Skip to main content

Forskningsnyheder 2021

  • 22.12.2021

    Kødædende dyr er mere tilbøjelige til at få kræft

    Det viser nyt studie af kræft hos pattedyr i zoologiske haver. Forskerne finder også, at hovdyr virker resistente over for sygdommen. Kan det lede os på sporet af naturlige, ugiftige kræftbehandlinger for mennesker?

  • 20.12.2021

    Sådan holder du coronasikker jul: De bedste råd fra SDU´s ekspert

    Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, har de seneste to år kommunikeret om corona i diverse medier. Nu giver han sine tips til, hvordan vi kommer igennem (endnu) en jul præget af pandemien.

  • 16.12.2021

    Vores urin er fyldt med medicin – snart kommer vi til at drikke medicinrester

    Der kommer flere og flere medicinrester i vores drikkevand. De skylles især med urinen ud i toilettet, når vi tager medicin, og det øger risikoen for cocktaileffekter i vores vand. Derfor er der brug for nye tilgange til kvalitetssikring af forbrugerens drikkevand, understreger SDU-ekspert.

  • 10.12.2021

    Droner skal tjekke 7000 km højspændingskabler

    Droner kan sikre overblik på forsyningsnettet og erstatte tidskrævende manuel inspektion og helikoptere, der koster millioner af kroner i inspektioner årligt. Det viser resultater fra Drones4Energy-projektet på SDU.

  • 02.12.2021

    SDU-forsker udvikler banebrydende robothånd med inspiration fra græshopper

    Forskerhold fra fem lande med SDU-professor i spidsen står bag robotteknologi inspireret af insekter, som bryder med 25 år gammel griberteknologi - resultatet skaber international opmærksomhed.

  • 29.11.2021

    Vil du med på digitalt museum?

    Flere og flere kulturinstitutioner går online, og efter Covid-19 nedlukningerne ønsker EU at gøre vores fælles kulturarv mere digitalt tilgængeligt for de mange, der ikke kan besøge stederne fysisk. På SDU udvikler datalog Stefan Jänicke nye metoder til at formidle kulturarven digitalt fx i koncentrationslejren Bergen-Belsen.

  • 25.11.2021

    Velfærdsstaten er mere sparegris end Robin Hood

    Velfærdsstater kritiseres ofte for ikke at være dygtige nok til at reducere ulighed. Men i praksis gør de primært noget andet – nemlig at fordele samfundets ressourcer på tværs af generationer – og ikke socioøkonomisk status. Det viser ny analyse af de europæiske velfærdsstater, og SDU-professor Pieter Vanhuysse opfordrer derfor til at skrue ned for kritikken af velfærdsstaten.

  • 12.11.2021

    Dybhavsgrave bliver ved at overraske

    Særlige bakterier, der tiltrækkes af kvælstof, har uden de store problemer tilpasset sig det ekstreme tryk 10 km under havets overflade, afslører nyt studie. Bakterierne har betydning for klodens CO2-kredsløb, derfor er det vigtigt at forstå deres aktivitet og udbredelse.

  • 11.11.2021

    Ældre skal være sundere, og der skal tiltrækkes SOSU-assistenter

    Demografien er imod os – også kommunalt, hvor mange kommuner slås med en tiltagende ældre befolkning med behov for hjælp. Løsninger på problemet bør være en del af den kommunale valgkamp, mener lektor Nils Karl Sørensen.

  • 11.11.2021

    Kultur og entreprenørskab skal belønnes i landkommunerne

    Attraktive kulturmiljøer til unge og længevarende støtte til entreprenante borgeres udviklingsprojekter er vigtige kommunalpolitiske temaer, hvis affolkningen skal bremses.

  • 11.11.2021

    Kommunerne skal gå forrest i klimakampen

    Det er ikke nok, at forbrugerne ændrer adfærd. Skal der rykkes på Danmarks klimaaftryk, må kommunerne gå forrest, siger professor Søren Askegaard.

  • 11.11.2021

    Her er kommunernes tre store udfordringer

    Kommunalvalget er lige på trapperne, og mange kommunale politikere har fokus på det helt nære, men de store globale samfundsudfordringer bør også have plads i valgkampen. Det er nemlig i kommunerne, at mange af løsningerne skal findes.

  • 04.11.2021

    Alle børn skal ses og høres

    Alt for mange børn med sprogproblemer overses i dag. SDU-forsker Laila Kjærbæk og en række kollegaer slår nu til lyd for større fokus på børns evne til at anvende og forstå sprog i sociale sammenhænge og senere også til at læse og skrive. Det betyder – hvis det står til dem – nye måder at vurdere og stimulere børns sprog og flere ressourcer i form af mere viden og flere hænder til daginstitutioner.

  • 28.10.2021

    Lokaldemokratiet vinder frem

    En speciel type udvalg vinder frem i de danske kommuner i disse år. Ny undersøgelse fra SDU har kigget nærmere på de såkaldte §17 stk. 4-udvalg. Selvom de kan lyde kedelige, er de faktisk borgernes korteste vej til indflydelse på lokalpolitik.

  • 27.10.2021

    Tre eksempler på vilde konstitueringer

    Det går ikke altid stille for sig, når der skal konstitueres ude i kommunerne efter et valg. Professor Ulrik Kjær fortæller om tre af de vildeste konstitueringer fra de senere år her.

  • 27.10.2021

    Kampen om borgmesterkæden

    At få nedsat en kommunalbestyrelse og en borgmester kan virke relativt simpelt efter et valg, men hunger efter magt, tilfældigheder og et fristende set-up kan gøre konstitueringsprocessen til et indviklet forløb med hemmelige aftaler. Professor Ulrik Kjær forklarer her spillet, der starter, når stemmeoptællingen slutter.

  • 22.10.2021

    Nyhed om gorillaer og Covid-19 trækkes tilbage

    Forskerne bag et studie om, hvordan Covid-19 kan påvirke bestanden af vilde gorillaer, har trukket deres videnskabelige artikel tilbage, idet forskerne har brug for at undersøge nogle ting nærmere. Derfor har Ny Viden pr. 06.12.2021 også besluttet at slette nyheden, der omtaler resultaterne.

  • 07.10.2021

    SDU-forskere kan fjerne pesticider fra drikkevand

    Ingen ønsker at drikke vand med pesticid- eller kemikalierester. Alligevel viser rekordmange af de danske vandboringer nu spor af de uønskede forureninger i grundvandet. SDU-forskere har fundet en videnskabelig løsning, der kan neutralisere og fjerne giftresterne.

  • 06.10.2021

    COVID-19 har ført til stor nedgang i forventet levealder

    COVID-19-pandemien har medført nedgang i forventet levealder i det meste af verden – en nedgang, der ikke er set siden 2. verdenskrig. Danmark og Norge har derimod oplevet en stigning i forventet levealder under pandemien.

  • 20.09.2021

    En tredjedel af verdens træ-arter er udrydningstruede

    Ny rapport om tilstanden blandt verdens træer er en øjenåbner, mener planteekspert på SDU.

  • 17.09.2021

    PFAS-stoffer kan stoppe amning

    Kvinder med perfluorerede stoffer i blodet er mere tilbøjelige til at måtte opgive at amme deres børn.

  • 16.09.2021

    Vi misforstår ofte Tyskland

    Lektor Moritz Schramm vil gøre danskerne klogere på Tyskland. Derfor har han skrevet en bog om kampen om midten i tysk politik i det 21. århundrede.

  • 13.09.2021

    Flere GM-fødevarer på vej til forbrugerne

    EU har givet tilladelse til import af genmodificeret majs, soya, raps og bomuld. Men er GM-afgrøder sikre? Og skal vi dyrke dem i Danmark?

  • 09.09.2021

    SDU-forskere: Trafikstøj øger risikoen for demens

    Data fra to millioner danskere dokumenterer for første gang i verden, at der er sammenhæng mellem trafikstøj og udvikling af demens.

  • 02.09.2021

    Hvordan udfordrer nye teknologier demokratiet?

    Techgiganter har enormt stor magt – ikke blot over den offentlige samtale, men også den frie forskning. Senest blev forskere fra New York University udelukket fra Facebook, da de var i gang med at afdække problemer med annoncemålretningen på platformen. Professor Claes de Vreese påpeger, at der mangler to sæt klare spilleregler.

  • 26.08.2021

    SDU sætter øjne og ører på robotten

    Efter tre år har forskere på SDU formået at gøre en mobilrobot i stand til at interagere med de mennesker, den møder på sin vej – teknologien åbner nye muligheder for logistikrobotterne.

  • 20.08.2021

    Hvordan vil det gå Afghanistan?

    Taliban har på kort tid overtaget magten i Afghanistan. Hvorfor gik det så galt, og hvordan ser fremtiden ud? Det har vi spurgt professor Sten Rynning om.

  • 11.08.2021

    Tab af ålegræs koster dyrt på klimakontoen

    Ålegræs forsvinder mange steder i verden, og dermed forsvinder også naturens egen effektive binding af kulstof og kvælstof.

  • 10.08.2021

    Sportspsykologi kan hjælpe de selvkritiske unge

    Sportens nye berettigelse er at lære unge at være ambitiøse og målrettede på en måde, der ikke går ud over deres mentale sundhed, mener professor, der er mental træner for eliteatleter.

  • 19.07.2021

    Vilde sportsgrene til OL: De handler om livsstil

    Klatring, surfing og skateboard er tre nye sportsgrene til OL. Lad idrætsforsker Signe Højbjerre Larsen guide dig igennem de nye livsstilsidrætter, så du er klar til at se med, når atleterne skal tæmme elementerne til lands, til vands og i luften.

  • 13.07.2021

    Man behøver ikke starte tidligt for at nå til tops

    Idrætforsker Louise Kamuk Storm svarer på 5 påstande om, hvordan man kan nå til tops inden for elitesport.

  • 05.07.2021

    H.C. Andersen – en del af Disneys DNA

    Vi kender alle Disneys hjertegribende fortolkninger Den lille havfrue og Snedronningen. Men Walt Disneys inspiration af H.C. Andersen går helt tilbage til filmkoncernens grundlæggelse. Det viser ny rapport fra H.C. Andersen Centret.

  • 01.07.2021

    Supercomputer hjælper med at udvikle mere bæredygtige dæk

    Hvert år slides der 1,3 milliarder tons partikler af bildæk og veje i Europa. En betydelig del ender i miljøet som mikropartikel-forurening. SDU-forsker og dæk-producent går nu sammen om at finde en løsning på problemet.

  • 30.06.2021

    I testlaboratoriet med forskerne

    Hos forskningsenheden Muskelfysiologi og Biomekanik arbejder forskerne blandt andet med anvendt træning inden for eliteidræt og breddeidræt samt test af atleters fysiske formåen.

  • 25.06.2021

    Din alder afslører, om du er til hjemmearbejde

    En ny undersøgelse viser, at mange danskere generelt foretrækker at arbejde hjemmefra. Tendensen er stærkere, jo ældre man er. Især unge under 24 år ser væsentlige ulemper ved hjemmearbejde.

  • 24.06.2021

    Tre ting vi holder øje med i knockout-kampene

    Fodboldforskerne Peter Krustrup og Magni Mohr fortæller, hvad de vil holde ekstra øje med i den første ottendedelsfinale på lørdag, hvor Danmark møder Wales.

  • 21.06.2021

    Mental vind i sejlene

    Kristoffer Henriksen er professor i sportspsykologi på SDU. Han skal med til OL for tredje gang som sportspsykologisk konsulent for sejlerne. Her fortæller han om sit arbejde med atleterne, om den opmærksomhed, sejlerne får hvert fjerde år - og om hvordan de tackler den.

  • 16.06.2021

    Du kan ikke snyde døden

    Levealderen er steget, og vi kan kurere stadig flere sygdomme. Betyder det, at vi i fremtiden kan udskyde døden og leve længere og længere? SDU-forskere er med i studie, der viser, at biologien har udlagt klare linjer for vores aldringsproces.

  • 10.06.2021

    Disse seks ting kan få særlig betydning

    Fodboldforskeren Morten B. Randers fortæller, hvad han vil holde særligt øje med under EM i fodbold

  • 09.06.2021

    Videomøder: Kvinder klarer sig dårligere

    Forskere har undersøgt, hvordan forskellige stemmer opfattes via onlineværktøjer som Zoom, Skype eller Teams. Ikke alle frekvenser transmitteres fuldt ud, hvilket især går ud over kvindestemmerne. De opfattes som mindre kompetente, udtryksfulde og karismatiske end mændenes stemmer.

  • 08.06.2021

    Marsvin i overraskende avanceret gruppejagt

    Droneoptagelser viser, at marsvin kan være mere sociale og samarbejdende end hidtil troet.

  • 07.06.2021

    Sangfugle udviser ekstrem muskelkontrol

    De gør det ikke for din skyld. Heller ikke for H.C. Andersen og alle de andre digtere, der er blevet betaget af sangfugle i tidens løb. Det handler om benhård konkurrence, og nu afslører et nyt studie, at sangfugle har helt ekstremt detaljeret kontrol over hver enkelt muskelfiber, når de synger.

  • 04.06.2021

    Tre historiske spionskandaler

    I disse dage er det kommet frem, at Danmark gennem en årrække har tilladt amerikansk overvågning af europæiske toppolitikere. I den anledning har vi bedt historielektor og ekspert i efterretningstjenester, Thomas Wegener Friis, komme med sin top 3 over de største spionskandaler i Danmarkshistorien.

  • 26.05.2021

    Kviksølv hober sig op i dybhavsgravene

    Dybhavsforskere har fundet overraskende høje kviksølv-koncentrationer i Stillehavets dybhavsgrave.

  • 17.05.2021

    Babyer udsat for parabener kan få nedsat frugtbarhed

    Spædbørn i 3-måneders alderen, som har været udsat for parabener i mors mave, viser tegn på, at deres frugtbarhed kan være blevet påvirket allerede i fosterstadiet.

  • 12.05.2021

    Tid til at punktere fordomme om voldtægt

    Voldtægt er blandt de alvorligste sager i retssystemet og samtidig en akilleshæl for systemet. Ny bog vil vise vej til at håndtere de komplekse sager bedre - for der er brug for mere end en samtykkelov.

  • 07.05.2021

    Corona-lockdown får især kvinder til at trøstespise

    Under første corona-nedlukning spiste hver tredje af os flere søde sager og skyllede det ned med rigelige mængder af sodavand og alkohol, viser undersøgelse fra Syddansk Universitet. Det mærkelige er, at italienere og spaniere, som oplevede hårdere nedlukninger, spiste sundere.

  • 28.04.2021

    Mangrover og havgræsser suger mikroplast til sig

    Mikroplast ender ikke kun på åbent hav – faktisk havner en hel del også i kystzonernes økosystemer, og det kan true dyrelivet, viser nyt studie.

  • 26.04.2021

    Lad os få styr på rodet i rummet

    Ingen stat kan tilegne sig rummet. Men eventyrlystne milliardærer og andre private med rumdrømme udfordrer nu traktaterne, som hidtil har holdt styr på pligter og rettigheder i rummet. Forsker på SDU bidrager til at få styr på rodet i rummet.

  • 22.04.2021

    Fiaskoer skal frem i lyset

    Selvom det er en uundgåelig del af livet at fejle, går vi gerne stille med dørene, når det sker. Men måske er det en god idé at stoppe op og dvæle lidt mere ved fiaskoerne som et modsvar på performancekulturen i samfundet.

  • 16.04.2021

    Havets historie skal skrives om

    Urhavet – eller i hvert fald dele af det – kan have mindet mere om nutidens have end hidtil troet. Det viser nyt studie fra SDU.

  • 15.04.2021

    Kroppen skal med i terapi

    Hvorfor hjælper det ofte patienter med psykiske problemer at sidde på en stol og tale med en terapeut? Det har sprogforskere på SDU undersøgt gennem studier af 634 terapisamtaler, og deres resultater udfordrer vores gængse opfattelse af terapi.

  • 25.03.2021

    Om fem år styrer algoritmer virksomheders investeringer

    Om få år er algoritmer med til at afgøre hvilke produkter, der udvikles. Derfor er det hamrende vigtigt, at vi nu diskuterer algoritmers gennemsigtighed og beslutningsgrundlag, pointerer professor i innovation, Alf Rehn fra SDU.

  • 22.03.2021

    Fremtidens fly skal flyve på CO2 og brint

    Forskere har modtaget 37 millioner kroner fra EU til at producere bæredygtige flybrændstoffer ud af CO2 og brint. Projektet er banebrydende, fordi flyene ikke skal have nye motorer for at flyve bæredygtigt.

  • 19.03.2021

    Molekylær lokkedue kan måske snyde coronavirus

    Der findes ingen lægemidler, der kan helbrede mennesker, som er smittede. Men forskere på SDU har nu udviklet et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.

  • 15.03.2021

    Cli-fi kan lære os om fremtiden

    Klimalitteraturen er i fuld gang med at blive en af tidens mest prominente genrer. Den fremhæves for sine bidrag til klimadebatten, men kan litteratur virkelig hjælpe os med at løse klimakrisen? Det har får studerende på SDU nu mulighed for at afprøve med konkurrencen ”Write your future”.

  • 15.03.2021

    Kvinder i forskning: Eva Arnspang Christensen

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 12.03.2021

    Kvinder i forskning: Mette Søgaard Nielsen

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 12.03.2021

    Kvinder i forskning: Aglae Pizzone

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 11.03.2021

    Kvinder i forskning: Carolin Löscher

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 10.03.2021

    Mundbind er en tikkende plastikbombe

    Hvert eneste minut døgnet rundt smider vi tre millioner mundbind ud. Mange ender som mikroplast, der måske kan sprede giftstoffer til miljøet, advarer forskere.

  • 10.03.2021

    Kvinder i forskning: Louise Nyholm Kallestrup

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 09.03.2021

    Kvinder i forskning: Charlotte Skau Pawlowski

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 08.03.2021

    ”Jeg føler mig altid lyttet til”

    Marianne Holmer tiltrådte som dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet for et års tid siden, og hun er den eneste kvinde i SDU's ledelse. Hun føler sig bestemt anderledes end sine mandlige kollegaer, men mener, at det handler lige så meget om hendes personlighed som hendes køn.

  • 04.03.2021

    Lungerne hjælper frøer med at finde en mage

    Han-frøer kalder for at tiltrække hunner, men hvordan kan hunnerne høre, at det er en han af samme art, der kalder? Løvfrøer bruger samme princip som i støjreducerende høretelefoner – og de er langt bedre til det.

  • 03.03.2021

    Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?

    Fysikere fra SDU foreslår, at der er en type ekstra mørk energi på spil i universet. Deres artikel om emnet fremhæves i videnskabeligt tidsskrift.

  • 01.03.2021

    Solceller skal designes til bæredygtighed

    Tungmetallet bly og stærk polymer bruges i solceller, men grønne teknologier bør designes til genanvendelse, påpeger forsker i innovation. Organiske solceller er et godt eksempel på en helt ny generation af grøn teknologi, hvor bæredygtighed er tænkt ind fra begyndelsen.

  • 26.02.2021

    Kampen om fosfor intensiveres

    Fosfor er et ganske simpelt grundstof, der udgør fundamentet for alt liv på Jorden. Men fosfor er også en begrænset ressource. Fosfor indgår derfor også i et geopolitisk stormagtsspil, der bliver intensiveret i disse år.

  • 17.02.2021

    Eksperter er også mennesker: Frederik Waage

    I denne interviewserie skal vi møde fire forskere. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne. Og så er de almindelige mennesker.

  • 12.02.2021

    Ensomhed er en grundfølelse hele året

    Søndag den 14. februar er det Valentinsdag. En dag, hvor vi – selvom mange synes, det er lidt corny – fejrer kærligheden og tosomheden. For de mange, der føler sig ensomme, kan en dag som Valentinsdag måske være ekstra svær.

  • 11.02.2021

    Aaaargh, jeg bliver sindssyg!!!

    De fleste digitaliseringer har til hensigt at gøre hverdagslivet nemmere for brugerne, men de kan også føre til frustration og afmagt.

  • 10.02.2021

    Hvor meget CO2 udledte dine oldeforældre?

    Hvor meget CO2 udledte en familie under den sorte omstilling i 1850’erne? Hvor meget udleder en familie under den grønne omstilling? Et nyt projekt sætter ansigt på CO2-udledning for at få os til at indse, hvor meget vi egentlig skal ændre vores liv for at leve op til FN’s klimamål.

  • 09.02.2021

    Nyt våben mod resistente bakterier

    Forskere har udviklet et nyt antibiotikum, der kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier og håber, det vil nå ud til patienterne.

  • 09.02.2021

    Eksperter er også mennesker: Hans Jørn Kolmos

    I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.

  • 08.02.2021

    Tilbage i corona-skolen

    Nu vender de yngste elever tilbage til skolerne, og de har stigende corona-bekymring og en del negative oplevelser fra hjemmeskolen med i tasken. Uddannelsesprofessor Ane Qvortrup guider til, hvordan skolerne kan løfte udfordringerne.

  • 02.02.2021

    Sprogundervisningen får et løft

    Det er hurtigere og mere effektivt at lære nye sprog, hvis man arbejder tværsprogligt i undervisningen, viser forskningen. Nyt udviklingsprojekt vil have den viden ud at virke på læreruddannelserne.

  • 02.02.2021

    Eksperter er også mennesker: Christine Stabell Benn

    I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.

  • 01.02.2021

    Jesu apostle videnskabeligt undersøgt

    I en romersk kirke ligger relikvierne af to af Jesu apostle. Kirken har helt ekstraordinært tilladt kemiske analyser af dem for at få mere at vide om deres oprindelse.

  • 01.02.2021

    Jo længere amning, jo færre infektioner hos baby

    Et nyt studie viser en beskyttende sammenhæng mellem amning og hospitalsindlæggelser for infektioner hos småbørn.

  • 28.01.2021

    D-vitamin har ingen relation til knoglestyrke hos syvårige danske børn

    Måske kan en ny undersøgelse fra SDU og Odense Børnekohorte på OUH tage lidt selvbebrejdelse væk fra de forældre, der nu og da glemmer D-vitamindråberne til deres spædbørn.

  • 26.01.2021

    Eksperter er også mennesker: Morten Sodemann

    I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.

  • 19.01.2021

    Ny intelligent drone tjekker højspændingsledninger

    Et hold forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har udviklet en intelligent drone, som kan tjekke højspændingsledninger for fejl og korrosion. Når dronen løber tør for strøm, genoplader den sig selv i det magnetiske felt rundt om ledningen.

  • 18.01.2021

    Sådan klarer de små virksomheder krisen

    Knap to tredjedele har klaret sig godt igennem coronakrisen, mens godt en tredjedel af de små og mellemstore virksomheder rammes hårdere. Det viser en ny undersøgelse fra SDU.

  • 14.01.2021

    Hvorfor spredes brystkræft ofte i overvægtige kvinder?

    Hvert år rammes ca. 5.000 danske kvinder af brystkræft. Fedme gør kræftcellerne endnu mere aggressive, så de nemmere spredes i kroppen. Rasmus Siersbæk forsker i dette og håber at kunne finde bedre behandlingsmetoder.

  • 12.01.2021

    Den danske tillidskultur er et problem for cybersikkerheden

    Cybersikkerhed er en global udfordring, og i Danmark adskiller sikkerhedsniveauet sig ikke væsentligt fra andre lande. Der er dog kulturelt betingede udfordringer, som særligt gør sig gældende i Danmark, mener forsker bag ny rapport.

  • 08.01.2021

    Tomater fra varme lande er bedre for klimaet

    Tomater fra drivhuse udleder cirka otte gange mere CO2 end dem, som gror under åben himmel. Forskere har afdækket verdens mest spiste grøntsags klimaaftryk, og drivhuset er den store CO2-synder.

  • 06.01.2021

    Kommunalvalg 2021

    De 98 kommuner løser en bred vifte af opgaver, som har indflydelse på den enkelte borgers tilværelse. 16. november er der kommunalvalg igen, hvor den enkelte borger kan få indflydelse på de beslutninger, der træffes dér, hvor man er bosat. Forberedelser til valget er allerede i gang. Det uddybes her af professor i statskundskab, Ulrik Kjær.