Skip to main content
DA / EN

Forskningsnyheder 2019

  • 27.12.2019

    Gamle bøger kan være giftige

    Syddansk Universitetsbibliotek har fundet flere giftige bøger på hylderne. Nu opfordrer biblioteket til, at der laves nye internationale retningslinjer for håndtering af gamle bøger og bogsamlinger.

  • 20.12.2019

    Kan filosofiske dialoger modvirke klimaangst?

    Er vand eller viden vores vigtigste ressource? De store filosofiske spørgsmål er blevet en populær fritidsinteresse blandt mere end 100 børn i Billund Kommune, mens filosoffer fra SDU har holdt filosofiske dialoger om verdensmålene i samarbejde med CoC Playful Minds.

  • 20.12.2019

    Spis bare flæskesvær - det gavner klimaet

    En alt for stor del af vores kød ender med at blive brændt i stedet for spist. For eksempel ender kun en fjerdedel af koen som kød på tallerkenen. Ny forskning viser, at der er en stor klimagevinst i at åbne vores gastronomiske horisonter - og ikke mindst spise mere sylte og flæskesvær her i juletiden.

  • 11.12.2019

    Protein hæmmer svamp i tarmene

    SDU-forsker har identificeret et protein, der har indflydelse på forekomsten af svampe i tarmene. På længere sigt kan det måske forbedre behandlingen af inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

  • 09.12.2019

    Nordatlanten skal undersøges for mikroplast

    Hver eneste dag skyller EU-landene mange tusinde tons mikroplastik ud i Nordatlanten. Forskere skal nu undersøge, hvor skadeligt, det er for de nordatlantiske havdyr og miljø.

  • 04.12.2019

    Kvindelige kandidater får mindre spalteplads

    Ny undersøgelse fra SDU viser, at mænd, der stiller op til Folketingsvalg, får mere medieomtale end kvinder gør. Og forskellen er blevet større ved det seneste valg.

  • 03.12.2019

    Truslerne mod Europas sikkerhed

    NATOs 70-års jubilæum fejres i dag og i morgen i London i en tid, hvor økonomisk afmatning og opbrud i den internationale verdensorden mellem USA, EU, Rusland og Kina truer vores sikkerhed.

  • 29.11.2019

    Mangfoldige højtider rykker ind i supermarkedet

    Flere kulturelle højtider bliver i højere grad fejret i supermarkeder verden over. Også her i Danmark. Det er med til at skabe kulturel forståelse, men der kan også opstå problemer med det, viser et nyt studie.

  • 29.11.2019

    Ekspedition skal undersøge ukendte livsformer

    Liv kan eksistere under de mest ekstreme betingelser. Det gælder bl.a. i Stillehavet ud for Rapa Nui (tidligere Påskeøen), hvor man for nyligt har fundet specielle og lysafhængige mikrober og koraller på overraskende store vanddybder.

  • 28.11.2019

    Fra velfærdsstater til konkurrencestater

    To SDU-historikere er med i stort nordisk projekt om neoliberalismen i de nordiske lande. Projektet undersøger den forvandlingsproces, der er sket i de nordiske lande de seneste 40 år.

  • 27.11.2019

    Vampyr-ofre har måske i virkeligheden leukæmi

    Et hold forskere i blodsygdomme har i fritiden lavet seriøs forskning på Dracula og andre blodige romaner.

  • 26.11.2019

    Storbyer skal forberede sig på vand og varme

    SDU er ved at opbygge en forskningsgruppe, der undersøger, hvordan byer kan håndtere både årsagerne og virkningerne af klimaforandringer i et bæredygtigt perspektiv.

  • 18.11.2019

    Traumatiserede børn skal hjælpes bedre

    Børn, som udsættes for traumer, kan med nye redskaber opdages tidligere, så de ikke får mén som voksne.

  • 15.11.2019

    Når negative følelser spises væk

    For ca. 40.000 mennesker i Danmark er tvangsoverspisning den måde, hvorpå de kortvarigt løser deres følelsesmæssige problemer. Tvangsoverspisning først som diagnose i 2020, men allerede nu står folk i kø for at komme i behandling.

  • 11.11.2019

    Klog på 40 vigtige humanistiske opfindelser

    Det er tid til at sætte fokus på de humanistiske succeshistorier, mener SDU-professor. Sammen med to forskerkollegaer udgiver han bogen ”Verden ifølge humaniora” om 40 banebrydende begreber, der former vores virkelighed.

  • 08.11.2019

    Danske udvandrere revolutionerede USA’s mejerisektor

    Mellem 1865 og 1914 emigrerede cirka 300.000 danskere til USA for at prøve lykken. En del af udvandrerne var landmandssønner, som særligt etablerede sig i Wisconsin, Minnesota og Iowa, hvor de med succes reformerede mejerisektoren.

  • 06.11.2019

    Pindsvineunger klarer sig overraskende godt i forstæderne

    Pindsvineunger besøgte i gennemsnit 10 haver per nat i løbet af efteråret, og de går ikke nødvendigvis i vinterhi endnu, fortæller forsker, der har fulgt 35 pindsvineunger i de københavnske forstæder.

  • 05.11.2019

    Sådan vil forskerne producere klimavenligt flybrændstof

    Om få år kan vi begynde at producere bæredygtige flybrændstoffer i Danmark. Det konkluderer en rapport, som forskere fra SDU står bag. De vurderer, at produktionsfaciliteter til fremstilling af 100 procent grønt flybrændstof kan stå klar allerede i 2025.

  • 04.11.2019

    Viden om økonomi styrer væksten

    Når du køber dig en ny iPhone, er du styret af andet end lysten til en ny gadget, der kan lidt mere end den gamle. For din viden om, hvordan det står til med økonomien, påvirker i høj grad din tillid som forbruger og dermed din købelyst.

  • 01.11.2019

    Science Fiction-klassikeren der forudså november 2019

    Handlingen i Ridley Scotts science fiction-klassiker Blade Runner fra 1982 foregår i en fjern fremtid: november 2019 for at være helt præcis. Det er jo som bekendt lige her og nu. I den anledning tog vi en snak med Blade Runner-fan og professor i kunstig intelligens SDU Peter Schneider-Kamp. Vi bad ham vurdere syv af filmens teknologiske visioner og bedømme, hvor langt vi er i dag.

  • 24.10.2019

    Kamerapille finder langt flere potentielle kræftsvulster

    En kamerapille finder 70 procent flere polypper i tarmen end en kikkertundersøgelse. Det overraskende resultat får nu Syddansk Universitet og OUH til at udrulle verdens største undersøgelse af patienter med risiko for kræft i tyk- eller endetarmen.

  • 17.10.2019

    Travle ældre er til hurtige spil

    Cirka hver femte ældre spiller til daglig digitale spil, og især de mindre tidskrævende spil er populære. Det er i skarp kontrast til den yngre generation, siger SDU-lektor Sara Mosberg Iversen, som har undersøgt ældres spillevaner.

  • 16.10.2019

    Algoritme skal hjælpe vilde fisk

    Forskere har udviklet en algoritme, som kan afsløre, om fisk vokser og trives i havet. Biologerne har dermed fået et redskab til præcist at måle, om miljøpåvirkninger og klimaforandringer påvirker væksten hos vilde fisk.

  • 14.10.2019

    Ukendte gule farver fra Antikken opdaget

    Oldsager fra Glyptoteket har været under kemikerens lup, og det har afsløret en hidtil ukendt brug af gul i Det Gamle Egypten.

  • 14.10.2019

    Nyt abestudie: Hjernen er slet ikke med, når stemmen går i overgang

    Normalt giver vi hjernen æren, når dyr og mennesker udvikler sig fra spæd til voksen. Men faktisk er kroppen i stand til selv at styre en del af udviklingen. Det viser studier af unge silkeabers vokale udvikling.

  • 14.10.2019

    Livet under dronerne

    Hvordan påvirker det os, når droner indtager luftrummet for at overvåge, fotografere og i visse dele af verden angribe? Det er forskere ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet i gang med at finde svar på.

  • 09.10.2019

    Enormt potentiale gemt i 200 år gamle data

    Forskere på SDU har udviklet en teknologi, baseret på kunstig intelligens, der hurtigt kan transskribere og digitalisere gamle håndskrevne dokumenter som journaler, dødsattester og folketællinger. Det vil give adgang til en guldgrube af historisk viden.

  • 02.10.2019

    Hiv-medicin virker kun, hvis den når frem

    Borgerkrig, statskup og en lang række kupforsøg. Guinea-Bissau har i årevis været plaget af politiske uroligheder, som påvirker forebyggelse og behandling af hiv-smittede i det fattige vestafrikanske land.

  • 01.10.2019

    Gulerødder hæmmer inflammation og forebygger dermed kræft

    Forskere fra SDU og OUH har nu fundet en mulig kobling mellem rodfrugterne og tarmkræft.

  • 30.09.2019

    Hvorfor går høj alder og godt helbred i arv?

    Et internationalt forskningsprojekt har siden 2006 studeret de allerældste danskere og amerikanere og deres børn. Nu har forskerne fået 450 millioner kroner til at fortsætte undersøgelsen og inkludere deres børnebørn.

  • 25.09.2019

    Evighedernes by Rom

    Tre historikere fra SDU har med udgangspunkt i deres fælles interesse for Rom skrevet bogen ’Evighedernes by Rom’ om de historiske og politiske strømninger, der har skabt byen, og hvordan forskellige tiders magthavere har formet og omformet den.

  • 23.09.2019

    Hvem skal udgøre USA?

    Donald Trumps immigrationspolitik er et voldsomt brud med forgængerne i Det Hvide Hus. Men nogle af hans idéer vækker alligevel minder fra en svunden tid. For Frihedsgudinden har ikke altid budt nye indvandrere velkommen.

  • 20.09.2019

    SDU-forskere på opdagelse i H.C. Andersens manuskripter

    Man finder afgørende ny viden om H.C. Andersens kreative proces, når den verdensberømte digters eventyr digitaliseres. Det viser et netop afsluttet pilotprojekt ved H.C. Andersen Centret på SDU.

  • 13.09.2019

    Hvordan får vi reduceret tuberkulosedødeligheden?

    SDU-forsker har undersøgt effekten af de tiltag, der i årenes løb er blevet sat ind for at bekæmpe tuberkulose. Ud over medicinsk behandling er den rette information og økonomisk udvikling afgørende for at nedbringe antallet af dødsfald.

  • 11.09.2019

    Nyt studie viser, at de danske pindsvin bærer på en hemmelighed

    Via et forskningssamarbejde mellem Biologisk Institut på Syddansk Universitet, Naturama og Statens Serum Institut har forskerne opdaget, at danske pindsvin bærer mecC-MRSA i snuderne.

  • 09.09.2019

    Satellitter skal stoppe udledning af ammoniak

    Ammoniak er et voksende miljøproblem, men satellitter kan hjælpe landbruget til at minimere udledningen. Ph.d.-studerende modtager Det Europæiske Rumfartsagenturs bæredygtighedspris for et system, hvor satellitter måler markers ammoniakfordampning.

  • 30.08.2019

    Laserlys skal afsløre smitsomme bakterier

    SDU-forskere skal være med til at udvikle ny teknologi, der hurtigt og billigt kan identificere bakterier i patientprøver.

  • 22.08.2019

    Forsker: Vi går alle rundt med et apotek i maven

    Celler fra dit mavefedt kan måske hjælpe dig, hvis du bliver ramt af prostatakræft eller brystkræft. Særligt en celle ser ud til at være effektiv, når det gælder om at forbedre rejsningsproblemer eller væske i armen.

  • 05.08.2019

    Robotter indtager hospitalerne

    Robotterne er blevet kolleger med lægen, men hvad kan de egentlig bruges til? Vi har spurgt en robotforsker.

  • 31.07.2019

    I røg og damp

    Unges rygning var et af emnerne i den overståede valgkamp. Men hvor slemt står det til, og hvordan kan man forebygge, at de be­gynder? Få her nogle svar fra postdoc Lotus Sofie Bast fra fra Statens Institut for Folkesundhed.

  • 26.07.2019

    Mit freundlichen Grüßen aus Deutschland

    Få år efter 2. Verdenskrig blev Vesttyskland det mest populære rejsemål hos danskerne. Idylliske postkort tegner et feriebillede i skarp kontrast til krigsødelæggelser og den kolde krig.

  • 22.07.2019

    Forsker udvikler fleksibel håndvægt

    En 3D-printet håndvægt, der kan justeres helt ned til 25 gram, giver patienter nye muligheder i deres genoptræning. Opskriften ligger på nettet og er tilgængelig for alle.

  • 10.07.2019

    Højere risiko for hjertesvigt

    Nyt studie har kigget på senfølger hos brystkræftpatienter, der er blevet behandlet med kemoterapi. Der ses en lille øget risiko for hjertesvigt.

  • 03.07.2019

    Gener afgør fostres følsomhed for kviksølv

    Op til 30 procent af børn bærer et gen, der kan øge hjernens sårbarhed over for kviksølv under den tidlige udvikling.

  • 03.07.2019

    TourismX: Fra idé til en forretning, man kan leve af

    Landsdækkende projekt arbejder målrettet med at styrke innovationen blandt de mindre virksomheder i turistbranchen.

  • 28.06.2019

    Vi elsker festivaler

    SDU-forsker står i spidsen for et europæisk forskningsprojekt, der vil undersøge, hvad det er musikfestivalerne kan. Skaber de eksempelvis sociale rum, hvor vi møder andre mennesker og styrker vores tolerance?

  • 26.06.2019

    Skydeidræt i skoletiden kan hjælpe børn med ADHD

    Ny forskning fra Institut for Psykologi på SDU viser, at skydeidræt i skoletiden lærer børnene at fokusere og opleve ro – og det smitter af i familierne.

  • 25.06.2019

    Måske er CO2 løsningen på klimakrisen?

    Når vi ser på den enkelte danskers klimabelastning, er det hverken bøfferne eller flyrejsen, der belaster klimaet mest. Det er varmeforbrug og transport, som er de helt store klimasyndere. Men heldigvis er der en løsning - nemlig CO2.

  • 20.06.2019

    Generation YouTube er de nye reklamesøjler

    Influencerne overtager verdensherredømmet, eller i hvert fald annoncemarkedet, og virksomhederne står i kø for at få de største youtubere og instagrammere med på holdet. Men der er mange faldgruber i influencer marketing, pointerer SDU-forsker.

  • 14.06.2019

    Droner rykker ind på slagmarken

    Brugen af droner har ændret krigens karakter, så nutidens krigsførelse er blevet mere blodig og uberegnelig.

  • 14.06.2019

    Alle led i kæden skal være bæredygtige

    Mange virksomheder frygter, at der er dyrt at udvikle en grøn profil. Men nu er forskere ved at udvikle en værktøjskasse, der især kan hjælpe mindre virksomheder

  • 11.06.2019

    Hvad sker der med vores plastikaffald?

    Professor Gang Liu har fulgt i sporet på den globale handel med plastik, og han er ikke i tvivl om, at en del af vores indsamlede plastik ender som et miljøproblem i Asien.

  • 04.06.2019

    SDU-forsker vil bringe læselysten tilbage

    Sprogforsker på SDU vil med nyt projekt give et unikt indblik i, hvad der sker, når vi læser. Det skal klæde både studerende og undervisere bedre på til læsningen – så den ikke er et nødvendigt onde – men bliver et vigtigt værktøj.

  • 28.05.2019

    Ledelse: Gud eller djævel?

    Forsker har analyseret en række forskellige ledelsesformer. En af dem er i filmproduktionsselskabet Zentropa, hvor direktøren praktiserede en usædvanlig stil.

  • 27.05.2019

    Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark

    Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere, for indvandringen er kommet for at blive. Det er en af konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

  • 23.05.2019

    Grise og kyllinger kan spise fosfor fra spildevand

    Det er lykkes forskere fra SDU at udvinde ren fosfor fra spildevand. Ren fosfor kan sælges som foderfosfat til grise og kyllinger, men EU-regler spænder ben.

  • 22.05.2019

    Løkke har fået mest skærmtid

    Analyse fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på SDU viser, at Lars Løkke har været i tv sammenlagt 20 timer under valgkampen. Mette Frederiksen ligger på 12, mens Anders Samuelsen indtager tredjepladsen med 6 timer.

  • 22.05.2019

    Zoom ind på Europa-Parlamentet

    Margaret Thatcher kaldte det et Mickey Mouse-parlament i 1980’erne, men parlamentet, som der snart er valg til, har fået meget mere magt siden. Få et hurtigt overblik, inden krydset skal sættes

  • 20.05.2019

    Screening skal forebygge voldsspiral

    Børn og unge, der oplever overgreb i de tidlige romantiske relationer, har oftest selv været udsat for vold i barndommen. Forsker foreslår derfor screening af børn i den tidlige barndom.

  • 15.05.2019

    Vi lever længere og ældes langsommere

    Menneskers biologiske alder blev tidligere bestemt via biomarkører i blodprøver og konditest, og endda fotos. Ny forskning fra SDU viser nu, at ældre danskere i dag ser yngre ud i en given alder, end de gjorde for 10 år siden ved samme alder.

  • 09.05.2019

    Tyske tilflyttere satte skub i dansk økonomi

    Forskere nyfortolker dansk økonomisk historie, som går længere tilbage end 1880’ernes omdannelse af det danske landbrug. Grunden til andelsbevægelsen blev lagt af tysktalende godsejere sidst i 1700-tallet, lyder konklusionen.

  • 06.05.2019

    Din moral kan ikke udliciteres

    Moralfilosofi lyder måske abstrakt, men er faktisk helt centralt for alle mennesker, fordi rigtig mange af de problemstillinger vi står overfor – både samfundsmæssigt og i nære relationer - handler om manglende indlevelse i andres moralske ståsteder. Det mener SDU’s nye doktor i moralfilosofi.

  • 06.05.2019

    Støvsugere og køleskabe kan ikke repareres

    Det er næsten umuligt at reparere elektroniske produkter, hvis de går i stykker. Forskere tog på genbrugspladsen og forsøgte at skille støvsugere ad, men lim og bittesmå skruer gjorde det umuligt. Tudetosset, mener ekspert i produktion og vedligeholdelse og håber, at kommende EU-regler vil ændre brug-og-smid-væk-kulturen.

  • 30.04.2019

    Leversyge patienter skal findes i tide

    I fremtiden får praktiserende læger nemmere ved at finde patienter med skjult leversygdom. Forskere har udviklet en ny test, som betyder, at lægerne kan henvise syge patienter til behandling, før det er for sent

  • 15.04.2019

    Gang i rådhusenes svingdøre

    Landets kommunaldirektører bliver hurtigere udskiftet end tidligere. Niels Opstrup er en af de forskere, som forsøger at finde en forklaring på, hvorfor trafikken ind og ud ad hjørnekontorerne er blevet tættere.

  • 09.04.2019

    Hvor meget udvikling kan man købe for oliepenge?

    Det spørgsmål står centralt i doktordisputatsen om den sociale og økonomiske udvikling i de arabiske golfstater, som lektor Martin Hvidt fra Mellemøststudier netop har forsvaret ved Det Humanistiske Fakultet på SDU.

  • 09.04.2019

    Robotten bliver din tætte kollega

    Vi står i øjeblikket i midten af den fjerde industrielle revolution, hvor tunge industrirobotter bliver skiftet ud med kollaborative robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker.

  • 04.04.2019

    Seks motiver til at arbejde med bæredygtighed

    Økonomiske gevinster, miljømæssige fordele og positioneringsmuligheder er nogle af de motiver, der får virksomheder til at sætte kurs mod cirkulær økonomi.

  • 03.04.2019

    Vandmænd skal fjerne mikroplastforurening

    GoJelly er et internationalt forskningsprojekt, der vil undersøge vandmænds egenskaber til at rense havvand for mikroplastik samt at undersøge hvordan de kan anvendes til dyrefoder, fødevarer, rynkecreme og gødning.

  • 02.04.2019

    Hvornår er en ghetto en ghetto?

    Kan man blot beslutte sig for politisk at opstille socioøkonomiske kriterier, der afgør, om et boligområde kan kaldes en ghetto? Nej, siger SDU-forsker, der gerne vil nuancere debatten om de danske ghettoer.

  • 25.03.2019

    At åbne skuffen – til smertelige minder

    Ph.d.-afhandling stiller skarpt på tidligere børnehjem og deres muligheder for at bearbejde deres erindringer.

  • 15.03.2019

    Svært at se nazifortiden i øjnene

    Det tyske mindretal i Sønderjylland har helt op til nutiden følt sig uretfærdigt behandlet efter Anden Verdenskrig. Men der er ingen grund til bitterhed, viser ny disputats, som også sammenligner forholdene i Danmark, Frankrig og Belgien.

  • 12.03.2019

    Romerne og havet

    Middelhavet, og hvad der foregik til søs, har stort set været et ubeskrevet kapitel i historien om Romerriget, selvom romerne både økonomisk og politisk var fuldstændig afhængige af sejlads mellem provinserne. SDU-lektor sætter i ny bog spot på romerne og havet.

  • 11.03.2019

    Kodning køres ind med Lego

    Undervisningsministeriet er i fuld gang med at rulle faget teknologiforståelse ud på udvalgte folkeskoler, så børnene kan blive sikre i discipliner som kodning, sensorer og 3D-print. Samtidig arbejder forskere på at udvikle pædagogiske redskaber, så de mindste bliver teknikbegejstrede.

  • 06.03.2019

    Det moderne menneske og havet

    Før klimakrisen overvælder os helt, er det oplagt at sætte ekstra lys på erfaringer fra sømandslivet, hvor mennesket altid har været underlagt naturens kraft. Det mener SDU-lektor Søren Frank, der arbejder på et værk om menneskets forhold til havet gennem tiden.

  • 28.02.2019

    Hvad har en hovedløs høne med robotter at gøre?

    Forskertalent har allerede udviklet sit første robotdyr: et robotinsekt, som kravler på rør og kan holde sig på benene i uvejsomt terræn. Nu er han i gang med sit næste store projekt - at udvikle en robothjerne inspireret af dyr.

  • 21.02.2019

    Bedre tests skal identificere hormonforstyrrende stoffer

    Alt for ofte optræder hormonforstyrrende stoffer i dagligdagen; f.eks. i legetøj eller i emballagen omkring madvarer. Otte europæiske projekter får 375 mio. EU-kroner til at forske i, hvordan vi kan beskytte forbrugere og miljø mod hormonforstyrrende stoffer.

  • 06.02.2019

    Hvorfor er løb sundt?

    Er et af dine nytårsforsætter at løbe, så kom i gang. Men keep it simple – og husk, at det for din krop er en ensformig arbejdsform, som formentlig ville blive lukket af Arbejdstilsynet, hvis du overdriver. Alligevel er de positive effekter langt større.

  • 30.01.2019

    Grænser under pres

    Der bygges både hegn og mure. Og samtidig sætter sikkerhedsteknologi nye standarder for, hvordan nationer i dag bevogter deres grænser.

  • 29.01.2019

    Billeder og illustrationer skaber identitet

    Allerede i middelalderen understøttede bøger og illustrationer borgernes følelse af, at tilhøre samme kultur. I dag tjener billeder stadig den samme funktion, mener en kunsthistoriker på SDU.

  • 24.01.2019

    Vollsmoses nuancer frem i lyset

    Ny bog af SDU-forskere vil bygge bro mellem beslutningstagere og beboerne i Vollsmose. Det er nødvendigt at fremkalde nuancerne i Danmarks største ghetto, hvis problemerne skal løses, mener bogens redaktør Helle Lykke Nielsen.

  • 24.01.2019

    Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler

    I løbet af tre år skal blodprøver og medicinsk udstyr flyves med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. Senere skal de også transportere højtspecialiseret sundhedspersonale. Det kan sikre bedre behandling og spare sundhedsvæsenet for næsten 200 mio. om året.

  • 23.01.2019

    Forskere vil lave mad under mikroskop

    Madlavning bygger på en lang række af eksperimenter i køkkenet, men faktisk ved vi ikke, hvorfor maden bliver blød, sprød eller sej under tilberedning. Derfor skal madingeniører fra SDU i gang med at lave mad under de bedste mikroskoper. De håber, at det kan bidrage til nye fødevarer som chips af vandmænd.

  • 23.01.2019

    Fornem hæder til ”Master of Light”

    Professor Sergey I. Bozhevolnyi er pioner inden for plasmonik og nanooptik. Begge hænder skal i brug, hvis man skal tælle de koncepter, som kan tilskrives topforskeren. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr.

  • 17.01.2019

    Robotter frem for varme hænder?

    Vi ser ind i en virkelighed, hvor flere ældre i fremtiden skal tages vare på af færre yngre. En af løsningerne kan være øget brug af velfærdsteknologi, men kan og skal robotterne overtage samfundets plejeopgave?