Fokus: Forplantning
Hvorfor får vi ikke flere børn?
Vi står midt i en global fertilitetskrise, og trods velfærdsstatens familievenlighed er Danmark ingen undtagelse. Danske kvinder fødte i gennemsnit halvandet barn i 2023. Det er for lidt til at opretholde velfærdssamfundet, og det giver hovedbrud hos politikerne. ”Vi står overfor forandringer, de færreste kan forstå,” siger SDU-professor Rune Lindahl om situationen.
På SDU arbejder en række forskere med fertilitet og forplantning, derfor sætter vi i en serie fokus på vores forplantningsevner, den store fertilitetskrise, og hvad vi gør ved den?
-
Forplantning
Lave fødselstal skaber altid krisestemning i Danmark
Hvis der er noget, der kan føre til politisk debat og reformer af samfundet, er det faldende fødselstal. Gennem det 20. århundrede har befolkningskriser bidraget til at skabe grundlaget for velfærdsstaten. Men staten har også blandet sig i, hvem der kunne blive forældre. Interview med adjunkt Cecilie Bjerre.
-
Demografiske problemer
Faldende fertilitet er et kæmpe problem for Danmark
Vi ved en masse om, hvorfor danskerne får færre børn, men slet ikke nok til at gøre noget ved det. Rune Lindahl-Jacobsen, professor i epidemiologi og biodemografi, tager os igennem de faktorer, der spiller ind. Og kommer med sit bud på en vej til løsningen.
-
Quiz
Klog på fertilitet? Prøv vores quiz og test din viden om fertilitet gennem tiderne