2000+ forskere
25 institutter, 100+ centre
Nyt om navne
Disputats om medicinske måleinstrumenter
Cand.scient.oecon. (matematik-økonom) Oke Gerke har forsvaret sin doktordisputats ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet.
Nyt EU-projekt vil undersøge, hvordan støj og ultrafine partikler påvirker vores helbred
Støj kan gøre os syge, og det samme kan ultrafine forureningspartikler i luften. Men hvad sker der, når vi udsættes for begge dele på en gang? Bl.a. det skal et nyt internationalt projekt nu dykke ned i.
Da design was Made in Denmark
Professor Anders V. Much, Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab har modtaget godt 3 millioner fra Augustinus Fonden til et projekt, der skal undersøge Danmarks designmæssige produktionshistorie som kulturarv og være afsæt for dannelse i ansvarligt forbrug.
Ny indsats skal sikre en bedre start for sårbare gravide og deres børn
BLOOM-projektet vil bruge ny teknologi og forbedret samarbejde på tværs af sektorer for at skabe bedre fremtidsmuligheder for børn i Danmark.
Forskere udvikler ny teknologi til at forbedre unges sundhed
SDU-forskere arbejder i et nyt EU-finansieret projekt sammen med internationale kolleger på en digital løsning, der skal styrke unges sundhed og adresserer mentale og sociale udfordringer
Romerrigets succes er også klimahistorie
Professor Jesper Majbom Madsen fra Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber har modtaget godt 3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et tværvidenskabeligt projekt om klimaforandringers betydning for Romerrigets store fremgang i de sidste århundreder før vor tidsregnings begyndelse. Projektet gennemføres i tæt samarbejde med professor Sebastian Mernild, leder af SDU Climate Cluster.
Hun vil udforske potentialet i at bruge et hyppigt forekommende metal
Med en bevilling på 16,5 mio. kr. skal kemiker Christina Wegeberg udforske det hyppigt forekommende metal mangans potentiale til at høste solens lys. Lykkes det hende at tæmme mangan, kan det måske afløse nogle af de sjældne og dyre ædelmetaller, som bruges i dag.
Forskning skal styrke indsatsen i psykiatrien
Tre forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet modtager støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond til forskning inden for temaet: ”Bedre rammer for forskning i psykiatrien”.
To SDU-forskere modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2024
De to SDU-professorer Susana Tosca og Coen Elemans modtog i går 6. november den årlige forskerpris fra Fyens Stiftstidende. Med hæderen følger 25.000 kroner til hver forsker.
73 mio. kr. til bedre forståelse af kvælstofkredsløbet og dets betydning for klimaet
Professor Bo Thamdrup fra BIOLOGI er med i nyt, internationalt forsker-samarbejde, der har modtaget ca. 73 mio. kr. fra EU til at undersøge, hvordan store mængder kvælstof forsvinder fra særlige iltfattige dele af havene.
Bevilling åbner døre til et stort detektivarbejde om middelalderens kultur i Norden
Professor Lars Boje Mortensen, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber og tre nordiske samarbejdspartnere modtager et ERC Synergy Grant på 97 millioner kroner til at undersøge over 50.000 fragmenter af bøger fra Middelalderen
Henrik Frederiksen er udnævnt til klinisk professor i hæmatologi
Professoratet indebærer, at Henrik Frederiksen skal være forskningsleder for det hæmatologiske område. Professoratet er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet (SDU) og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH).
Thomas Stauffer Larsen udnævnt til klinisk professor i hæmatologi
Professoratet er nyoprettet og centreret omkring behandling af lymfekræft. Professorater er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
Unge kræftoverlevere skal have bedre hjælp efter sygdom
En bevilling på lidt over 2 millioner kroner gør det muligt for forskere at afprøve nye rehabiliteringsindsatser til unge kræftoverlevere i alderen 18-39 år.
Ny professor i klinisk og translationel proteomics
Hans Christian Beck er udnævnt til professor i et nyoprettet professorat i klinisk og translationel proteomics i en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Forskningsenheden for Klinisk Biokemi, Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH)
Genetikprofessor ved Sygehus Lillebælt
Cand.scient., ph.d. Klaus Brusgaard er blevet udnævnt til professor og forskningsleder ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, Forskningsenheden for Klinisk Genetik, Sygehus Lillebælt, Vejle.
Kristine Bjørndal udnævnt til professor
Ledende overlæge, ph.d., Kristine Bjørndal er blevet udnævnt til klinisk professor og forskningsleder ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet, og Øre-Næse-Hals/Høreklinik afdeling F, Odense Universitetshospital.
Mark Bremholm Ellebæk udnævnt til klinisk professor inden for Børne- og IBD-kirurgi
Ledende overlæge, ph.d., Mark Bremholm Ellebæk er d. 1. juli 2024 udnævnt til klinisk professor i en kombineret stilling mellem Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet (SDU) og Kirurgisk afdeling A, Odense Universitetshospital (OUH).
Rikke Leth-Larsen bliver ny institutleder for Klinisk Institut på SDU
Rikke Leth-Larsen har tidligere været institutleder ved Institut for Regional Sundhedsforskning – men nu venter en ny udfordring på Klinisk Institut.
Doktordisputats om lavt blodsukker
Hjerneskade ved lavt blodsukker kan undgås hos nyfødte med den sjældne sygdom ”medfødt hyperinsulinisme”, men vanskeligheder ved at stille diagnosen kan forsinke korrekt behandling.
Klinisk Institut udnævner ny professor med speciale i digitale løsninger til beslutningsprocesser
Pernille Just Vinholt er blevet udnævnt til professor ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital. Professoratet er i klinisk biokemi med fokus på beslutningsstøtte og kunstig intelligens.
Tre SDU-forskere modtager Fyens Stiftstidendes forskerpris
De tre SDU-professorer Kurt Klaudi Klausen, Anna Paldam Folker og N. Asger Mortensen modtog torsdag den 16. november den årlige forskerpris fra Fyens Stiftstidende. Med hæderen følger 25.000 kroner til hver.
Dansk Psykolog Forenings Juniorforskerpris går til IRS-forsker
Postdoc Ingeborg Farver-Vestergaard modtager juniorforskerprisen 2023 for sin forskning inden for lungesygdomme og sundhedspsykologi.
Hæderspris til Kim Houlind
Hjerteforeningen og Dansk Karkirurgisk Selskab har givet årets forskningspris til professor og forskningsleder Kim Houlind. Han har fået prisen blandt andet for sit arbejde med at minimere risikoen for amputation ved åreforsnævring.
Professor Christine Stabell Benn modtager George Macdonald Medal
Prisen bliver uddelt af The Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene og London School of Hygiene & Tropical Medicine for fremragende forskning, der har ført til forbedring af sundheden i troperne.
Marie Skłodowska-Curie, postdoc-stipendium til Kemi
Understanding the new oxidative paradigm of biomass waste upcycling – LyticPol
International hæder til Fodbold Fitness og fodboldprofessor Peter Krustrup
UEFA har tildelt en Gold Award for “bedste sociale initiativ” til Fodbold Fitness U90 Træningscamp, et projekt udviklet af SDU og DBU Bornholm.
Stor pris til urtids-forsker
Donald Canfield bruger kemi til at studere Jordens fortid, og han har flere gange været årsag til, at lærebøgerne om havenes historie skulle skrives om – og dermed også historien om livets udvikling. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kr.
Anne-Marie Mai og Jørgen Ellegaard modtager pris
De to SDU-professorer Anne-Marie Mai og Jørgen Ellegaard Andersen modtog i fredags den årlige forskerpris fra Fyens Stiftstidende. Med hæderen følger 15.000 kroner til hver.
Frederik Waage modtager SDU’s forskningsformidlingspris
Professor mso, dr.jur. Frederik Waage har fået tildelt årets forskningsformidlingspris for sin meget omfattende formidlingsindsats de seneste år, hvor han har belyst juridiske spørgsmål i en række sager af stor offentlig bevågenhed. Han fortæller her om nogle af de sammenhænge, hvor han oplever, at hans viden især har gjort en forskel.
SDU-forsker får prestigefyldt sølvmedalje
José Manuel Aburto forsker i de langsigtede konsekvenser af ulighed i befolkningers sundhed og dødelighed, der bl.a. har vist sig under COVID-19-pandemien. Nu får han Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje for sin indsats.
Samarbejde med forskere
Et forskningssamarbejde kan bringe nyeste viden og innovationskraft direkte fra universitetet og til din virksomhed, organisation eller forening.
Med en produktiv balance mellem nysgerrighedsdrevet grundforskning og anvendelsesorienteret forskning og innovation fungerer vi i samspil med virksomheder og samfundet omkring SDU.
Et samarbejde om forskning kan tage mange former, og sammen finder vi den bedste model for præcis din organisation og jeres behov.