Skip to main content
DA / EN

Cykling giver lavere risiko for type 2 diabetes

Ny forskning fra SDU viser, at cykling som transport i fritiden og til arbejde er forbundet med nedsat risiko for type 2 diabetes hos midaldrende og ældre voksne.

Af Marianne Lie Becker, mlbecker@health.sdu.dk, 13-07-2016

Over 300.000 danskere lider i dag af diabetes og tallet forventes at stige betydeligt i de kommende år, hvorfor effektiv forebyggelse er afgørende for at undgå en samfundsmæssig og økonomisk katastrofe.

I et nyt studie har forskere set på, hvilken betydning det har for midaldrende og ældres risiko for at få type 2 diabetes, hvis de jævnlagt tager cyklen.

-Resultatet af vores undersøgelse er klart, cykling er forbundet med lavere risiko for udvikling af type 2 diabetes. Hverdagscykling kan således have stort potentiale i forhold til sygdomsforebyggelse idet der er tale om en aktivitetsform der for mange er mulig, at få ind i en almindelig hverdag, siger Lars Østergaard, adjunkt ved forskningsenheden Exercise Epidemiology på SDU og en af forskerne bag studiet.

Blot en time gør en forskel

Studiet er baseret på en stor dansk befolkningsundersøgelse hvor mere end 50.000 voksne danske mænd og kvinder er blevet fulgt over næsten 15 år i forhold til udvikling af sygdom. Resultaterne viser, at selv en lille smule cykling kan være betydningsfuldt.

- Vores resultater viser, at selv en times cykling per uge er forbundet med lavere risiko for udvikling af type 2 diabetes og det ser ud til, at der er endnu større fordele ved yderligere cykling, fortæller Lars Østergaard.

Forskerne kunne se, at cykling i 2.5 time om ugen og derover var forbundet med 20-30 % lavere risiko for type 2 diabetes, hvilket indikerer, at jævnlig transportcykling kan være et væsentligt forebyggelseselement.

Det er ikke for sent

Forskerne undersøgte ikke kun, hvor stor indflydelse en øget mængde cykling havde på risikoen for at få type 2 diabetes. De undersøgte også, hvilken betydning det har, når en person begynder at cykle fremfor at fortsætte med passiv transport, enten til arbejde eller i fritiden. Resultatet var ganske opmuntrende:

-Vi så, at de, som begyndte at cykle havde 20 % lavere risiko, sammenlignet med de som forblev passive. I et folkesundhedsperspektiv er det et vigtigt budskab, at det kan have stor betydning, at skifte fra passiv til aktiv transport i forhold til forebyggelse af type 2 diabetes, fortæller en anden af forskerne bag undersøgelsen, Martin Rasmussen, videnskabelig assistent ved SDU og tilknyttet forskningsenheden Exercise Epidemiology.

-Det er særligt interessant, at risikoen faldt hos de, der påbegyndte cykling eftersom deltagerne i undersøgelsen var midaldrende og ældre voksne danskere. Dette fund understreger, at der er sundhedsgevinster af at begynde at cykle, også i de sene voksenår, siger Martin Rasmussen.

Studiet er resultatet af et samarbejde mellem forskere fra Syddansk og Aarhus universitet samt Kræftens Bekæmpelse og Harvard T.H. Chan School of Public Health. Det er publiceret i Juli 2016 i det anerkendte medicinske tidsskrift, PLOS Medicine og kan findes via følgende link: http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1002076

Videomateriale

https://www.youtube.com/watch?v=2HZoxn8CcQ4&feature=youtu.be

Kontaktoplysninger

Martin Gillies Rasmussen
Videnskabelig assisstent
Syddansk Universitet
Institut for Idræt og Biomekanik
Campusvej 55
Odense M, 5230
+4565504816
mgrasmussen@health.sdu.dk

Lars Østergaard

Adjunkt

Syddansk Universitet

Institut for Idræt og Biomekanik

Campusvej 55

Odense M, 5230

+4565504552

lostergaard@health.sdu.dk

Redaktionen afsluttet: 13.07.2016