Erik Roj Larsen udnævnt til professor i psykiatri ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU og ved Psykiatrisk Afdeling i Esbjerg
- Behandlingen af mani og depression skal styrkes, siger Erik Roj Larsen, ny professor og forskningsleder ved Psykiatrisk Afdeling Esbjerg.
Mindst 30% af patienter med en depression oplever, at antidepressiv medicin er ineffektiv, selv efter flere forsøg givet i optimal dosis og varighed. Det samme gælder for psykoterapi. Der er for få behandlingsmuligheder af depression ved bipolar lidelse (tidl. benævnt manio-depressiv lidelse). Virkningen af medicinsk behandling ved mani ved bipolar lidelse kan vare flere uger med mange bivirkninger, såsom vægtøgning, sløvhed, koncentrationsbesvær og muskelstivhed. Det billede vil Erik Roj Larsen gerne være med til at ændre.
Psykiatrisk Afdeling, Odense har fra begyndelsen af 2018 haft speciallæge i psykiatri, ph.d., Erik Roj Larsen ansat som overlæge på afdelingen. Samtidig har han været tilknyttet Syddansk Universitet i Odense som forskningslektor. Men nu flytter forskningsaktiviteterne til Psykiatrien i Region Syddanmark, Syddansk Universitetshospital, hvor han den 1. april 2020 ansættes under Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, mens han fortsætter som overlæge i Odense i halvdelen af tiden. Erik Roj Larsen vil samtidig medvirke til opbygningen af kandidatuddannelsen i medicin i Esbjerg, som starter i år 2022.
I sin ansættelse som professor skal Erik Roj Larsen både beskæftige sig med behandling og forskning. Han har stor erfaring i arbejdet med mani og depression. Han har i en årrække været klinisk lektor ved Aarhus Universitet og forsknings- og uddannelsesansvarlig overlæge ved Aarhus Universitetshospital. Han har også været leder af Klinik for kronisk depression og Klinik for mani og depression i Aarhus. Han har en 3-årig uddannelse inden for gruppeanalytisk psykoterapi og en 2-årig uddannelse inden for kognitiv terapi.
- I forskningsregi skal jeg arbejde videre inden for mit felt, som er undersøgelser af de mekanismer og risikofaktorer, der ligger bag mani og depression. Jeg skal forsøge at finde nye behandlinger mod mani og depression, som for eksempel kan være ikke-medikamentelle behandlinger, fortæller han.
- Det vil være mit mål, at så mange faggrupper som muligt involveres i forskning. At forskningen ikke ses som en aktivitet for de få, men at alle kan være med til at skabe ny viden.
Desuden glæder Erik Roj Larsen sig til at være med til at opbygge den nye kandidatuddannelse i medicin for SDU i Esbjerg, så der kan komme flere dygtige læger til Vestjylland.
- Hvis vi skaber et godt forsknings- og uddannelsesmiljø, er det med til at tiltrække dygtige lægestuderende, siger Erik Roj Larsen, der glæder sig til at starte i Esbjerg, hvor han håber på et tæt samarbejde imellem forskning og behandling.
Også i Esbjerg glæder man sig over ansættelsen af Erik Roj Larsen som forskningsleder.
- Vi ser frem til at skulle arbejde sammen med Erik. Vi får en yderst kvalificeret overlæge og professor ansat i afdelingen, og det glæder vi os til, fortæller ledende overlæge Agnete Larsen.
Erik Roj Larsen er opvokset i Kolding, men bor i dag i Århus sammen med sin hustru. Børnene er fløjet fra reden. Datteren er tandlæge og sønnen er cand.it, og arbejder som system- og projektmedarbejder. Fritiden går med vandreture på Mols sammen med familie og venner eller sammen med Dansk Vandrelaug. I perioder har han været med i menighedsråd i Århus.