-
23.10.2024
Lektor Lasse Nielsen fra Institut for Medier, Design og Uddannelsesvidenskab har modtaget godt 3 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt som søger at udvikle nye og mere præcise begreber, når vi undersøger ulighed i sundhed.
-
23.10.2024
Adjunkt Gareth Millward fra Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber har modtaget godt 2,7 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt om borgernes klager over velfærdsstaten. Klagerne vil give indsigt i, hvad vi ønsker velfærdsstaten skal være.
-
22.10.2024
Forfatteren Margaret Atwood modtager H.C. Andersen Litteraturprisen for sit fortællemæssigt overlegne og samfundskritiske forfatterskab. Vi har spurgt lektor i litteratur Emily Hogg, hvorfor Atwood er så anerkendt en stemme i litteraturen.
-
10.10.2024
Lektor Jens Jørgen Hansen fra Institut for Medier, Design og Uddannelsesvidenskab har modtaget godt 3 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt om eksamen som en særlig social praksis.
-
02.10.2024
Fra i dag bliver læsernes møde med H.C. Andersens samlede værker meget lettere. Med premieren på hcandersen.dk bliver hele det omfattende forfatterskab nemt og gratis tilgængeligt for alle. H.C. Andersen Centret ved SDU, og H.C. Andersens Hus, Museum Odense står bag med en bevilling fra Kulturministeriet.
-
05.09.2024
Mød bestsellerforfatteren bag The Handmaid's Tale på SDU mandag 28. oktober, når hun kommer til Odense for at modtage H.C. Andersen Litteraturprisen 2024.
-
04.07.2024
I den offentlige debat og på sociale medier foregår en ofte polariseret debat om identitetspolitiske emner som woke, mental load, racisme, feminisme og ligestilling. Hvordan kan skønlitteratur bidrage med vigtig viden til disse diskussioner? Og hvad kan vi lære af de mennesker, vi læser om? Det spørger vi litteraturforsker Marie-Elisabeth Lei Pihl om.
-
27.06.2024
Lektor i tysk Moritz Schramm deler ikke tyskernes forhåbninger om, at EM kan samle nationen som man så det i 2006. Til dette EM er det politiske klima i Tyskland og opbakningen til landsholdet anderledes.
-
21.06.2024
Den nye leder af Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab bliver lektor Alexandra Holsting.
-
19.06.2024
Der er en ting, der i særlig grad kan hjælpe folk med at lære tysk – og andre fremmedsprog. Da det gik op for kandidat i tysk og idræt Jacob Nørregård blev det hans professionelle mission at udbrede metoden for at overkomme fremmedsprogsangst.
-
23.05.2024
Hvis der er noget, der kan føre til politisk debat og reformer af samfundet, er det faldende fødselstal. Gennem det 20. århundrede har befolkningskriser bidraget til at skabe grundlaget for velfærdsstaten. Men staten har også blandet sig i, hvem der kunne blive forældre. Interview med adjunkt Cecilie Bjerre.
-
08.05.2024
Lektor Jessica Ortner har modtaget godt 6 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt om tysk og italiensk postkolonial litteratur.
-
08.05.2024
Mange elever lykkes ikke med at blive gode skrivere i folkeskolen. Et nyt forskningsprojekt sætter fokus på udviklingen af elevernes skrivekundskaber i danskfaget.
-
08.05.2024
Professor i filosofi Søren Harnow Klausen har modtaget knap 6 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge menneskers livskvalitet, når de befinder sig i en virtuel verden.
-
12.04.2024
Nogle taler om trivselskrise, mens nationale målinger viser, at de fleste børn og unge trives. Så hvad er op og ned i debatten om børn og unges trivsel? Det har vi spurgt trivselsforsker lektor Eva Lykkegaard om.
-
05.04.2024
Kun en lille del af eleverne i de danske grundskoler deltager aktivt i den mundtlige undervisning, viser forskning. Et nyt forskningsprojekt vil ændre praksis i skolerne og har potentialet til at forbedre trivslen.
-
23.02.2024
Ny bevilling fra Innovationsfonden til 2 ErhvervsPhD projekter skal hjælpe med en bedre kobling mellem undervisning og praksis for unge på erhvervsskolerne.
-
02.02.2024
Søren Mørch var en varm fortaler for anvendt forskning og for forskeres forpligtelse til at skabe videnskabeligt begrundede synteser, der kunne skabe overblik og viden.
-
19.01.2024
Ny EU-Horizon bevilling til Marie Skłodowska-Curie Ph.d. Netværket CoDesign4Transitions
-
09.01.2024
De anmelderroste forfattere Glenn Bech og Rasmus Daugbjerg bliver begge writer-in-residence på Syddansk Universitet.
-
01.12.2023
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning under Uddannelses- og Forskningsministeriet har bevilget 10 millioner til 4 projekter på Det Humanistiske Fakultet. Projekterne omhandler dansk som andetsprog, bæredygtighedsundervisning, læremidler og elever i specialtilbud.
-
30.11.2023
Religiøse miljøbevægelser etableres verden over, også inden for islam. Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget godt 6 millioner kroner til et projekt, der undersøger sammenhængen mellem islam, natur og miljø.
-
23.11.2023
Med bevillingen fra Horizon Europe, der er den første af sin art til det humanistiske fakultet, vil projektet EXPloring and Educating Cultural literacy Through Art (EXPECT_Art) bidrage til social forandring for marginaliserede grupper i Europa ved at udforske nye metoder til at udvikle kulturforståelse blandt skolebørn og andre grupper.
-
14.11.2023
3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekt, som skal undervise de kommende lærere i skolerne i at anvende inkluderende dialoger til at styrke en tryg skolekultur og elevernes læring.
-
14.11.2023
3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekt, der sætter elevernes stemmer i centrum, så de definerer, hvordan de trives, og hvad trivsel er.
-
07.11.2023
Hør om Andersens venskab med Charles Dickens, de første oversættelser af eventyrene til engelsk i 1800-tallet, om Andersens betydning for Lewis Carroll, hans udbredelse til indisk kultur i 1850’erne og om Disney-adaptioner, som fornyr Andersens eventyrkunst i dag
-
03.11.2023
3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekt, der vil engagere unge i klimaproblematikker via rollespil.
-
03.11.2023
De nyeste rapporter om klimaforandringer fra FN's IPCC-panel har vist, at når unge er engagerede i klimaspørgsmål, påvirker det politikerne, så de i højere grad i støtter tiltag, der bekæmper klimaforandringer.
-
30.10.2023
I projektet Narrativ medicin udvikler humanister og medicinere nye tværfaglige indsatser for at forbedre det danske sundhedssystem. Det modtager de SDU's Innovationspris for.
-
29.09.2023
Hvert år mister 2.000 børn under 18 år en forælder. Små børn har som regel svært ved at sætte ord på den sorg, de gennemlever, så projektet bygger på ideen om, at kreative og nonverbale udtryksmidler kan hjælpe børnene med at bearbejde sorgen.
-
07.09.2023
Professor Anne-Marie Mai modtager prisen for sin årelange indsats inden for dansk litteraturhistorisk forskning. En indsats, som har ændret vores opfattelse af, hvordan litteraturen kan undersøges og analyseres. Hun har også været helt i front, når det gælder forskningen i litteratur skrevet af kvinder, og formidler til et bredt publikum i både ind- og udland.
-
05.07.2023
Det er sommer, ferien står for døren og det er tid til at slappe af. Læs med, når vores eksperter i litteratur giver deres anbefaling af, hvad der – efter deres mening – er det bedste, du kan læse denne sommer.
-
28.06.2023
Hvad det vil sige at være i live? Vi er i dag omgivet af virtuelle assistenter, selvlærende computersystemer, adaptive robotter og andre digitale teknologier, der udviser en form for liv og som vi lever tæt sammen med. De nye digitale teknologier rejser spørgsmålet om, hvem og hvad der er levende, og hvordan vi mennesker lever sammen med teknologierne.
-
28.06.2023
“Let’s talk about sex, baby” sang Salt-N-Peppa, men det er måske ikke så nemt, som vi tror. I Danmark bryster vi os af at leve i et samfund præget af seksuel lighed, frisind og adgang til viden, men nyere forskning og rapporter sår tvivl om den seksuelle sundhed i Danmark. Viden, holdninger og adfærd i forhold til seksualitet afspejles i og formes af kommunikation om emnet. Projektet adresserer uvidenhed og ulighed i forhold til seksuel sundhed i Danmark fra et kommunikationsperspektiv.
-
23.06.2023
Ifølge folketroen er sankthans en aften, hvor både det gode og onde træder frem. For at holde det onde væk, fejrer vi traditionelt midsommeren med bål – og nogle steder brændes heksedukker. Men i dag dyrkes heksen som cool naturkraft, og det skaber debat om traditionen. Historieprofessor Louise Nyholm Kallestrup forklarer her, hvorfor heksen er blevet cool, og hvorfor der ikke kommer en heksedukke på hendes bål.
-
23.06.2023
En ny struktur på uddannelsen International erhvervsøkonomi med fremmedsprog i Sønderborg sikrer, at uddannelsen fortsat kan udbydes med en tysk linje takket være Europa-Universität Flensburg (EUF).
-
21.06.2023
Forskere fra Syddansk Universitet er med i et storstilet projekt støttet af Trygfonden og med DR i spidsen, hvor målet er at styrke læselysten hos alle Danmarks børn.
-
08.06.2023
Chatbotten ChatGPT har sat gang i en storm af diskussioner om, hvad kunstig intelligens kan betyde. Samtalen er dog ikke ny, og lektor Nikolaj Nottelmann giver her filosofisk indblik i, hvad kunstig intelligens kan – og bestemt ikke kan.
-
26.05.2023
SDU-professor Anders Engberg-Pedersen tiltræder som leder af ’Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry’ den 1. juni.
-
25.05.2023
Kunstig intelligens kommer til at ændre undervisning i skolerne på godt og ondt. Professor i uddannelsesvidenskab Nikolaj Elf giver her et indblik i, hvordan skolen vil ændre sig, og hvad vi skal være opmærksomme på.
-
20.04.2023
Jo yngre betyder ikke nødvendigvis jo bedre, når det kommer til at lære engelsk. Det viser et tværfagligt forskningsprojekt, som har fulgt to grupper børn over en årrække.
-
22.03.2023
Skærmtid bliver ofte anset som tidsspilde. Men vi har brug for de pusterum, som en tur på sociale medier kan give, og samtidig indgår vi i uforpligtende fællesskaber, som giver energi, fortæller professor i medievidenskab.
-
20.03.2023
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
-
15.03.2023
Patienter bruger e-mailkonsultationer ved lægen til mange typer og ofte kompleks kommunikation. Lektor Anette Grønning fortæller om, hvad der sker, når læge og patient kommunikerer via skærm.
-
14.03.2023
Engang var skærmen et elegant udformet møbel midt i stuen. I dag går vi alle sammen rundt med dem i lommen, og i fremtiden kommer skærmene måske til at være tynde og fleksible som stof og kunne fungere som usynlighedskapper. Her er fem nedslag i skærmteknologiens historie.
-
08.03.2023
Litteraturen genforhandler i disse år indgroede forestillinger om kvindeliv. Litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz guider her til fem værker, der alle tager et opgør med nutidens normer.
-
08.03.2023
Et væld af forfattere forsøger i disse år at skrive nutidens kvindelivserfaringer ind i litteraturhistorien. Men hvad fortæller værkerne os om det at være kvinde i dag, og hvorfor alle disse udgivelser netop nu? Vi har spurgt litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz.
-
03.03.2023
Den anerkendte norske forfatter tager til maj del i det traditionsrige forfattermøde på universitetet som modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.
-
24.02.2023
Skoler mangler beredskab for, hvordan de tager imod flygtningebørn, når store strømme af flygtninge kommer til Danmark. Det tyder i hvert fald de foreløbige resultater fra et stort forskningsprojekt fra Center for Grundskoleforskning på.
-
06.01.2023
Inden Rikke Holm Jensen startede på sin bachelor i Designkultur og Økonomi i sommeren 2016, troede hun, hun skulle være designer eller arbejde med markedsføring inden for modebranchen. Et tilbud om at blive instruktor, hvor hun skulle undervise andre studerende, ændrede hendes planer, og nu er hun adjunkt på Tietgen Handelsgymnasium i Odense.