Skip to main content
DA / EN

Nyheder fra Sundhedsvidenskab 2020

  • 17.12.2020

    Hør nu godt efter!

    Audiologi handler om hørelse – men også om hjernen. På SDU har den audiologiske forskergruppe vokseværk og boltrer sig i nye laboratorier på campus med projekter, der udforsker hørelsen og sigter mod at gøre det lettere at behandle høretab.

  • 15.12.2020

    Millionbevilling til eMindYourHeart

    Projektet forankret på Institut for Psykologi på SDU og Hjertemedicinsk Afdeling B på OUH modtager fem millioner kroner i støtte fra Sygeforsikringen ”danmark”.

  • 15.12.2020

    Ny masteruddannelse skal styrke personlig medicin

    Fremtidens sygdomsbehandling har den enkelte patient i fokus. Big data og teknologisk udvikling gør det muligt at skræddersy behandling, men for at det kan gøres optimalt, kræver det nye kompetencer. Derfor er fem danske universiteter nu gået sammen om en ny masteruddannelse i personlig medicin.

  • 14.12.2020

    Spiseforstyrrelser hos danske eliteatleter

    En ny rapport fra SDU har undersøgt forekomsten af symptomer på spiseforstyrrelser og træningsafhængighed hos danske eliteatleter.

  • 14.12.2020

    Karen la Cour udnævnes til professor i ergoterapi og borgernære indsatser ved SDU

    Som professor i ergoterapi og borgernære indsatser ved IST skal Karen la Cour bl.a. stå i spidsen for den videre udvikling af det tidligere forskningsinitiativ for aktivitetsstudier og ergoterapi, som fremover samles med den nuværende forskningsenhed for brugerperspektiver.

  • 11.12.2020

    Forskere vil kortlægge dine celler. Alle 37 billioner

    Vi er på vej til at vide mere om menneskekroppens celler, end nogen forsker nogen sinde har turdet drømme om. Men hvad skal vi bruge det til?

  • 07.12.2020

    Cannabisplantens lange vej til medicinskabet

    Milliarder er investeret, og første danske medicinske cannabisprodukt er på markedet. I orkanens øje står forsker Rime Bahij, som drømmer om at kortlægge cannabisplantens indholdsstoffer.

  • 03.12.2020

    Sådan påvirkede COVID-19 sundhedsvæsenet

    Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen er aktuel med en ny bog, som kaster et kritisk blik på, hvordan vi var rustet til en pandemi som COVID-19, og hvilke konsekvenser virussens indtog har haft for sundhedsvæsenet og patienterne.

  • 01.12.2020

    Tro har betydning for forældre, der mister et spædbarn

    Et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet viser, at religiøs og spirituel tro spiller en rolle hos en betydelig del af de forældre, der er berørt af tab under graviditet eller fødsel. Særligt hos kvinderne kommer troen i fokus.

  • 30.11.2020

    Forsker vil udvikle creme, som kan hjælpe kræftpatienter

    Forsker Tore Bjerregaard Stage vil udvikle en creme til patienter med smerter i huden efter kemoterapi. Cremen skal mindske generne efter behandling hos brystkræftpatienter og børn med leukæmi eller hjernetumorer.

  • 19.11.2020

    Hele verden ser på muligheden for at genbruge medicin

    Fremtidens medicin mod en lang række sygdomme findes måske i de lægemidler, der allerede er udviklet. Forskere fra blandt andet SDU leder efter lægemidler, som måske kan have effekt på helt andre sygdomme, end de er godkendt til behandling af.

  • 19.11.2020

    Det første råhus i Nyt SUND-bygningen er færdigt

    På en kold og blæsende efterårsdag i 2019 blev første spadestik til Nyt SUND taget. På det som dengang mest af alt lignede en mudret mark, står det første råhus i den nye fakultetsbygning nu færdigt.

  • 11.11.2020

    3 hurtige til Anton Pottegård om arbejdet med at overvåge forbruget af opioider

    Tramadol-forbruget er faldende og det har SDU-forskere hjulpet myndighederne med at undersøge. Hvad går det ud på?

  • 10.11.2020

    Grundforskningsfonden vil kåre de bedste fotografier

    Danmarks Grundforskningsfond inviterer igen i år det danske forskningsmiljø til at indsende de bedste billeder til fondens Fotokonkurrence 2021. Der er åben for indsendelse af fotos frem til 1. februar 2021. Fonden opfordrer personer på tværs af alle forskningsfelter til at deltage.

  • 10.11.2020

    Ny professor ved SDU og OUH

    Overlæge ph.d. Gitte Zachariassen er pr. 1.11.2020 udnævnt til professor i neonatologi ved Syddansk Universitet, Klinisk Institut, og Odense Universitetshospital. Neonatologi er det lægelige fagområde, der beskæftiger sig med nyfødte børns sundhed og sygdomme, herunder specielt behandlingen af tidligt fødte børn.

  • 05.11.2020

    For meget fluor skader intelligensen

    Drikkevand og særligt te kan indeholde så meget fluor, at det går ud over hjernes udvikling tidligt i livet. Det viser ny forskning fra den miljømedicinske forskningsgruppe på SDU.

  • 28.10.2020

    Giftige stoffer ophobet i lungerne kan forværre COVID-19

    I et nyt studie har forskere fra SDU undersøgt blodet fra danske corona-patienter for fluorstoffer, som skader immunsystemet. Et stof kaldet PFBA, som kommer ind i kroppen gennem husstøv og ophobes i lungerne, ser ud til at gøre sygdomsforløbet med COVID-19 værre.

  • 23.09.2020

    Ny professor i lungemedicin på SDU og OUH.

    Overlæge, ph.d. Christian B. Laursen er 1. oktober 2020 udnævnt til klinisk professor i lungemedicin i en kombineret stilling mellem Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet (SDU) og Lungemedicinsk Afdeling, Odense Universitetshospital (OUH).

  • 18.09.2020

    SDU får Center for Sundhedsfilosofi

    Hver eneste dag står personalet i sundhedsvæsenet overfor etiske dilemmaer, men det kan være svært at finde tiden og værktøjerne til at håndtere dem i det daglige arbejde. Nu åbner SDU’s nye Center for Sundhedsfilosofi og Etik, hvor filosoffer og sundhedspersonale samarbejder om at løse problemstillinger, som ellers er vanskelige at håndtere i sundhedsvæsenet.

  • 14.09.2020

    Calmette-vaccine til seniorer som værn mod COVID-19 og andre infektioner

    1900 ældre i Odense kan deltage i nyt forskningsprojekt, hvor Calmette-vaccinens forebyggende effekt på COVID-19 og andre sygdomme undersøges.

  • 04.09.2020

    Foregår pigeomskæring i Danmark?

    SDU-forskere skal i et nyt EU-projekt være med til at estimere antallet af piger i risiko for omskæring.

  • 03.09.2020

    Mads Thomassen professor i genetik

    Cand. scient. ph.d. Mads Thomassen er udnævnt til professor i genomisk medicin på Klinisk Institut, SDU, Forskningsenheden for Human Genetik og Odense Universitetshospital, OUH.

  • 03.09.2020

    IMM-professor Kate Lykke Lambertsen får DFF-bevilling på 2,8 mio. kroner

    Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget midlerne til kortlægning af effekterne på akut og kronisk betændelse i hjernen, når man blokerer den frie form af signalstoffet TNF.

  • 03.09.2020

    Ny professor på Forskningsenheden for Sundhedsfremme på SDU og Sydvestjysk Sygehus

    Gabriele Berg-Beckhoff er professor i epidemiologi og demografi ved Syddansk Universitet (SDU) og Sydvestjysk Sygehus pr. 1. september 2020.

  • 03.09.2020

    Ny professor i psykologi på SDU

    Ole Jakob Storebø (59) udnævnes til professor i børne- og ungdomspsykologi og evidensbaseret psykiatri ved Institut for Psykologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU den 1. september. Han er samtidig faglig leder af Center for Evidensbaseret Psykiatri (CEBP), Psykiatrisk Forskningsenhed, Psykiatrien i Region Sjælland.

  • 03.09.2020

    Ny professor i genetik

    Ledende overlæge på Klinisk Genetisk Afdeling, OUH, ph.d. Lillian Bomme Ousager er udnævnt til professor i genetik ved Klinisk Institut, SDU. En professor med bred erfaring indenfor forskning, klinik, uddannelse og ledelse.

  • 28.08.2020

    Professor i evidens-baseret medicin og klinisk forskningsmetode

    Overlæge, ph.d. Asbjørn Hróbjartsson er udnævnt til klinisk professor på Klinisk Institut, SDU. Han er leder af Center for Evidensbaseret Medicin Odense (CEBMO) ved Odense Universitetshospital og SDU. Han har ledet centeret siden dets etablering i 2015 med ansvar for forskning, undervisning og metodologisk rådgivning.

  • 28.08.2020

    Professorat I reumatologi ved Dansk Gigthospital Sønderborg

    Oliver Hendricks har siden 2010 været overlæge i reumatologi ved Gråsten Gigthospital og er nu udnævnt til professor tilknyttet Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

  • 28.08.2020

    Ny studieleder for medicin på SDU

    Overlæge, Bjarne Rønde Kristensen, OUH, er udnævnt til studieleder for lægeuddannelsen på Syddansk Universitet fra 1. september. Han afløser overlæge Niels Illum på posten.

  • 26.08.2020

    Ny forskning: Børn og unge med diabetes får svagere knogler

    En særlig scanning afslører, at børn med diabetes allerede i 13-års alderen kan få svagere knogler. Forskerne fra SDU og OUH mener, det hænger sammen med for højt blodsukker.

  • 03.08.2020

    Ny professor i børns mentale helbred og psykopatologi

    Dr. med. Anne Mette Skovgaard er udnævnt til professor i børns mentale helbred og psykopatologi ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

  • 09.07.2020

    Ny professor i klinisk geriatri på SDU og OUH

    Overlæge, ph.d. Jesper Ryg er 1. juli 2020 udnævnt til klinisk professor i geriatri i en kombineret stilling mellem Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet og Geriatrisk Afdeling, Odense Universitetshospital.

  • 09.07.2020

    Ny professor i anæstesiologi ved SDU og Sygehus Sønderjylland

    Fra 1. august 2020 får Sygehus Sønderjylland endnu en professor. Det sker, når overlæge ph.d. Thomas Strøm begynder sit virke som klinisk professor ved afdelingen for Bedøvelse og Intensiv. Han vil være den første professor i anæstesi og intensiv uden for Odense Universitetshospital. Professoratet hører under Institut for Regional Sundhedsforskning på SDU.

  • 01.07.2020

    Varmefølende kameraer skal fange kritisk syge patienter

    To softwarestuderende fra SDU har udviklet en app, som via termiske billeder hurtigt beregner temperaturforskellen mellem næsetip og øjenkrog. Overlæge i akutmedicin tror, at termiske målinger kan være fremtidens redskab til at spotte kritisk syge patienter.

  • 29.06.2020

    Vinder af årets undervisningspris 2020: Ole Graumann

    Stort tillykke til Ole Graumann, der blev indstillet til SUND’s undervisningspris af studenterrepræsentanterne i studienævnet for medicin.

  • 24.06.2020

    Det Nordiske Cochrane Centre flytter fra Rigshospitalet til Syddansk Universitet, Klinisk Institut

    Det Nordiske Cochrane Centre, NCC, flytter til Syddansk Universitet, hvor Klinisk Institut i samarbejde med Odense Universitetshospital har Center for Evidence-based Medicine, CEBMO, som i forvejen arbejder tæt sammen med NCC.

  • 24.06.2020

    Lovende ung stamcelleforsker modtager 10 mio. kr. til etablering af egen forskningsgruppe

    Alexander Rauch, Adjunkt på Klinisk Institut, SDU, Steno Diabetes Center Odense (SDCO) og Klinik for Molekylær Endokrinologisk Biologi (KMEB), har fået tildelt 10 mio. kr. fra Lundbeckfondens Fellowship-program 2020.

  • 23.06.2020

    Hvorfor bevæger danskerne sig?

    ”Danmark i Bevægelse” er et nyt forsknings- og formidlingsprojekt, som skal gennemføre den største undersøgelse nogensinde af danskernes motiver og muligheder for bevægelse. Professor Bjarne Ibsen uddyber baggrunden for projektet.

  • 19.06.2020

    Ny professor i genetik og epilepsi udnævnt ved Epilepsihospitalet Filadelfia og SDU

    Cand.scient., ph.d. Rikke Steensbjerre Møller er udnævnt til professor ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU, og Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund, hvor hun skal fokusere på forskning i genetikkens betydning for epilepsi.

  • 16.06.2020

    Implantater styrker sammensyninger på tarme

    Hul på sammensyningen er en hyppig og alvorlig komplikation hos patienter, der er blevet opereret i tarmene. Forskere har udviklet et 3D-printet implantat, der kan hjælpe patienterne.

  • 12.06.2020

    Nominerede til undervisningsprisen på SUND 2020

    Én gang om året tildeles undervisningsprisen på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet til en underviser, som har udvist stort engagement og ydet en særlig indsats i sin undervisning.

  • 09.06.2020

    Professor i sårbarhed på SDU

    Ph.d. Dorthe Nielsen er ansat som professor i sårbarhed ved Indvandrermedicinsk Klinik, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, Odense Universitetshospital og Geriatrisk afdeling G ved Odense Universitets Hospital samt ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet.

  • 03.06.2020

    Overlæge på Næstved Sygehus udnævnt til professor

    Overlæge på Lungemedicinsk afdeling på Næstved Sygehus, Uffe Bødtger, er netop blevet udnævnt til professor i lungemedicin ved Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet.

  • 28.05.2020

    Professor i bevægelsespraksis og fænomenologi på SDU

    Cand.scient., ph.d. Susanne Ravn er udnævnt til professor ved institut for Idræt og Biomekanik ved SDU. Susanne Ravn skal i sit professorat udvikle en tværfaglig metode til undersøgelse af forholdet mellem kropslig bevægelse og bevidsthed. Den tværfaglige tilgang integrerer etnografiske undersøgelser af konkret bevægelsespraksis og fænomenologi.

  • 20.05.2020

    Professor i diabetes og endokrinologi

    Overlæge, dr. med. Claus Bogh Juhl er udnævnt til professor ved Institut for Regional Sundhedsforskning ved SDU og vil som et led i professoratet varetage rollen som programleder for Klinisk Intervention på Steno Diabetes Center Odense (SDCO), der finansierer professoratet.

  • 20.05.2020

    Professorat i kardiologi på SDU og Sydvestjysk Sygehus

    Niels Peter Rønnow Sand (59) er pr. 1. juni udnævnt til klinisk professor i kardiologi på Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet sideløbende med sin ansættelse som overlæge på Sydvestjysk Sygehus.

  • 13.05.2020

    Jan Hartvigsen fra SDU med i ny WHO-ekspertgruppe om rygsmerter

    WHO fokuserer i stigende grad på ikke-smitsomme sygdomme, og rygsmerter er nu blevet et officielt indsatsområde.

  • 06.05.2020

    Hvad betyder COVID-19 for gravide kvinder og deres mentale sundhed?

    Forskere fra SDU spørger alle danske gravide kvinder om, hvordan de har det, og hvordan de oplever at være gravid under en pandemi. Svarene og data fra registre skal hjælpe sundhedsvæsenet med en bedre rådgivning til kommende mødre, hvis pandemien blusser op igen.

  • 21.04.2020

    Erik Roj Larsen udnævnt til professor i psykiatri ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU og ved Psykiatrisk Afdeling i Esbjerg

    - Behandlingen af mani og depression skal styrkes, siger Erik Roj Larsen, ny professor og forskningsleder ved Psykiatrisk Afdeling Esbjerg.

  • 17.04.2020

    SDU og Ingeniører uden Grænser sørger for ansigtsmasker i Afrika

    Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Klinisk Institut har iværksat et samarbejde med Ingeniører uden Grænser om produktion og distribution af ansigtsmasker i Sierra Leone og Guinea-Bissau. Formålet er at begrænse smitten med COVID-19 og teste maskernes effekt.

  • 16.04.2020

    Ny professor i klinisk biokemi

    Jonna Skov Madsen er blevet udnævnt til klinisk professor i klinisk biokemi ved Sygehus Lillebælt og Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet.

  • 16.04.2020

    I Odense bidrager universitetet nu med at øge kapaciteten for test for Covid-19

    SDU går sammen med Odense Universitetshospital om at teste for Covid-19. Forskere fra Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet (SDU) er gået sammen med Klinisk Mikrobiologisk Afdeling (KMA) på Odense Universitetshospital (OUH) om at teste med PCR for Covid-19, så testkapaciteten kan øges.

  • 15.04.2020

    Det rigtige lægemiddel til den rigtige kræftpatient

    Udbredte lægemidler mod blandt andet forhøjet kolesterol øger risikoen for bivirkninger ved kemoterapi. Det viser et nyt studie fra SDU, som desuden giver indsigt i, hvorfor nogle patienter får flere bivirkninger end andre.

  • 14.04.2020

    SDU-professor får bevilling til at undersøge færøske nyfødte og deres immunsystem

    For 20. gang henter Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, en millionbevilling fra det amerikanske NIH. En del af pengene tilfalder SDU og OUH, som skal analysere blodprøverne fra de færøske børn i projektet.

  • 13.04.2020

    SDU-professor modtager eftertragtet EU-bevilling

    Et nyt forskningsprojekt skal kaste lys over uligheden i levetid, og hvilke konsekvenser det kan få for pensionssystemerne. Professor James Vaupel skal lede projektet, der er støttet af det Europæiske Forskningsråd.

  • 05.04.2020

    Lone Kjeld Petersen udnævnt til professor i gynækologi ved SDU og OUH

    Overlæge, dr. med. Lone Kjeld Petersen er udnævnt til professor i gynækologi ved Klinisk Institut, SDU og Odense Universitetshospital, OUH.

  • 03.04.2020

    Klager fra patienter skal komme andre til gode

    Hvert år er 2700 patienter så utilfredse med behandlingen i Region Syddanmark, at de vælger at klage. Sagerne behandles og afgøres, men de bruges ikke til at forbedre behandlingen for andre. Det vil SDU-forskere forsøge at ændre.

  • 01.04.2020

    Pernille Ravn, professor i klinisk gynækologi, gynækologisk endokrinologi, SDU og OUH

    Pernille Ravn er udnævnt til professor ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet (SDU), sideløbende med sin fortsatte ansættelse i stillingen som specialeansvarlig overlæge i almen gynækologi på Odense Universitetshospital (OUH).

  • 27.03.2020

    Millioner bevilliget til COVID-19 relateret forskning

    Nye forskningsbevillinger fra Uddannelses- og Forskningsministeriet giver blandt andet Steno Diabetes Center Odense (SDCO) mulighed for at undersøge om personer med hypertension (højt blodtryk) og diabetes har øget følsomhed overfor COVID-19. To andre projekter har også SDU-forskere med.

  • 26.03.2020

    Nyt professorat i neurologi på OUH og SDU

    Overlæge, dr. med. habil. Christoph Beier (43) er udnævnt til klinisk professor i neurologi i en kombineret stilling mellem Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

  • 20.02.2020

    Syddansk Universitet overtager samarbejde med forskningsstation i Vestafrika

    Danske forskere har i 40 år arbejdet med sundhed, vacciner og børnedødelighed i Guinea-Bissau. Nu overtager SDU samarbejdet med forskningsstationen

  • 19.02.2020

    Mindfulness gør det lettere at glemme frygt

    Et nyt studie fra SDU viser, at mindfulness-træning med en app kan hjælpe mod stressreaktioner og angst på længere sigt.

  • 19.02.2020

    Kan øjenundersøgelser forudsige risiko for demens ved type 2-diabetes?

    Steno Diabetes Center Odense og Syddansk Universitet med Professor Jakob Grauslund i spidsen modtager 250.000 euro til nyt projekt.

  • 07.02.2020

    Uforklaret lavt blodsukker hos børn - svaret findes måske i generne

    Forskere fra Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital har nu identificeret mutationer i fire nye gener, som ser ud til at hænge sammen med uforklaret lavt blodsukker hos børn

  • 04.02.2020

    Neurologiske sygdomme øger risiko for selvmord

    Mennesker med visse neurologiske sygdomme har en højere risiko for at begå selvmord. Nyt studie har undersøgt alle større neurologiske sygdomme.

  • 24.01.2020

    Anette Søgaard Nielsen professor i alkoholforskning på SDU

    Cand.phil., ph.d. Anette Søgaard Nielsen er udnævnt til professor i alkoholforskning ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet

  • 17.01.2020

    Professorat i Ulykkesforskning og -forebyggelse ved SDU og OUH

    Overlæge ph.d. Jens Lauritsen er udnævnt til professor med fokus på Ulykkesforskning og Ulykkesforebyggelse ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet. Kombineret med professoratet fortsætter Jans Lauritsen som overlæge ved Ortopædkirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital, hvor han er leder af Ulykkesanalysegruppen.

  • 14.01.2020

    Ny blodprøve for leversygdom betaler sig

    SDU-forskere viser, at nye tests til opsporing af skjult leversygdom giver overskud på den sundhedsøkonomiske bundlinje

  • 12.01.2020

    Projekt nummer 1000 optaget hos OPEN: behandling af tarmkræft

    De seneste år er forskningsstøtteenheden OPEN vokset og vokset. For nylig kunne de byde velkommen til projekt nummer 1000, et lægemiddelforsøg på Onkologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt.

  • 09.01.2020

    Robotter kan analysere gigt i hænder

    Robotforsker Thiusius Rajeeth Savarimuthu har i samarbejde med overlæge Søren Just udviklet en scanningsplatform, der kan måle mængden af sygdomsaktivitet i hænderne på gigtpatienter. Opfindelsen bæres nu videre i regi af den nystiftede virksomhed Ropca Holding Aps.