Ekspertlister
Følg med og bliv opdateret på alt fra forskningsresultater og erhvervssamarbejder til studieliv og spændende tiltag på universitetet.
Byer er en nøgle i klimakampen
Forskere fra SDU har sammen med kollegaer i FN skrevet en guide til, hvordan verdens lande kan tænke byerne med i deres nationale klimahandleplaner. Byerne udgør nemlig et uudnyttet potentiale i klimakampen, lyder det.
SDU har nu EU’s HR Excellence in Research certificering
Syddansk Universitet er nu officielt blevet tildelt EU’s HR Excellence in Research certificering. Det understreger SDU’s engagement i at skabe de bedst mulige rammer for forskere.
Første læger fra SDU i Esbjerg har aflagt lægeløfte
Historisk dag på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital: De første kandidater i medicin er færdiguddannede
SDU rykker frem på anerkendt rankingliste
Syddansk Universitet rykker frem til den højeste rangering nogensinde som nummer 303 på den anerkendte rankingliste over verdens universiteter fra QS. Det placerer SDU fjerdebedst blandt de danske universiteter, hvor SDU også har leveret den største forbedring sammenlignet med sidste år.
Se hvilke SDU-forskere, der får prestigefyldte Sapere Aude-bevillinger
Fire talentfulde forskere fra SDU får hver 6 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond til banebrydende forskning i kvanteteknologi, solceller, hjertesygdomme og dybhavet. Læs mere om projekterne.
Flyver op til 1000 km: Natsværmere bruger nattehimlens stjernekompas
Nyt studie afslører, at den australske bogong-natsværmer bruger stjerner, Mælkevejen og Jordens magnetfelt til at finde vej. Den bliver dermed det første kendte, hvirvelløse dyr, der bruger stjernekompas til at tilbagelægge store afstande.
Nye tandlæge- og tandplejeruddannelser på Syddansk Universitet
Den politiske beslutning om tandlæge- og tandplejeruddannelser på SDU imødekommer Region Syddanmarks behov for flere tandfaglige specialister, som kan styrke den regionale sundhedssektor og sikre bedre tandpleje til borgerne.
Søfolk får bedre lægehjælp til søs via kunstig intelligens
SDU-forskere bruger kunstig intelligens til at forbedre kvaliteten af lægehjælp til søs. Det styrker patientsikkerheden, mindsker misforståelser og gør kommunikationen mere effektiv.
Søfolk får bedre lægehjælp til søs via kunstig intelligens
SDU-forskere bruger kunstig intelligens til at forbedre kvaliteten af lægehjælp til søs. Det styrker patientsikkerheden, mindsker misforståelser og gør kommunikationen mere effektiv.
Knogleskørhed skal opdages tidligere
Med en bevilling på 10 millioner kroner fra NordForsk vil forskere fra SDU og OUH bruge kunstig intelligens til at hjælpe de praktiserende læger med at opdage knogleskørhed tidligere. Det vil kunne betyde en bedre livskvalitet for patienterne og reducere omkostningerne ved knoglebrud.
Tvinger vi havbundens mikrober til at producere flere drivhusgasser?
Langs vores kyster lever der en masse mikrober i havbundens sediment. De bliver bogstaveligt talt oversvømmet med spildevand, der indeholder fx medicin-og sæberester, og det kan få mikroberne til at producere drivhusgassen metan, frygter miljøkemiker Tetyana Gilevska.
Kunstig intelligens og kemi finder førsteudgaver af Biblen
Forskere har brugt kunstig intelligens, kulstof-14 og kemisk snilde til at datere verdens ældste bibelske manuskripter: Dødehavsrullerne
SDU og Børsen lancerer ny bestyrelsesuddannelse
Den nye bestyrelsesuddannelse kombinerer Børsens indsigt i dansk erhvervsliv med undervisning af erfarne bestyrelsesprofiler og Syddansk Universitets førende forskning i digitalisering, innovation og virksomhedsledelse i en kompleks verden.
SDU i samarbejde med Grønland: Kandidatuddannelse skal styrke sygeplejen
Et nyt partnerskab mellem Det Grønlandske Sundhedsvæsen, Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) og Syddansk Universitet (SDU) skal styrke det grønlandske sundhedsvæsen gennem en erhvervskandidatuddannelse, der specialiserer i avanceret klinisk sygepleje. Første hold studerende starter i september.
Ny rapport: Her er klimaudfordringerne i Region Syddanmark
Forskere fra SDU, AAU og RUC har analyseret klimahandleplanerne i alle syddanske kommuner, og der er både gode og mindre gode takter, viser rapporten.
Viden om diplomati og sikkerhed i parløb med humanistisk forskning
Forhenværende dansk ambassadør i bl.a. Moskva og i NATO er med på et forskningshold i Nordic Humanities Center, der undersøger Ukraine-krigens aftryk på Norden. Han er en ny såkaldt praksisfellow og i det samspil bliver dyb viden om forhandlingstaktik og realpolitik koblet med viden om historie, vigtige teoretiske begreber og præcis kulturforståelse.
Ny forskning: Åreforkalkning deler træk med udvikling af tumorer
Et studie fra SDU og OUH viser, at celler i åreforkalknings-ramte blodkar vokser på en måde, der minder om den måde, tumorer udvikler sig. Opdagelsen giver ny biologisk forståelse og kan bane vej for mere målrettet behandling af åreforkalkning.
Pris til Spin-outs Denmark
Europa skal satse langt mere på forskning og innovation for at klare den globale konkurrence. Spin-outs Denmark er allerede i gang og støtter yngre forskere i at omsætte deres forskning til løsninger, der gavner samfundet. Programmet - drevet af de otte danske universiteter - har netop vundet ASTP Impact Awards.
Pris til Spin-outs Denmark
Europa skal satse langt mere på forskning og innovation for at klare den globale konkurrence. Spin-outs Denmark er allerede i gang og støtter yngre forskere i at omsætte deres forskning til løsninger, der gavner samfundet. Programmet - drevet af de otte danske universiteter - har netop vundet ASTP Impact Awards.
Ny forskning viser, hvordan man kan forbedre arbejdsmiljøet for dem, der plukker dine tomater
I flere studier har forskere fra SDU Global Sustainable Production undersøgt, hvordan man kan undgå et dårligt arbejdsmiljø i fødevaresektoren. Tirsdag 20. maj præsenterede de resultaterne til en workshop for den samlede danske branche.
Derfor skal du køre med cykelhjelm
Vi ved vist alle, at det er en rigtig god ide at bruge cykelhjelm, når vi cykler. Men hvor effektivt beskytter cykelhjelmen, og hvordan virker den egentlig? Og er cykelhjelmen måske ved at blive lidt moderne? Vi har stillet vores forskere de spørgsmål, vi nok alle har, når det handler om cykelhjelme
Skolegårde skal bruges som tilflugtssteder under hedebølger og tørke
Skolegårde kan være mere end blot legepladser for børn. I et nyt forskningsprojekt arbejder forskere fra bl.a. Syddansk Universitet på at designe skolegårde i europæiske byer, så de kan yde klimabeskyttelse under hedebølger og tørke.
Solvej Balle skriver fortællinger, der stopper tiden og vinder priser
Mød forfatteren og SDU-alumnen, der tirsdag kan vinde den store internationale Booker Prize for romanserien "Om udregning af rumfang". Og find ud af, hvorfor filosofi er så uundværlig i hendes romaner.
Flåter i Danmark: Sådan undgår du flåtbid og borrelia
Hvordan beskytter du dig mod flåter? Hvornår er der risiko for flåtbid? Og hvad gør du, hvis du bliver bidt? Her får du svar på syv vigtige spørgsmål – og råd fra Nanna Skaarup Andersen, læge og klinisk lektor på Syddansk Universitet. Hun forsker i flåters rolle i sygdomssmitte.
Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere
Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve.
Flere kommer til skade på elcykel
Antallet af ulykker med elcykler er steget med 76% de seneste fem år. Det viser en ny opgørelse fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital. Brug af cykelhjelm er en enkel og billig løsning til at forebygge især de alvorlige ulykker.
Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling
Ambitiøst initiativ skal sikre brugercentreret AI til softwareudvikling.
5 ting du (nok) ikke vidste om kvinders 150 år på universitetet
I år er det 150 år siden, at Nielsine Nielsen fra Svendborg - som den første kvinde - fik lov at gå på universitetet i Danmark. Her er fem milepæle, der åbnede nye muligheder for kvinder i samfundet.
Har Tinder forandret vores kærlighedsliv?
Menneskers kærlighedsliv er i fuld gang med at blive digitalt, men hvad betyder det? Det har vi spurgt en ekspert i social interaktion om.
Her er de 5 mest læste forskningsnyheder fra SDU
Hver dag i året bringer vi nyheder fra forskningen på Syddansk Universitet, men hvad klikkede I mest på i 2024?
Danskernes fødselstal falder stadig – hvordan vender vi udviklingen?
Det har vi spurgt demografi-professor Rune Lindahl-Jacobsen om, efter nye beregninger viser endnu et fald i fødselstallet i 2024.
Prisvindende Atwood demonstrerer litteraturens etiske og politiske potentiale
Forfatteren Margaret Atwood modtager H.C. Andersen Litteraturprisen for sit fortællemæssigt overlegne og samfundskritiske forfatterskab. Vi har spurgt lektor i litteratur Emily Hogg, hvorfor Atwood er så anerkendt en stemme i litteraturen.
Hvordan får man flere unge til vælge erhvervsuddannelser?
Den udfordring har politikerne drømt om at løse i årevis, men andelen af danske unge på erhvervsuddannelser falder - og ligger nu et godt stykke under EU-gennemsnittet. I nyt forskningsprojekt -støttet med 21. mio. kr. fra EU - vil SDU-forskere og europæiske samarbejdspartnere undersøge blandt 7500 europæiske unge, hvorfor de vælger eller fravælger erhvervsuddannelser.
Nu kan du lægge hele H.C. Andersens forfatterskab i baglommen
Fra i dag bliver læsernes møde med H.C. Andersens samlede værker meget lettere. Med premieren på hcandersen.dk bliver hele det omfattende forfatterskab nemt og gratis tilgængeligt for alle. H.C. Andersen Centret ved SDU, og H.C. Andersens Hus, Museum Odense står bag med en bevilling fra Kulturministeriet.
Verdensberømte Margaret Atwood besøger SDU
Mød bestsellerforfatteren bag The Handmaid's Tale på SDU mandag 28. oktober, når hun kommer til Odense for at modtage H.C. Andersen Litteraturprisen 2024.
Kemiske analyser afslører stoffer fra Tycho Brahes mystiske laboratorium
Middelalderens alkymister var notorisk kendt for at være hemmelighedsfulde og ikke dele deres viden med nogen. Danske Tycho Brahe var ikke nogen undtagelse, og derfor ved vi i dag ikke, hvad han helt præcist lavede i det alkymi-laboratorium, der lå under hans kombinerede bolig og observatorium Uranienborg på øen Hven.
Kun få af hans alkymistiske opskrifter har overlevet, og der findes i dag kun ganske få rester af hans alkymi-laboratorium. Uranienborg blev nemlig revet ned efter hans død i 1601 og byggematerialerne spredt for alle vinde til genbrug.
Nogle få potte- og glasskår blev dog under en udgravning i 1988-1990 fundet i Uranienborgs gamle have, og de vurderedes at stamme fra kælderens alkymi-laboratorium. Fem af disse skår – fire af glas og et af keramik – er nu blevet underkastet kemiske analyser for at finde ud af, om de kunne afsløre noget om, hvilke grundstoffer, de oprindelige glas- og keramikbeholdere var i berøring med.
Det tyske Mannschaft kan ikke samle nationen mere
Lektor i tysk Moritz Schramm deler ikke tyskernes forhåbninger om, at EM kan samle nationen som man så det i 2006. Til dette EM er det politiske klima i Tyskland og opbakningen til landsholdet anderledes.
Forskningsprojekt med SDU i spidsen skal løse stort klimaproblem inden for skibsfart
Kødannelse uden for havne er et udbredt og CO-udledende problem i shippingbranchen. Nyt internationalt forskningsprojekt skal - med en EU-bevilling på knap 56 millioner kroner - finde en løsning.
Fra Danmark til Ghana: Mathias skaber bæredygtig vandforsyning
Mathias Thuborg Madsen arbejder på den danske ambassade i Ghana, hvor han står i spidsen for et dansk-ghanesisk samarbejde, der skal forbedre landets vandsektor. Han har studeret Market and Management Anthropology på SDU og har altid været nysgerrig på mennesker og verden.
Sten og klipper fra landjorden kan få havet til at optage og lagre store mængder CO2
Atmosfærens indhold af CO2 stiger og stiger, mens vi kæmper for at nedbringe vores udslip. Nu foreslår et internationalt forskerhold en radikal løsning: Hæld knust sten i havet og få ad den vej vandet til at suge CO2 fra atmosfæren til sig.
Bevillinger på 43 mio. kr. til SDU Climate Cluster skal gøre os mere klimarobuste
EU's Interreg program har bevilget støtte til to SDU Climate Cluster ledede projekter, der skal styrke fælles klimaindsatser i regionen
Hvad kan vi bruge den nye rapport fra FN's klimapanel til?
FNs klimapanel, IPCC, er kommet med en ny klimarapport, som – igen - beskriver, hvor galt det står til med klimaet. Hvad kan vi bruge den til? Vi har spurgt klimaprofessor Sebastian Mernild, der er leder af SDU Climate Cluster og hovedforfatter på IPCCs sjette rapport.
Hvordan ser det ud i Irak i dag, 20 år efter krigen?
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
Hvordan ser det ud i Irak i dag, 20 år efter krigen?
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
Har dyr en fornemmelse af tid?
Videnskabens erkendelse af, at dyr kan have kognitive evner og dermed ikke bare er biologiske maskiner, der drives af instinkter, er voksende. Nu er biologer fra SDU i gang med at undersøge delfiners og marsvins forståelse af tid.
Hvad kan nutidens litteratur fortælle os om kvindeliv anno 2020’erne?
Et væld af forfattere forsøger i disse år at skrive nutidens kvindelivserfaringer ind i litteraturhistorien. Men hvad fortæller værkerne os om det at være kvinde i dag, og hvorfor alle disse udgivelser netop nu? Vi har spurgt litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz.
Tandhvaler knirker, når de jager
Når tandhvaler, for eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler, skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres allervigtigste værktøj. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de laver lyd.