
Pædagogikken i fokus: Undervisere på SUND får ny inspiration
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU satser på at optimere kvaliteten af undervisningen. Formålet er at styrke de studerendes faglighed og samarbejdsevner – centrale kompetencer på fremtidens arbejdsmarked.
God undervisning handler ikke kun om fagligt indhold. Den bygger også på engagement, variation og evnen til at aktivere de studerende. Derfor har Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND) sat gang i en målrettet indsats for at give underviserne ny inspiration og styrke deres didaktiske kompetencer.
-Vi vil gerne klæde vores undervisere på til at levere undervisning på allerhøjeste niveau. Derfor har vi igangsat en række arrangementer, hvor de kan styrke deres pædagogiske kompetencer, siger Merete Munk, uddannelses- og sekretariatschef på SUND.
Det første arrangement løb af stablen 7. april og havde fokus på Team-Based Learning (TBL).
Hvad er TBL?
TBL, som er en slags Case-based Learning (CBL) går ud på, at de studerende arbejder sammen i faste grupper for at diskutere og løse konkrete og virkelighedsnære problemstillinger, som er tæt knyttet til deres fag. Undervisningen er et flipped learning-format, hvor de studerende i stedet for at sidde passivt og lytte til en forelæsning, forbereder sig hjemmefra og bruger undervisningstiden på aktivt at anvende deres viden i samarbejde med deres team. Gruppearbejdet og diskussionerne faciliteres af underviseren for bl.a. at styrke de studerendes evne til kritiske tænkning, at kunne argumentere og håndtere den usikkerhed, der typisk er forbundet med at løse virkelighedsnære problemstillinger.
Indtil videre bruges TBL som undervisningsform på medicinstudiet, men det er et ønske at udbrede det til alle fakultetets uddannelser, hvor der allerede arbejdes med flere forskellige tilgange til aktiverende undervisning. TBL skal bygge ovenpå disse aktiviteter og skabe et langt mere aktivt læringsmiljø, hvor de studerende lærer bedre gennem samarbejde, diskussion og praktisk anvendelse af teori.
-Team-Based Learning har stort potentiale til at styrke de studerendes faglige forståelse og evne til tværfagligt samarbejde. Vi udvikler løbende undervisningen, så den matcher de kompetencer, de skal bruge i deres fremtidige karrierer, for eksempel som læger, hvor samarbejde og praktisk anvendelse af teori ofte er afgørende.
Udbredelse af metoden
Omkring 60 af fakultetets ansatte deltog 7. april i det første TBL-seminar og er dermed bedre rustet til at give sig i kast med at udfordre sig selv og de studerende med denne undervisningsform.
- Vi har en del års erfaring med TBL på medicinuddannelsen, hvor kandidatstuderende møder TBL som et element på flere fag. Det har ikke helt fundet sin rette form endnu, men vi har mange erfaringer at bygge videre på, og de studerendes evalueringer peger på, at TBL tilbyder dem et rum, hvor de oplever at kunne summe og diskutere med deres medstuderende med en underviser som faglig garant i rummet – og at mange går fra TBL-sessioner med en følelse af at have fået både feedback og peerfeedback på deres viden og faglighed, fortæller Iben Rausgaard, lærings- og udviklingskonsulent i SUND Uddannelse.
Lokaler til TBL
På SUND er 2 lokaler særligt velegnet til afvikling af TBL og andre undervisningsformer, hvor der anvendes gruppearbejde. U260 er indrettet med runde 8-mands borde, og U300 er indrettet med 2 stolerækker på hvert niveau, hvor stolene i den forreste række kan dreje rundt, så de studerende sidder ansigt til ansigt med et arbejdsbord imellem sig. TBL kan dog, afhængig af holdstørrelse, afvikles i alle undervisningslokaler.
-Vi hører samtidig fra mange af de undervisere, der allerede er i gang, at de faktisk synes, det er meget sjovere at undervise på den måde.
Iben Rausgaard og kollegaen Anne Mølgaard Nielsen er de ansvarlige for at udbrede og opdatere anvendelsen af TBL på SUND. Mens Iben Rausgaard har det pædagogiske ansvar, er Anne Mølgaard Nielsen tovholder for de tekniske løsninger og support.
-Vi har arbejdet på at skabe så brugervenlige rammer som muligt, så undervisere på det tekniske område får optimale betingelser for at lykkes med TBL. Det handler om at skabe en intuitiv struktur, hvor både undervisere og studerende nemt kan følge de sekvenser, en TBL består af, siger Anne Mølgaard Nielsen.
Hvorfor TBL?
Flere studier viser, at Team-Based Learning forbedrer engagement, kritisk tænkning og læringsudbytte. Særligt når det gælder anvendelsen af teori i praksis og gruppearbejde, fører TBL til bedre resultater end traditionelle forelæsninger.
TBL styrker også arbejdsmarkedsrelevante færdigheder som kommunikation, problemløsning og beslutningstagning. Gennem det faste samarbejde i teams lærer de studerende at evaluere information objektivt, diskutere forskellige perspektiver og træffe informerede beslutninger i komplekse situationer.
Hvad er en god underviser?
Implementeringen af nye undervisningsmetoder som TBL kræver, at underviserne får den nødvendige støtte. Iben Rausgaard understreger vigtigheden af dette:
-På SUND er vi meget optaget af at gøre undervisningen mere studentercentreret og aktivere de studerende langt mere i undervisningen. Det er, når viden gøres aktiv og sættes i spil i faglige fællesskaber, at de studerende lærer bedst og husker mest. Det er også via den aktiverende undervisning, at der er størst mulighed for at skabe motivation og fællesskaber - en ‘sense of belonging’, og derfor er det på alle måder afgørende, at vores fælles indsatser rettes mod, at både studerende, undervisere og uddannelsesansvarlige bidrager til, at vores i forvejen meget kvalificerede undervisning løftes med relevante pædagogiske greb.
Også de ph.d.-studerende på SUND får tilbudt pædagogiske kurser i samarbejde med SDU Universitetspædagogik (SDU UP).
Certificering i TBL fra Californien
Iben Rausgaard og Anne Mølgaard Nielsen har netop været i Californien, hvor de er blevet certificeret i Team-Based Learning (TBL) af selve metodens ophavsmand, professor Larry Michaelsen. Rejsen gav dem både praktisk erfaring og teoretisk indsigt i TBL, som de nu videreudvikler på SUND, SDU.
-Det var en inspirerende oplevelse at møde Larry Michaelsen og alle de andre dygtige og erfarne TBL-praktikere og se, hvordan TBL anvendes i forskellige faglige sammenhænge. Vi fik både nye idéer og bekræftelse på, at vi er på rette vej med vores egen implementering, fortæller Anne Mølgaard Nielsen.
-Certificeringen har også givet os konkrete redskaber til at hjælpe underviserne med at anvende TBL mere effektivt i deres undervisning, og vi glæder os til at se, hvordan vi kan få TBL i spil på flere uddannelser, tilføjer Iben Rausgaard.