Skip to main content
Hul i hovedet eller hipt?

Derfor skal du køre med cykelhjelm

Vi ved vist alle, at det er en rigtig god ide at bruge cykelhjelm, når vi cykler. Men hvor effektivt beskytter cykelhjelmen, og hvordan virker den egentlig? Og er cykelhjelmen måske ved at blive lidt moderne? Vi har stillet vores forskere de spørgsmål, vi nok alle har, når det handler om cykelhjelme

Af Nana Olejank Hansen, , 22-05-2025

Hvorfor er det vigtigt at køre med cykelhjelm?

- Brug af cykelhjelm er en enkel og billig løsning til at forebygge især de alvorlige ulykker. En ny norsk rapport viser, at når du bruger cykelhjelm, så halverer du risikoen for hovedskader eller død og reducerer risikoen for ansigtsskader med 25%, forklarer Jens Lauritsen, professor ved Klinisk Institut, SDU:


Brug af cykelhjelm

  • 51 % af voksne bruger cykelhjelm
  • 81 % af de cyklende skolebørn bruger cykelhjelm
  • Kilde: Rådet for Sikker Trafik

- I dag kan man få en CE-mærket cykelhjelm til cirka 300 kr. Det er en meget lav pris for en så effektiv beskyttelse.

- Det er kun cirka halvdelen af de i alt 16.160 tilskadekomne efter cykelulykke på Fyn, der er set hos akutmodtagelsen ved OUH eller Svendborg sygehus i perioden 2017-2024, der har brugt cykelhjelm, forklarer Jonas Ammundsen Ipsen, ph.d. fra SDU og forskningsansat i Ulykkes Analyse Gruppen.

- Det er rigtigt ærgerligt, for vi kan se, at cirka hver tredje kommer alvorligt til skade med for eksempel hjernerystelse eller brækker knogler.

- Vores klare anbefalinger er derfor fortsat, at du bør bruge cykelhjelm, når du cykler, understreger Jens Lauritsen.

Hvordan beskytter cykelhjelmen?

En cykelhjelm beskytter hovedet ved at tage den værste del af slaget.


Hvornår bruger vi cyklerne?

Danskerne kørte i 2023 ifølge Vejdirektoratet 2,93 milliarder kilometer på cykel.

  • 33 % fritid
  • 25 % ærinder
  • 24 % arbejde
  • 16 % uddannelse
  • 2 % erhverv
  • Kilde: Vejdirektoratet, Cykler på vejene

Den hårde skal beskytter mod fx sten eller asfalt, som du kan slå hovedet i mod, hvis du vælter. Skallen er også med til at fordele slaget, så det ikke rammer et lille område på dit hoved med stor kraft.

Inden i cykelhjelmen er der et skummateriale. Det bliver ved slag presset lidt sammen og suger på den måde noget af energien fra slaget, så det ikke går så hårdt ud over dit hoved – og din hjerne.



Hvornår skal hjelmen udskiftes?

Cykelhjelmen har en levetid på op til 10 år, hvis du passer på den. Den skal skiftes, hvis du har den på i forbindelse med en ulykke, eller hvis den har fået et hårdt stød eller slag.

Ellers risikerer du, at den ikke beskytter optimalt længere. Et godt råd er derfor at kigge hjelmen efter for revner.



Især blandt unge ser vi tendenser, hvor hjelmen bliver en del af en ny stil. I den såkaldte ‘gorpcore*’-trend, hvor funktionelt friluftstøj er blevet mode, passer cykelhjelmens praktiske udtryk perfekt ind.

Tau Lenskjold, lektor


Er der et dårligt tidspunkt at have cykelhjelm på?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle bruger cykelhjelm, når de cykler. Du må dog ikke have cykelhjelm på på legepladsen. Du kan blive kvalt, hvis remmen sætter sig fast eller kommer i klemme.


Trendy? Er det blevet smart at køre med cykelhjelm?

Selvom cykelhjelmen øger sikkerheden markant, vælger mange stadig at lade den ligge. Ifølge Tau Lenskjold, lektor ved Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab ved SDU skyldes det især, at hjelmen ikke passer ind i vores æstetiske og kulturelle forestillinger om, hvad der er smart.

Den forstyrrer det image, mange ønsker at signalere. Derudover er hjelmen upraktisk. Den fylder og er svær at opbevare, selvom der findes foldbare modeller, som forsøger at løse netop dét problem.

- Cykelhjelmen forbindes historisk med sport, hvilket skaber en barriere i en kultur, hvor cyklen primært er et transportmiddel. Men det billede er i forandring, forklarer Tau Lenskjold:

- Især blandt unge ser vi tendenser, hvor hjelmen bliver en del af en ny stil. I den såkaldte ‘gorpcore*’-trend, hvor funktionelt friluftstøj er blevet mode, passer cykelhjelmens praktiske udtryk perfekt ind. Den matcher fleecen, rygsækken og vandrestøvlen – og gør fornuft til en del af moden.

*Akronym for det nøddemix, vandrere har med på deres vandreture: Gorp = Good Ol’ Raisins and Peanuts.

 


Hvordan skal hjelmen indstilles?


Illustration af hvordan man korrekt skal placere sin cykelhjelm på sit hoved

Hjelmen skal sidde fast, men ikke stramme. En tommelfingerregel er, at du skal kunne bukke dig ned, uden at hjelmen falder af.

Hjelmen skal sidde, så den både dækker panden og nakken. Her er tommelfingerreglen, at der cirka skal være to centimeter fra øjenbrynet til hjelmens kant.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik


Hvad skal man være opmærksom på, når man vælger cykelhjelm?

  • Sørg for, at din cykelhjelm passer i størrelsen, er rigtigt indstillet og sidder godt fast på hovedet. Det kan du få hjælp til at tjekke ved en cykelhandler.
  • Hjelmen skal være CE-mærket. Hvis den er mærket EN 1078 lever den op til en europæisk sikkerhedsstandard for cykel – og skaterhjelme
  • Køb en ny cykelhjelm, hvis den har været udsat for et hårdt stød eller slag, eller hvis der er noget, som går i stykker på den.

Mød forskerne

Jens Lauritsen er professor ved Forskningsenhed for Ortopædkirurgi og overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen, SDU og OUH. Ulykkes Analyse Gruppen har siden 1970’erne arbejdet med at registrere og belyse ulykker – herunder trafikulykker. Han har arbejdet med området siden 1980’rne, hvor hans licentiatstudie fastlagde dækningsgrad for arbejdet i Ulykkes Analyse Gruppen.



Jonas Ammundsen Ipsen er ph.d. fra SDU og tilknyttet Ulykkes Analyse Gruppen.



Tau Lenskjold er lektor ved Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab ved SDU.

Redaktionen afsluttet: 22.05.2025