Nyheder fra Humaniora på SDU

Nyheder

 • 12.02.2020

  På opdagelse i Danmarks hemmelige atomberedskab

  Hvordan satte Den Kolde Krig spor på både arkitektur, følelser og politik i Danmark? Det undersøger SDU-historikere, fordi de dramatiske årtier med atomtrusler kan lære os om, hvordan samfundet håndterer frygt og angst.

 • 11.02.2020

  Digterruter skal få danskerne ud i naturen

  Danskerne inviteres ud i naturen for at sanse, læse og opleve en perlerække af de største danske forfattere på nye måder. SDU-professor står i spidsen for projektet

 • 30.01.2020

  Humaniora fik boost til selvværdet

  Debatten om nytten af humaniora brager løs, og 28. januar holdt Center for Interdisciplinær Forskning og Uddannelse (CIFU) seminar om den samfundsmæssige værdi af humaniora. Her er fire gode råd fra seminaret.

 • 29.01.2020

  Christian 2. – dårlig regent eller misforstået helt?

  SDU-historiker Lars Bisgaards bog ”Christian 2.” blev modtaget af anmeldelser fyldt med stjerner og superlativer og er nu nomineret til både Weekendavisens Litteraturpris og Årets Historiske Bog. Vi har talt med Lars Bisgaard om, hvordan hans værk om den berygtede og berømmede konge blev til virkelighed.

 • 29.01.2020

  SDU opretter Pontoppidan-center

  Henrik Pontoppidan fortjener et mere intensivt fokus, derfor opretter SDU et Pontoppidan-center, som vil løfte forskning og formidling af forfatteren. SDU-professor Nils Gunder Hansen, ser frem til at komme i dybden med dette festmåltid af et forfatterskab.

 • 29.01.2020

  Fem spørgsmål til biblioteksprofessoren

  Tove Faber Frandsen er udnævnt til professor mso i biblioteks- og informationsvidenskab på SDU. Vi stillede fem spørgsmål til den nye professor

 • 13.01.2020

  Fagligheden i gymnasiet flytter sig

  En ny stor undersøgelse, som SDU-forskere m.fl. har udført for Børne- og Undervisningsministeriet, kortlægger hvordan fagligheden i gymnasiet har udviklet sig de seneste 50 år på baggrund af analyser af bl.a. eksamensopgaver og spørgeskemaundersøgelser blandt undervisere.

 • 20.12.2019

  SDU opretter Center for Grundskoleforskning

  Med det nye center vil SDU bl.a. bidrage til at udvikle kvaliteten af undervisningen i grundskolen og på læreruddannelserne. Centret opbygges omkring de stærke fagmiljøer på Humaniora, Naturvidenskab og Sundhedsvidenskab, der allerede beskæftiger sig med grundskolen.

 • 04.12.2019

  De får Carlsberg-bevillinger 2019

  Årets bevillinger fra Carlsbergfondet er uddelt, og på Humaniora på SDU har både lektor Sofie Kluge, lektor Mads Nygaard Folkmann og professor mso Poul Pedersen modtaget hver sin monografi-bevilling. Fire mindre Carlsberg-bevillinger er også tilfaldt humanistiske forskere på SDU.

 • 28.11.2019

  Fra velfærdsstater til konkurrencestater

  To SDU-historikere er med i stort nordisk projekt om neoliberalismen i de nordiske lande. Projektet undersøger den forvandlingsproces, der er sket i de nordiske lande de seneste 40 år.

 • 28.11.2019

  Verdensmål, walk og viden

  Gymnasielærere fra hele Danmark samledes i efteråret til temadagen ”Climate change” på SDU’s feltstation i Svanninge Bjerge for at få inspiration til at undervise i klimaforandringer i et flerfagligt perspektiv.

 • 27.11.2019

  Kan filosofiske dialoger modvirke klimaangst?

  Er vand, viden eller træer vores vigtigste ressource? Og kunne vi bedst undvære guld eller køer i vores liv? De store filosofiske spørgsmål er blevet en populær fritidsinteresse blandt mere end 100 børn i Billund Kommune det seneste år, hvor filosoffer fra SDU i samarbejde med CoC Playful Minds har holdt filosofiske eksperimentarier om verdensmålene.

 • 27.11.2019

  Vampyr-ofre har måske i virkeligheden leukæmi

  Et hold forskere i blodsygdomme har i fritiden lavet seriøs forskning på Dracula og andre blodige romaner.

 • 26.11.2019

  Museet i en medialiseret verden

  Hvordan kommer museerne godt ind i det 21. århundrede? Det guider SDU-professor Kirsten Drotner m.fl. til i den nye bog The Routledge Handbook of Museums, Media and Communication.

 • 26.11.2019

  Flot BFI-høst på Humaniora

  Humaniora på SDU har leveret et flot resultat i årets BFI-høst. Fakultetets andel er steget med 3 procentpoint til 16,4 procent af den samlede BFI-produktion for humaniora i Danmark, hvilket er højere end fakultetets relative andel af sektoren.

 • 26.11.2019

  På sporet af de byzantinske fortælleverdener

  Professor mso Christian Høgel fra SDU står sammen med svensk og græsk kollega i spidsen for stort internationalt projekt om de byzantinske fortælleverdener, der netop har modtaget ca. 27 mio. kr. (39 mio. svenske kroner) fra Riksbankens Jubileumsfond.

 • 11.11.2019

  Klog på 40 vigtige humanistiske opfindelser

  Det er tid til at sætte fokus på de humanistiske succeshistorier, mener SDU-professor. Sammen med to forskerkollegaer udgiver han bogen ”Verden ifølge humaniora” om 40 banebrydende begreber, der former vores virkelighed.

 • 22.10.2019

  DFF-bevilling til at styrke vores digitale kompetencer

  Professor Nina Bonderup Dohn har netop modtaget tematisk DFF-bevilling til sit projekt om computational thinking.

 • 17.10.2019

  Travle ældre er til hurtige spil

  Cirka hver femte ældre spiller til daglig digitale spil, og især de mindre tidskrævende spil er populære. Det er i skarp kontrast til den yngre generation, siger SDU-lektor Sara Mosberg Iversen, som har undersøgt ældres spillevaner.

 • 09.10.2019

  Livet under dronerne

  Hvordan påvirker det os, når droner indtager luftrummet for at overvåge, fotografere og i visse dele af verden angribe? Det er forskere ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet i gang med at finde svar på.

 • 08.10.2019

  Sådan bidrager Humaniora til verdensmålene

  Humaniora på SDU er allerede godt i gang med at bidrage til arbejdet med verdensmålene. Det blev særligt tydeligt gennem en postersession på årets ledelsesseminar.

 • 07.10.2019

  Er det fair at lektor Hansen flyver til konference i New Zealand?

  Ved årets ledelsesseminar på Humaniora fordybede forsknings- og studieledere sig i verdensmålenes kompleksitet gennem en filosofisk dialog modereret af lektor Caroline Schaffalitzky fra Institut for Kulturvidenskaber.

 • 03.10.2019

  Humaniora og verdensmålene

  Humaniora på SDU satte ved dette års ledelsesseminar fokus på FN’s verdensmål med bl.a. oplæg fra Mogens Lykketoft, projektleder Louise Thomsen fra CBS og ivrig debat om, hvordan et universitet kan arbejde med verdensmålene.

 • 26.09.2019

  5, 8 mio. kr. til forskning i vores forestillinger om fortiden

  Lektor Sofie Kluge fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU har netop modtaget en bevilling på 5,8 mio. kr. fra Velux Fondens kernegruppeprogram til at undersøge æstetikkens rolle i det historiske paradigme.

 • 20.09.2019

  SDU-forskere på opdagelse i H.C. Andersens manuskripter

  Man finder afgørende ny viden om H.C. Andersens kreative proces, når den verdensberømte digters eventyr digitaliseres. Det viser et netop afsluttet pilotprojekt ved H.C. Andersen Centret på SDU.

 • 03.09.2019

  Nye studerende glade for digital studiestart

  Det nye studiestartskursus How to Uni til kommende studerende på Humaniora bliver virkelig godt modtaget. De studerende har allerede før studiestart været godt i gang med faglige overvejelser og at lære hinanden at kende.

 • 30.08.2019

  Ny campusleder på SDU Kolding

  Den nye institutleder på Institut for Design og Kommunikation (IDK), Marianne Wolff Lundholt, bliver også ny campusleder i Kolding.

 • 15.08.2019

  Nordens litterære rockstjerne får HCA-litteraturpris

  Den norske forfatter Karl Ove Knausgård bliver den syvende modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen – og den første fra Norden. Han kommer i 2020 til Odense og SDU for at modtage den prestigefyldte pris.

 • 10.07.2019

  1243 unge vil helst læse på SDU’s humanistiske uddannelser

  Med en marginal tilbagegang på 3 pct. i 1. prioritetsansøgninger klarer Humaniora på SDU sig pænt på landsplan, hvor de humanistiske uddannelser samlet oplever et fald i søgningen på 12 pct.

 • 08.07.2019

  Årets undervisere på Humaniora

  Det er sæson for underviser-priser. På SDU Sønderborg fik lektor Pia Søgaard Nielsen forleden overrakt BHJ-fondens Undervisningspris, og ved den fælles kandidatafslutning på Det Humanistiske Fakultet blev lektor Dag Heede udnævnt til årets underviser ved Humaniora på SDU.

 • 25.06.2019

  Mindeord for Gunther Kress

  Det er med stor beklagelse, vi har modtaget besked om, at Gunther Kress, æresdoktor ved SDU og Professor of Semiotics and Education, University of London er død. Han døde pludseligt 20. juni.

 • 21.06.2019

  Fem spørgsmål til vicepræsidenten

  Rie Troelsen fra SDU Universitetspædagogik er netop genudnævnt til Vice President Europe i den internationale organisation International Society for the Scholarship of Teaching and Learning, hvor hun repræsenterer hele Europa. Vi stillede fem spørgsmål til vicepræsidenten

 • 20.06.2019

  SDU Kolding sagde farvel til Per Krogh Hansen

  Der var både grin og tårer i øjenkrogen, da Per Krogh Hansen sagde farvel til SDU Kolding, før han begyndte på sin nye post som institutleder på IKV.

 • 20.06.2019

  3 ting du skal vide om plagiattjek

  Eksamensperioden er i fuld gang. Det betyder også, at du som underviser skal være opmærksom på, om du har studerende, der plagierer.

 • 20.06.2019

  Litteraturvidenskab får to nye professorer

  Søren Frank og Anders Engberg-Pedersen er blevet udnævnt til ny professor-duo på Litteraturvidenskab. Vi stillede syv spørgsmål til professorerne.

 • 20.06.2019

  Fin debut for Springboard Festival

  På Medievidenskab arbejder man fokuseret med employabilitet i løbet af uddannelsen. Vi var med til et af employabilitets-tiltagene; Springboard Festival, hvor grupper af studerende - i bedste Løvens Hule-stil -præsenterede deres projekter for et dommerpanel af fynske virksomheder.

 • 20.06.2019

  Marianne Wolff Lundholt bliver ny institutleder på IDK

  Den nye institutleder ved Institut for Design og Kommunikation på SDU er fundet. Det bliver forskningsleder Marianne Wolff Lundholt fra SDU’s Center for Narratologiske Studier, som fremover skal stå i spidsen for instituttet.

 • 18.06.2019

  Ny værktøjskasse for employabilitet på Humaniora

  Med en bred tilgang og en onlineguide vil arbejdsgruppen vedrørende employabilitet på Humaniora inspirere og motivere flere undervisere til at arbejde med employabilitet i undervisningen

 • 04.06.2019

  SDU-forsker vil bringe læselysten tilbage

  Sprogforsker på SDU vil med nyt projekt give et unikt indblik i, hvad der sker, når vi læser. Det skal klæde både studerende og undervisere bedre på til læsningen – så den ikke er et nødvendigt onde – men bliver et vigtigt værktøj.

 • 27.05.2019

  Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark

  Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere, for indvandringen er kommet for at blive. Det er en af konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

 • 09.05.2019

  DFF-bevilling til to forskere på Humaniora

  Lektor Kathrin Maurer fra Institut for Kulturvidenskaber og adjunkt Aglae Pizzone fra Institut for Historie har netop fået bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond – Kultur og Kommunikation.

 • 06.05.2019

  Din moral kan ikke udliciteres

  Moralfilosofi lyder måske abstrakt, men er faktisk helt centralt for alle mennesker, fordi rigtig mange af de problemstillinger vi står overfor – både samfundsmæssigt og i nære relationer - handler om manglende indlevelse i andres moralske ståsteder. Det mener SDU’s nye doktor i moralfilosofi.

 • 06.05.2019

  Brexit and Beers på SDU Kolding

  Forud for Europaparlamentsvalget 26. maj inviterer SDU Kolding til Brexit-arrangement med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

 • 09.04.2019

  Hvor meget udvikling kan man købe for oliepenge?

  Det spørgsmål står centralt i doktordisputatsen om den sociale og økonomiske udvikling i de arabiske golfstater, som lektor Martin Hvidt fra Mellemøststudier netop har forsvaret ved Det Humanistiske Fakultet på SDU.

 • 29.03.2019

  De får HUM SEED-midler

  Fem lovende forskningsprojekter har modtaget midler fra forskningsstøtterådet på Humaniora i den seneste HUM SEED-ansøgningsrunde. Næste ansøgningsfrist til HUM SEED er 1. maj 2019.

 • 29.03.2019

  Guide til god forskningskommunikation

  Hvordan kommunikerer forskere og universiteternes kommunikationsmedarbejdere forskningen på den bedste måde? Det kommer Danske Universiteter nu med et fælles bud på i 7 principper for god forskningskommunikation.

 • 29.03.2019

  Landets museer satser på brugerinddragelse

  Der er sket en revolutionering af kulturformidlingen på de danske kulturinstitutioner med den udbredte brugerinddragelse, konkluderer SDU-professor Anne Scott Sørensen m.fl. i ny bog.

 • 28.03.2019

  Værd at vide om den nye ferielov

  1. september 2020 træder en ny ferielov i kraft, og forleden var der informationsmøde på Humaniora om de nye regler. Læs mere om, hvad de nye ferieregler betyder for dig.

 • 28.03.2019

  Musikalsk farvel til Anne Jensen

  Med veloplagte taler og masser af musikalitet blev der sagt godt farvel til institutleder Anne Jensen, der har forladt Institut for Kulturvidenskab til fordel for NORS på Københavns Universitet.

 • 28.03.2019

  Det tyske mindretals nazi-fortid blev et tilløbsstykke

  Der var rift om tilskuerpladserne, da historiker Henrik Skov Kristensen forsvarede sin doktordisputats om det tyske mindretals udfordringer med nazifortiden. Særligt højspændt blev det, da mindretallets kendte journalist og tidligere chefredaktør Siegfried Matlok opponerede.

 • 27.03.2019

  Ny institutleder for SDU’s kulturvidenskaber

  Per Krogh Hansen bliver ny institutleder på Institut for Kulturvidenskaber på SDU. Han er pt. institutleder ved Institut for Design og Kommunikation på SDU Kolding. På sit nye institut vil han bl.a. arbejde for at skabe endnu mere samarbejde og sammenhæng med det omgivende samfund.

 • 19.03.2019

  Ice Age på Christiansborg

  For at sikre den bedst mulige impact for forskningsprojektet om fryseteknologier inden for reproduktion, så indtog Ice Age-projektet med SDU-professor Charlotte Kroløkke i februar Christiansborg.

 • 12.03.2019

  Romerne og havet

  Middelhavet, og hvad der foregik til søs, har stort set været et ubeskrevet kapitel i historien om Romerriget, selvom romerne både økonomisk og politisk var fuldstændig afhængige af sejlads mellem provinserne. SDU-lektor sætter i ny bog spot på romerne og havet.

 • 06.03.2019

  Det moderne menneske og havet

  Før klimakrisen overvælder os helt, er det oplagt at sætte ekstra lys på erfaringer fra sømandslivet, hvor mennesket altid har været underlagt naturens kraft. Det mener SDU-lektor Søren Frank, der arbejder på et værk om menneskets forhold til havet gennem tiden.

 • 08.02.2019

  Turismeprofessor fortsat i spidsen for Vadehavet

  Janne Liburd, professor i bl.a. bæredygtig turisme på SDU, er netop blevet genudpeget som bestyrelsesformand for Nationalpark Vadehavet.

 • 23.01.2019

  Vollsmoses nuancer frem i lyset

  Ny bog af SDU-forskere fra bl.a. Medicin, Mellemøststudier og Filosofi vil bygge bro mellem beslutningstagere og beboerne i Vollsmose. Det er helt nødvendigt at fremkalde nuancerne af livet i Danmarks største ghetto, hvis de konkrete problemer skal løses, mener bogens redaktør Helle Lykke Nielsen.

 • 23.01.2019

  Studerende til undervisning i Vollsmose: Mit første job stod bøjet i neon

  Hvordan gør man det håndgribeligt for studerende på Interkulturel pædagogik, hvad de kan bruge deres uddannelse til? Flytter undervisningen én dag til Vollsmose, som lektor Helle Lykke Nielsen har gjort med succes. Læs her, hvad de studerende fik ud af besøget.

 • 20.12.2018

  Syv ting, du ikke vidste om ISK's nye institutleder

  Professor MSO Sharon Millar er ny institutleder på Institut for Sprog og Kommunikation, vi stillede syv spørgsmål til den nye institutleder.

 • 20.12.2018

  Jesus under religionshistorikerens lup

  Trænger du til et anderledes blik på julen midt i gaveræs og andesteg? Så er religionshistoriker Mikael Rothstein klar med helt nye perspektiver, der bringer kristendommen ned på jorden og ind i kroppen. Hvorfor spiser og drikker de kristne Jesus til gudstjeneste? Og hvordan er man nået frem til, at Jesus havde langt hår og skæg? spørger han bl.a. i aktuel bog.

 • 20.12.2018

  Varmt farvel til Steffen Nordahl Lund

  Med veloplagte taler og stort fremmøde blev der sagt fint farvel til den afgående institutleder ved Institut for Sprog og Kommunikation, Steffen Nordahl Lund.

 • 17.12.2018

  De får Carlsberg-bevillinger

  Lektor Søren Frank fik en Semper Ardens-bevilling til sit projekt om havets litteratur, og syv andre humanistiske forskere fra SDU modtog også mindre Carlsberg-bevillinger til deres forskning. Det blev resultatet her på Humaniora, da Carlsbergfondet i år uddelte 65 mio. kr. til fremragende forskere på humaniora og samfundsvidenskab ud af en samlet sum på 168 mio. kr.

 • 13.12.2018

  Et enkelt bogstav kan fælde en morder

  To af verdens dygtigste retslingvister trak fulde huse på SDU onsdag. En af dem er manden, der fandt frem til Unabomberen.

 • 13.12.2018

  Christiansborg-politikere: H.C. Andersen er en kostelig skat

  Der var politisk opbakning til planerne om at give forskningen i H.C. Andersen et løft, da SDU i går holdt høring i Fællessalen på Christiansborg.

 • 10.12.2018

  Nu skal studenters faglighed kortlægges

  Meninger om, hvordan det står til med fagligheden blandt nutidens gymnasieelever, findes der mange af. Nu skal der fakta på bordet. Derfor skal et større forskerhold fra Institut for Kulturvidenskaber (IKV) på SDU kortlægge det faglige niveau blandt studenter aktuelt og historisk.

 • 08.12.2018

  H.C. Andersen har brug for et løft

  Hans eventyr læses over hele verden, men H.C. Andersen-forskningen har brug for investeringer i bl.a. digitalisering og tidssvarende oversættelser, hvis Andersens værk fortsat skal være relevant. 12. december holder SDU høring på Christiansborg om, hvad Danmark vil med H.C. Andersen.

 • 04.12.2018

  Anne-Marie Mai bliver formand for nyt Bogpanel

  Kulturminister Mette Bock har netop udnævnt sit nye Bogpanel, der skal have særligt fokus på børn, digitalisering og læsevaner. SDU’s litteraturprofessor Anne-Marie Mai bliver formand for Bogpanelet. Også lektor Lars Handesten fra SDU er med i det nye panel.

 • 15.11.2018

  Forskning og samfundsudfordringer på Humaniora

  På den anden halvdel af årets ledelsesseminar på Humaniora, hvor forskningslederne deltog, var forskning med samfundsrelevans det helt store tema.

 • 15.11.2018

  Filosofiprofessor hjælper med at finde lykken

  SDU-filosof Søren Harnow Klausen skriver modsvar til Brinkmann-kritikken af vores jagt på lykken, for lykke og det gode liv er det allervigtigste for os mennesker, fastslår filosofiprofessoren. Nu udkommer hans bog om, hvad lykken er.

 • 07.11.2018

  Hvordan får vi studieintensiteten i vejret?

  På det årlige ledelsesseminar på Humaniora var studieintensitet og de studerendes engagement i deres uddannelser blandt de helt store temaer, og seminardebatten har sat gang i forskellige nye tiltag på en række uddannelser.

 • 02.11.2018

  Krig og politik i den digitale tidsalder

  Amerikanske Studier havde fint besøg torsdag 1. november, da årets Honora Rankine-Galloway foredrag med mangeårig fotoredaktør på Time Magazine, Alice Gabriner, gav et interessant indblik i de internationale nyheders maskinrum.

 • 31.10.2018

  A.S. Byatt fejret med foredrag og fællessang

  Trods afbud fra hovedpersonen, blev A.S. Byatt fejret på SDU som årets modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.

 • 12.10.2018

  David Runciman besøgte SDU

  Vi er nødt til at begynde at tænke over, hvad der kommer efter de vestlige liberale demokratier, for de kommer ikke til at leve for evigt. De skarpe og tankevækkende pointer stod i kø, da den anerkendte Cambridge-professor David Runciman fredag talte ved årets Department of History Adress.

 • 11.10.2018

  Generation Z er flittige, fornuftige og målrettede...

  Men hvorfor har mange videregående uddannelser så udfordringer med studieintensitet og studerende, der tilsyneladende driver den af, bliver væk fra undervisningen og falder fra? Her er tre vigtige pointer om nutidens studerende, som er afgørende for deres engagement i at uddanne sig.

 • 08.10.2018

  Sådan bliver de nye sprogprøver i 0. klasse

  Nu går 23 skoler i udsatte boligområder i gang med de nye sprogprøver og sprogstimulering, som blev vedtaget af et folketingsflertal i foråret. Her fortæller SDU-forskerne bag indsatsen og børnehaveklasseledere, der tester den, hvordan de nye sprogprøver bliver.

 • 08.10.2018

  Anerkendt politisk tænker besøger SDU

  David Runciman er en ny stjerne blandt politiske tænkere, og fredag taler den anerkendte Cambridge-professor og historiker på SDU ved årets Department of History Address om bl.a. sin roste nye bog ”How Democracy Ends”.

 • 04.10.2018

  Brætspil til fædre i alle landets fængsler

  Kan sociale spil forbedre fængslede fædres forhold til deres børn? Det spørgsmål har SDU-forskere undersøgt i projektet Social Games Against Crime. De første erfaringerne med spillet ”Fængslet” har været så positive, at det nu er kommet ud i alle lukkede fængsler og arresthuse i Danmark.

 • 02.10.2018

  På sporet af danske jøder i Theresienstadt

  Hvor havde de danske jøder deres frirum og hvilke steder frygtede de mest, mens de var fanget i Theresienstadt? Det er blot nogle af de spørgsmål, man kan finde svar på i de ca. 60 interaktive kort, der er blevet resultatet af lektor Therkel Stræde og tysk- og historiestuderendes feltarbejde i den tjekkiske ghetto.

 • 27.09.2018

  Kort om konferencer

  Nyt fra Humaniora var forbi Center for Multimodal Communications "9th international Conference on Multimodality" og Center for Mellemøststudiers internationale konference "The Middel East and North Africa in an Age of Crises, Conflicts, and Cracks. Her er et kort overblik, der bl.a. giver indblik i Nomas multimodalitet.

 • 26.09.2018

  Gitte Rasmussen er ny professor på SDU

  SDU har fået ny professor i social interaktion, og vi stillede fem spørgsmål til professoren. Læs bl.a. her, hvorfor humaniora-professor Gitte Rasmussen gerne samarbejder med ingeniører.

 • 06.09.2018

  Sensommerfest med sang og dans

  En forhåbentlig ny tradition så dagens lys, da Humaniora på SDU holdt fest lige før efterårssemestrets begyndelse

 • 28.08.2018

  Hygge, H.C. Andersen og svær udtale

  44 udvekslingsstuderende fra 17 forskellige lande fordyber sig i disse uger i dansk sprog og kultur på SDU og i Odense.

 • 20.08.2018

  Digitale værktøjer til humanistiske forskere

  DigHumLab – den nationale satsning på digital forskningsinfrastruktur for humaniora og samfundsvidenskab – bliver nu integreret på SDU og de øvrige deltagende universiteter som del af satsningen på digital forskning.

 • 20.08.2018

  1365 tilbudt optag på SDU’s humanistiske uddannelser

  Trods vigende søgning til de humanistiske uddannelser på SDU, er dekanatet tilfreds med optaget.

 • 13.08.2018

  Narrativ Medicin får adjungeret Columbia-lektor

  SDU får ny adjungeret lektor, når lektor Rishi Goyal, der er international anerkendt for sin undervisning og forskning inden for Narrativ Medicin, bliver tilknyttet universitetet.

 • 13.08.2018

  Religionsforskeren og den store kærlighed

  Religionsforsker Katrine Frøkjær Baunvig var her, der og allevegne i sommer, hvor hendes nyeste bog Den eneste ene blev anmeldt og omtalt i næsten alle landets medier, og hun fik Humanioras nyindstiftede undervisningspris. Vi mødte hende til en snak om at bruge sin personlige historie i forskningen, og hvad der har overrasket mest i arbejdet med bogen.

 • 09.08.2018

  Har du styr på opmærksomheden?

  Noget af det vanskeligste i verden er at styre sin opmærksomhed. Særligt udfordrede er selvfølgelig lærerne på landets uddannelsessteder, som lige nu møder ind til et nyt år, hvor de skal indfange elevernes opmærksomhed. Lektor Anders Kruse Ljungdalh fra Institut for Kulturvidenskaber har netop skrevet en bog om opmærksomhed.

 • 09.08.2018

  10 mio. kr til at gøre os klogere på de ældste

  Ældre mennesker over 90 år er en hastigt voksende del af befolkningen, og litterater og læger på SDU vil i et nyskabende samarbejde undersøge sundhed og trivsel hos de allerældste.

 • 06.07.2018

  Nina Bonderup Dohn er ny professor på SDU

  SDU har fået en ny professor i læring og IT, og vi stillede fem spørgsmål til professoren. Læs her bl.a. hvordan professor Nina Bonderup Dohn håber, at hendes forskning kan gavne andre.

 • 05.07.2018

  Designerstole kan også få en mediekarriere

  Er det medier, markedsføring eller møblerne selv, som gør designerstole berømte og til ikoner, vi alle drømmer om at eje? Det har erhvervs-ph.d Rosita Satell fra SDU og Trapholt undersøgt i sin afhandling.

 • 04.07.2018

  Festlig afslutning for Humanioras kandidater

  De humanistiske kandidater anno 2018 blev i går fejret med musik, sang, en ny undervisningspris og en veloplagt festforelæsning ved lektor Anette Grønning.

 • 22.06.2018

  Christian 4. og heksene

  Når vi står ved Sankt Hans-bålet og skråler med på Midsommervisen, virker hekseforfølgelserne fuldkommen uforståelige. Ligesom det fortoner sig, at Christian 4., der ellers er bedst kendt som Danmarks byggekonge, spillede en væsentlig rolle i de mange danske hekseprocesser. Men nu går SDU-historiker Louise Nyholm Kallestrup i arkiverne for at finde ud af, hvorfor man i en kort periode i 1600-tallet henrettede troldkvinder.

 • 15.06.2018

  Rane-effekten ramte SDU

  Nationalmuseets populære og mediehypede direktør Rane Willerslev var hovedtaler på SDU’s årlige Karriereboosteruge og serverede et opmuntrende oplæg om alt den kreativitet, der kan udspringe af en universitetsuddannelse - hvis man modig.

 • 04.06.2018

  Droner i et humanistisk perspektiv

  SDU er 5. og 6. juni vært for konferencen Drone Imaginaries and Society.

 • 04.06.2018

  Tosprogedes sprog til debat

  Ny viden om at arbejde sprogligt med tosprogede børn var et af de helt store temaer, da Center for Sprog og Læring forleden holdt velbesøgt nordisk symposium om børnesprog på SDU i Odense.

 • 31.05.2018

  Sproghjælp fra SDU til udsatte boligområder

  Sprogforskere og filosoffer fra SDU skal give 0. klasserne i landets udsatte boligområder et sprogligt løft. Forskerne er netop blevet del af et konsortium under Undervisningsministeriet, som skal udvikle sprogprøver og sprogstimulering i 0. klasse.

 • 31.05.2018

  SDU får to nye professorer i uddannelse

  Ane Qvortrup og Nikolaj Elf blev for nylig udnævnt til professorer i uddannelsesvidenskab ved Institut for Kulturvidenskaber. Vi stillede fem spørgsmål til professorerne. Læs bl.a. her, hvad professorerne ville forandre, hvis de var politikere for en dag.

 • 22.05.2018

  Hvordan ved vi, hvad vi ved?

  Mens debatten om fake news fylder sendeflader og avissider over hele verden, har SDU-lektor og filosof Mikkel Gerken undersøgt i dybden, hvordan vi taler og tænker om viden og vurderer andre som troværdige eller det modsatte. For nylig blev han tildelt den højeste akademiske grad – doktorgraden i filosofi – for sin disputats "On Folk Epistemology. How we think and talk about knowledge."

 • 04.05.2018

  Fyens Stiftstidendes Forskerpris gik til Davide Secchi

  Han er i gang med at kortlægge, hvordan vi kan løse problemerne med virksomheders mangel på arbejdskraft, og i går fik han overrakt Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2018 i avisens mediehus.

 • 03.05.2018

  International Bob Dylan-konference i Odense

  Forskning i Bob Dylan er et hastigt voksende forskningsområde, og interessen er ikke blevet mindre efter sangeren fik Nobelprisen i litteratur i 2016. Til oktober samles en lang række førende Dylan-forskere i Odense for at drøfte den nyeste forskning i sangerens værk.

 • 30.04.2018

  Tre DFF-bevillinger til Humaniora på SDU

  Lektor Casper Sylvest, lektor Karen Hvidtfeldt Madsen og lektor Mikkel Gerken har netop fået bevillinger fra Det Frie Forskningsråd – Kultur og Kommunikation.

 • 26.04.2018

  Populært foredrag om Monarchy and Markle

  Over 400 gymnasieelever og deres lærere over hele landet fulgte spændt med, da Humaniora 26. april livestreamede et forskningsforedrag om det omdiskuterede royale bryllup mellem britiske prins Harry og den amerikanske skuespiller Meghan Markle.

 • 26.04.2018

  Fra digitale passagerer til pionerer

  Digitaliseringen er godt i gang med at forandre vores måde at skrive på, og det kræver digital dannelse af børn og unge, som bestemt ikke er digitalt indfødte. SDU-lektor Jens Jørgen Hansen giver med ny bog værktøjer til, hvordan man kan lære elever at skrive digitalt.

 • 26.04.2018

  Farvel til myten om 1864

  Nederlaget til Tyskland i 1864 opfattes som Danmarks Stunde Null, der er nøglen til at forstå dansk identitet, kultur og historie. Men hvordan har nederlaget reelt påvirket dansk historie? Det undersøger lektor Rasmus Glenthøj i nyt Carlsberg-projekt. For meget tyder på, at betydningen af 1864 er overdrevet.

 • 26.04.2018

  Forskningens døgn fra ostesofa til arkæologisk udgravning

  Forskningens Døgn bød sædvanen tro på et væld af aktiviteter for hele familien, og Humanioras tiltag såsom workshop med Filosofi i Skolen, sprogklodserne og den ’arkæologiske udgravning' var populære.

 • 25.04.2018

  Kunsten at være religiøs og moderne samtidig

  Den danske offentlige debat levner ikke meget plads til at se sammenhænge mellem modernitet og Islam, men professor Dietrich Jung fra Mellemøststudier og hans projekt om moderne muslimer og religion insisterer på at udfordre Vestens patent på modernitet.

 • 19.04.2018

  SDU-professor Anne-Marie Mai får stor litterær pris

  Søren Gyldendal Prisen går i år til Anne-Marie Mai, litteraturprofessor på SDU. Hun hædres for sit utrættelige arbejde med at gøre litteraturen nærværende for de fleste. Prisen overrækkes i eftermiddag på Gyldendal.

 • 10.04.2018

  ”Jeg havde håbet, at jeg skulle være den sidste revolutionære”

  Der er brug for en ny verdensorden både politisk og økonomisk, og det er ungdommens ansvar at bygge det nye fundament. Budskabet var klart, da Lech Walesa, nobelprismodtager og første præsident i det frie Polen, mandag formiddag debatterede Europas fremtid med en fuld sal af studerende på SDU Kolding.

 • 23.03.2018

  Status på til- og fravalg på Humaniora

  Til- og fravalgsprocessen på Humaniora har været i gang siden efteråret, og den lokale inddragelse har bragt et væld af gode ideer frem fra miljøerne. Fakultetet arbejder nu videre med en række af forslagene, og 3. april tager SDU’s bestyrelse stilling til direktionens indstilling om til- og fravalg på SDU.

 • 23.03.2018

  Kanondag med Åbent Hus – nu gøres der klar til testdage

  Optagelses-sæsonen er i fuld gang på SDU, hvor man nu ser frem mod testdagene 7. og 8. april.

 • 23.03.2018

  SDU Kolding vil designe fremtiden

  13. marts fejrede SDU Kolding med jubilæumstaler og designmesse de første ti år med forskning og uddannelse inden for design og entreprenørskab.

 • 22.03.2018

  Fart og billeder præger de digitale samtaler

  Hvad laver førende danske politikere på de unges foretrukne uformelle og flygtige Snapchat? Og hvad sker der mellem os mennesker, når e-mail, sms, chat og Snapchat afløser brevet? Det er nogle af spørgsmålene, som lektor Anette Grønning undersøger i sin nye bog Digitale samtaler.

 • 22.03.2018

  De får HUM SEED-midler

  Fire lovende forskningsprojekter har modtaget midler fra forskningsstøtterådet på Humaniora i seneste HUM SEED-ansøgningsrunde.

 • 21.03.2018

  Humaniora fik vist veje til ligestilling

  Konference om ligestilling og mangfoldighed med tankevækkende facts og gode råd.

 • 20.03.2018

  Mindeord for Tore Nyberg

  Dr.phil og middelalderhistoriker Tore Samuel Nyberg, 4. januar 1931 – 14. marts 2018, er død, 87 år gammel.

 • 20.03.2018

  Jørgen Dines Johansen er død

 • 23.02.2018

  SDU-forskere skal opspore den gode undervisning i Nordens klasselokaler

  Fem forskere fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU er blandt de førende nordiske forskere, der samles i nyt Centre of Excellence. Centret Quality in Nordic Teaching har netop modtaget 19,2 mio. kr. fra Nordforsk til at kortlægge kvalitetsundervisningen i Norden.

 • 20.02.2018

  Har Skam gjort norsk dritkul i Danmark?

  Har tv-serien Skam gjort norsk mere cool i Danmark? Hvilke ord fra Skam bruger danskere mest? Og får Skam-sproget indflydelse på sprogbrug i Danmark fremover. Disse spørgsmål blev bl.a. drøftet, da en række sprogforskere forleden mødtes på SDU til symposium om sproget i Skam.

 • 08.02.2018

  Ældres alkoholvaner giver hovedbrud i ældreplejen

  Nutidens ældre drikker mere end tidligere generationer. Det øger risikoen for misbrug, sundhedsproblemer og skaber store udfordringer i ældreplejen. Nu skal filosoffer og alkoholforskere fra SDU hjælpe plejecentre og hjemmepleje i Vejle Kommune med de tabuiserede problemer.

 • 06.02.2018

  Dansk industris internationale guldalder frem i lyset

  Ny doktordisputats på SDU sætter spot på et hidtil ubeskrevet kapital i dansk erhvervshistorie. Nemlig at danske F.L. Smidth & Co. var en af grundpillerne i opbygningen af det moderne og selvstændigheds-søgende Asien. Frem til 2. verdenskrig udviklede virksomheden nærmest monopol på at udvikle og bistå driften af cementindustrien i bl.a. Kina, Indien og Japan.

 • 05.02.2018

  Digitale samtaler på SDU

  Mens vi andre har travlt med alt vores digitale kommunikation på forskellige platforme, har lektor Anette Grønning fra Medievidenskab skrevet en bog om digitale samtaler. Kom med til boglanceringen.

 • 11.01.2018

  International hæder til SDU-historiker

  SDU-lektor Jesper Majbom Madsen og kollegaers bog om den flittige romerske historiker og politiker Cassius Dio er netop er udvalgt som en af 2017’s fremragende akademiske titler af verdens største biblioteksorganisation, American Library Association.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies

Acceptér cookies