Skip to main content

Aktuelt fra SDU

 • 31.05.2023

  Den økonomiske tilpasning er afsluttet

  Den længerevarende proces med at tilpasse SDU’s økonomi med årlige udgifter svarende til 95. mio. kroner om året er nu ovre.

 • 19.05.2023

  De studerendes trivsel er i fremgang

  Årets resultater for Studiemiljøundersøgelsen (SMU) er kommet, og der ses en markant fremgang i de SDU-studerendes trivsel sammenlignet med seneste undersøgelse i 2021, der formodes at være præget af coronanedlukningen.

 • 08.05.2023

  SDU og Sprognævnet vil lære danskerne at sætte komma

  SDU har sammen med Dansk Sprognævn sat sig for at hjælpe danskerne med at sætte komma korrekt. Det sker med lanceringen af et nyt kommakursus, som kan tages online på et par timer.

 • 03.05.2023

  Lukning af uddannelser

  SDU’s arbejde med at bringe balance i økonomien betyder for to af universitetets fakulteter lukning af et antal uddannelser.

 • 25.04.2023

  Økonomisk tilpasning: Resultat af afværgefasen

  SDU’s ledelse har truffet beslutning om frivillige aftaler og andre afværgetiltag, som kan reducere antallet af uansøgte afskedigelser. Desværre er det nødvendigt at foretage uansøgte afskedigelser for at sikre en bæredygtig økonomi.

 • 18.04.2023

  Vinderen af arkitektkonkurrencen om det nye LSP-byggeri er fundet

  Det bliver arkitektfirmaet Christensen & Co, der skal tegne det nye danske robotcenter Center for Large Structure Production (LSP) på Lindø. Et projekt som A.P. Møller Fonden har bevilget 90 millioner kroner til.

 • 03.04.2023

  SDU søger to nye eksterne bestyrelsesmedlemmer

  SDU’s bestyrelse har i 2023 brug for to nye eksterne bestyrelsesmedlemmer. Interessetilkendegivelser skal være modtaget senest den 26. april 2023.

 • 29.03.2023

  Psykologi på vestjysk: SDU og Education Esbjerg i banebrydende samarbejde om ny psykologiuddannelse i Esbjerg

  SDU vil åbne en ny bachelor- og kandidatuddannelse i psykologi ved SDU Esbjerg. Det er målet at lave 75 nye pladser fra 2025. Det bliver samlet 350 studerende, når uddannelsen er i fuldt sving.

 • 28.03.2023

  Droner skal overvåge vilde dyr

  Vi står midt i en biodiversitetskrise, og autonome droner skal nu indsamle ny viden om dyrelivet, som kan hjælpe. Syddansk Universitet står i spidsen for forskningsnetværket WildDrone, som netop har modtaget 28 millioner kroner.

 • 23.03.2023

  Information om universitetets økonomiske situation

  På baggrund af en samlet vurdering har SDU’s ledelse besluttet at foretage nye tilpasninger af universitetets økonomi.

 • 22.03.2023

  SDU’s nye elitecentre skal hjælpe med at løse klimaudfordringer

  De første to af i alt fem elitecentre er udnævnt ved SDU Climate Cluster. De to nye forskningscentre fokuserer på hhv. naturbaserede løsninger og solenergi, de resterende tre centre udpeges til sommer.

 • 17.03.2023

  13 %-stigning i søgningen til Syddansk Universitets bacheloruddannelser

  Tallene for årets søgning til de videregående uddannelser via kvote-2 er blevet offentliggjort. På Syddansk Universitet ses en positiv stigning på 13 procent sammenlignet med sidste år.

 • 09.03.2023

  SDU satser på livslang læring i Trekantområdet

  Med SDUx Vejle vil Syddansk Universitet, Vejle Kommune og DANDY Business Park udvikle et laboratorium for livslang læring, der kan levere forskningsbaseret efter- og videreuddannelse og sikre stærk sammenhængskraft mellem universitetet og arbejdsmarkedet.

 • 03.03.2023

  Karl Ove Knausgård besøger SDU

  Den anerkendte norske forfatter tager 11. maj del i det traditionsrige forfattermøde på universitetet som modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.

 • 01.03.2023

  Et nyt uddannelsesmæssigt kapitel skrives i Slagelse

  Roskilde Universitet og Syddansk Universitet har underskrevet en hensigtserklæring, som skal bane vejen for, at Roskilde Universitet overtager Syddansk Universitets uddannelsesaktiviteter i Slagelse ved årsskiftet.

 • 06.02.2023

  9 SDU-forskere blandt 2022’s mest citerede

  DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2022’s top-50 liste er der ni forskere fra SDU at finde.

 • 31.01.2023

  Millioner til ny behandling af kræft i hjernen

  Der findes ingen effektiv behandling af den aggressive hjernekræft, glioblastom, men det vil forskere fra SDU og OUH nu forsøge at udvikle. Ideen er at pakke cancerdræbende stoffer ind i molekyler og sende dem afsted mod kræftcellerne. Den idé støtter Novo Nordisk Fonden med 15 mio. kr.

 • 27.01.2023

  SDU går ind i nyt samarbejde om forsvarsteknologisk udvikling

  De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter (GTS-institutter) dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Formålet er at styrke den forsvarsteknologiske udvikling ved et tættere, tværsektorielt samarbejde.

 • 26.01.2023

  Astrofysik: Er det tid at skifte den gamle model ud?

  Fysikkens bedste model for hvordan universet fungerer, er mere end 100 år gammel, og den trænger til en opdatering, for den kan ikke længere forklare alle astrofysikkens observationer. Astrofysiker Sofie Marie Koksbang får nu seks mio. kr. fra Villumfonden til at bidrage til en løsning.

 • 18.01.2023

  Stor pris til urtids-forsker

  Donald Canfield bruger kemi til at studere Jordens fortid, og han har flere gange været årsag til, at lærebøgerne om havenes historie skulle skrives om – og dermed også historien om livets udvikling. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kr.

 • 09.01.2023

  Søren Vilby er ny bestyrelsesformand på SDU

  Den 57-årige erhvervsmand Søren Vilby bliver ny bestyrelsesformand på Syddansk Universitet, og han skal dermed stå i spidsen for universitetets strategiske arbejde de kommende fire år.

 • 15.12.2022

  33,4 millioner kroner til skelsættende forskning på SDU

  20 forskere fra SDU har netop modtaget hver deres Carlsberg-bevilling til at levere banebrydende resultater inden for deres felt.

 • 14.12.2022

  Nyt samarbejde skal sikre mere effektiv behandling af svær overvægt

  Topforskere fra blandt andet Syddansk Universitet, Københavns Universitet og Oxford University skal udvikle og afprøve nye behandlingsprogrammer, der er målrettet personer med svær overvægt. Novo Nordisk Fonden støtter projektet med 180 mio. kr.

 • 01.12.2022

  Region Syddanmark og Syddansk Universitet rykker endnu tættere sammen på forskningsfronten

  Region Syddanmark og Syddansk Universitet indgår en partnerskabsaftale, som skal bringe Syddanmark styrket ind i fremtiden. Der skal bygges oven på det i forvejen gode samarbejde mellem de to parter, så Syddanmark kan blive endnu mere attraktiv at bo i både nu og i fremtiden.

 • 29.11.2022

  24,6 millioner til excellente yngre forskere på SDU

  Fire forskere på SDU har netop modtaget hver deres Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forfølge deres forskningsideer og lede egne forskningsgrupper.

 • 16.11.2022

  Ny digital udgave af alle H.C. Andersens eventyr og historier til læsere i hele verden

  H.C. Andersen Centret ved SDU udgiver nu en ny, komplet digital udgave af samtlige H.C. Andersens eventyr og historier på engelsk. Udgaven er oversat af den prisbelønnede oversætter John Irons og bliver frit tilgængelig for alle.

 • 11.10.2022

  SDU-forsker får prestigefyldt sølvmedalje

  José Manuel Aburto forsker i de langsigtede konsekvenser af ulighed i befolkningers sundhed og dødelighed, der bl.a. har vist sig under COVID-19-pandemien. Nu får han Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje for sin indsats.

 • 26.09.2022

  Den nationale rumkonference kommer til SDU

  SDU bliver vært for den nationale rumkonference i 2023. For Uddannelses- og Forskningsministeriet afholder de næste tre år sin årlige rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Konferencen på SDU vil få fokus på bl.a. tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i dansk rumrelateret industri.

 • 23.09.2022

  SDU-droner skal kortlægge afrikansk land

  Med droner skal forskere fra SDU opmåle matrikler i Sierra Leone, som skal sikre lokalbefolkningens ejendomsret i et af verdens fattigste lande. Verdensbanken har doneret 41 millioner dollars til pilotprojektet, som er i samarbejde med Ingeniører Uden Grænser.

 • 16.09.2022

  Forskere klar med ultralydsrobot til gigtpatienter

  Forskere fra SDU og OUH har udviklet verdens første fuldautomatiske gigtscanningsrobot. Den er netop blevet CE-godkendt og er nu klar til at blive solgt og taget i brug på hospitaler i hele Europa. Det er et gennembrud i hurtig udredning for leddegigt, som vil medføre kortere ventetid og større fleksibilitet for patienterne.

 • 16.09.2022

  Topforsker til SDU

  En af verdens førende økonomiske historikere Gregory Clark rykker næste år til SDU fra University of California, Davis. Det er muliggjort af en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond på 10 mio. kroner.

 • 15.09.2022

  Peter Møllgaard fortsætter som formand for Klimarådet

  SDU’s Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Peter Møllgaard, er blevet genudpeget til formandsposten for Klimarådet, der rådgiver regeringen på klimaområdet, for en 4-årig periode.

 • 01.09.2022

  SDU-ekspert i FN’s Sikkerhedsråd

  Terrorgruppers brug af militær droneteknologi er en trussel mod verdenssamfundet. Det var hovedbudskabet i den tale, som lektor James Rogers netop har holdt i FN’s Sikkerhedsråd, hvor han var inviteret for at dele sin viden om terroristers brug af droner.

 • 01.09.2022

  Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer

  Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt i humanistiske discipliner bidrage med nuancering, perspektivering, nye forståelser og handlemuligheder i forhold til de helt store samfundsudfordringer som for eksempel klimakrisen og pandemier.

 • 30.08.2022

  SDU med i partnerskab: 106 millioner skal sikre genbrug af plast og tekstil

  Syddansk Universitet spiller en vigtig rolle i et nyt missionsdrevet partnerskab, som med en bevilling på 106,5 millioner fra Innovationsfonden skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050.

 • 23.08.2022

  Tysk klimaminister gæster SDU i Sønderborg

  Den internationale klimakonference 100% Climate Neutrality Conference afholdes den 26. og 27. september på Alsion i Sønderborg. Her har du mulighed for at møde Tysklands økonomi- og klimaminister og vicekansler, Robert Habeck, verdensførende klimaforsker og prorektor ved SDU, Sebastian Mernild, samt tidligere bestyrelsesformand for Danfoss, Jørgen Mads Clausen.

 • 17.08.2022

  Stærk anerkendelse af SDU på international rangliste

  SDU er rykket op i top 300 blandt verdens universiteter, viser ranglisten 2022 Academic Ranking of World Universities (ARWU) fra Shanghai, som er udkommet med årets vurderinger af de internationale universiteter.

 • 08.08.2022

  Stor maritim satsning på SDU

  Med en bevilling på 14 mio. kr. fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond i ryggen søsætter Syddansk Universitet nu en ambitiøs tværfaglig satsning inden for maritim forskning, innovation og uddannelse.

 • 04.08.2022

  Europæisk millionbevilling fra EU sikrer EPICURS fortsatte udvikling

  Universitetsalliancen EPICUR, som SDU i 2021 blev en del af, har fået bevilliget 14,4 millioner euro fra EU’s ERASMUS+-program, hvilket sikrer det europæiske universitets videre udvikling de kommende fire år. For SDU’s vedkommende betyder det tættere samarbejde med bl.a. mulighed for flere og mere fleksible udenlandske kurser for de studerende.

 • 28.07.2022

  Velkommen til 4.348 nye SDU-studerende

  Syddansk Universitet har tilbudt en studieplads til 4348 nye studerende i Syddanmark.

 • 08.07.2022

  Læs SDU’s bæredygtighedsrapport

  Syddansk Universitets bæredygtighedsrapport for 2021 er landet. I rapporten kortlægges SDU’s arbejde med bæredygtighed sidste år, og der fremhæves en række konkrete resultater og eksempler.

 • 06.07.2022

  5152 har søgt en SDU-uddannelse som førsteprioritet

  Antallet af personer, der har prioriteret en af SDU’s videregående uddannelser højest, ligger i år på 5152, hvilket svarer til en tilbagegang på 12%. Hele universitetssektoren oplever tilbagegang i søgningen.

 • 05.07.2022

  Stor donation fra A.P. Møller Fonden til storrobotter på Lindø

  Et verdensførende center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier bliver nu en realitet efter, at A.P. Møller Fonden donerer 90 millioner kroner til nyt Center for Large Structure Production på Lindø. Det nye center etableres under Mærsk Mc- Kinney Møller Instituttet på SDU.

 • 01.07.2022

  SDU skal have ny bestyrelsesformand

  SDU har igangsat arbejdet med at finde en ny bestyrelsesformand pr 1. januar 2023 i stedet for Niels Thorborg, der fratræder ved udgangen af året.

 • 24.06.2022

  Ny video markerer åbningen af SDU Climate Cluster

  SDU Climate Cluster er nu officielt åbnet. Det markeres med udgivelsen af en video, hvor du kan lære mere om SDU’s store strategiske klimasatsning.

 • 23.06.2022

  SDU er med i planer om ny medieby i Odense

  SDU og resten af parterne i Media City Odense (MCO) har underskrevet en hensigtserklæring med DSB Ejendomsudvikling om at skabe en medietech-by ved Jarlsberggade i Odense. Første fase af den nye medieby skal sætte nye standarder for innovation og samarbejde på tværs af uddannelse, forskning og mediebranchen.

 • 17.06.2022

  SDU har fundet sin nye prorektor

  Helle Waagepetersen er pr. 1. august ny prorektor for uddannelse på Syddansk Universitet. Den 50-årige professor kommer fra en stilling som institutleder hos Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, og hun ser meget frem til at starte hos SDU.

 • 17.06.2022

  Millioner til at teste robotteknologi som ny genoptræningsform

  Med en bevilling på 6.1 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal starter Dansk Handicap Forbund et formelt samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) om at teste effekten af en nyskabende genoptræningsform, som SDU’s forskning i træningsrobotter har skabt.

 • 14.06.2022

  Ny erklæring om forsknings- undervisnings- og ytringsfrihed

  SDU’s bestyrelse har godkendt en erklæring, der definerer en ramme for, hvordan universitet forholder sig i sager, der kredser om forskningsfrihed, undervisningsfrihed og debat- og ytringsfrihed. Erklæringen er udarbejdet af en medarbejderbaseret arbejdsgruppe, som mener, at det vil gavne både ansatte og studerende på SDU med et officielt dokument.

 • 08.06.2022

  60 millioner til nyt grundforskningscenter på SDU

  Danmark får snart 11 nye grundforskningscentre. Et af dem får hjemme ved Mads Clausen Instituttet på SDU. Med 60 millioner kroner i ryggen skal centret forske i kvanteteknologi, der blandt andet kan få betydning for fremtidens kommunikation og processering af information.

 • 30.05.2022

  Nu letter sundhedsdronerne: På vej mod hurtigere og bedre behandling

  Den 30. maj flyver sundhedsdroner for første gang fra Odense Universitetshospital (OUH) i Svendborg til Ærø. Dronerne kan medbringe blod og medicin, og transporttiden på 40 minutter er langt hurtigere end med bil og færge. Det sikrer korrekt behandling til patienterne hurtigere.

 • 16.05.2022

  SDU er fortsat med i toppen af bæredygtige universiteter

  Det internationalt anerkendte magasin Times Higher Education placerer i år SDU på en 93. plads ud af mere end 1400 universiteter fra hele verden. Rangeringen bygger på universiteternes arbejde med bæredygtighed og vækker stadig glæde på SDU, selvom universitetet sidste år blev rangeret som nr. 23.

 • 05.05.2022

  Nyt stort projekt skal skabe sunde børneliv i trivsel

  80 mio. kr. til banebrydende samarbejde mellem forskermiljøer og flere lokalsamfund skal udvikle et solidt, forskningsbaseret fundament for, at børn får et godt og sundt liv i trivsel – som de kan tage med ind i voksenlivet.

 • 29.04.2022

  Jurauddannelse etableres på SDU i Esbjerg

  Fra efteråret 2023 kommer SDU til at have en jurauddannelse i Esbjerg. Det står klart, efter at Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser - også kaldet RUVU - har godkendt SDU’s ansøgning for uddannelsen. Det offentliggjorde statsminister Mette Frederiksen under et besøg på SDU i Esbjerg torsdag formiddag.

 • 07.04.2022

  Sebastian H. Mernild i spidsen for SDU’s klimasatsning

  Den internationalt anerkendte klimaprofessor bliver ny leder af SDU’s største strategiske satsning inden for klima, bæredygtighed og grøn omstilling.

 • 04.04.2022

  Mindeord for professor James W. Vaupel

  Søndag den 27. marts 2022 døde Jim Vaupel efter et uventet og kort sygdomsforløb. Dermed mistede vores universitet og Danmark, ja hele verden, en førende demograf og aldringsforsker.

 • 31.03.2022

  Simon Møberg Torp fortsætter som HUM-dekan

  Dekan på det Humanistiske Fakultet hedder de kommende år Simon Møberg Torp. SDU-dekanen er blevet valgt i et stærkt ansøgerfelt til jobbet, og han fortsætter dermed sin dekan-periode, der har varet siden 2013. Til stor glæde for universitetet og ham selv.

 • 23.03.2022

  Unik dansk hjemmetest skal nedsætte risikoen for hjerte-karsygdom

  I et nyt forskningsprojekt, som Innovationsfonden netop har investeret knap 20 mio. kr. i, vil forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital udvikle en hjemmetest til individuel beregning af risiko for hjertekarsygdom. Testen har potentiale til at reducere dødeligheden af hjertekarsygdom med 20-25 procent.

 • 22.03.2022

  Politisk aftale om regionalisering

  En politisk forligskreds har tirsdag den 22. marts landet en aftale med udgangspunkt i det politiske udspil ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark” af 25. juni 2021.

 • 17.03.2022

  30 mio. kr. til excellente forskere på SDU

  To SDU-forskere har netop modtaget hver en prestigefyldt ERC-bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Bevillingerne skal gøre os klogere på hhv. fertilitet og metan-kredsløbet.

 • 16.03.2022

  Fald i kvote 2-søgningen

  SDU oplever et fald i søgningen i kvote 2 på -10% sammenlignet med sidste år. Faldet fordeler sig blandet på tværs af uddannelser og campusser, og hele universitetssektoren ser et fald i kvote 2-søgningen på 12 %. Nu venter det testbaserede optag for alle blandt de 8193 ansøgere, der takker ja til at gå til testen.

 • 07.03.2022

  Ny dekan på samfundsvidenskab

  Med Peter Møllgaard som ny dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får SDU en erfaren strategisk leder med internationale erfaringer.

 • 03.03.2022

  Opbakning til Ukraine fra SDU

  Alle landets universiteter har i en fælles erklæring meldt ud, at de indstiller samarbejdet med Rusland og Belarus om forskning, uddannelse og innovation.

 • 02.03.2022

  Universiteter indstiller samarbejde med Rusland og Belarus

  De danske universiteter fordømmer den russiske stats invasion af Ukraine. Der er tale om et uprovokeret angreb på et vestligt demokrati og de grundværdier, som er fundamentet for moderne, europæiske stater.

 • 01.03.2022

  Fra klimaholdning til -handling

  Ny fellow ved journalistuddannelserne på SDU bliver Gerd Maria May, der i sit fellow-projekt skal arbejde med klima og journalistik.

 • 24.02.2022

  Eliteforsk-pris til SDU-forsker

  Anton Pottegård er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag modtager den prestigefyldte Eliteforsk-pris fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

 • 11.02.2022

  Længsel udstilles på SDU

  Landsdækkende kunstudstilling sætter fokus på længsel og de eksistentielle spørgsmål, som vi alle har stiftet bekendtskab med under corona-pandemien. På Syddansk Universitet udstiller kunstner Lise Harlev værk-serien "Du tænker hele tiden".

 • 10.02.2022

  Ny bygning til 120 millioner på vej

  Onsdag tog Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU sammen med A.P. Møller Fonden det første spadestik til en ny robotbygning, der skal supplere den eksisterende. Fonden har doneret 100 millioner til den nye bygning, som blandt andet rummer et nyt Dream Lab og plads til 600 ansatte og studerende.

 • 07.02.2022

  Skønlitterær forfatter flytter ind på SDU

  De næste to år er den anmelderroste forfatter Luka Holmegaard writer-in-residence på Syddansk Universitet og tilknyttet Center for Køn og Diversitet. Vi mødte forfatteren til en snak om alle de muligheder, der åbner sig, når litteratur og videnskab er under samme tag.

 • 04.02.2022

  Millioner til nyt dansk robotfyrtårn: SDU i front for Center for Large Structure Production (LSP)

  Omkring 100 millioner kroner til banebrydende udvikling af robotter til lands, til vands og i luften er på vej til Fyn, der netop er udpeget som Danmarks fyrtårn for robotter. Millionbevillingen er startskuddet på en langsigtet udvikling, der får effekt på hele Fyn, også Det Tekniske Fakultet. SDU står i spidsen for et nyt robotcenter for Large Structure Production (LSP) på Lindø - et af fire projekter i fyrtårnet.

 • 25.01.2022

  SDU lancerer nyt forsvars- og sikkerhedspolitisk initiativ

  På fremtidens kampplads er der behov for, at teknologi, maskiner, mennesker, organisationer og politik i endnu højere grad tænkes sammen. Det skal et nyt tværfagligt forskningsnetværk på SDU være med til at imødekomme.

 • 14.01.2022

  SDU’s klimacenter er på vej

  I 2022 vil SDU’s klimacenter åbne under navnet SDU Climate Cluster. I forhold til tidligere udmeldinger er der sket enkelte ændringer i centrets opbygning, der mere skal fungere som en tværfaglig forskningsklynge.

 • 12.01.2022

  SDU’s institutionsplan er indsendt

  SDU har indsendt en plan til Uddannelses- og Forskningsministeriet, der beskriver, hvordan universitetet vil efterleve den politiske aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Indholdet er stort set identisk med det udkast, der blev fremlagt for bestyrelsen i december. SDU vil styrke universitetets regionale position, men det bør ikke ske ved at reducere SDU’s studiepladser i Odense.

 • 17.12.2021

  SDU er fortsat blandt verdens mest bæredygtige universiteter

  I Green Metrics 2021-måling af universiteternes arbejde med bæredygtighed er SDU blevet nr. 11 ud af 954 universiteter fra hele verden.

 • 16.12.2021

  SDU tilslutter sig EPICUR-alliancen

  SDU er nyt medlem af den europæiske universitetsalliance EPICUR. Det vil generere nye samarbejdsmuligheder for universitetet og dets ansatte, studerende og forskere.

 • 15.12.2021

  SDU og Vejle Kommune i tæt samarbejde om campus

  Mere end 9.000 studerende læser på en videregående uddannelse i Trekantområdet. Dette tal bliver nu endnu større med SDU og Vejle Kommunes fælles udmelding om etablering af SDU Vejle, en ny campus med uddannelser inden for it-, sundhed- og ingeniørområdet.

 • 14.12.2021

  SDU’s institutionsplan er godkendt

  SDU er nu næsten klar til at indsende en plan til Uddannelses- og Forskningsministeriet, der beskriver, hvordan universitetet efterlever den politiske aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. SDU ønsker at styrke universitetets regionale position, men det bør ikke ske gennem en reduktion af SDU’s studiepladser i Odense.

 • 09.12.2021

  Kunstig intelligens i medierne under lup

  Parterne bag medietech-klyngen Media City Odense går sammen om et nyt projekt på SDU, der skal bane vejen for at udnytte nye teknologier og kunstig intelligens (AI) endnu mere rundt om i redaktionslokalerne.

 • 29.11.2021

  23 mio. kr. til talentfulde forskere på SDU

  4 forskere på SDU har netop fået Sapere Aude-bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond til at lede deres egne forskningsgrupper.

 • 25.11.2021

  SDU skifter økonomisystem. Hvad betyder det for dig som leverandør?

  SDU skifter økonomisystem i januar 2022, hvilket har betydning for universitetets leverandører og indkøb.

 • 22.11.2021

  SDU-spinout går nye veje med mediemonitorering

  Tre forskere fra SDU står bag virksomheden MediaCatch, som ved hjælp af kunstig intelligens giver en helt ny dimension til markedet for analyser af indhold i medier. Hvad der oprindelig startede som et forskningsprojekt, er i dag et unikt produkt på mediemonitoreringsmarkedet.

 • 19.11.2021

  Kommentering af udkast til SDU’s institutionsplan vedr. regionalisering

  SDU vil i de kommende dage og uger inddrage flere af universitetets organer i det regionaliseringsudspil, som SDU er blevet bedt om at indlevere til Uddannelses- og Forskningsministeriet ved årsskiftet.

 • 11.11.2021

  SDU ser positivt på at udvide med it-uddannelser i Vejle

  Står det til Syddansk Universitet kan Vejle blive næste by i forhold til at opbygge en campus, der indfrier den bundne politiske opgave om regionalisering af uddannelser, samt erhvervslivets behov for universitetsuddannede kandidater.

 • 09.11.2021

  SDU og Slagelse Kommune indgår partnerskabsaftale

  Slagelse Kommune og SDU styrker nu det gode og tætte samarbejde yderligere med en partnerskabsaftale, som bygger videre på det eksisterende samarbejde mellem kommunen, SDU, lokalsamfundet og erhvervslivet.

 • 04.11.2021

  Ny håndbog om sexisme i universitetsverden

  Eva Sophia Myers, der er teamleder i SDU’s Gender Equality Team har været med i arbejdet om en ny håndbog om sexisme, der udgives i dag den 4. november. Hun håber, at bogen kan være en hjælp til dem, der er involveret i sexisme-sager på alle niveauer.

 • 28.10.2021

  SDU er først i Danmark med prestigefyldt bæredygtigheds-certificering

  Som de første i Danmark har laboratorier på SDU fået bæredygtigheds-certificering fra Green Lab. Det er lykkedes medarbejdere at reducere energiforbruget markant.

 • 20.10.2021

  Nyt EU-projekt vil diagnosticere sjældne sygdomme bedre og hurtigere

  Kunstig intelligens og screening af nyfødte er grundpillerne i nyt internationalt projekt til 25 mio. euro.

 • 06.10.2021

  Visionær ny rektor for SDU

  Dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU Jens Ringsmose bliver fra den 1. november 2021 ny rektor på Syddansk Universitet.

 • 14.09.2021

  SDU har ikke regler for påklædning

  Ledelsen på Syddansk Universitet er tilfredse med, at SDU Fitness nu ændrer påklædningsregler.

 • 14.09.2021

  Se eller gense åbningsevent for SDG Collaboratorium

  Den 14. september 2021 var der direkte transmission af debatter, hvor forskere fra alle SDU’s fem fakulteter debatterede samarbejdspotentialer, og hvordan de gennem deres forskning og samarbejde arbejder med udfordringer, der er forbundet med Verdensmålene

 • 06.09.2021

  SDU får ny plan for arbejdet med ligestilling og inklusion

  Universitetets ledelse har godkendt en kvalitetssikringsmodel for SDU’s nye Gender Equality Plan. Dermed er der sikret en klar linje med en ledelsesmæssig forankring for arbejdet med ligestilling. I de kommende år søsættes arbejdet, så det kommer ud at leve på hele universitetet.

 • 30.08.2021

  Skulpturer bygger bro i en splittet tid

  15 skulpturer i menneskestørrelse udgør udstillingen CONNECTION, som i det kommende år kan ses på Syddansk Universitet. Udstillingen er resultatet af et unikt samarbejde mellem James Rogers, der forsker i krigshistorie, og den islandske skulptør Steinunn Thórarinsdóttir.

 • 27.08.2021

  SDU-studerende vil dyrke salat i fem etager

  Fire studerende fra tre forskellige ingeniør-uddannelser på SDU vil dyrke grøn salat vertikalt i startup-firmaet Hydrovertic. De er blandt de mange studerende, som har fået eget cvr-nummer.

 • 09.08.2021

  Fik du set pressemødet, hvor FN’s klimarapport blev præsenteret?

  I anledning af, at FN’s klimapanel, IPCC, udgav sin 6. klimarapport, blev der afholdt pressemøde på SDU. Du kan se pressemødet her.

 • 28.07.2021

  Velkommen til 4.833 nye SDU-studerende

  Syddansk Universitet tilbyder 4.833 nye studerende en studieplads. Det er en tilbagegang på 643 studerende i forhold til rekordåret 2020.

 • 06.07.2021

  Knap 6000 har SDU som førsteprioritet

  Antallet af personer, der har prioriteret en af SDU’s videregående uddannelser højest, ligger i år på 5939. Trods tilbagegang i forhold til sidste år er der tilfredshed med søgningen.

 • 24.06.2021

  SDU skabes af mennesker

  De gode menneskelige relationer, forskning og uddannelse, der gør en forskel og en helt særlig samarbejdskultur er nogle af de karaktertræk, som gør SDU til et unikt universitet, siger den afgående rektor.

 • 09.06.2021

  Læger og forskere bygger robotter sammen

  Et nyt samarbejde mellem SDU og OUH skal bryde barrierer ned og gøre det lettere for virksomheder at skabe kontakt forskningsmiljøet og rulle ny teknologi ud på sygehusgangene. Et fælles robotcenter bliver unikt i Europa, fordi det er første gang, et så stort universitetshospital er tilknyttet.

 • 09.06.2021

  Ole Skøtt udpeget som konstitueret rektor på Syddansk Universitet

  En enig bestyrelse på SDU har besluttet at konstituere Ole Skøtt som rektor. Nu går arbejdet med at finde SDU’s nye rektor i gang.

 • 31.05.2021

  SDU etablerer nyt klimacenter

  Syddansk Universitet vil i løbet af 2022 have et klimacenter, der skal fremme banebrydende og excellent klimaforskning og -uddannelse på tværs af alle fakulteter og dermed understøtte et klimabevidst og bæredygtigt samfund.

 • 27.05.2021

  SDU er allerede et stærkt regionalt universitet

  Regeringens udspil til en ny uddannelsesreform indeholder en regionaliserings-dagsorden, som SDU allerede i mere end to årtier har realiseret med mere end 20 pct. af sit bacheloroptag placeret uden for Odense.

 • 20.05.2021

  Markant rektor takker af på Syddansk Universitet

  Henrik Dam har fået nyt job og stopper derfor som rektor på SDU ved udgangen af juli måned.

 • 18.05.2021

  Nyt center kobler digital teknologi og demokrati

  Tværfagligt forskningscenter på SDU skal forske i, hvordan udviklingen inden for nye teknologier, algoritmer og kunstig intelligens påvirker den demokratiske proces. Til at stå i spidsen for centret henter universitetet en af verdens førende forskere på feltet.

 • 06.05.2021

  EliteForsk-pris til SDU-forsker

  Anders Engberg-Pedersen er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag hædres af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Han forsker i, hvordan krig og kultur har formet hinanden.

 • 21.04.2021

  SDU er med i toppen af bæredygtige universiteter

  Det internationalt anerkendte magasin Times Higher Education placerer SDU på en 23. plads ud af 1.115 universiteter fra hele verden. Rangeringen bygger på universiteternes arbejde med bæredygtighed.

 • 13.04.2021

  Superforsker til Odense

  Den amerikanske matematikprofessor Vivek Shende etablerer forskningsgruppe på SDU. Han får støtte af tre danske fonde, som gerne vil være med til at trække internationale forskningskapaciteter til Danmark. Senest har Villum Fonden givet Vivek Shende 25 millioner til at forske i superstrengenes mysterier.

 • 26.03.2021

  Økonomiske tilpasninger på næsten 50 mio.kroner på SDU

  To fakulteter og Fællesområdet har udmøntet økonomiske tilpasninger i deres budgetter for 2021. Den samlede personalereduktion forventes være 50 medarbejdere.

 • 23.03.2021

  Stigning i kvote 2-søgningen

  SDU oplever igen i år fremgang i antallet af ansøgere og ansøgninger i kvote 2. Den positive udvikling kan ses på alle fem fakulteter, og nu venter det testbaserede optag for alle ansøgere.

 • 22.03.2021

  Nyt stort projekt skal skabe flere forskningsbaserede virksomheder

  Med en bevilling på 75 mio. kr. fra VILLUM FONDEN ser et nyskabende og ambitiøst projekt dagens lys: ’Spin-outs Denmark’. Formålet er at skabe flere virksomheder, der udspringer fra forskningsmiljøerne ved alle landets otte universiteter. SDU bliver koordinator på projektet.

 • 10.03.2021

  SDU modtager positiv institutionsakkreditering

  SDU har som den første institution i landet fået en positiv akkreditering for anden gang. Det står klart, efter Akkrediteringsrådet – der er sat i verden for at kvalitetssikre og udvikle videregående uddannelser - i sidste uge traf afgørelse om institutionsakkreditering af blandt andre Syddansk Universitet.

 • 26.02.2021

  Forretningsforståelse og pitch-træning fik Roald direkte i ’Løvens Hule’

  21-årige Roald Dibbern læser til daglig ved SDU. I dag ejer han virksomheden DIBB Design - og torsdag aften var han med i seermagneten ’Løvens Hule’ på DR. Her investerede løverne Jesper Buch og Christian Arnstedt hver især 25.000 kroner i virksomheden.

 • 26.02.2021

  SDU etablerer en Business School

  En ny Business School skal bygge bro mellem universitetets erhvervsøkonomiske uddannelser og erhvervslivet og samfundet generelt. Den slår dørene op til september.

 • 16.02.2021

  Astronauter og sengeliggende patienter har meget til fælles

  En tur i rummet har cirka samme effekt på kroppen, som et længere ophold i sengen. Muskler, knogler og kredsløb svækkes. Derfor samarbejder Danish Aerospace Company A/S, som producerer træningsudstyr til astronauter med robotforsker fra SDU, som udvikler genoptræningsudstyr.

 • 01.02.2021

  Nyt EU-projekt skal få dine vinduer til at lave solenergi

  Gennemsigtige solceller kan bruges i vinduer. Men indtil nu har de enten ikke været særligt gennemsigtige eller særligt effektive. Det vil et projekt med forskere fra Mads Clausen Instituttet ved SDU lave om på.

 • 25.01.2021

  Millioner til ny type forskning i neuro-sygdomme

  Professor Martin Røssel Larsen har modtaget 35 mio. kroner fra Lundbeckfonden til at dyrke og forske i minihjerner.

 • 12.01.2021

  Tilbage hvor det begyndte: Skibsproduktion får digitale tvillinger

  SDU-forskere og virksomheder vil sammen revolutionere måden, hvorpå skibe designes, planlægges og produceres. Omdrejningspunktet er digitale tvillinger og kunstig intelligens, som skal bringe erfaringerne fra det danske roboteventyr tilbage til den maritime sektor.

 • 11.01.2021

  Kunstig intelligens skal forbedre sundhedsvæsenet

  Danmark får sit første center for klinisk kunstig intelligens. OUH og det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet lancerer i dag CAI-X, hvor læger, ingeniører og virksomheder sammen skal udvikle smarte løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer.

 • 08.01.2021

  Virksomhed vil sikre minimal partikelforurening

  Den nystartede virksomhed SenseFence vil skabe en bedre overvågning af forurening fra industrivirksomheder, der ligger tæt på beboelsesområder.

 • 08.12.2020

  Nu får kantinemedarbejderen sin egen robothjælper

  Gentagen afrydning og aftørring af borde giver ømhed i nakke og skuldre, men nu er der en robothjælper på vej til landets kantinemedarbejdere. Forskningsprojektet Facility Cobot skal udvikle robotter med sensorteknologi og kunstig intelligens, der kan aflaste rengøringsmedarbejderen.

 • 25.11.2020

  Dybt optaget af klimaløsninger

  Der er brug for handling nu, hvis klimakrisens værste konsekvenser skal imødegås. Det mener en af hovedforfatterne til FN’s klimapanels næste rapport; den anerkendte klimaprofessor, Sebastian H. Mernild, som for nylig tiltrådte som prorektor på SDU.

 • 23.11.2020

  Robotforskere vinder prestigefyldt konkurrence

  Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har vundet førstepladsen i en konkurrence på den internationale IROS konference. Deres løsning demonstrerer, at fleksible objekter som ledninger fremover kan trækkes og justeres af robotter. Det åbner for nye anvendelser i industrien.

 • 20.11.2020

  Bæredygtighed fra mark til middagstallerken

  Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem. SDU og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet Food2030 in Kolding.

 • 12.11.2020

  Løvens hule for journaliststuderende

  Mediebranchen forandrer sig i et højt tempo, og der er behov for at få nye ideer og forretningsmuligheder sat i spil. Derfor indgår SDU og en investor en aftale om en ny medieinkubator.

 • 12.11.2020

  Klar til dybhavet: Indvielse af grundforskningscenter for dybhavsforskning

  Med et budget på 54,6 mio. kr. fra Grundforskningsfonden er dybhavsforskere i fuld gang med at forberede ekspeditioner til de dybeste steder på kloden: dybhavsgravene.

 • 11.11.2020

  Ny dansk supercomputer skaber langt mere samfundsværdi

  Supercomputere, som giver forskere og videnskabsfolk adgang til at lave beregninger og modeller, har hidtil været utilgængelige for de fleste. Nu sikrer et samarbejde med deltagelse af Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet, at supercomputere bliver tilgængelige for alle landets forskere.

 • 09.11.2020

  Hjælp forskerne med at finde vandmænd

  Hvor er der vandmænd, og hvor mange er der? Det vil vandmandsforskere gerne vide meget mere om. Derfor beder de nu alle danskere downloade en app og melde ind, hvis man ser vandmænd, når man er på strandtur eller ude at sejle.

 • 22.10.2020

  Nyt Institut for Mekanik og Elektronik på SDU

  Det Tekniske Fakultet styrker forskningsmiljøerne og uddannelserne inden for mekanik, mekatronik og elektronik med etableringen af Institut for Mekanik og Elektronik.

 • 25.09.2020

  Klog på det amerikanske valg med SDU

  USA står ved en skillevej, og præsidentvalget ser ud til at blive et af de mest dramatiske i nyere tid. Det kræver ekstra indsigt, og derfor arrangerer Center for Amerikanske Studier på SDU et større program af foredrag, podcasts og events om det amerikanske valg.

 • 25.08.2020

  Årsfestaflysning

  SDU har besluttet at aflyse årsfesten den 30. oktober 2020.

 • 28.07.2020

  Velkommen til 5478 studerende

  Syddansk Universitet har igen i år et godt optag, som – trods corona-krise – følger tendensen fra de senere år: Der er fortsat massiv interesse for det sundhedsvidenskabelige område og for en sundhedsvidenskabelig uddannelse fra SDU.

 • 07.07.2020

  Flere har SDU som deres foretrukne universitet

  Det var forventningen, at søgningen til de videregående uddannelser ville stige i år, det gælder også for Syddansk Universitet, som har modtaget 10 procent flere ansøgninger sammenlignet med sidste år. Størst fremgang ses på ingeniør- og sundhedsuddannelserne.

 • 03.07.2020

  På SDU skaber de studerende deres eget job

  Iværksættermiljøet på Syddansk Universitet har oplevet en tredobling i antallet af startups over tre år. Siden 2016 har 600 studerende skabt deres egen virksomhed i SDU Entrepreneurship Labs. Erfaringen giver studerende god ballast, uanset om de fortsætter i egen virksomhed, eller de bliver lønmodtagere.

 • 25.06.2020

  Danskerne vil uddanne sig, mens de arbejder

  Ny undersøgelse viser, at danskerne er meget optaget af, at alle skal have adgang til livslang læring. Langt de fleste peger på, at arbejdsgiverne skal betale. Og universiteterne skal være med til at løse opgaven.

 • 24.06.2020

  Det Nordiske Cochrane Center flytter til SDU

  Centret flytter fra Rigshospitalet til Syddansk Universitet. Her arbejder centret i forvejen tæt sammen med Center for Evidensbaseret Medicin, som drives af SDU og Odense Universitetshospital.

 • 24.06.2020

  Internationalt kendt klimaforsker bliver ny prorektor

  Sebastian H. Mernild, er ansat som prorektor på SDU fra 1. oktober. Han er professor i klimaforandringer og glaciologi og administrerende direktør for det norske forskningsinstitut Nansen Center i Bergen.

 • 12.06.2020

  Odense skal være Danmarks mest attraktive medieby

  De største medievirksomheder på Fyn og Syddansk Universitet har i dag etableret Media City Odense med Odense Kommune, som en vigtig og tæt samarbejdspartner. Ambitionen er at sikre Odense en national førerposition inden for medier og medieteknologi.

 • 14.05.2020

  Mindeord: Carl Th. Pedersen 1935-2020

  Tidligere rektor på Syddansk Universitet Carl Th. er død. Palle Waage Jensen, tidligere lektor på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, har skrevet dette mindeord.

 • 06.05.2020

  Markus og Didde har succes med smoothies på abonnement

  Iværksættere oplever et stort boom i interessen for smoothies, efter de har åbnet en ny webshop under coronakrisen. Her sælger de kasser med ingredienser til sunde smoothies.

 • 01.04.2020

  Professor modtager eftertragtet EU-bevilling

  Et nyt forskningsprojekt skal kaste lys over uligheden i levetid, og hvilke konsekvenser det kan få for pensionssystemerne. Professor James Vaupel skal lede projektet, der er støttet af det Europæiske Forskningsråd.

 • 25.03.2020

  Flot søgning via kvote 2 på SDU

  SDU har testbaseret optag, som grundlag for kvote 2-optaget på vores bacheloruddannelser. Årets søgning via kvote 2 har været meget tilfredsstillende.

 • 13.03.2020

  Til leverandører: Nedlukning af vareindlevering

  SDU lukker ned for al vareindlevering, som ikke vedrører kritiske forskningsprøver og uopsættelige artikler.

 • 04.03.2020

  SDU opfordrer alle medarbejdere og studerende til at holde sig løbende opdateret via de danske myndigheders officielle kanaler

  Udbruddet af coronavirus (COVID-19) udvikler sig hurtigt i en række lande, herunder Italien.

 • 27.02.2020

  Coronavirus: SDU følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger

  SDU opfordrer alle medarbejdere og studerende til at holde sig løbende opdateret via de danske myndigheders officielle kanaler.

 • 26.02.2020

  Kom til borgermøde om Danmarks rapport til FN's Menneskerettighedsråd

  Hvor ser du udfordringer for menneskerettighederne i Danmark? Hvor mærker du menneskerettighederne i din hverdag? Og hvad ville du lave om, hvis du kunne? Nu har du anledningen til at fortælle os, hvordan Danmark bedre kan sikre vores allesammens rettigheder. Det foregår onsdag den 4. marts kl. 11-13 på SDU i Odense.

 • 25.02.2020

  SDU åbner nyt center i Sønderborg

  Universitetet vil sammen med virksomheder, region og kommune investere 93 millioner kroner i industriel mekanik. Et nyt center skal understøtte udviklingen inden for grøn transport og energi.

 • 11.02.2020

  Digterruter skal få danskerne ud i naturen

  Danskerne inviteres ud i naturen for at sanse, læse og opleve en perlerække af de største danske forfattere på nye måder. SDU-professor står i spidsen for projektet

 • 29.01.2020

  Ny direktør for førende forskningsmiljø på SDU

  Jes Søgaard skal stå i spidsen for det tværdisciplinære forskningscenter CPop, der adresserer væsentlige samfundsudfordringer inden for demografi og aldring.

 • 27.12.2019

  Jagter kur mod sydamerikansk sovesyge

  Ægteparret ingeniør Mads Høi Rasmussen og læge Signe Høi Rasmussen rejser sammen med deres børn til Bolivia for at komme nærmere den gådefulde og dødelige sygdom, sydamerikansk sovesyge.

 • 20.12.2019

  Ingeniører skal tænke cirkulært

  Syddansk Universitet går helt nye veje for at uddanne ingeniører i bæredygtig tankegang, hvor materialer som tekstil, plastik og vindmøllevinger genbruges i nye produkter.

 • 20.12.2019

  SDU satser på fire nye initiativer

  Direktionen har udvalgt fire projekter, som over de næste tre år vil modtager økonomisk støtte fra Direktionens Strategiske Pulje

 • 29.11.2019

  Salmesang i 450 år

  Syddansk Universitetsbibliotek har det eneste komplette eksemplar her i landet af Danmarks første officielle salmebog.

 • 18.11.2019

  Fire SDU-forskere får eftertragtede bevillinger

  Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 208 mio.kr. til 35 Sapere Aude Forskningsledere. De skal sætte en ny retning inden for deres forskningsområder.

 • 15.11.2019

  Kvante Karina hædret i London

  Kvante Karina, der får børn og unge til at interessere sig for fysik, vækker international opsigt. SDU-initiativet har igen i år vundet Lovie Awards.

 • 14.11.2019

  Universitet og by - universitetshistorisk seminar på SDU

  Torsdag den 28. november 2019 kl. 10.00-15.00 i Philoteket, Syddansk Universitetsbibliotek

 • 12.11.2019

  Årlig støtte på 1,5 mio. til landdistriktsforskning på SDU

  Et bredt politisk flertal står bag aftale, som sikrer en fast basisbevilling til Center for Landdistriktsforskning på SDU.

 • 08.11.2019

  Studier og elitesport kombineres på SDU

  SDU har mange års erfaring med at hjælpe elitesportsudøvere, som gerne vil tage en universitetsuddannelse ved siden af deres sportskarriere. Forklaringen hedder Syddansk Elite.

 • 30.10.2019

  SDU styrker forskning i kvantematematik

  Professor Jørgen Ellegaard Andersen, der sidste år modtog 10 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd, skal stå i spidsen for et nyt center.

 • 30.10.2019

  Studerende udvikler bæredygtig drone

  Droneholdet SDU Eagles fra Syddansk Universitet har udviklet den første "Blended-box wing" drone: Den er 30 procent mere energieffektiv og kan transportere varer.

 • 29.10.2019

  SDU uddeler ny verdensmålspris

  Christine Stabell Benn og hendes forskerteam er første modtagere af Inspirationsprisen, som SDU har indstiftet for at understøtte universitetets arbejde med FN’s 17 verdensmål.

 • 23.10.2019

  Dybhavet kalder

  SDU bliver hjemsted for et nyt grundforskningscenter, der skal udforske de allerdybeste egne af verdenshavene.

 • 04.10.2019

  Indvielse af et fyrtårn for energieffektiv teknologi

  Center for Industriel Elektronik på SDU i Sønderborg er nu officielt indviet. Det er hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser.

 • 16.09.2019

  Græske Mirej Bakalli fik foden ind på det danske arbejdsmarked

  Det kan være svært for udlændinge at finde job i Danmark. Syddansk Universitet har succes med at fastholde internationale studerende efter endt uddannelse

 • 13.09.2019

  Oplev kunsten i din hverdag

  PUBLIC ART WORKS er et nyt initiativ, der sætter fokus på kunsten på Syddansk Universitet. Film, artikler og debat skal åbne studerendes og medarbejderes øjne for, at kunstværkerne kan skabe værdi i deres hverdag.

 • 11.09.2019

  Europæisk topbevilling til politolog

  Nyt projekt på SDU skal forske i normer for brug af autonome våbensystemer og normernes betydning for den internationale sikkerhedsorden. Politolog Ingvild Bode står i spidsen for projektet, som støttes af Det Europæiske Forskningsråd.

 • 02.09.2019

  To nye medlemmer i SDU’s bestyrelse

  Direktør i Trygfonden og koncernchef for Micro Matic er udpeget til bestyrelsen for Syddansk Universitet.

 • 30.08.2019

  SDU-studerende vinder klimapris

  Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen får Klimaprisen 2019 for deres forskning og arbejde for klimaet og et dansk samfund fri for fossile brændstoffer. Prisen blev overrakt i går festsal på Odense Rådhus.

 • 14.08.2019

  En sommer i videnskabens tegn

  I disse uger er omkring 450 studerende fra hele verden samlet på Syddansk Universitet for at deltage i den årlige sommerskole. De vil både udvikle sig fagligt og opnå et internationalt netværk.

 • 13.08.2019

  Ny komité skal sikre etikken i forskningsprojekter

  SDU opprioriterer forskningsetikken med en etisk komité; Research Ethics Committee

 • 08.08.2019

  Bedre balance mellem uddannelser

  SDU har over 10 år ændret sit optag, så cirka halvdelen af de nye studerende nu starter på en naturvidenskabelig, teknisk eller sundhedsvidenskabelig uddannelse.

 • 07.08.2019

  SDU-initiativer i spil om bæredygtighedspriser

  Professor Henrik Wenzel og de to ph.d.-studerende Anders Mortensen og Kasper Rasmussen fra SDU er blandt de nominerede til Odenses verdensmålspriser, som bliver uddelt i slutningen af august.

 • 08.07.2019

  Unge vælger naturvidenskabelige og tekniske fag

  SDU går imod landsdækkende tendens. Universitetet fastholder ansøgertal og oplever fremgang på de såkaldte STEM-uddannelser.

 • 05.07.2019

  Studerende har kåret Syddansk Universitet til Danmarks bedste universitet

  Times Higher Education har igen i år gennemført en international ranking med et studenterrettet fokus for at bestemme de bedste universiteter til undervisning i hele Europa.

 • 20.05.2019

  Vil du indgå i SDU’s bestyrelse?

  SDU’s bestyrelse har brug for to nye eksterne medlemmer af bestyrelsen med virkning fra den 1. oktober 2019.

 • 10.05.2019

  Forskningen møder fynboerne ved Active Living Festival

  Store bededag inviteres alle fynboer og andre gode folk til at afprøve en række spændende aktiviteter i det kommende ’bevægelseslandskab’ ved SDU.

 • 23.04.2019

  Ny dekan på samfundsvidenskab

  Med Jens Ringsmose som ny dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får SDU en leder, som brænder for universitetsledelse.

 • 12.04.2019

  Ny dekan på naturvidenskab

  Marianne Holmer tiltræder 1. maj som dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet

 • 04.03.2019

  Stor donation fra A.P. Møller Fonden til robotforskning

  SDU's succesfulde satsning på robotteknologi understøttes yderligere med en donation på 100 millioner kroner, som skal bruges til at opføre en ny bygning til studerende og forskere.

 • 01.03.2019

  Ralf Hemmingsen i SDU’s bestyrelse

  Tidligere rektor på Københavns Universitet er udpeget som nyt medlem af bestyrelsen for Syddansk Universitet.

 • 01.02.2019

  Ingen sanktion for billeder af nøgne mænd på SDU

  En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen krop uden for en forsknings- eller undervisningssituation.

 • 22.01.2019

  SDU-projekt skal løfte ligestillingen på europæiske universiteter

  Syddansk Universitets Gender Equality Team har fået en bevilling på 22 millioner kroner fra EU til et projekt, der de næste fire år skal implementere ligestillingshandlingsplaner på SDU og otte andre europæiske universiteter.

 • 20.12.2018

  Fedmeforskning udvides med nyt forskningscenter

  Professor Susanne Mandrup modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til opbygning af nyt forskningscenter, som blandt andet skal undersøge forskellen på fedme hos mænd og kvinder.

 • 20.12.2018

  Niels Thorborg ny bestyrelsesformand på SDU

  Den fynske erhvervsmand Niels Thorborg skal stå i spidsen for SDU

 • 13.12.2018

  Et enkelt bogstav kan fælde en morder

  To af verdens dygtigste retslingvister trak fulde huse på SDU onsdag. En af dem er manden, der fandt frem til Unabomberen.

 • 13.12.2018

  Christiansborg-politikere: H.C. Andersen er en kostelig skat

  Der var politisk opbakning til planerne om at give forskningen i H.C. Andersen et løft, da SDU i går holdt høring i Fællessalen på Christiansborg.

 • 10.12.2018

  Danskere sætter et af verdens største aftryk på miljøet pr. borger

  Hvis alle forbrugere var som den danske forbrugere, skulle vi bruge fire jordkloder, for at verdens ressourcer skulle kunne nå at producere sig selv.

 • 08.12.2018

  H.C. Andersen har brug for et løft

  Hans eventyr læses over hele verden, men H.C. Andersen-forskningen har brug for investeringer i bl.a. digitalisering og tidssvarende oversættelser, hvis Andersens værk fortsat skal være relevant. 12. december holder SDU høring på Christiansborg om, hvad Danmark vil med H.C. Andersen.

 • 30.11.2018

  FBI-profiler James R. Fitzgerald besøger SDU

  Sprogvidenskab og Hollywood smelter sammen for en stund, når SDU 12. december får besøg af den tidligere FBI-profiler og retslingvist James R. Fitzgerald, der er bedst kendt for sin opklaring af Unabomber-sagen, der er højaktuel som populær tv-serie på Netflix i øjeblikket.

 • 08.11.2018

  SDU søger ny bestyrelsesformand

  SDU søger nyt eksternt medlem af bestyrelsen og en ny bestyrelsesformand.

 • 06.11.2018

  - Vi har masser af plads til jer i EU

  EU-kommissær Margrethe Vestager opfordrede studerende til at søge job i EU under sit besøg forleden

 • 31.10.2018

  A.S. Byatt fejret med foredrag og fællessang

  Trods afbud fra hovedpersonen, blev A.S. Byatt fejret på SDU som årets modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.

 • 22.10.2018

  SDU vinder det uofficielle VM i robotteknologi

  11 robotforskere fra SDU har skabt deres bud på fremtidens robotceller til produktion og vundet World Robot Challenge i Japan.

 • 10.10.2018

  Studerende har inviteret Margrethe Vestager til SDU

  Jonathan Salomonsen studerer jura og har studiejob som EU-karriereambassadør. Og så har han i mere end et halvt år haft en mission: han står for Margrethe Vestagers besøg på SDU den 5. november.

 • 10.10.2018

  Kvante Karina vinder europæisk internetpris

  Kvante Karina, der får børn og unge til at interessere sig for fysik, vækker international opsigt. SDU-initiativet har nu vundet den europæiske internetpris "Lovie Awards".

 • 09.10.2018

  SDU underviser studerende i at få en god start på karrieren

  Siden 2014 har SDU undervist studerende i, hvordan de kommer godt i gang med karrieren efter studierne, og nu viser tallene, at det virker.

 • 29.09.2018

  Obama besøgte SDU

  Som ventet blev det et tilløbsstykke uden lige, da Barack Obama på den sidste fredag i september gæstede universitetet

 • 28.09.2018

  Nobelprismodtager gæster SDU

  Fredag d. 12. oktober kan du opleve den finske økonomiprofessor og nobelprismodtager Bengt Robert Holmström på SDU Odense.

 • 13.09.2018

  Fra ingeniørstuderende til DR-vært

  Camilla Adam læser til ingeniør på SDU, da hendes underviser lægger et stillingsopslag op på uddannelsens Facebook-gruppe. Nu er hun ny NØRD-vært og skal være med til at rulle DR’s satsning ud over hele landet: Lære børn om kodning og teknologi.

 • 22.08.2018

  Hygge, H.C. Andersen og svær udtale

  44 udvekslingsstuderende fra 17 forskellige lande fordyber sig i disse uger i dansk sprog og kultur på SDU og i Odense.

 • 09.08.2018

  Fremtidens ledere fra SDU møder Barack Obama

  Syddansk Universitets store internationale fokus understreges yderligere, når studerende og øvrige gæster møder den tidligere præsident Barack Obama, der gæster SDU Kolding den 28. september.

 • 02.08.2018

  Forskning i patienter med flere kroniske sygdomme

  Søren Thorgaard Skou modtager bevilling fra EU på over 11 millioner kroner til et projekt, der har fokus på behandling af multimorbiditet - en tilstand, hvor man har mere end én kronisk sygdom. Det 5-årige projekt skal foregå ved SDU og Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.

 • 27.07.2018

  Velkommen til 5382 nye studerende

  SDU optager samme antal studerende som sidste år – med en mindre forskydning: Der er flere studiepladser på de naturvidenskabelige, tekniske og sundhedsvidenskabelige uddannelser og færre på de humanistiske og samfundsvidenskabelige.

 • 09.07.2018

  Flere end 6.200 har SDU øverst på ønskelisten

  Muligheden for at søge ind på universiteternes bacheloruddannelser via kvote 1 lukkede 5. juli kl. 12. Godt 6.200 har haft SDU som førsteprioritet, når de skal i gang med deres uddannelse.

 • 09.05.2018

  Vision: Nationalt fodboldcenter ved SDU

  Flere aktører arbejder på at etablere et unikt fodboldcenter ved SDU i Odense. Centeret skal løfte nogle af samfundets udfordringer, samle viden og udvikle fodbolden til gavn for alle.

 • 09.05.2018

  Fremtidens uddannelse skabes i Odense

  SDU har besluttet sig for at afsætte op imod et tocifret millionbeløb for at udvikle fremtidens universitetsuddannelse.

 • 26.04.2018

  MIR blev født på SDU

  Danmarks hurtigst voksende robotvirksomhed, Mobile Industrial Robots, er solgt. Selskabet er opkøbt af amerikanske Teradyne, der betaler op mod 1,7 mia. kr. SDU RoboLab var fødested for virksomheden for fem år siden.

 • 17.04.2018

  SDU investerer 100 millioner i Industri 4.0

  SDU styrker med en trecifret millioninvestering sin position, som landets førende universitet på robotområdet. Pengene skal ruste studerende og virksomheder til en verden, hvor robotter samarbejder med mennesker, produktionen automatiseres, og hvor alt kan testes virtuelt.

 • 09.04.2018

  ”Jeg havde håbet, at jeg skulle være den sidste revolutionære”

  Der er brug for en ny verdensorden både politisk og økonomisk, og det er ungdommens ansvar at bygge det nye fundament. Budskabet var klart, da Lech Walesa, nobelprismodtager og første præsident i det frie Polen, mandag formiddag debatterede Europas fremtid med en fuld sal af studerende på SDU Kolding.

 • 06.04.2018

  SDU udvider i Sønderborg

  I dag blev første spadestik taget til Center for Industriel Elektronik, der skal være hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser. Centret, der imødekommer den regionale efterspørgsel på ingeniører, er resultatet af et unikt samarbejde mellem erhvervsliv, universitet, region og kommune.

 • 20.03.2018

  Flot søgning via kvote 2 på SDU

  SDU har test og samtaler som grundlag for optag på et bachelorstudie. Årets søgning via kvote 2 til har været meget tilfredsstillende.

 • 08.03.2018

  Kvante Karina taler 11 sprog

  En teenager med pinkfarvet hår forklarer kvantefysik i videoblogformat. Og det gør den virtuelle figur så godt, at hun fremover bliver tilgængelig på 11 sprog. SDU-centret CP3 Origins står bag initiativet, der henvender sig til børn og unge.

 • 01.03.2018

  Fremragende forsker får EliteForsk-pris

  N. Asger Mortensen er internationalt kendt for sin banebrydende forskning i spændingsfeltet mellem den klassiske fysik og kvantefysikken. I dag stod han på podiet i Operaen, hvor Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind overrakte ham beviset på, at SDU-professoren tilhører eliten inden for sit felt.

 • 28.02.2018

  Dansk Industri: Gode erfaringer med SDU

  SDU får flotte karakterer i rapport, der analyserer samarbejdet mellem erhvervslivet og universiteterne.

 • 31.01.2018

  SDU får seks nye erhvervskandidatuddannelser

  Ud af 13 nye erhvervskandidatuddannelser kan SDU fra efteråret udbyde de seks.

 • 31.01.2018

  Lettere adgang til hospitaler giver virksomheder vækst

  Nordens største investering i velfærdsinnovation, Patient@home, har været motor for en kulturændring på hospitaler. Nu bliver der ikke kun taget varmt imod patienter men også virksomheder. Og det skaber vækst.

 • 22.01.2018

  Forbes: Ingeniør fra SDU blandt de største unge talenter i Europa

  Magasinet Forbes har udråbt ingeniør fra SDU og medstifter af Particle3D til at være en af de mest lovende talenter i Europa. Virksomheden arbejder på at 3D-printe knogler i et materiale, som er næsten lig med naturlige knogler.

 • 22.01.2018

  SDU vinder tre ud af fem priser til Venture Cup

  25 iværksættere fra 7 universiteter har været samlet på SDU for at finde de bedste iværksætterideer til Venture Cup Idea.

 • 11.01.2018

  SDU Sønderborg får godkendt diplomingeniøruddannelse i elektronik

  I december godkendte Uddannelses- og Forskningsministeriet to nye uddannelser i inden for elektronik. De udbydes begge på SDU Sønderborg. I går kom så endnu en godkendelse fra Søren Pinds ministerium, nemlig diplomingeniøruddannelsen i elektronik.

 • 10.01.2018

  International hæder til SDU-historiker

  Lektor Jesper Majbom Madsen og kollegaers bog om den flittige romerske historiker og politiker Cassius Dio hædres som en af 2017's fremragende akademiske titler af verdens største biblioteksorganisation.

 • 03.01.2018

  Rektor fylder rundt

  Henrik Dam, som står i spidsen for SDU, fylder 50 år den 4. januar.