
Ny forskning: Skræddersyet træning og patientuddannelse forbedrer livskvaliteten for multisyge
Et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet og Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse viser, at et individualiseret trænings- og uddannelsesprogram kan forbedre livskvaliteten hos voksne med flere kroniske sygdomme.
Projektet, kaldet MOBILIZE, er den første undersøgelse, der har set på effekten af at kombinere fysisk træning med målrettet patientuddannelse på tværs af diagnoser. Resultaterne, som er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine viser, at deltagerne oplevede en forbedret livskvalitet efter 12 måneder – og det viste sig at være sikkert at træne, selvom man har forskellige diagnoser.
- Multisygdom er en af de største udfordringer for sundhedsvæsenet i dag. Vores studie adresserer et stort hul i behandlingen ved at tilbyde en patientcentreret tilgang, der kombinerer fysisk aktivitet med viden og redskaber til at håndtere livet med multisygdom, siger professor Søren Thorgaard Skou, der leder forskningsgruppen bag MOBILIZE.
228 deltagere – i gennemsnit med syv sygdomme
I alt deltog 228 personer i studiet. De blev tilfældigt fordelt til enten at modtage det nye 12- ugers program i tillæg til deres sædvanlige behandling eller fortsætte med den sædvanlige behandling alene. Deltagerne havde i gennemsnit syv forskellige sygdomme.
Træningsprogrammet blev tilpasset den enkelte og bestod af balance- og styrkeøvelser samt en valgfri del, hvor deltagerne kunne vælge træningsformer ud fra egne mål og præferencer.
Programmet blev suppleret med korte undervisningsmoduler om bl.a. søvn, smertehåndtering og fysisk aktivitet – med det formål at styrke patienternes evne til at tage aktivt del i egen behandling og forebygge yderligere sygdom.
Klar til implementering i praksis
Projektet er støttet af EU og markerer et vigtigt skridt mod en mere helhedsorienteret behandling af multisyge patienter. Næste skridt for forskerne er at få implementeret programmet i klinisk praksis, så den nye viden kan komme patienterne til gode.
- MOBILIZE-projektet har undersøgt, om et 12-ugers individualiseret trænings- og uddannelsesprogram giver bedre effekt i tillæg til sædvanlig behandling
- Deltagerne havde minimum to af følgende kroniske lidelser: (knæ- eller hofteartrose, KOL, hjertesygdom (hjertesvigt eller iskæmisk hjertesygdom), forhøjet blodtryk, type 2 diabetes, depression)
- Den primære måleparameter er livskvalitet, men der måles desuden på en række sekundære parametre såsom fysisk funktion, aktivitetsniveau og sygdomsbyrde
- Læs artiklen i Nature Medicine her
Mød forskeren
Søren Thorgaard Skou er professor ved Institut for Idræt og Biomekanik og leder af forsknings- og implementeringsenheden PROgrez i Region Sjælland