Professor i bevægelsespraksis og fænomenologi på SDU
Cand.scient., ph.d. Susanne Ravn er udnævnt til professor ved institut for Idræt og Biomekanik ved SDU. Susanne Ravn skal i sit professorat udvikle en tværfaglig metode til undersøgelse af forholdet mellem kropslig bevægelse og bevidsthed. Den tværfaglige tilgang integrerer etnografiske undersøgelser af konkret bevægelsespraksis og fænomenologi.
I sine forskningsprojekter har Susanne Ravn arbejdet med blandt andet balletdansere fra den Kongelige Ballet, moderne dansere, verdensmestre i sportsdans, fritids-tangodansere og samskabende danse-projekter. Ligeledes har det inkluderet talentfulde golfspillere, forskellige kampkunstudøvere (fra MMA til Tai Chi) og udøvere optaget af mere alternative træningsformer, fx pilates, ’natural movement’ og ’fighting monkey’.
Med afsæt i konkrete praksisser og erfaringer med bevægelsesteknikker og præstationer har hendes forskning blandt andet bidraget til at belyse og præcisere forskellige former for selv-bevidsthed og hvordan disse anvendes i praksis; hvordan interaktionen med andre på forskellig vis guider praktikerens bevægelser; og hvordan vi må gen-tænke forståelse af improvisation og dens betydning for forskellige former for bevægelse.
Susanne Ravns forskningspublikationer afspejler hendes tværfaglige virke og udfolder sig både i og på tværs af forskellige akademiske traditioner. Hun har således publiceret forskningsresultater i højt rangerede tidsskrifter og internationale forlag indenfor fænomenologi, idrætsstudier, krops-kulturanalyser og dansevidenskab.
Hun har redigeret adskillige antologier om krop, bevægelse og kultur. Derudover har hun samtidig skrevet og bidraget til flere undervisningsbøger i dans og til centrale undervisningsbøger i kvalitative metoder og fysioterapi - i nationalt såvel som internationalt regi.
Susanne Ravns forskningsinteresser er på mange måder inspireret af hendes egne erfaringer med forskellige former for kropsbevægelse og træning.. Hun hentede to OL-kvalifikationer (84 og 88) i de år, hvor hun konkurrerede internationalt som rytmisk sportsgymnast, og hun har i den sammenhæng også erfaring som fungerende landstræner.
Hun har trænet ballet samt udvalgte moderne danseteknikker intensivt over en årrække, og på specielt denne baggrund fungeret som koreograf og danser i flere mindre forestillinger. I dag træner i hun primært aikido, en japansk kampsport, som hun har trænet i tæt på 20 år med et sort bælte til følge. Og så har hun danset argentinsk tango i en længere årrække.
Susanne Ravn er student fra Ikast Gymnasium og har en kandidatuddannelse i idræt fra Københavns universitet, og en phd. fra Syddansk Universitet. Siden 2017 har hun fungeret som forskningsleder for forskningsenheden Movement, Culture and Society (MoCS) (på dansk: Bevægelse, Kultur og Samfund) på Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.
Siden 1992 har hun arbejdet med den faglige udvikling og undervisning i dans, pædagogik og læring, kvalitative metoder og fænomenologi i en lang række år. Siden 2000 har hun desuden indgået i og varetaget adskillige formands og udvalgsposter ved internationale som nationale udvalg og organisationer specielt relateret til danseforskning: Nordisk Forum for Danseforskning og Society of Dance History Scholars som i hendes periode i udvalget transformerede til Dance Studies Association.
Forskningsmæssigt har hun med forskningsenheden MoCS et løbende internationalt samarbejde med bl.a. Center for Subjektivitetsforskning, KU, DK; Exeter University, UK; MacQuarie University, Sydney. Hun er fortløbende involveret i metodisk undervisning af andre forskere: I efteråret 2019 i ’Phenomenology, health care and qualitative research’ på Oxford University.
Aktuelt har hun desuden et samarbejde med Open Universty UK om udvikling af MOOC (open access læringsmodul), der introducerer til, hvordan man metodisk set integrerer fænomenologi og kvalitativ forskning. På SDU indgår hun aktuelt i samarbejde med kollegaer på filosofi såvel som klinisk biomekanik. Sidstnævnte samarbejde har fokus på analyser af patienters erfaringer med træningsprogrammer. Hun indgår derudover i gruppen af forskere omkring det nyetablerede Center for Sundhedsfilosofi, ved SDU.