam, der skal undersøge, hvordan demokratiet i Europa påvirkes af ændringer i politisk information.

 • 14.05.2020

  Forskere vil afskaffe ventetid til høreprøver

  Patienter med høretab venter måneder på en høreprøve. Det skal være slut. Forskere er ved at udvikle en ny høretest, som sikrer, at både patienter og hospitaler sparer tid.

 • 13.05.2020

  Du kan ikke undgå mikroplast

  Ingen mennesker på denne jord kommer gennem livet uden at trække vejret, drikke vand og indtage salt. For langt de fleste af os betyder det også et ufrivilligt indtag af mikroplast.

 • 07.05.2020

  Gople bruger kannibalisme til at brede sig

  Kald det en investering i fremtiden: Ribbegoplen producer enorme mængder afkom og bruger det som spisekammer, når den løber tør for føde i nye leveområder.

 • 07.05.2020

  SDU skal sikre rent drikkevand i Indien

  Indien tørster. Næsten halvdelen af befolkningen risikerer at blive ramt af vandmangel. Den indiske regering er derfor ved at udrulle en storslået vandplan, som forskere i miljøteknologi skal hjælpe med at føre ud i livet.

 • 06.05.2020

  Hvad betyder COVID-19 for gravides mentale sundhed?

  Forskere fra SDU spørger alle danske gravide kvinder om, hvordan de har det, og hvordan de oplever at være gravid under en pandemi.

 • 05.05.2020

  Hjulene kom hurtigt i gang efter pandemi

  Den økonomiske nedtur efter den spanske syge var overstået på få år, lyder konklusionen i et nyt studie, som dermed rummer et håb om, at den igangværende recession får et kort liv.

 • 04.05.2020

  Hver 5. elev har svært ved corona-undervisning

  Ny undersøgelse af elever og forældres oplevelse af nødundervisningen i grundskolen viser, at knap 20 procent af eleverne har det svært med nødundervisning og 35 procent af forældrene er bekymrede for børnenes læring.

 • 01.05.2020

  Gennembrud i arbejdet med molekylære maskiner

  Molekylære maskiner har potentiale til at revolutionere fremtiden – hvis vi altså kan lære at styre dem. Nu melder SDU-forskere, at de har fundet en metode til at styre de små maskiner, så de bevæger sig i en bestemt retning, fx ind i blodbanen.

 • 30.04.2020

  Opskyllet tang: Klamt eller værdifuldt?

  Isolering, gødning og dyrefoder: Mennesket har i århundreder udnyttet strandens opskyllede tang og ålegræs på et utal af måder, som også giver mening i dag, lyder det fra forskere, der opfordrer til bedre udnyttelse.

 • 27.04.2020

  Nyhedsbrugere savner faktatjek og løsninger

  Næsten halvdelen af danskerne er tilfredse med mediernes dækning under corona-pandemien, men en del nyhedsbrugere efterlyser mere faktatjek og historier med fokus på håb og løsninger, viser en ny undersøgelse fra SDU.

 • 23.04.2020

  Forskere vil udsulte farlige streptokokker

  Streptokokken er en af de bakterier, der globalt set tager flest menneskeliv. Nyt forsøg tyder på, at bakterien kan udsultes og dermed blive ufarlig.

 • 20.04.2020

  Gymnasieelever savner skolehverdagen

  Som en del af genåbningen af Danmark, vender de ældste elever i dag tilbage på landets gymnasier. Samtidig viser en ny undersøgelse, at gymnasieeleverne har savnet hverdagen på skolen. Samtidig har mange oplevet onlineundervisningen som sværere og mere kedelig end den normale undervisning.

 • 17.04.2020

  SDU og Ingeniører uden Grænser sørger for ansigtsmasker i Afrika

  Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Klinisk Institut har iværksat et samarbejde med Ingeniører uden Grænser om produktion og distribution af ansigtsmasker i Sierra Leone og Guinea-Bissau. Formålet er at begrænse smitten med COVID-19 og teste maskernes effekt.

 • 15.04.2020

  Forskere skal kortlægge H.C. Andersens litterære tricks

  SDU-forskere skal nu på opdagelse i manuskripterne til 50 af H.C. Andersens mest kendte eventyr og historier for at finde ny viden om H.C. Andersens kreative proces.

 • 08.04.2020

  Sociale netværk var vigtige for eliten

  Da slaveriet blev forbudt i USA, frygtede slaveejere at miste deres økonomiske velstand. Et nyt forskningsprojekt kan dog konkludere, at slaveejernes efterkommere forblev på samfundets top.

 • 03.04.2020

  Test på vej: Få svar om coronavirus på 10 minutter

  SDU-forskere og virksomheden BioPorto samarbejder om en test, der hurtigt kan identificere, om en person er smittet med coronavirus. Den kan få stor betydning i forhold til at stoppe smitte fra person til person.

 • 03.04.2020

  Klager fra patienter skal komme andre til gode

  Hvert år er 2700 patienter så utilfredse med behandlingen i Region Syddanmark, at de vælger at klage. Sagerne behandles og afgøres, men de bruges ikke til at forbedre behandlingen for andre. Det vil SDU-forskere forsøge at ændre.

 • 01.04.2020

  Skarver hører overraskende godt

  Nyt studie viser, at skarvens hørelse er mere sensitiv under vand end i luften. Den viden kan bruges til at beskytte sårbare fuglearter.

 • 26.03.2020

  Pattedyr: Vildtlevende hunner lever længere end hanner

  Det er ikke kun hos mennesker, at kvinder lever længere end mænd. Blandt vildtlevende pattedyr er den gennemsnitlige levealder hele 18,6 pct. længere for hunner end hanner. Hos mennesker er forskellen ”kun” 7,6 pct.

 • 24.03.2020

  Cannabis hjælper med at bekæmpe resistente bakterier

  Ny forskning viser, at antibiotika bliver mere effektivt og kan slå flere bakterier ihjel, hvis man kombinerer det med et stof fra cannabis-planten.

 • 20.03.2020

  Data skal sikre corona-afstand i supermarkedet

  Virksomhed og forskere fra SDU er snart klar med et visuelt live-overblik, der ved hjælp af data og sensorteknologi skal hjælpe kunder i supermarkeder med at holde afstand i køen, så de ikke smitter.

 • 17.03.2020

  Kobber i knogler sladrer om Middelalderens valg af køkkenredskaber

  Hvem af vores forfædre brugte køkkenredskaber af kobber? Og hvor gjorde de det? Det kan nye kemiske analyser af knogler afsløre.

 • 11.03.2020

  H.O.R.T.U.S. XL suger CO2 ud af luften

  Kunstinstallationen er verdens første 3D-printede bioreaktor. Den er skabt af SDU CREATE-gruppen med en teknologi, der måske kan være med til at løse de store klimaudfordringer.

 • 10.03.2020

  SDU intensiverer forskningen i kunstig hud

  Forskere vil udvikle og 3D-printe hud til mennesker. Novo Nordisk Fonden giver 15 mio. kr. til nyt forskningsprojekt.

 • 09.03.2020

  Beskytter kejsersnit mod seksuelle problemer?

  Ny forskning indikerer, at frygt for udfordringer med sexlivet ikke bør bruges som argument for kejsersnit. Tværtimod har kvinder, der føder vaginalt, færre seksuelle problemer på sigt.

 • 05.03.2020

  Ny metode genanvender 95 procent platin

  I dag brændes industriskrot for at genanvende det sjældne og kostbare metal platin, men en forsker fra SDU har fundet en metode, som miljøvenligt og billigt genanvender over 95 procent platin.

 • 02.03.2020

  Middelklassen bestemmer mest

  Mange nyere studier viser, at den økonomiske politik passer bedst til de riges ønsker. Ny forskning udfordrer denne opfattelse og udpeger middelklassen som den gruppe, der har fået mest ud af den politik, der føres.

 • 28.02.2020

  Store karismatiske dyr i zoo udløser mange penge til naturbevarelse

  En del af zoologiske institutioners indtjening går videre til bevarelsesprojekter for vilde dyr og deres levesteder. Store karismatiske dyr sælger billetter.

 • 27.02.2020

  Studerende udvikler bæredygtige bind af planter

  Tre studerende var trætte af, at de ikke at kunne finde bæredygtige hygiejnebind. De har derfor udviklet et af plantefibre, som suger ligeså godt som konventionelle bind. Nu jagter de patent og investorer til deres opfindelse.

 • 26.02.2020

  Under mikroskopet: Saltets fantastiske egenskaber

  Et samarbejde mellem ARLA og SDU viser, hvordan man kan forbedre fødevarers smag, sundhed og holdbarhed ved at ændre på saltet.

 • 25.02.2020

  Droner skal gøre smutvej gennem Arktis sikker

  Den globale opvarmning gør det muligt for skibe at tage en smutvej mellem Europa og Asien ved at sejle over Arktis, men isbjerge gør det farligt at passere.

 • 25.02.2020

  Forskere efterlyser bedre data om ulighed

  For at vi kan reducere uligheden i og mellem verdens lande, har vi brug for bedre data om ulighed. Der mangler et internationalt system til at måle ulighed, lyder budskabet fra professor Paul Sharp og mere end 50 andre økonomer.

 • 19.02.2020

  Mindfulness gør det lettere at glemme frygt

  Et nyt studie fra SDU viser, at mindfulness-træning med en app kan hjælpe mod stressreaktioner og angst på længere tid.

 • 19.02.2020

  Foreninger kan give turismen et skub

  Samspil mellem frivillige kræfter og turismesektoren kan skabe stor værdi for begge parter, men det rummer også udfordringer, hvis parterne ikke involveres på lige fod, lyder det fra SDU-forsker.

 • 18.02.2020

  Hvem bliver Angela Merkels efterfølger?

  Politik i Tyskland tog en ny drejning, da Annegret Kramp-Karrenbauer helt uventet gik af som CDU-formand. Lektor Moritz Schramm uddyber de udfordringer, der venter partiet og den kommende formand.

 • 17.02.2020

  Kviksølv er forsvundet fra Cheminovas strand

  Nyt studie viser, at der ikke længere findes kviksølv i strandbunden langs Harboøre Tange i Limfjorden, hvor den tidligere stærkt forurenende kemifabrik lå. Biologer er overraskede.

 • 12.02.2020

  På opdagelse i Danmarks hemmelige atomberedskab

  Hvordan satte Den Kolde Krig spor på både arkitektur, følelser og politik i Danmark? Det undersøger SDU-historikere, fordi de dramatiske årtier med atomtrusler kan lære os om, hvordan samfundet håndterer frygt og angst.

 • 06.02.2020

  Genforeningen 100 år: 1920-2020

  Den 10. februar er det 100 år siden at borgerne i det nuværende Sønderjylland, stemte om deres nationale tilhørsforhold. Professor Nils Arne Sørensen uddyber baggrunden for Genforeningen.

 • 06.02.2020

  Bliv klogere på de politiske begreber

  Demokrati, lighed, frihed og andre grundbegreber underkastes en grundlæggende analyse i en ny bog om politisk teori og filosofi. En af forfatterne til bogen, lektor i filosofi, Lasse Nielsen, giver her nogle eksempler på bogens indhold.

 • 04.02.2020

  Neurologiske sygdomme øger risiko for selvmord

  Mennesker med visse neurologiske sygdomme har en højere risiko for at begå selvmord. Nyt studie har undersøgt alle større neurologiske sygdomme.

 • 28.01.2020

  Det britiske skib gynger på åbent hav

  Storbritannien er på vej ud af EU. Ifølge tilhængere af Brexit er nye handelspartnere fra resten af verden vejen frem. Det britiske skib skal ud på det åbne hav. Men denne forestilling er skabt på falske præmisser, påpeger forsker.

 • 23.01.2020

  Skal fremtidens super-batterier laves af havvand?

  Kapløbet om at udvikle genopladelige og effektive batterier til fremtiden er i fuld gang. En lovende mulighed er at gå over til batterier, der baseres på natrium, som findes til overflod i havvand.

 • 22.01.2020

  Rigsretten i USA

  De amerikanske forfatningsfædre udformerede muligheden for at afsætte en præsident, hvis vedkommende gjorde sig skyldig i ”treason, bribery, or other high crimes and misdemeanors” – det er baggrunden for den proces, som nu betyder, at præsident Trump stilles for en rigsret.

 • 21.01.2020

  Influencere – de nye mediehuse

  Youtubere, instagrammere og bloggere har gjort deres indtog i mediebilledet, og det handler om meget mere end reklame. Et nyt projekt skal derfor afdække, hvordan influencerne påvirker både mediebrugerne og -branchen.

 • 20.01.2020

  Papegøje samarbejder med usynlig partner

  Nyt studie viser, at halvmåneparakitter har overraskende avancerede evner for samarbejde, når der skal skaffes føde. Vigtig viden for biologer, der arbejder med at beskytte vilde fugle i naturen.

 • 13.01.2020

  Angst skal trænes væk i den virtuelle verden

  Flere danskere får angst, men forskere håber, at patienter kan overvinde angsten ved at øve sig i de angstskabende situationer i den virtuelle verden.

 • 09.01.2020

  Robotter kan analysere gigt i hænder

  Robotforsker Thiusius Rajeeth Savarimuthu har i samarbejde med overlæge Søren Just udviklet en scanningsplatform, der kan måle mængden af sygdomsaktivitet i hænderne på gigtpatienter. Opfindelsen bæres nu videre i regi af den nystiftede virksomhed Ropca Holding Aps.

 • 08.01.2020

  Robotter skal gøres attraktive for mindre virksomheder

  Mange virksomheder bruger ikke robotter, fordi de simpelthen er for besværlige. Et nyt forskningsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner.

 • 08.01.2020

  Laserlys kan hjælpe forsøgsdyr verden over

  SDU-forsker kan ved hjælp af laserlys identificere sygdomme i forsøgsdyr og finde ud af, hvilken effekt medicin har på sygdommene. Den nye teknologi giver mulighed for hurtigere og mere præcise diagnoser.

 • 06.01.2020

  Kan mobilen løfte sundheden i Tanzania?

  Det er oplagt at tænke mobiltelefonen ind i sundhedsstrategien hos fattige lande. Men det kræver mere viden, påpeger forsker.

 • 27.12.2019

  Gamle bøger kan være giftige

  Syddansk Universitetsbibliotek har fundet flere giftige bøger på hylderne. Nu opfordrer biblioteket til, at der laves nye internationale retningslinjer for håndtering af gamle bøger og bogsamlinger.

 • 20.12.2019

  Kan filosofiske dialoger modvirke klimaangst?

  Er vand eller viden vores vigtigste ressource? De store filosofiske spørgsmål er blevet en populær fritidsinteresse blandt mere end 100 børn i Billund Kommune, mens filosoffer fra SDU har holdt filosofiske dialoger om verdensmålene i samarbejde med CoC Playful Minds.

 • 20.12.2019

  Spis bare flæskesvær - det gavner klimaet

  En alt for stor del af vores kød ender med at blive brændt i stedet for spist. For eksempel ender kun en fjerdedel af koen som kød på tallerkenen. Ny forskning viser, at der er en stor klimagevinst i at åbne vores gastronomiske horisonter - og ikke mindst spise mere sylte og flæskesvær her i juletiden.

 • 11.12.2019

  Protein hæmmer svamp i tarmene

  SDU-forsker har identificeret et protein, der har indflydelse på forekomsten af svampe i tarmene. På længere sigt kan det måske forbedre behandlingen af inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

 • 09.12.2019

  Nordatlanten skal undersøges for mikroplast

  Hver eneste dag skyller EU-landene mange tusinde tons mikroplastik ud i Nordatlanten. Forskere skal nu undersøge, hvor skadeligt, det er for de nordatlantiske havdyr og miljø.

 • 04.12.2019

  Kvindelige kandidater får mindre spalteplads

  Ny undersøgelse fra SDU viser, at mænd, der stiller op til Folketingsvalg, får mere medieomtale end kvinder gør. Og forskellen er blevet større ved det seneste valg.

 • 03.12.2019

  Truslerne mod Europas sikkerhed

  NATOs 70-års jubilæum fejres i dag og i morgen i London i en tid, hvor økonomisk afmatning og opbrud i den internationale verdensorden mellem USA, EU, Rusland og Kina truer vores sikkerhed.

 • 29.11.2019

  Mangfoldige højtider rykker ind i supermarkedet

  Flere kulturelle højtider bliver i højere grad fejret i supermarkeder verden over. Også her i Danmark. Det er med til at skabe kulturel forståelse, men der kan også opstå problemer med det, viser et nyt studie.

 • 29.11.2019

  Ekspedition skal undersøge ukendte livsformer

  Liv kan eksistere under de mest ekstreme betingelser. Det gælder bl.a. i Stillehavet ud for Rapa Nui (tidligere Påskeøen), hvor man for nyligt har fundet specielle og lysafhængige mikrober og koraller på overraskende store vanddybder.

 • 28.11.2019

  Fra velfærdsstater til konkurrencestater

  To SDU-historikere er med i stort nordisk projekt om neoliberalismen i de nordiske lande. Projektet undersøger den forvandlingsproces, der er sket i de nordiske lande de seneste 40 år.

 • 27.11.2019

  Vampyr-ofre har måske i virkeligheden leukæmi

  Et hold forskere i blodsygdomme har i fritiden lavet seriøs forskning på Dracula og andre blodige romaner.

 • 26.11.2019

  Storbyer skal forberede sig på vand og varme

  SDU er ved at opbygge en forskningsgruppe, der undersøger, hvordan byer kan håndtere både årsagerne og virkningerne af klimaforandringer i et bæredygtigt perspektiv.

 • 18.11.2019

  Traumatiserede børn skal hjælpes bedre

  Børn, som udsættes for traumer, kan med nye redskaber opdages tidligere, så de ikke får mén som voksne.

 • 15.11.2019

  Når negative følelser spises væk

  For ca. 40.000 mennesker i Danmark er tvangsoverspisning den måde, hvorpå de kortvarigt løser deres følelsesmæssige problemer. Tvangsoverspisning først som diagnose i 2020, men allerede nu står folk i kø for at komme i behandling.

 • 11.11.2019

  Klog på 40 vigtige humanistiske opfindelser

  Det er tid til at sætte fokus på de humanistiske succeshistorier, mener SDU-professor. Sammen med to forskerkollegaer udgiver han bogen ”Verden ifølge humaniora” om 40 banebrydende begreber, der former vores virkelighed.

 • 08.11.2019

  Danske udvandrere revolutionerede USA’s mejerisektor

  Mellem 1865 og 1914 emigrerede cirka 300.000 danskere til USA for at prøve lykken. En del af udvandrerne var landmandssønner, som særligt etablerede sig i Wisconsin, Minnesota og Iowa, hvor de med succes reformerede mejerisektoren.

 • 06.11.2019

  Pindsvineunger klarer sig overraskende godt i forstæderne

  Pindsvineunger besøgte i gennemsnit 10 haver per nat i løbet af efteråret, og de går ikke nødvendigvis i vinterhi endnu, fortæller forsker, der har fulgt 35 pindsvineunger i de københavnske forstæder.

 • 05.11.2019

  Sådan vil forskerne producere klimavenligt flybrændstof

  Om få år kan vi begynde at producere bæredygtige flybrændstoffer i Danmark. Det konkluderer en rapport, som forskere fra SDU står bag. De vurderer, at produktionsfaciliteter til fremstilling af 100 procent grønt flybrændstof kan stå klar allerede i 2025.

 • 04.11.2019

  Viden om økonomi styrer væksten

  Når du køber dig en ny iPhone, er du styret af andet end lysten til en ny gadget, der kan lidt mere end den gamle. For din viden om, hvordan det står til med økonomien, påvirker i høj grad din tillid som forbruger og dermed din købelyst.

 • 01.11.2019

  Science Fiction-klassikeren der forudså november 2019

  Handlingen i Ridley Scotts science fiction-klassiker Blade Runner fra 1982 foregår i en fjern fremtid: november 2019 for at være helt præcis. Det er jo som bekendt lige her og nu. I den anledning tog vi en snak med Blade Runner-fan og professor i kunstig intelligens SDU Peter Schneider-Kamp. Vi bad ham vurdere syv af filmens teknologiske visioner og bedømme, hvor langt vi er i dag.

 • 24.10.2019

  Kamerapille finder langt flere potentielle kræftsvulster

  En kamerapille finder 70 procent flere polypper i tarmen end en kikkertundersøgelse. Det overraskende resultat får nu Syddansk Universitet og OUH til at udrulle verdens største undersøgelse af patienter med risiko for kræft i tyk- eller endetarmen.

 • 17.10.2019

  Travle ældre er til hurtige spil

  Cirka hver femte ældre spiller til daglig digitale spil, og især de mindre tidskrævende spil er populære. Det er i skarp kontrast til den yngre generation, siger SDU-lektor Sara Mosberg Iversen, som har undersøgt ældres spillevaner.

 • 16.10.2019

  Algoritme skal hjælpe vilde fisk

  Forskere har udviklet en algoritme, som kan afsløre, om fisk vokser og trives i havet. Biologerne har dermed fået et redskab til præcist at måle, om miljøpåvirkninger og klimaforandringer påvirker væksten hos vilde fisk.

 • 14.10.2019

  Ukendte gule farver fra Antikken opdaget

  Oldsager fra Glyptoteket har været under kemikerens lup, og det har afsløret en hidtil ukendt brug af gul i Det Gamle Egypten.

 • 14.10.2019

  Nyt abestudie: Hjernen er slet ikke med, når stemmen går i overgang

  Normalt giver vi hjernen æren, når dyr og mennesker udvikler sig fra spæd til voksen. Men faktisk er kroppen i stand til selv at styre en del af udviklingen. Det viser studier af unge silkeabers vokale udvikling.

 • 14.10.2019

  Livet under dronerne

  Hvordan påvirker det os, når droner indtager luftrummet for at overvåge, fotografere og i visse dele af verden angribe? Det er forskere ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet i gang med at finde svar på.

 • 09.10.2019

  Enormt potentiale gemt i 200 år gamle data

  Forskere på SDU har udviklet en teknologi, baseret på kunstig intelligens, der hurtigt kan transskribere og digitalisere gamle håndskrevne dokumenter som journaler, dødsattester og folketællinger. Det vil give adgang til en guldgrube af historisk viden.

 • 02.10.2019

  Hiv-medicin virker kun, hvis den når frem

  Borgerkrig, statskup og en lang række kupforsøg. Guinea-Bissau har i årevis været plaget af politiske uroligheder, som påvirker forebyggelse og behandling af hiv-smittede i det fattige vestafrikanske land.

 • 01.10.2019

  Gulerødder hæmmer inflammation og forebygger dermed kræft

  Forskere fra SDU og OUH har nu fundet en mulig kobling mellem rodfrugterne og tarmkræft.

 • 30.09.2019

  Hvorfor går høj alder og godt helbred i arv?

  Et internationalt forskningsprojekt har siden 2006 studeret de allerældste danskere og amerikanere og deres børn. Nu har forskerne fået 450 millioner kroner til at fortsætte undersøgelsen og inkludere deres børnebørn.

 • 25.09.2019

  Evighedernes by Rom

  Tre historikere fra SDU har med udgangspunkt i deres fælles interesse for Rom skrevet bogen ’Evighedernes by Rom’ om de historiske og politiske strømninger, der har skabt byen, og hvordan forskellige tiders magthavere har formet og omformet den.

 • 23.09.2019

  Hvem skal udgøre USA?

  Donald Trumps immigrationspolitik er et voldsomt brud med forgængerne i Det Hvide Hus. Men nogle af hans idéer vækker alligevel minder fra en svunden tid. For Frihedsgudinden har ikke altid budt nye indvandrere velkommen.

 • 20.09.2019

  SDU-forskere på opdagelse i H.C. Andersens manuskripter

  Man finder afgørende ny viden om H.C. Andersens kreative proces, når den verdensberømte digters eventyr digitaliseres. Det viser et netop afsluttet pilotprojekt ved H.C. Andersen Centret på SDU.

 • 13.09.2019

  Hvordan får vi reduceret tuberkulosedødeligheden?

  SDU-forsker har undersøgt effekten af de tiltag, der i årenes løb er blevet sat ind for at bekæmpe tuberkulose. Ud over medicinsk behandling er den rette information og økonomisk udvikling afgørende for at nedbringe antallet af dødsfald.

 • 11.09.2019

  Nyt studie viser, at de danske pindsvin bærer på en hemmelighed

  Via et forskningssamarbejde mellem Biologisk Institut på Syddansk Universitet, Naturama og Statens Serum Institut har forskerne opdaget, at danske pindsvin bærer mecC-MRSA i snuderne.

 • 09.09.2019

  Satellitter skal stoppe udledning af ammoniak

  Ammoniak er et voksende miljøproblem, men satellitter kan hjælpe landbruget til at minimere udledningen. Ph.d.-studerende modtager Det Europæiske Rumfartsagenturs bæredygtighedspris for et system, hvor satellitter måler markers ammoniakfordampning.

 • 30.08.2019

  Laserlys skal afsløre smitsomme bakterier

  SDU-forskere skal være med til at udvikle ny teknologi, der hurtigt og billigt kan identificere bakterier i patientprøver.

 • 22.08.2019

  Forsker: Vi går alle rundt med et apotek i maven

  Celler fra dit mavefedt kan måske hjælpe dig, hvis du bliver ramt af prostatakræft eller brystkræft. Særligt en celle ser ud til at være effektiv, når det gælder om at forbedre rejsningsproblemer eller væske i armen.

 • 05.08.2019

  Robotter indtager hospitalerne

  Robotterne er blevet kolleger med lægen, men hvad kan de egentlig bruges til? Vi har spurgt en robotforsker.

 • 31.07.2019

  I røg og damp

  Unges rygning var et af emnerne i den overståede valgkamp. Men hvor slemt står det til, og hvordan kan man forebygge, at de be­gynder? Få her nogle svar fra postdoc Lotus Sofie Bast fra fra Statens Institut for Folkesundhed.

 • 26.07.2019

  Mit freundlichen Grüßen aus Deutschland

  Få år efter 2. Verdenskrig blev Vesttyskland det mest populære rejsemål hos danskerne. Idylliske postkort tegner et feriebillede i skarp kontrast til krigsødelæggelser og den kolde krig.

 • 22.07.2019

  Forsker udvikler fleksibel håndvægt

  En 3D-printet håndvægt, der kan justeres helt ned til 25 gram, giver patienter nye muligheder i deres genoptræning. Opskriften ligger på nettet og er tilgængelig for alle.

 • 10.07.2019

  Højere risiko for hjertesvigt

  Nyt studie har kigget på senfølger hos brystkræftpatienter, der er blevet behandlet med kemoterapi. Der ses en lille øget risiko for hjertesvigt.

 • 03.07.2019

  Gener afgør fostres følsomhed for kviksølv

  Op til 30 procent af børn bærer et gen, der kan øge hjernens sårbarhed over for kviksølv under den tidlige udvikling.

 • 03.07.2019

  TourismX: Fra idé til en forretning, man kan leve af

  Landsdækkende projekt arbejder målrettet med at styrke innovationen blandt de mindre virksomheder i turistbranchen.

 • 28.06.2019

  Vi elsker festivaler

  SDU-forsker står i spidsen for et europæisk forskningsprojekt, der vil undersøge, hvad det er musikfestivalerne kan. Skaber de eksempelvis sociale rum, hvor vi møder andre mennesker og styrker vores tolerance?

 • 26.06.2019

  Skydeidræt i skoletiden kan hjælpe børn med ADHD

  Ny forskning fra Institut for Psykologi på SDU viser, at skydeidræt i skoletiden lærer børnene at fokusere og opleve ro – og det smitter af i familierne.

 • 25.06.2019

  Måske er CO2 løsningen på klimakrisen?

  Når vi ser på den enkelte danskers klimabelastning, er det hverken bøfferne eller flyrejsen, der belaster klimaet mest. Det er varmeforbrug og transport, som er de helt store klimasyndere. Men heldigvis er der en løsning - nemlig CO2.

 • 20.06.2019

  Generation YouTube er de nye reklamesøjler

  Influencerne overtager verdensherredømmet, eller i hvert fald annoncemarkedet, og virksomhederne står i kø for at få de største youtubere og instagrammere med på holdet. Men der er mange faldgruber i influencer marketing, pointerer SDU-forsker.

 • 14.06.2019

  Droner rykker ind på slagmarken

  Brugen af droner har ændret krigens karakter, så nutidens krigsførelse er blevet mere blodig og uberegnelig.

 • 14.06.2019

  Alle led i kæden skal være bæredygtige

  Mange virksomheder frygter, at der er dyrt at udvikle en grøn profil. Men nu er forskere ved at udvikle en værktøjskasse, der især kan hjælpe mindre virksomheder

 • 11.06.2019

  Hvad sker der med vores plastikaffald?

  Professor Gang Liu har fulgt i sporet på den globale handel med plastik, og han er ikke i tvivl om, at en del af vores indsamlede plastik ender som et miljøproblem i Asien.

 • 04.06.2019

  SDU-forsker vil bringe læselysten tilbage

  Sprogforsker på SDU vil med nyt projekt give et unikt indblik i, hvad der sker, når vi læser. Det skal klæde både studerende og undervisere bedre på til læsningen – så den ikke er et nødvendigt onde – men bliver et vigtigt værktøj.

 • 28.05.2019

  Ledelse: Gud eller djævel?

  Forsker har analyseret en række forskellige ledelsesformer. En af dem er i filmproduktionsselskabet Zentropa, hvor direktøren praktiserede en usædvanlig stil.

 • 27.05.2019

  Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark

  Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere, for indvandringen er kommet for at blive. Det er en af konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

 • 23.05.2019

  Grise og kyllinger kan spise fosfor fra spildevand

  Det er lykkes forskere fra SDU at udvinde ren fosfor fra spildevand. Ren fosfor kan sælges som foderfosfat til grise og kyllinger, men EU-regler spænder ben.

 • 22.05.2019

  Løkke har fået mest skærmtid

  Analyse fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på SDU viser, at Lars Løkke har været i tv sammenlagt 20 timer under valgkampen. Mette Frederiksen ligger på 12, mens Anders Samuelsen indtager tredjepladsen med 6 timer.

 • 22.05.2019

  Zoom ind på Europa-Parlamentet

  Margaret Thatcher kaldte det et Mickey Mouse-parlament i 1980’erne, men parlamentet, som der snart er valg til, har fået meget mere magt siden. Få et hurtigt overblik, inden krydset skal sættes

 • 20.05.2019

  Screening skal forebygge voldsspiral

  Børn og unge, der oplever overgreb i de tidlige romantiske relationer, har oftest selv været udsat for vold i barndommen. Forsker foreslår derfor screening af børn i den tidlige barndom.

 • 15.05.2019

  Vi lever længere og ældes langsommere

  Menneskers biologiske alder blev tidligere bestemt via biomarkører i blodprøver og konditest, og endda fotos. Ny forskning fra SDU viser nu, at ældre danskere i dag ser yngre ud i en given alder, end de gjorde for 10 år siden ved samme alder.

 • 09.05.2019

  Tyske tilflyttere satte skub i dansk økonomi

  Forskere nyfortolker dansk økonomisk historie, som går længere tilbage end 1880’ernes omdannelse af det danske landbrug. Grunden til andelsbevægelsen blev lagt af tysktalende godsejere sidst i 1700-tallet, lyder konklusionen.

 • 06.05.2019

  Din moral kan ikke udliciteres

  Moralfilosofi lyder måske abstrakt, men er faktisk helt centralt for alle mennesker, fordi rigtig mange af de problemstillinger vi står overfor – både samfundsmæssigt og i nære relationer - handler om manglende indlevelse i andres moralske ståsteder. Det mener SDU’s nye doktor i moralfilosofi.

 • 06.05.2019

  Støvsugere og køleskabe kan ikke repareres

  Det er næsten umuligt at reparere elektroniske produkter, hvis de går i stykker. Forskere tog på genbrugspladsen og forsøgte at skille støvsugere ad, men lim og bittesmå skruer gjorde det umuligt. Tudetosset, mener ekspert i produktion og vedligeholdelse og håber, at kommende EU-regler vil ændre brug-og-smid-væk-kulturen.

 • 30.04.2019

  Leversyge patienter skal findes i tide

  I fremtiden får praktiserende læger nemmere ved at finde patienter med skjult leversygdom. Forskere har udviklet en ny test, som betyder, at lægerne kan henvise syge patienter til behandling, før det er for sent

 • 15.04.2019

  Gang i rådhusenes svingdøre

  Landets kommunaldirektører bliver hurtigere udskiftet end tidligere. Niels Opstrup er en af de forskere, som forsøger at finde en forklaring på, hvorfor trafikken ind og ud ad hjørnekontorerne er blevet tættere.

 • 09.04.2019

  Hvor meget udvikling kan man købe for oliepenge?

  Det spørgsmål står centralt i doktordisputatsen om den sociale og økonomiske udvikling i de arabiske golfstater, som lektor Martin Hvidt fra Mellemøststudier netop har forsvaret ved Det Humanistiske Fakultet på SDU.

 • 09.04.2019

  Robotten bliver din tætte kollega

  Vi står i øjeblikket i midten af den fjerde industrielle revolution, hvor tunge industrirobotter bliver skiftet ud med kollaborative robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker.

 • 04.04.2019

  Seks motiver til at arbejde med bæredygtighed

  Økonomiske gevinster, miljømæssige fordele og positioneringsmuligheder er nogle af de motiver, der får virksomheder til at sætte kurs mod cirkulær økonomi.

 • 03.04.2019

  Vandmænd skal fjerne mikroplastforurening

  GoJelly er et internationalt forskningsprojekt, der vil undersøge vandmænds egenskaber til at rense havvand for mikroplastik samt at undersøge hvordan de kan anvendes til dyrefoder, fødevarer, rynkecreme og gødning.

 • 02.04.2019

  Hvornår er en ghetto en ghetto?

  Kan man blot beslutte sig for politisk at opstille socioøkonomiske kriterier, der afgør, om et boligområde kan kaldes en ghetto? Nej, siger SDU-forsker, der gerne vil nuancere debatten om de danske ghettoer.

 • 25.03.2019

  At åbne skuffen – til smertelige minder

  Ph.d.-afhandling stiller skarpt på tidligere børnehjem og deres muligheder for at bearbejde deres erindringer.

 • 15.03.2019

  Svært at se nazifortiden i øjnene

  Det tyske mindretal i Sønderjylland har helt op til nutiden følt sig uretfærdigt behandlet efter Anden Verdenskrig. Men der er ingen grund til bitterhed, viser ny disputats, som også sammenligner forholdene i Danmark, Frankrig og Belgien.

 • 12.03.2019

  Romerne og havet

  Middelhavet, og hvad der foregik til søs, har stort set været et ubeskrevet kapitel i historien om Romerriget, selvom romerne både økonomisk og politisk var fuldstændig afhængige af sejlads mellem provinserne. SDU-lektor sætter i ny bog spot på romerne og havet.

 • 11.03.2019

  Kodning køres ind med Lego

  Undervisningsministeriet er i fuld gang med at rulle faget teknologiforståelse ud på udvalgte folkeskoler, så børnene kan blive sikre i discipliner som kodning, sensorer og 3D-print. Samtidig arbejder forskere på at udvikle pædagogiske redskaber, så de mindste bliver teknikbegejstrede.

 • 06.03.2019

  Det moderne menneske og havet

  Før klimakrisen overvælder os helt, er det oplagt at sætte ekstra lys på erfaringer fra sømandslivet, hvor mennesket altid har været underlagt naturens kraft. Det mener SDU-lektor Søren Frank, der arbejder på et værk om menneskets forhold til havet gennem tiden.

 • 28.02.2019

  Hvad har en hovedløs høne med robotter at gøre?

  Forskertalent har allerede udviklet sit første robotdyr: et robotinsekt, som kravler på rør og kan holde sig på benene i uvejsomt terræn. Nu er han i gang med sit næste store projekt - at udvikle en robothjerne inspireret af dyr.

 • 21.02.2019

  Bedre tests skal identificere hormonforstyrrende stoffer

  Alt for ofte optræder hormonforstyrrende stoffer i dagligdagen; f.eks. i legetøj eller i emballagen omkring madvarer. Otte europæiske projekter får 375 mio. EU-kroner til at forske i, hvordan vi kan beskytte forbrugere og miljø mod hormonforstyrrende stoffer.

 • 06.02.2019

  Hvorfor er løb sundt?

  Er et af dine nytårsforsætter at løbe, så kom i gang. Men keep it simple – og husk, at det for din krop er en ensformig arbejdsform, som formentlig ville blive lukket af Arbejdstilsynet, hvis du overdriver. Alligevel er de positive effekter langt større.

 • 30.01.2019

  Grænser under pres

  Der bygges både hegn og mure. Og samtidig sætter sikkerhedsteknologi nye standarder for, hvordan nationer i dag bevogter deres grænser.

 • 29.01.2019

  Billeder og illustrationer skaber identitet

  Allerede i middelalderen understøttede bøger og illustrationer borgernes følelse af, at tilhøre samme kultur. I dag tjener billeder stadig den samme funktion, mener en kunsthistoriker på SDU.

 • 24.01.2019

  Vollsmoses nuancer frem i lyset

  Ny bog af SDU-forskere vil bygge bro mellem beslutningstagere og beboerne i Vollsmose. Det er nødvendigt at fremkalde nuancerne i Danmarks største ghetto, hvis problemerne skal løses, mener bogens redaktør Helle Lykke Nielsen.

 • 24.01.2019

  Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler

  I løbet af tre år skal blodprøver og medicinsk udstyr flyves med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. Senere skal de også transportere højtspecialiseret sundhedspersonale. Det kan sikre bedre behandling og spare sundhedsvæsenet for næsten 200 mio. om året.

 • 23.01.2019

  Forskere vil lave mad under mikroskop

  Madlavning bygger på en lang række af eksperimenter i køkkenet, men faktisk ved vi ikke, hvorfor maden bliver blød, sprød eller sej under tilberedning. Derfor skal madingeniører fra SDU i gang med at lave mad under de bedste mikroskoper. De håber, at det kan bidrage til nye fødevarer som chips af vandmænd.

 • 23.01.2019

  Fornem hæder til ”Master of Light”

  Professor Sergey I. Bozhevolnyi er pioner inden for plasmonik og nanooptik. Begge hænder skal i brug, hvis man skal tælle de koncepter, som kan tilskrives topforskeren. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr.

 • 17.01.2019

  Robotter frem for varme hænder?

  Vi ser ind i en virkelighed, hvor flere ældre i fremtiden skal tages vare på af færre yngre. En af løsningerne kan være øget brug af velfærdsteknologi, men kan og skal robotterne overtage samfundets plejeopgave?

 • 28.12.2018

  Den fingernemme robot

  Robotforskere fra SDU har udviklet robotter, som er så rappe på fingrene, at de kan tage små skruer og skrue dem fast med en skruetrækker. Forskerne bag de banebrydende teknologier har vundet førstepræmie ved verdens mest anerkendte robotkonkurrence, World Robot Challenge.

 • 24.12.2018

  Jesus under religionshistorikerens lup

  Trænger du til et anderledes blik på julen midt i gaveræs og andesteg? Så er religionshistoriker Mikael Rothstein klar med helt nye perspektiver, der bringer kristendommen ned på jorden og ind i kroppen.

 • 20.12.2018

  Fedmeforskning udvides med nyt forskningscenter

  Professor Susanne Mandrup modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til opbygning af nyt forskningscenter, som blandt andet skal undersøge forskellen på fedme hos mænd og kvinder.

 • 17.12.2018

  Fortidens dyr havde det godt uden ilt

  Fossiler fra det nordligste Grønland viser, at dyr har klaret sig helt fint under meget iltfattige forhold på Jorden for 520 mio. år siden.

 • 13.12.2018

  Hvalens strubehoved til SDU

  26 kg tungt strubehoved fra død sejhval er landet hos universitetets lydforskere

 • 06.12.2018

  Hvordan står det til med empatien, doktor?

  Internationale undersøgelser har vist, at medicinstuderendes empati for patienterne daler i løbet af studiet. Nu vil forskere fra SDU undersøge, om det også gør sig gældende i Danmark.

 • 06.12.2018

  Sådan virker fordøjelsessystemet

  Hvad sker der, når vi spiser? Kom med ind i mavens krinkelkroge.

 • 06.12.2018

  Har du en god mavefornemmelse?

  Det kan godt betale sig at blive venner med din tarm og dens mange bakterier, for de spiller en afgørende rolle for din sundhed.

 • 04.12.2018

  Dyster musik, når du bliver slået hjem, højner spilleglæden

  Et spil dam bliver meget sjovere, når musikken afspejler dit næste træk. Forskning viser at dynamisk musik forstærker indlevelsen i spil og computerspilsindustrien er ved at få øjnene op for lydbilledet.

 • 29.11.2018

  Julefrokosten igennem tiden

  Ansatte og chefer mødes snart til den årlige julefrokost for at spise og drikke alkohol sammen. Men hvordan har julefrokosten udviklet sig over tid, og hvorfor har vi den?

 • 22.11.2018

  Hvorfor fejrer vi Thanksgiving?

  Spørg eksperten

 • 19.11.2018

  De kigger ind i en god idé

  Den ene studerer medicin, den anden robotteknologi. Til sammen har de skabt en ny virksomhed, der udvikler livagtige virtuelle træningsprogrammer for universitetsstuderende

 • 15.11.2018

  Filosofiprofessor hjælper med at finde lykken

  SDU-filosof Søren Harnow Klausen skriver modsvar til Brinkmann-kritikken af vores jagt på lykken, for lykke og det gode liv er det allervigtigste for os mennesker, fastslår filosofiprofessoren. Nu udkommer hans bog om, hvad lykken er.

 • 15.11.2018

  SDU eksperimenterer med Citizen Science

  Forskningsmetoden kan være et værn mod fake news og være med til at sikre en ægte dialog mellem forskere og borgere, mener to af initiativtagerne på SDU

 • 15.11.2018

  Forskere går i dialog med borgerne

  SDU går sammen med fire kommuner og TV2/Fyn om aktiviteter, der kan skabe opmærksomhed om håndtering af elektronisk affald. Og samtidig give forskere vigtig viden om, hvad borgere gør med deres kasserede e-produkter

 • 11.11.2018

  Pusling-landet, der hyggede sig i smug?

  1. verdenskrig var en smertelig erfaring for sønderjyder og for de krigsførende lande. Men selvom Danmark ikke deltog i krigen, havde den alligevel store konsekvenser for landet.

 • 09.11.2018

  Havets marsvin har fået en ny fjende: Gråsælen

  Biologer har længe haft mistanken, men nu er der DNA-bevis: Gråsæler jager, dræber og æder marsvin.

 • 02.11.2018

  Når alt er prøvet - uden held

  Patienterne på Indvandrermedicinsk Klinik har både alvorlige sygdomme og komplekse problemer. Tre værktøjer: Problemliste, livshistorie og genogram åbner for et langt bedre samarbejde om deres sygdom og sundhed.

 • 30.10.2018

  Fodboldcenter i støbeskeen

  Et nationalt fodboldcenter ved SDU skal både styrke topfodbolden og folkesundheden

 • 24.10.2018

  Robotter sikrer førerposition i komposit

  En robot med 80 sugekopper skal bygge flydele hos Terma. Med penge fra Innovationsfonden er robotforskere fra SDU godt på vej til at automatisere fremstilling af kompositdele og dermed sikre danske virksomheder en stor konkurrencefordel.

 • 17.10.2018

  Flere børn med funktionelle lidelser

  Flere børn klager over lidelser som hoved- og mavepine, er trætte eller får krampeanfald, som ikke kan forklares - forsker peger på, at familiebehandling kan hjælpe.

 • 17.10.2018

  Droner sikrer 40.000 flere græskar

  Ved at udnytte ny teknologi har Nordeuropas størst græskaravler solgt 40.000 flere græskar. Ved hjælp af droner, kamera og billedanalyse er det lykkes SDU- forskere at tælle græskarrene på marken.

 • 04.10.2018

  Brætspil til fædre ud i alle landets fængsler

  Kan sociale spil forbedre fængslede fædres forhold til deres børn? Det spørgsmål har SDU-forskere undersøgt og de første erfaringer med brætspillet ”Fængslet” er positive.

 • 26.09.2018

  Børn får mere fra samfundet end ældre - men ikke fra staten

  Børn får to gange så meget ud af samfundet, som ældre gør. Det viser en europæisk opgørelse, som ikke bare medregner offentlige velfærdsydelser, men også de ressourcer som forskellige generationer giver hinanden i form af tid og penge.

 • 24.09.2018

  Fem grunde til, at robotter (endnu) ikke kan overtage verdensherredømmet

  Når det kommer til robotterne, og deres lyst til på bedste sci-fi vis at overtage verdensherredømmet, eller i hvert fald en række jobfunktioner, kan vi indtil videre godt slå koldt vand i blodet. Det fastslår professor Norbert Krüger og lektor Ole Dolriis fra SDU Robotics.

 • 20.09.2018

  Sådan bliver de nye sprogprøver i 0. klasse

  Til oktober går 23 skoler i udsatte boligområder i gang med de nye sprogprøver og sprogstimulering, som et folketingsflertal vedtog i foråret.

 • 14.09.2018

  Hurtig forskning nedtoner kræftfrygt

  Samarbejde mellem SDU og Lægemiddelstyrelsen har givet hurtigt svar på, hvorvidt forurening af den blodtrykssænkende medicin valsartan har øget forekomsten af kræft.

 • 14.09.2018

  I en verden af bogstaver og blinkesmileys

  Er vores sprog under pres fra de nye medier? Og bliver fremtiden emojis frem for ord? SDU-forsker Marianne Rathje er opmærksom på, men ikke bekymret for udviklingen.

 • 06.09.2018

  Vi arver det farlige fedt fra far – og det gode fedt fra mor

  Brune fedtceller forbrænder mange kalorier. Hvide fedtceller gør os overvægtige og syge. Forskere har identificeret et nyt gen i de brune fedtceller. Et gen, der kan få afgørende betydning for fremtidens behandling af overvægt

 • 30.08.2018

  For 150 kroner kan vi slippe helt for fossile brændsler

  For det samme som et fitnessabonnement koster, kan vi helt slippe for fossile brændsler. Teknologierne er her, men grøn omstilling kræver politisk handling, konkluderer to nyuddannede ingeniører i deres speciale.

 • 24.08.2018

  Er en ny type lobbyister på vej?

  Et nyt forskningsprojekt skal afdække, om der er ved at opstå en ny tendens herhjemme, hvor særlige netværk forsøger at betale sig til politisk indflydelse

 • 20.08.2018

  Nyt studie advarer mod nanopartiklers effekt på vores helbred

  Forskere advarer: Cocktails af nanopartikler og andre stoffer kan være skadelige. I deres forsøg med menneskeceller døde 72 pct. af cellerne.

 • 17.08.2018

  Fra det største til det mindste

  Hvordan formidler man et svært tilgængeligt fagområde som fysik, så flere får lyst til at give sig i kast med partikelfysik og kvantemekanik? For fysiklektor Mads Toudal Frandsen er kærligheden til hans eget fag den største drivkraft.

 • 13.08.2018

  På jagt efter flere skeletter

  En nedlagt kirkegård på Midtfyn rummer sandsynligvis 4000 skeletter, som forskerne drømmer om at studere

 • 03.08.2018

  Når fjenden forsvinder

  Luftvåbnet kan i dag deltage i militære aktioner overalt i verden, hvor fly kan lande. På 20 år er et defensivt luftforsvar forvandlet til en internationalt orienteret kampstyrke.

 • 30.07.2018

  Unge overvurderer andres drikkeri

  Teenagere gætter forkert, når de skal anslå kammeraternes alkoholforbrug, og det påvirker deres eget forbrug. Den viden bør inddrages i kampagner og undervisning.

 • 12.07.2018

  Nu skal vi vide mere om de allerældste

  Ældre mennesker over 90 år er en hastigt voksende del af befolkningen, og forskere fra Sundhedsvidenskab og Humaniora på SDU har netop fået bevilget 10 mio. kr. fra Velux Fonden til at undersøge, hvordan man kan gentænke sundhed, behandling og trivsel for de allerældste i samfundet.

 • 04.07.2018

  Ferie ferie ferie

  Sommerferien er lige rundt om hjørnet, hvis den ikke allerede er startet. De fleste tager nok ferien for givet, men det er ikke så forfærdelig længe siden, at ferie kun var forbeholdt de mest velstillede, og en arbejdsdag snildt løb op i over 12 timer.

 • 04.07.2018

  Designerstole kan også få en mediekarriere

  Er det medier, markedsføring eller møblerne selv, som gør designerstole berømte og til ikoner, vi alle drømmer om at eje? Det har erhvervs-ph.d. Rosita Satell fra SDU og Trapholt undersøgt i sin afhandling.

 • 27.06.2018

  Er fucoidan det nye vidundermiddel?

  Flere studier viser, at et stof, som blandt andet findes i brunalger, modvirker rynker og endda kræft. Og måske er stoffet hemmeligheden bag japanerne aldersrekord. Forskere har modtaget 17 millioner kroner til at undersøge fucoidan.

 • 27.06.2018

  Hvor kommer alle de vandmænd fra?

  Ny forskning viser, at mange af vores vandmænd begynder deres liv i beskyttede områder og herfra rejser ud i åbent farvand.

 • 18.06.2018

  Fake news er en gammel historie

  Fake news har været et regulært buzzword de seneste år, ikke mindst i forbindelse med den amerikanske valgkamp. Men idéen om at sprede usandheder og spekulere i, om magthaverne har rent mel i posen, er langt fra ny.

 • 14.06.2018

  Har du styr på kontroltårnet?

  Hjernen er kroppens hovedcomputer. Menneskets mest abstrakte og komplekse organ. Alligevel er der sikkert mange ting, du ikke ved om den.

 • 08.06.2018

  ​ Virtual reality skal bekæmpe unges druk

  Efter at danske unge i mange år har indtaget europæisk førsteplads i druk, skal virtual reality nu lære unge at sige nej til alkohol.

 • 06.06.2018

  Redningsaktion i Odense Fjord

  Det danske vandmiljø har det langt værre end hidtil antaget. Nu indleder SDUs biologer storstilet redningsaktion.

 • 04.06.2018

  Kemi i bevægelse

  Jan O. Jeppesen bygger molekyler, der kan fungere som små maskiner. – Kun fantasien sætter grænser for, hvad de kan bruges til, siger SDU-professoren.

 • 30.05.2018

  Madspild: Hvilke initiativer virker?

  Indsatsen har størst effekt, når flere aktører går sammen om at reducere spild af mad, påpeger SDU-forsker Johanna Gollnhofer, der i en uge selv begav sig ud i at skralde containere.

 • 30.05.2018

  Invasive arter kan også være gavnlige

  Normalt forbinder vi invasive arter med alskens dårligdomme, men sådan er ikke det ikke nødvendigvis. Faktisk har en invasiv børsteorm i den nordlige del af Østersøen vist sig at være en gevinst for havmiljøet.

 • 28.05.2018

  Robotter skal udstyres med kunstig dyrehjerne

  ​Robotforskere fra SDU er ved at udvikle et nervesystem inspireret af dyr til robotter. Den kunstige hjerne vil gøre robotter i stand til at gå, tilpasse sig og tage beslutninger. Robotterne vil endda være i stand til at lære nye færdigheder som hunde gennem belønning.

 • 25.05.2018

  SDU deltager i storstilet europæisk diabetes-indsats

  Forskere fra Institut for Psykologi skal undersøge de psykiske omkostninger for diabetespatienter og deres pårørende i et patientnært, internationalt forskningsprojekt om lavt blodsukker og diabetes.

 • 24.05.2018

  Motionsfodbold er banko med fuld plade

  To ugentlige fodboldtræninger i kombination med diætvejledning kan reducere risikoen for hjertekarsygdom med fem procent for utrænede ældre med prædiabetes. Samtidig taber de sig på en sundere måde end ved en normal slankekur

 • 23.05.2018

  Hvordan ved vi, hvad vi ved?

  Mens debatten om fake news fylder sendeflader og avissider over hele verden, har SDU-lektor og filosof Mikkel Gerken undersøgt i dybden, hvordan vi taler og tænker om viden og vurderer andre som troværdige eller det modsatte.

 • 18.05.2018

  Derfor bliver ishockeyspillere trætte sidst i kampen

  Ny forskningsartikel viser, at ishockey indeholder så mange sprinter, at spillerne naturligt er trætte i tredje periode. Videnskabeligt optimeret træning kan være vejen til at holde dampen oppe i længere tid.

 • 16.05.2018

  Droner skal inspicere luftledninger

  Droneforskere fra SDU er ved at udvikle selvflyvende droner til at inspicere landets højspændingskabler. Udstyret med kamera, sensorer og evnen til selv at lade op skal droner erstatte dyre helikoptere.

 • 15.05.2018

  Forskellen mellem sunde og usunde stiger

  Den sociale ulighed i sundhed er steget de seneste 30 år. Og for første gang er der nu dansk forskningsmæssig belæg for at sige, at borgere i socialt udsatte boligområder har en markant mere usund adfærd.

 • 03.05.2018

  Kunsten at være religiøs og moderne samtidig

  ​Den danske offentlige debat levner ikke meget plads til at se ligheder mellem modernitet og Islam, men professor Dietrich Jung fra Mellemøststudier og hans projekt om moderne muslimer og religion insisterer på at udfordre Vestens patent på modernitet.

 • 30.04.2018

  Er Karl Marx værd at gemme på?

  I år er det 200 år siden, at den berømte sociolog, politisk økonom og filosof blev født.

 • 26.04.2018

  Hvad sker der, når havene stiger og kystområder bliver oversvømmet?

  Velfungerende marine-økosystemer kan hurtigt opstå, viser nyt studie.

 • 25.04.2018

  Han er fascineret af havets ukendte dybder

  Professor Ronnie N. Glud står i spidsen for en danskledet ekspedition, der udforsker nogle af de mest ufremkommelige steder på jorden - de dybeste oceangrave på op til 11 kilometers dybde.

 • 23.04.2018

  Forsker vil udvikle bedre høretests

  800.000 danskere har problemer med hørelsen. Det kan føre til depression og nedsat arbejdsevne. Ellen Raben Pedersen forsker i at gøre høretests bedre, så høreklinikker har bedre værktøjer til at vurdere hørenedsættelser.

 • 04.04.2018

  Politik i bløde sofaer

  Danske nyhedsmedier fremmer politisk deltagelse, også hos dem, der helst undgår politik. De mobiliseres gennem nyhedsformater, som taler til deres følelser.

 • 28.03.2018

  Fart og billeder præger de digitale samtaler

  Hvad laver førende danske politikere på de unges foretrukne uformelle og flygtige Snapchat? Og hvad sker der mellem os mennesker, når e-mail, sms, chat og Snapchat afløser brevet? Det er nogle af spørgsmålene, som lektor Anette Grønning undersøger i sin nye bog Digitale samtaler.

 • 27.03.2018

  Unge iværksættere satser på sensorer til beton

  Virksomheden Sensohive har fundet sin niche. Sensorer til betonindustrien. Tre ingeniørstuderende fra SDU, som for tre år siden startede egen virksomhed, har nu en global teknologikoncern i ryggen og travlt med at skrive jobopslag.

 • 21.03.2018

  Fejlbehandlede rygsmerter er en kæmpe udfordring

  29 af verdens førende rygforskere retter skarp kritik af den måde, sundhedsvæsener håndterer de rygproblemer, der på verdensplan belaster 540 millioner. Flere end 880.000 danskere er blandt de ramte, siger SDU-forskeren, der er næstformand i den globale forskergruppe.

 • 15.03.2018

  Vi køber og kasserer stadig mere elektronik

  E-affald er i dag den hastigst voksende affalds-type og udgør et globalt miljøproblem. - Vi nødt til at gøre op med brug og smid væk-kulturen og tænke i cirkulær økonomi, lyder det fra SDU-forsker.

 • 09.03.2018

  Hvad mailer du til din læge?

  Den digitale trafik mellem læge og patient bliver tættere og tættere. Men hvad rådgiver lægen præcist om? Og hvordan opleves e-konsultationerne? Det skal et hold forskere for første gang undersøge

 • 09.03.2018

  Børneøjne skal have dagslys

  Forsker afliver en udbredt teori, der skulle forklare, hvorfor så mange bliver nærsynede. I stedet peger han på, at øjet skal have dagslys, og at det skal ske, mens vi er børn.

 • 28.02.2018

  På vej mod dybet

  I dag sætter SDU-forskere kursen mod østlige Stillehav for at udforske en dybhavsgrav.

 • 08.02.2018

  Ældres alkoholvaner giver hovedbrud i ældreplejen

  Nutidens ældre drikker mere end tidligere generationer, og det øger risikoen for misbrug, sundhedsproblemer og skaber store udfordringer i ældreplejen. Nu skal filosoffer og alkoholforskere fra SDU hjælpe plejehjem og hjemmepleje i Vejle Kommune med de tabuiserede problemer.

 • 07.02.2018

  Trækfugle finder vej efter et indre kompas

  Det har længe været et mysterium, hvordan kompasset fungerer på det helt grundlæggende, molekylære niveau, men det kan forskere nu afsløre. Viden om fuglenes indre kompas kan være med til at beskytte dyr i naturen.

 • 02.02.2018

  Nyt middel på vej mod blindhed

  Forskere på SDU har udviklet nyt lægemiddel mod blindhed. Behandlingen lover enormt potentiale for patienter, der ikke kan hjælpes i dag, og Innovationsfonden investerer 14 millioner kroner i udviklingen.

 • 23.01.2018

  Giftrester skal væk fra vores drikkevand

  Rester af sprøjtegifte og andre svært nedbrydelige stoffer bør slet ikke være i vores drikkevand, mener SDU-forsker. Men når nu de er der, gælder det om at få dem fjernet helt, og det kan en nyt koncept inden for vandoprensning være med til at realisere, mener hun.

 • 18.01.2018

  Ny hypotese om hvordan dyrelivet pludseligt opstod på Jorden

  Kan kræftsvulster lære os om dyrenes udvikling på Jorden? Ja, mener forskere, der præsenterer en ny teori for, hvorfor det myldrede frem med nye og avancerede dyrearter for ca. en halv milliard år siden. En biologisk innovation kan have været nøglen.

 • 18.01.2018

  Forskere tester folks reaktioner på droner

  Flyvehøjden er afgørende for, om droner forstyrrer og vækker bekymring, når de flyver over folks huse og haver.

 • 17.01.2018

  Vold er ikke kun at slå og blive slået

  Indbyrdes vold i parforhold handler om meget mere end slag og spark. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Psykologi, som sætter fokus på den ukendte vold, der foregår bag hjemmets fire vægge

 • 09.01.2018

  Selv under de værste livsforhold klarer kvinder sig bedre end mænd

  Netop offentliggjort forskning fra SDU viser, at selv når mennesket bliver udsat for de værst tænkelige levekår og sygdom, overlever kvinder længere end mænd.

 • 05.01.2018

  Når tiøren falder

  Hvorfor evner nogle mennesker at anskue problemer ud fra helt nye vinkler? Og hvordan kan andre lære det? Forsker sætter fokus på aha-oplevelser