Nyt fra Sundhedsvidenskab
-
04.09.2023
Nøglerne til Nyt SUND er officielt overdraget til SDU
Syddansk Universitet har fredag den 1. september underskrevet en aftale, som betyder, at den nye bygning til at huse Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet nu formelt er overdraget til SDU.
-
18.08.2023
Snart kan din egen læge vurdere din risiko for leversygdom
Det er lykkedes et internationalt forskersamarbejde med dansk islæt at udvikle et billigt blodprøveværktøj, som nøjagtigt forudser risikoen for alvorlig leversygdom.
-
16.08.2023
Hvem får hjælp efter voldtægt?
Forskere vil i nyt projekt undersøge adgangen til landets centre for seksuelle overgreb og konsekvenserne for de overgrebsramte, som ikke behandles på centrene.
-
14.08.2023
Forskere finder sammenhæng mellem PFAS og børns IQ
En ny undersøgelse fra SDU og Odense Børnekohorte viser sammenhæng mellem udsættelse for PFAS som foster og lavere intelligenskvotient (IQ) i 7-års alderen.
-
14.08.2023
Glæde over stor søgning til kliniknær kandidatuddannelse i medicin
Igen i år er der stor interesse for at tage kandidatdelen af medicinuddannelse i Esbjerg. Ansøgerne fra i år begynder i 2026 - og i alt søgte 1332 om de 30 pladser.
-
09.08.2023
Database over en af verdens største skeletsamlinger
Augustinus Fonden har doneret 3 millioner kroner til oprettelse af en database over mere end 45.000 skeletter, som er indsamlet primært fra arkæologiske udgravninger i Danmark siden 1800-tallet.
-
09.08.2023
Tine Engberg Damsgaard udnævnt til professor i plastikkirurgi ved Vejle Sygehus og SDU
Hun tiltræder professoratet den 1. august, og professoratet er forskningsmæssigt tilknyttet Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet (SDU).
-
05.07.2023
Sådan kan psykologien redde det pressede sundhedsvæsen
Forskere kommer her med tre bud på, hvordan sundhedspsykologi og særligt uddannede psykologer kan bidrage med både forebyggelse og behandling i et udfordret sundhedsvæsen.
-
05.07.2023
Ny professor skal styrke indsigten i implementeringspraksis og -teori
Thomas Skovgaard, cand. scient. ph.d., er udnævnt til professor i implementeringsforskning med særligt fokus på børn, unge og fysisk aktivitet.
-
03.07.2023
Lars P. Schødt Riber er udpeget til klinisk professor i hjertekirurgi på OUH og SDU
Lars Riber er 49 år og uddannet speciallæge i thoraxkirurgi på Aarhus Universitetshospital i 2012. Efter endt specialisering blev han ansat på hjertekirurgisk sektion på OUH, hvor han efter fem år som afdelingslæge blev ansat som overlæge og siden funktionsansvarlig på området. Lars Riber håndterer klinisk alle typer af hjertekirurgi, der forefindes på OUH som ledende overlæge i grenspecialet.
-
29.06.2023
Professor i translationel farmakologi på SDU
Tore B. Stage tiltræder som professor farmakologi på Klinisk farmakologi, farmaci og miljømedicin på Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU, hvor han også er forskningsleder.
-
21.06.2023
DR og SDU vil lære børn at læse på nye måder
Forskere fra Syddansk Universitet er med i et storstilet projekt støttet af Trygfonden og med DR i spidsen, hvor målet er at styrke læselysten hos alle Danmarks børn.
-
15.06.2023
Er du træningsafhængig? En ny test giver dig svar!
Har det taget overhånd med at træne i sådan en grad, at du måske er ”afhængig” af det. Med et relativt simpelt spørgeskema kan du finde ud af det.
-
09.06.2023
Ny professor i Epidemiologi
Katrine Hass Rubin, er ny professor i epidemiologi på forskningsenheden OPEN på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, SDU.
-
07.06.2023
10 millioner fra Novo Nordisk Fonden til forskningsprojekt om mekanisk kredsløbsstøtte til patienter efter hjerteanfald
Bevillingen skal bruges til at videreføre og igangsætte en række forsøg. Både eksperimentelle, registerbaserede, patient- og pårørendecentrerede - og kliniske lodtrækningsundersøgelser på tværs af OUH og Rigshospitalet, skal danne grundlag for undersøgelsen af, hvordan hjertepatienter kan få hjælp til svage hjerter.
-
02.06.2023
11 DFF-bevillinger til SUND-projekter
Hele 11 projekter fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har modtaget bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond, alle i kategorien Forskningsprojekt 1.
-
25.05.2023
Sundhedsvidenskab på SDU udvikler uddannelser til digital virkelighed
Hvordan skal de sundhedsvidenskabelige uddannelser på Syddansk Universitet udvikles, så fremtidens sundhedsprofessionelle bliver robuste i forhold til at indgå i en kontinuerlig digital- og teknologisk udvikling?
-
24.05.2023
Rygsmerter er et voldsomt stigende problem - især blandt ældre
Nye data viser, at rygsmerter er et voldsomt stigende problem. Prognosen fortæller, at der i 2050 vil være 10% flere danskere med alvorlige rygproblemer end i dag. Professor Jan Hartvigsen fra Syddansk Universitet er bekymret over udviklingen.
-
15.05.2023
Forskere med kritik af EU-grænseværdier for PFAS
Danske forskere har fundet, at EU’s grænseværdier for PFAS er fejlagtige. Det kan have store konsekvenser for beregningerne af omkostningerne for det kommende oprydningsarbejde.
-
10.05.2023
Hvordan får vi flere danskere til at vælge cyklen fremfor bilen?
Vi elsker fortællingen om Danmark som en af verdens førende cykelnationer. Men i virkeligheden har flere og flere danskere droppet cyklen til fordel for bilen de senest 10 år. Hvordan får man danskerne tilbage på cyklen? Nyt digitalt Danmarkskort skal vise vej til mere cykling.
-
08.05.2023
Ny leder i spidsen for Institut for Psykologi på SDU
Syddansk Universitet har fundet den nye institutleder til Institut for Psykologi. Det bliver Rikke Holm Bramsen, der kommer fra en stilling som leder af Børnehus Midt i Region Midtjylland. Hun tiltræder den 1. juni.
-
03.05.2023
Ny behandling giver håb for rygpatienter
Forskere fra Syddansk Universitet har været med til at teste en behandling, som virker for rygpatienter, der ellers ikke kan hjælpes.
-
01.05.2023
Mød vores forskere: Maria Peleli-Pedersen
Maria er adjunkt på Institut for Molekylær Medicin. Med en bevilling på 10 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden i ryggen er hun i gang med et forskningsprojekt om fedtlever og et bestemt molekyle, som ser ud til at spille en central rolle i udviklingen af sygdommen.
-
01.05.2023
Ny professor skal hjælpe patienter med nyresygdomme og deres familier
Hanne Agerskov, sygeplejerske og ph.d., er ny professor i nefrologisk sygepleje på Nyremedicinsk Afdeling og samtidig leder af forskningsenheden og Center for Forskning med Patienter og Pårørende (ForSa-P) på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, Syddansk Universitet.
-
28.04.2023
Hvordan redder vi bedst patienternes ben?
Professor Kim Houlind, Institut for Regional Sundhedsforskning, har været med til at undersøge, hvilken behandling der er den bedste til at forebygge amputation af benet. Resultaterne er nu publiceret i The Lancet.
-
24.04.2023
Invitation til Kim Brøsens afskedssymposium
Vi fejrer professor Kim Brøsens karriere med et offentligt symposium efter mere end 40 år som klinisk farmakolog og mere end 20 år som chefredaktør for tidsskriftet Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology.
-
20.04.2023
Gulerødder som superfood – tre ting du (måske) ikke vidste
Forskere på SDU har på tværs af specialer i 15 år samarbejdet om at få gulerøddernes forebyggende og helbredende egenskaber frem i lyset.
-
19.04.2023
Forskere finder direkte sammenhæng mellem PFAS og overvægt
En ny undersøgelse finder, at et højt indhold af PFAS i blodet medfører øget vægt og især ekstra besvær med at holde vægten efter vægttab.
-
18.04.2023
Sjællands Universitetshospital og SDU indgår unik aftale
Sygeplejersker opnår kompetenceudvikling i hospitalspraksis og på universitetet på samme tid.
-
12.04.2023
International hæder til Fodbold Fitness og fodboldprofessor Peter Krustrup
UEFA har tildelt en Gold Award for “bedste sociale initiativ” til Fodbold Fitness U90 Træningscamp, et projekt udviklet af SDU og DBU Bornholm.
-
29.03.2023
Psykologi på vestjysk: SDU og Education Esbjerg i banebrydende samarbejde om ny psykologiuddannelse i Esbjerg
SDU vil åbne en ny bachelor- og kandidatuddannelse i psykologi ved SDU Esbjerg. Det er målet at lave 75 nye pladser fra 2025. Det bliver samlet 350 studerende, når uddannelsen er i fuldt sving.
-
27.03.2023
Psykologen opfordrer: Vær opmærksom på dit barns skærmtid
Psykolog og forsker i børn og skærme, Aida Bikic fra Syddansk Universitet, råder forældre til at sætte grænser for skærmtid – for barnets skyld.
-
24.03.2023
Marie Curie-stipendium til forskning i identitetsændringer hos mennesker, der skal tilpasse sig et liv med smerte
Den canadiske smerteforsker ph.d. Peter Stilwell har modtaget det prestigefyldte Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Fellowship (MSCA PF), som han vil gennemføre på Syddansk Universitet.
-
23.03.2023
Legat og hæderspris til Søren Thorgaard Skou for forskning i træning som behandling af kronisk sygdom
Professor og forskningsleder Søren Thorgaard Skou fra Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus, er blevet tildelt Ingeborg og Leo Dannins Legat for Videnskabelig Forskning.
-
17.03.2023
Mindre skærmtid er godt for sundheden i de danske børnefamilier
Begrænsning af skærmtid fører til øget fysisk aktivitet blandt børn og bedre mental sundhed blandt voksne. Det viser en ph.d.-afhandling fra SDU. Studiet beskriver omfanget af danske børns skærmvaner, og hvilke effekter mindre skærmtid i fritiden har.
-
13.03.2023
Nyt studie vil gøre op med tabu om åndelighed
SDU-forskere har gennemført verdens hidtil største undersøgelse af åndelige og eksistentielle behov. Studiet viser at danskere i høj grad har behov, som med fordel kunne tænkes ind i sundhedsvæsenet.
-
09.03.2023
Bevilling muliggør indkøb af sekventeringsudstyr til SDU
Professor Morten Frier Gjerstorff fra Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet har netop modtaget en bevilling på 2,6 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.
-
02.03.2023
Nyt fokus på åndelig omsorg i sundhedsvæsenet
Med den første kliniske retningslinje for eksistentiel og åndelig omsorg får sundhedsprofessionelle konkrete anbefalinger til, hvordan de kan støtte og yde omsorg for patienters behov.
-
02.03.2023
Hjælp til at hjælpe voldsofre
I en ny bog har Videnscenter for Psykotraumatologi samlet viden og gode råd til fagprofessionelle i mødet med ofre for vold.
-
09.02.2023
Simulator skal vurdere trafikskadedes køreevne efter ulykke
Forskere fra SDU vil udvikle en metode, der kan hjælpe læger med at vurdere, hvornår ofre for ulykker kan sætte sig tilbage bag rattet.
-
08.02.2023
På sporet af depression
Med en bevilling fra Lundbeckfonden vil Maria Semkovska, lektor ved Institut for Psykologi, kortlægge faktorer, der fører til depression. Håbet er at finde metoder til bedre forebyggelse.
-
07.02.2023
Anerkendt forsker og fyrtårn i fælles beslutningstagning tildeles professorat
Karina Dahl Steffensen er pr. 1. februar 2023 blevet udnævnt til professor i Fælles Beslutningstagning på Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.
-
06.02.2023
9 SDU-forskere blandt 2022’s mest citerede
DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2022’s top-50 liste er der ni forskere fra SDU at finde.
-
03.02.2023
Forskere finder sammenhæng mellem trafikstøj og tinnitus
SDU-forskere har fundet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for at få tinnitus. De peger på at årsagen muligvis kan findes i en ond cirkel bestående af stressreaktioner og forstyrret søvn.
-
02.02.2023
Ny direktør for Statens Institut for Folkesundhed
Professor Morten Hulvej Rod er udnævnt til ny direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Han afløser Morten Grønbæk på posten.
-
26.01.2023
Hvordan kan forskning løse samfundsmæssige problemer?
Syddansk Universitet og konsulent- og videnshuset Enact:Lab indgår et strategisk samarbejde om at styrke innovation og tværfaglig forskning med formål at takle strukturelle problemer i samfundet og skabe langsigtede og bæredygtige løsninger.
-
26.01.2023
Forskning i genmekanismer, der kontrollerer hjernens udvikling modtager Chair-bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond
Vijay Tiwari, udnævnt til professor i neurobiologi i januar 2023 på Institut for Molekylær Medicin, har modtaget en DNFR Chair-bevilling til at afdække genreguleringsmekanismer, som er afgørende for udviklingen af hjernebarken og involveret i neurologiske udviklingsforstyrrelser
-
19.01.2023
Forældres mentale problemer koster samfundet dyrt
Et ud af fire børn i Danmark oplever at have en forælder med alvorlige mentale helbredsproblemer. SDU-forskere har for første gang undersøgt de samfundsmæssige omkostninger.
-
12.01.2023
Børn er blevet mere fysisk aktive siden skolereformen
Inden skolereformen blev introduceret, var fysisk aktivitet blandt skolebørn nedadgående. Men den negative udvikling er vendt – det viser et nyt studie lavet af forskere fra Syddansk Universitet.
-
11.01.2023
Kan gulerødder forebygge tarmkræft?
Vi har bedt lektor Morten Kobæk Larsen forklare, hvad det er ved gulerødderne, der er så fantastisk i forbindelse med lige præcis tarmkræft.
-
04.01.2023
Sådan får du dine nytårsforsætter til at holde
Mål og motivation er blandt de vigtige faktorer, når du skal gennemføre dét, du sætter dig for.
-
22.12.2022
Professor i neurobiologi hentet til SDU
Vijay Tiwari, ph.d. og dr.med. er per 1. Januar 2023 udnævnt til professor i neurobiologi ved Institut for Molekylær Medicin ved SDU.
-
14.12.2022
Danske børn og unge får mere medicin mod psykiske lidelser efter COVID-19 pandemien
Forbruget af psykofarmaka og psykiatriske diagnoser blandt danske børn og unge er steget i tiden efter COVID-19-pandemien, sammenlignet med tiden op til den første nationale nedlukning. Det viser stort dansk studie blandt børn og unge i alderen 5-24 år i Danmark frem til juni 2022.
-
14.12.2022
Nyt samarbejde skal sikre mere effektiv behandling af svær overvægt
Topforskere fra blandt andet Syddansk Universitet, Københavns Universitet og Oxford University skal udvikle og afprøve nye behandlingsprogrammer, der er målrettet personer med svær overvægt. Novo Nordisk Fonden støtter projektet med 180 mio. kr.
-
13.12.2022
Professor i smertepsykologi på SDU
Cand.psych., ph.d. Tonny Elmose Andersen udnævnes til professor i smertepsykologi på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet.
-
13.12.2022
Risiko for nerveskader efter kemo kan forudsiges i en blodprøve
Forskere har opdaget en ny biomarkør, som kan vise, om en patient risikerer at få alvorlige bivirkninger på grund af nerveskader efter behandling med kemoterapi. Forskningen er udført af forskere fra Syddansk Universitet og Sygehus Lillebælt og er støttet af Kræftens Bekæmpelse.
-
09.12.2022
Nye muligheder for hjælp til familier med autistiske børn
Familier med børn, der får diagnosen autisme, får ofte ikke megen hjælp til at håndtere den nye virkelighed. En ny behandling skal med den største bevilling nogensinde til børne- og ungepsykiatrien nu afprøves i Danmark.
-
08.12.2022
Få minutters intensiv aktivitet i dagligdagen kan forlænge dit liv
Forskere fra Australien med SDU-forsker på holdet har målt fordelene ved kortvarig intens fysisk aktivitet som en del af dagligdagen.
-
29.11.2022
SDU-forsker tilknyttes internationalt anerkendt tysk forskergruppe
Arkitekturpsykologisk forskning på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet, SDU, styrkes, da professor Kirsten Kaya Roessler den 1.1.2023 tilknyttes som gæsteforsker ved Universitetssygehuset Hamburg Eppendorf (UKE).
-
16.11.2022
Bevilling til forskning i sportsmiljøer for børn
Hvorfor har vi så stort fokus på at talentudvikle tidligt, når forskningen viser, at det modsatte er bedst? Det undersøger nyt forskningsprojekt støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.
-
10.11.2022
VM i Qatar er eksempel på en ny (u)orden
Få indblik i det beskidte idrætspolitiske spil, som har ført til, at VM i fodbold i år afholdes i Qatar. Jørn Hansen, professor emeritus i idrætshistorie på SDU forklarer her, hvad der foregår bag kulisserne i international fodbold.
-
09.11.2022
Katja Schrøder er ny uddannelsesleder for den sundhedsfaglige kandidatuddannelse
Katja Schrøder er ansat som adjunkt på Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU. Hun har undervist på uddannelsen de seneste ti år, og siden 2020 har hun været fagansvarlig for modulet Humanistiske Forskningstilgange indenfor sundhedsvidenskab.
-
17.10.2022
Ny professor i ortopædisk traumatologi
Overlæge Bjarke Viberg er per 1. november 2022 nyudnævnt til klinisk professor i ortopædkirurgisk traumatologi ved Ortopædkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut SDU.
-
12.10.2022
Ny klinisk professor ved Kirurgisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland.
Overlæge, dr.med., ph.d. Michael Festersen Nielsen er 1. november udnævnt til klinisk professor ved Kirurgisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland. Professoratet hører under Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet SDU.
-
12.10.2022
Ny studieleder for medicinstudiet på SDU
Medicinstudiet på Syddansk Universitet får overlæge Dorte Hansen som ny studieleder. Dorte Hansen er ph.d. og specialeansvarlig overlæge på H.C. Andersen Børnehospital, OUH.
-
06.10.2022
Graviditetsdiabetes kan føre til andre sygdomme senere i livet
Kvinder der har haft graviditetsdiabetes bør være opmærksomme, mener ph.d-studerende Maria Hornstrup Christensen, som står bag et nyt studie.
-
03.10.2022
Morten Grønbæk stopper som direktør for Statens Institut for Folkesundhed, SDU
Morten Grønbæk har fået ny stilling som direktør for det nyetablerede Center for Sundt liv og Trivsel. Ny konstitueret direktør og institutleder for Statens Institut for Folkesundhed bliver professor og forskningschef Anna Paldam Folker.
-
03.10.2022
Mette Raunkiær, ny professor i rehabilitering og palliation
Mette Raunkiær udnævnes i til professor i rehabilitering og palliation i primærsektor ved REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.
-
30.09.2022
DFF-midler til syv SUND-projekter inden for patientnær, klinisk og uafhængig forskning
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 127,3 mio. kr. til at starte uafhængige og forskerinitierede forsøg og studier på områder, hvor der er begrænset kommerciel interesse eller mulighed for ekstern finansiering, f.eks. fra fonde. Syv forskere tilknyttet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU er blandt modtagerne.
-
01.09.2022
Carsten Bogh Juhl professor i evidensbaseret fysioterapi
Carsten Bogh Juhl er den 1. september 2022 blevet udnævnt til professor i evidensbaseret fysioterapi ved det sundhedsfaglige fakultet, institut for idræt og biomekanik (IOB) i samarbejde med afdelingen for fysioterapi og ergoterapi på Herlev og Gentofte Hospital.