Søg
Studerende
-
itslearning
Adgang til dine fag/kurser
-
mitSDU
mitSDU - For studerende ved SDU
-
SDUmail - Webmail service
Outlook Web Mail
-
SDU Studenterselvbetjening
Studerende kan tilmelde sig kurser, eksamen og se resultater
-
Bibliotek
Se lånerstatus, reservationer & forny lån
-
DigitalEksamen
Adgang til DigitalEksamen
Ansatte
Alumner
SDU Climate Cluster
Nyheder
Klimasatsning
22.03.2023
SDU’s nye elitecentre skal hjælpe med at løse klimaudfordringer
De første to af i alt fem elitecentre er udnævnt ved SDU Climate Cluster. De to nye forskningscentre fokuserer på hhv. naturbaserede løsninger og solenergi, de resterende tre centre udpeges til sommer.
Klimarapport
20.03.2023
Hvad kan vi bruge den nye rapport fra FN's klimapanel til?
FNs klimapanel, IPCC, er kommet med en ny klimarapport, som – igen - beskriver, hvor galt det står til med klimaet. Hvad kan vi bruge den til? Vi har spurgt klimaprofessor Sebastian Mernild, der er leder af SDU Climate Cluster og hovedforfatter på IPCCs sjette rapport.
Religion, klimakrise
15.03.2023
Hvorfor er religiøse samfund så sløve til at reagere på klimakrisen?
Jorden står over for den største klimakrise i menneskehedens historie, og overalt kæmper miljøaktivister for at beskytte både mennesker og andre organismer på jorden, som de ofte føler et slægtskab med. Imens er de store verdensreligioner for uengagerede, mener den amerikanske religionshistoriker Bron Taylor, der besøger SDU den 22. marts 2023.
Adjunkt stilling
15.03.2023
Assistant Professor in Aquatic and Wetland Ecology with emphasis on ecosystem services and nature-based solutions
Elitecenteret Aguatic Nature-based Solutions for climate change adaptation and mitigation, Biologisk Institut, Syddansk Universitet i Odense, Danmark søger adjunkt til en 3-årig stilling.
Beskyttelse af verdenshavene
07.03.2023
Historisk FN-aftale om det åbne hav: Hvad kommer den til at betyde?
FN har vedtaget en ny aftale om at beskytte 30 pct. af det åbne hav, og vi har spurgt SDU’s havforsker Jamileh Javidpour, hvad det kommer til at betyde. Hun anbefaler at begynde, hvor biodiversiteten trues mest, fx ved undersøiske bjerge. Havets store dyr skal også have deres migrationsruter i fred, mener hun.
Kronik
02.03.2023
Klima på tværs giver nye muligheder
Ekstreme regnskyl, stigende havvandstand og hyppige storme giver stadig større udfordringer på vandområdet - men disse klimaudfordringer er imidlertid grænseoverskridende og skal derfor både løses nationalt, men også igennem internationalt samarbejde.
Grøn omstilling
01.03.2023
10 millioner til nyt elitecenter med solen i centrum
Et nyt eliteforskningscenter under SDU Climate Cluster har en holistisk tilgang til solenergi. Centret vil ikke blot designe, bygge og udvikle papirstynde, bøjelige solcellepaneler, som kan sættes op på alverdens ting, men også kigge på, hvordan de implementeres i samfundet og hvordan forbrugerne bedre tager imod de nye løsninger.
PhD stilling
28.02.2023
PhD position in advanced thin films for scalable energy conversion and storage devices
SDU CAPE søger ph.d.-studerende til det nye tværfaglige SDU Climate Cluster elitecenter ”Solar Energy Conversion and Storage (SOLEN)” pr. 1. juli 2023.
Klimaforskning
23.02.2023
Naturen kan hjælpe os, når vi rammes af ekstremt vejr
Oversvømmelser, hedebølger, storme og tørker bliver mere almindelige i takt med, at temperaturerne stiger, så vi er nødt til at finde nye måder at beskytte vores byer og samfund på. Naturen selv byder på mange løsninger, og det skal vi lære at udnytte bedre, mener forskerne bag nyt elitecenter for klimaforskning på SDU.
satellit
06.02.2023
Studerendes satellitter kan bidrage med vigtig viden i klimakampen
En gruppe studerende fra SDU er i samarbejde med studerende fra flere andre danske universiteter i gang med at udvikle to satellitter, som skal bidrage til vores forståelse af klimaforandringerne. Inden længe sender de den første satellit ud i rummet.
Medieomtale
06.02.2023
9 SDU-forskere blandt 2022’s mest citerede
DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2022’s top-50 liste er der ni forskere fra SDU at finde.
Verdensmål
03.02.2023
Paneldebat verdensmålsugen 2023
”Udfordringer og potentialer for en klimaneutral fremtid”, paneldebat på verdensmålsugen 31/1 2023, arrangeret af SDU Climate Cluster.
Fast track
30.01.2023
SCC støtter 10 nye klimaprojekter
Bæredygtig filmproduktion, nye rovdyr i danske farvande og vores skepsis over for ny grøn teknologi er nogle af emnerne i de projekter, som SDU Climate Cluster støtter med op til 100.000 kr. hver.
24.01.2023
SDU-forskere vil holde øje med farlige bakterier
Forskere fra SDU’s campus i Sønderborg er sammen med canadiske kolleger i færd med at finde en metode til at udvikle et varslingssystem, der kan registrere farlige bakterier og vira, som dukker op i takt med at permafrosten smelter i de arktiske egne. SDU-forskerne bidrager med indgående viden om sensorer og monitorering af bakterier.
Dybhavsgravene
21.12.2022
Kulstof, sod og partikler fra forbrænding ender i dybhavsgravene
Ny forskning viser, at der samler sig uforholdsmæssigt store mængder kulstof på bunden af dybhavsgravene. De spiller muligvis en vigtig rolle for lagring af organisk materiale i dybhavet – og dermed for Co2-balancen i atmosfæren.
Arktis
05.12.2022
Nyt liv, når isen smelter i Det Arktiske Ocean
Det Arktiske Ocean er et af de hurtigst opvarmende områder på jorden og er på vej mod at være isfri om sommeren. Selvom det har en række negative konsekvenser, giver det også nye muligheder for liv, argumenterer SDU's havbiolog Karl Attard.
Partnerskabsaftale
01.12.2022
Region Syddanmark og Syddansk Universitet rykker endnu tættere sammen på forskningsfronten
Region Syddanmark og Syddansk Universitet indgår en partnerskabsaftale, som skal bringe Syddanmark styrket ind i fremtiden. Der skal bygges oven på det i forvejen gode samarbejde mellem de to parter, så Syddanmark kan blive endnu mere attraktiv at bo i både nu og i fremtiden.
Bevillinger
29.11.2022
24,6 millioner til excellente yngre forskere på SDU
Fire forskere på SDU har netop modtaget hver deres Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forfølge deres forskningsideer og lede egne forskningsgrupper.
Solceller
24.11.2022
Ultratynd teknologi i kamp mod klimakrisen
Tyndfilmsteknologi er en vigtig brik i den grønne omstilling, og på SDU i Sønderborg er de verdensførende inden for forskning i organiske solceller. Forskerne arbejder på at gøre ultratynde, fleksible og gennemsigtige solceller til en integreret del af vores hverdag. Den viden kan også bruges til forskning og udvikling af teknologier til energilagring og grøn brint.
Banebrydende teknologi
08.11.2022
Forskere forvandler CO2 til grøn energi
Elpriserne stiger med samme hast som gletsjerne på Antarktis smelter, men forskere på SDU har udviklet en løsning, som forvandler CO2 til biogas. Anlægget forventes at stå klar og kunne tages i brug inden udgangen af 2022.
Grøn omstilling
19.10.2022
Vi køber elbiler - hvis altså det kan betale sig for os
En ny undersøgelse viser, at danske forbrugeres motiv for at købe elbiler overvejende er drevet af ydre motivationsfaktorer. Det kan være skidt nyt for målet om at elektrificere bilindustrien, siger professor i forbrugeradfærd.
Grundskoleforskning
11.10.2022
Klimaforandringer skal på skoleskemaet
Der er blevet opfordret til, at elever i grundskolen lærer om den grønne omstilling. Det er Center for Grundskoleforskning på SDU nu i gang med at undersøge, hvordan man gør bedst, men det er et dilemmafyldt forehavende, viser tidlige fund.
Phd
03.10.2022
Tværfaglig ph.d. mellem Region Syddanmark og SCC
SCC tilbyder i samarbejde med Region Syddanmark en fuldt finansieret ph.d.-stilling inden for temaet "grøn omstilling af sundhedsvæsenet i Region Syddanmark". Stillingen kan kun søges af forskere på SDU.
Klimarådet
15.09.2022
Peter Møllgaard fortsætter som formand for Klimarådet
SDU’s Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Peter Møllgaard, er blevet genudpeget til formandsposten for Klimarådet, der rådgiver regeringen på klimaområdet, for en 4-årig periode.
Energipriser
05.09.2022
Kunstig intelligens kan spare gartnerier 20 procent af elregningen
Gas- og elpriserne er eksploderet, og det har store konsekvenser for gartnerierne i Danmark, som enten må fyre folk eller dreje nøglen om. Nu har forskere på SDU udviklet et system, der optimerer lysstyring på gartnerier i forhold til elpriser, det sparer en femtedel på elregningen.
Webinar
02.09.2022
Gratis webinarrække om klimaforandringer
Vil du opdateres på klimaforandringerne? Så tilmeld dig webinarerne Climate Thursdays, hvor landets førende eksperter deler ud af deres viden om klimaforandringer. Flere end 400 har allerede tilmeldt sig, men der er stadig plads til dig.
Donation
01.09.2022
Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer
Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt i humanistiske discipliner bidrage med nuancering, perspektivering, nye forståelser og handlemuligheder i forhold til de helt store samfundsudfordringer som for eksempel klimakrisen og pandemier.
Bevilling
30.08.2022
SDU med i partnerskab: 106 millioner skal sikre genbrug af plast og tekstil
Syddansk Universitet spiller en vigtig rolle i et nyt missionsdrevet partnerskab, som med en bevilling på 106,5 millioner fra Innovationsfonden skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050.
Sønderborg
23.08.2022
Tysk klimaminister gæster SDU i Sønderborg
Den internationale klimakonference 100% Climate Neutrality Conference afholdes den 26. og 27. september på Alsion i Sønderborg. Her har du mulighed for at møde Tysklands økonomi- og klimaminister og vicekansler, Robert Habeck, verdensførende klimaforsker og prorektor ved SDU, Sebastian Mernild, samt tidligere bestyrelsesformand for Danfoss, Jørgen Mads Clausen.
Mennesket og havet
23.08.2022
Vi kan bruge litteraturen til at forstå klimaforandringerne
I en ny bog viser litteraturprofessor Søren Frank fra SDU, hvordan menneskets forhold til havet har ændret sig gennem historien. Kortlægningen kan hjælpe os til bedre at forstå og handle på klimaforandringerne, mener han.
Dyreliv
19.08.2022
Hvilke dyr kan bedst tåle klimaændringerne?
Nyt studie har undersøgt, hvordan forskellige pattedyr reagerer på klimaforandringerne. Dyr, der lever længe og får få unger - fx bjørn og bison - er mere modstandsdygtige end små dyr, der har et kort liv – fx mus og lemminger.
Klima
05.08.2022
Anna vil forudsige fremtidens klima
Hvilke processer i havet styrer klimaet og havstrømmene i Arktis og Nordatlanten? Og kan vi bruge den viden til mere præcist at forudsige fremtidens klima? Det undersøger Anna Pedersen i sit Ph.d.-projekt, som er delfinansieret mellem DMI og SDU med bidrag fra SDU Climate Cluster.
Klimasatsning
24.06.2022
Ny video markerer åbningen af SDU Climate Cluster
SDU Climate Cluster er nu officielt åbnet. Det markeres med udgivelsen af en video, hvor du kan lære mere om SDU’s store strategiske klimasatsning.
Kalender
DIAS Auditoriet, Fioniavej 34, Odense M
28.03.2023
13:00 - 14:30
Aqua-Nbs kickoff event
The Elite Centre of Aquatic Nature-based Solutions for climate change adaptation and mitigation (Aqua-NbS) aims to scale up and integrate approaches of Aquatic Nature-based Solutions to expand the provision of multiple ecosystem services, including carbon storage, climate regulation, water filtration, coastal protection, and food-web support. We apply cross-disciplinary approaches that span the full land-sea continuum and incorporate a comprehensive range of technological, institutional, and socio-economic settings. Aqua-NbS will investigate aquatic habitats and their valuable ecosystem services to craft inclusive, detailed guidelines on cost-effective opportunities and addressing the challenges in upscaling aquatic NbS. See the full programme here: https://www.sdu.dk/en/forskning/aqua-nbs/news. A link and password to the online-event will be sent just before the event.
Campusvej 55, Odense M
22.04.2023
10:00 - 16:00
Forskningens døgn 2023 på alle SDU campusser
Du kan bl.a. overvære Mikkel Beha og Sebastian Mernild i en samtale om klimakrisen og klodens tilstand. Lørdag den 22. april kl. 10-16 inviterer SDU Odense til en lørdag i videnskabens tegn. Det bliver seks timer spækket med forskning, oplevelser og underholdning for børn og voksne i alle aldre. Det hele er gratis og foregår med enkelte undtagelser på dansk. Du kan bl.a. glæde dig til: • Journalist Mikkel Beha og klimaprofessor Sebastian Mernild i samtale om klimakrisen • Sebastian Kleins store dyreshow • Historiker Louise Nyholm Kallestrup i samtale med forfatter Olga Ravn om moderne hekse • SDU Masters: Deltag i vores store byggekonkurrence og mød deltagere fra LEGO Masters • Europa i krig? TV-vært Clement Kjersgaard inviterer til debat om Europas sikkerhed med lektor Peter Viggo Jakobsen, professor Sten Rynning, professor Trine Flockhart og adjunkt André Ken Jakobsson • Dystopia Entertainment byder på en gruopvækkende tur ned i universitetets kælder • Bamsehospitalet: Et gensyn med de populære bamselæger! • Bliv klogere på børns læselyst i selskab med lektor Sarah Bro Trasmundi • På ekspedition i dybhavet; mød forskerne fra SDU’s dybhavsforskningscenter • Hvad sker der i kroppen, når du bæller energidrik? • På rumfart med de studerende: prøv vores mobile jordstation og kommunikér med satellitter • Og meget, meget mere Følg med og tilmeld dig begivenheden på Facebook: Forskningens Døgn 2023, SDU Odense, hvor det fulde program vil blive offentliggjort over de næste måneder. Vi glæder os til at se dig den 22. april.
Mød SDU Climate Cluster
SCC
Vores mission
I videoen kan du lære mere om SDU Climate Cluster og vores mission om at bidrage med løsninger til et klimaneutralt samfund senest i 2050.
Virkemidler
Kommende ansøgningsfrister
Ph.d.-program: 1. marts
Fast track: 1. april
Forskningsinfrastruktur: 1. april
Gæsteforsker: 1. april
Klimasamtaler - vigtigheden af tværfagligt samarbejde
Klimasamtale #6
Nikolaj Elf og Line Bruun Nicolaisen
"Det handler om at mobilisere en ny generation."