Pressemeddelelser
-
27.06.2017
Studerende skal have internationalt semester
Som det første universitet indfører SDU et obligatorisk internationalt semester for sine studerende
-
03.05.2017
Nye nyheder til unge
Fem nye nyhedskriterier kan vække unges interesse for nyheder.
-
02.05.2017
Et skævt styrkeforhold i retssager mellem borger og stat
I en ny doktorafhandling adresserer adjunkt Frederik Waage en række principielle problemer ved civile retssager, hvor en borger kommer i konflikt med staten. Han forsvarer afhandlingen 10. maj.
-
19.04.2017
SDU bliver samlingspunkt for grænseforskning
Lektor Martin Klatt fra Center for Grænseregionsforskning på SDU’s Institut for Statskundskab bliver generalsekretær for international forening af forskere inden for feltet grænser og grænseregioner.
-
16.03.2017
Pierre Collignon bliver fellow ved journalist-uddannelserne på SDU
Pierre Collignon, tidligere journalistisk chefredaktør på Jyllands-Posten, får tildelt Fyens Stiftstidendes Fellowship for 2017. Han skal gennemføre et projekt om, hvordan falske historier og stærkt holdningsprægede medier påvirker nyhedsbilledet.
-
07.02.2017
Energisk uddannelse på vej til Esbjerg
Syddansk Universitet opretter en ny uddannelse, som skal være med til at sikre flere kvalificerede medarbejdere i energisektoren i fremtiden.
-
01.02.2017
Viden om samarbejde og eksport skaber øget vækst
Mange virksomhedsejere går med tanker om at bevæge sig ud på eksportmarkedet – eller at øge deres eksisterende eksport. Med VVX-projektet – Vækst via Viden og eXport – der er støttet af Industriens Fond, har forskere og konsulenter på SDU siden april 2015 arbejdet med udviklingen af eksportsamarbejder mellem erfarne eksportvirksomheder og mindre virksomheder uden eksport. På en afslutningskonference den 9. februar kl. 14-17 på SDU i Kolding, kan virksomheder og andre interesserede høre om resultaterne og få viden og værktøjer til selv at arbejde med eksportsamarbejder. De deltagende virksomheder vurderer, at de har et eksportpotentiale på 60 mio. kroner.
-
20.01.2017
Sådan angriber diarre-bakterier
Ny forskning afslører, hvordan diarre-fremkaldende bakterier snyder sig ind i vores celler, så vi bliver syge. Opdagelsen kan føre til nye behandlingsmetoder.
-
20.12.2016
Kerteminde Strand leverer sand til banebrydende videnskabelig overraskelse
Alger kan overraskende meget mere, end forskerne hidtil har troet
-
14.12.2016
Personligheder i politik – gør de en forskel?
SDU-professor Asbjørn Sonne Nørgaard modtager 1.004.326 kroner fra Carlsbergfondet. Pengene skal bruges til et bogprojekt om politikeres personlighedstræk, og hvilken betydning det har for deres adfærd.
-
13.12.2016
SDU er syvendebedst i verden til idrætsforskning
Målt på videnskabelige publikationer og citationer er Institut for Idræt og Biomekanik (IOB) på SDU i den absolutte verdenselite.
-
29.11.2016
Gammelkendt medicin kan virke på nye måder
Tusindvis af medicinske stoffer har potentiale til at være effektive mod andre sygdomme end dem, de oprindeligt blev udviklet til. Ny forskning har fundet 30.000 genanvendelige kandidater. En af dem bliver f. eks. lige nu brugt mod skizofreni, men er også interessant mod tuberkulose.
-
28.11.2016
Hele verden vil programmere – også i Odense
Nu skal der bankes ekstra meget i computer-tastaturet over hele verden. Fra 5. - 11. december afvikles nemlig den internationale begivenhed ”Hour of Code”, hvor børn og unge i mere end 180 lande sætter en time af til at prøve at programmere en computer. SDU er også med.
-
16.11.2016
SDU-professor og InterAct-direktør får DSEB´s Innovations- og Entreprenørskabspris
Torben Bager og Ivan Tyrsted modtager 100.000 kr. til at udvikle træningsforløb for SDU-studerende, der ønsker at udvikle og internationalisere deres nystartede virksomhed.
-
10.11.2016
Endelig færdig med 10 milliarder års matematisk hjernegymnastik
Hvis der ikke fandtes computere, ville denne opgave kræve 10 milliarder år af en matematikers vågne tid. Men der står heldigvis en supercomputer på SDU, og derfor er opgaven nu løst. Resultatet har betydning for vores tillid til alle de store og små elektroniske maskiner, der styrer vores hverdag.
-
27.10.2016
CT-scannerens stråler kan måske øge risikoen for at få Alzheimers
Nutidens mennesker bliver i stigende grad udsat for ioniserende stråling – f.eks. under flyrejser og fra sygehus- udstyr. Et nyt studie indikerer, at denne type stråling kan bidrage til udviklingen af Alzheimers og lignende hjernesygdomme.
-
24.10.2016
Den europæiske situation debatteres på SDU
Hvordan tegner fremtiden sig for det europæiske projekt, som står over for en række store udfordringer i disse år? Og udgør Europa selv en del af problemet? Det mødes eksperter og beslutningstagere for at diskutere den 31. oktober på Syddansk Universitet.
-
17.10.2016
Ny institutleder på Statskundskab
Christian Elmelund-Præstekær er ny leder på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.
-
12.10.2016
Ny international aftale giver bedre muligheder for at beskytte bløddyr mod kemikalier
OECD har godkendt de to første metoder til at undersøge kemikaliers effekter på bløddyr
-
11.10.2016
Forskeres samspil med erhvervslivet skaber nye muligheder for vækst
Det med at få ideer til udvikling af forretningen kommer ikke bare dumpende af sig selv. Men virksomheder kan hente hjælp hos universitetets forskere, som med deres skæve måder at anskue verden på kan være med til at skabe nye muligheder for vækst. Der vil være masser af eksempler at hente på en erhvervskonference torsdag d. 27. oktober på SDU Kolding, som er åben for alle med interesse for samarbejde om innovation og entreprenørskab.
-
05.10.2016
Velfærdsinnovation: Nye løsninger skal hjælpe patienter efter kræftsygdom
SDU deltager i et tværfagligt forskningsprojekt, som skal forbedre rehabiliteringen for raske kræftpatienter. Projektet er støttet med 15,7 millioner kroner fra Europa-Kommissionen.
-
29.09.2016
Peter Krustrup til SDU
Den internationalt anerkendte idrætsforsker Peter Krustrup tiltræder som professor i Sport and Health Sciences og forskningsleder ved SDU, Institut for Idræt og Biomekaniks nye forskningsenhed, Sport and Health Sciences.
-
19.09.2016
Aldring: Computer-simulation spotter farlig molekyle-aktivitet
Alle menneskers organisme bliver angrebet af frie radikaler – de ødelægger vores celler, og med tiden bidrager de til vores aldring. Nu har forskere spottet, hvordan en særlig farlig type af frie radikaler bliver dannet, og det kan føre til en bedre forståelse af aldring.
-
14.09.2016
Ny indsigt i hvordan blodsukkeret regulerer mængden af insulin-producerende celler i kroppen
Indsprøjtninger med insulin kan redde liv for diabetes 2-patienter, men de er ikke uproblematiske, og det bedste ville være, hvis man kunne få patientens egne celler til at producere nok af det livsvigtige hormon. Ny forskning giver nu indsigt i, hvordan antallet af insulin-producerende celler i kroppen kan øges.
-
30.08.2016
På vej mod bedre behandling af blærebetændelse
Hvert år bliver 200-300.000 danskere behandlet for blærebetændelse, men til trods for den massive udbredelse, er sygdommen stadig et videnskabeligt mysterium. Nu er det lykkedes et forskerhold at afdække, hvordan de ansvarlige bakterier får sygdommen til at udvikle sig. Det giver fornyet håb om mere effektive behandlingsmetoder.
-
26.08.2016
Ny forskning bekræfter: Dit kolesteroltal falder, hvis du spiser mere grønt
Det er sundt for hjerte-karsystemet at spise meget planteføde, konkluderer studie.
-
24.08.2016
Nyopdaget bakterie spiller nøglerolle i havenes næringsbalance
Kæmpe store områder af verdenshavene er såkaldt døde zoner, hvor der ikke findes noget ilt i vandet. I takt med klimaforandringerne vokser disse døde zoner, hvilket påvirker havets næringsstofbalance. Nu afslører ny forskning, at en nyopdaget bakterie spiller en hovedrolle, og det giver håb om at kunne forstå væksten.
-
24.08.2016
Velfærdsløsninger: Tænk som en designer
Mange innovationsprojekter strander, fordi løsningerne bliver for lokale eller undervurderer designtænkningens rolle.
-
19.08.2016
Ny leder på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi
Peder Thusgaard Ruhoff er tiltrådt som institutleder på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi
-
15.08.2016
Juridisk Institut får ny leder
Camilla Hørby Jensen er tiltrådt som institutleder på Juridisk Institut på SDU.
-
12.08.2016
Forskere har udviklet en ny klasse af kunstige proteiner
Et dansk forskerhold rapporterer i det ansete tidsskrift Nature Communications, at de har udviklet en ny klasse af kunstige proteiner. Arbejdet kan på sigt føre til bedre behandling af kræft og diabetes.
-
11.08.2016
Fellowship-ordningen på SDU udvides
Den Fynske Bladfond har bevilget 1,5 mio. kroner til SDU’s Center for Journalistik, så journalist-uddannelsernes fellowship-ordning kan fortsætte i yderligere tre år.
-
30.07.2016
SDU: Velkommen til 5648 studerende
Ingeniøruddannelserne tilbyder 968 studiepladser – det er 112 flere end sidste år.
-
13.07.2016
Cykling giver lavere risiko for type 2 diabetes
Ny forskning fra SDU viser, at cykling som transport i fritiden og til arbejde er forbundet med nedsat risiko for type 2 diabetes hos midaldrende og ældre voksne.
-
08.07.2016
Efter årtiers fokus lider verdens søer stadig af fosforforurening
Fosforforurening af søer er et stort problem. Ledende forskere peger nu på, at vi skal have yderligere gang i forbedringen af søernes tilstand – ellers står vi tilbage med dårlig ferskvandskvalitet. I en række undersøgelser offentliggjort i et særnummer af tidsskriftet Water Research ser forskerne på, hvordan man kan restaurere fosforforurenede søer.
-
01.07.2016
Innovation på vinger – nyt visionært drone-projekt til danske virksomheder
Med støtte fra Industriens Fond går Center for Integrerende Innovationsledelse (C*I2M) på Syddansk Universitet foran, når det handler om innovation.
-
10.06.2016
Forsker udgiver kriminalroman
Philip Hallenborg er ansat som forsker på SDU. Han arbejder i det daglige med gener; hvordan de virker, hvordan de reguleres, og hvordan man modificerer dem – og det har han nu udnyttet til at skrive en kriminalroman.
-
01.06.2016
Hjælp forskerne med at undersøge hvordan pindsvinene har det
Biologerne ved overraskende lidt om pindsvin, og derfor beder de nu danskerne om hjælp. Se her, hvordan du kan være med i projektet.
-
26.05.2016
Millioner fra EU til at forbedre kvaliteten af behandling
Et nyt tværfagligt forskningsprojekt skal forbedre kvaliteten i sundhedssektoren i Europa. SDU er partner i projektet, som støttes med knap 29 millioner kroner af Europa-Kommissionen.
-
24.05.2016
Flere ældre bliver frivillige i idrætsforeninger, mens de unge falder fra
En voksende del af de frivillige i idrætsforeningerne er 60 år eller ældre. Det viser en ny undersøgelse, som Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU har gennemført. På de fleste andre parametre tegner undersøgelsen et billede at et stabilt foreningsliv præget af stor optimisme.
-
20.05.2016
Sælerne Oscar og Nino har indtaget SDUs nye forskningsanlæg i Kerteminde
Kun ganske få steder i verden er det muligt at studere havpattedyr i fangenskab. Med et nyt forskningsanlæg cementerer SDU nu sin position som en af verdens førende institutioner inden for marinbiologisk forskning.
-
18.05.2016
20 mio. kroner til nyt Center For Innovation – SDU er med om bord
Med støtte fra Industriens Fond etableres et nyt Center For Innovation.
-
13.05.2016
Stor international grænsekonference
Forskere og praktikere mødes næste uge på SDU’s campus i Sønderborg for at diskutere, hvordan komplekse relationer mellem storbyer og grænser nytænkes.
-
12.05.2016
Nyt center blander politik og psykologi
SDU kommer til at huse et nyt center, som skal forske i, hvordan samspillet mellem psykologiske mekanismer og politisk skabte situationer indvirker på politisk adfærd.
-
28.04.2016
SDU holder Forskningens Døgn med bulder og brag
Clement Kjærsgaard styrer en debat om sundhed. Forsangeren fra Ulige Numre giver lige et nummer – eller to. Troldspejlets Jakob Stegelmann fortæller, hvad naturvidenskaben har til fælles med Star Wars. En af de største danske youtubere Rasmus Brohave stiller op til live-interview
-
28.04.2016
Læger og jordemødre føler skyld efter traumatiske fødsler
Et nyt studie fra SDU viser, at fagfolk på fødegangen ofte bebrejder sig selv, når der opstår komplikationer under en fødsel.
-
28.04.2016
Nedskæringer: SDU skal finde 149 millioner kroner
Syddansk Universitets bestyrelse har vedtaget en plan om, at SDU i 2019 skal beskære sit budget med 149 millioner kroner. Det sker som følge af regeringens besparelser på uddannelsesområdet.
-
25.04.2016
SDU sætter fokus på uddannelsernes betydning for samfundet
Seminar og debat med bl.a. Stine Bosse og Bo Stærmose fredag den 13. maj 2016
-
01.01.0001
Universitetsdirektør har fået nyt job
Karen Heebøll tiltræder 1. november som direktør i Ikast-Brande Kommune.