Skip to main content
Covid-19

Sådan holder du coronasikker jul: De bedste råd fra SDU´s ekspert

Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, har de seneste to år kommunikeret om corona i diverse medier. Nu giver han sine tips til, hvordan vi kommer igennem (endnu) en jul præget af pandemien.

Af Marianne Lie Becker, , 20-12-2021

Hvad er det vigtigste i forhold til corona lige nu?

Vi står i et vadested i øjeblikket, hvor det store spørgsmål er, om vi kan ride stormen af med vaccinationer. Ingen ved det.
Men det viser sig, at det tredje stik til en vis grad beskytter mod at blive smittet og smitte videre, så det er vigtigt, at så mange som muligt får det. Også selvom omikron-varianten er ny, og vi mangler viden og information.

Vaccinerne er vores mulighed for at holde samfundet åbent.
Det er noget af en bedrift, sundhedsvæsenet er i gang med lige nu med danmarkshistoriens største vaccineudrulning. Vi har tidligere skullet vaccinere rigtig mange, for eksempel mod børnesygdomme som difteri i 1940´erne og polio i 1950’erne, men slet ikke i samme tempo.
Det er virkelig et studie i, hvordan man kan organisere sig.

Hvad tænker du om de restriktioner, vi har lige nu – er de tilstrækkelige?

Det er helt klart, at vi satser på vaccinerne. Derudover er børnene sendt hjem. Nattelivet er sat i stå, det går ud over nogle, og jeg har ondt af de restaurationer, der igen står for skud. Men det var jo netop i nattelivet i Østrig, at spredningen til Danmark startede. Så det giver god mening.

Med de allerseneste restriktioner skal vi desværre også lukke kulturlivet ned. Det gør ondt, for vi trænger til kultur. Men den aktuelle smittespredning peger på, at det nok kan være nødvendigt.

Vi er jo i en undtagelsessituation, som nærmest svarer til en krig, bare uden krudt og kugler.

Om 14 dage ved vi, om det vi gør nu, er nok. Det er en balancegang – myndighederne skal ikke gøre noget overflødigt, og samtidig skal der gribes ind rettidigt og hurtigt, når det er nødvendigt.

Hvordan kan vi sikkert fejre jul med familien?

Vi skal ikke afstå fra at fejre jul med familien, det er netop det, vi har behov for.

Og for de fleste foregår julen med et begrænset antal mennesker. Jeg vil anbefale, at alle som har været sammen med mange mennesker testes, inden familien mødes.

De fem mest effektive tiltag for en coronasikker jul:

  • Unge: Tag en test inden I skal hjem til familien
  • Ældre: Få det tredje stik
  • Fejr jul som I plejer, men sørg for at lufte ud og holde god hygiejne, uden at blive hysteriske
  • Lad være med at gå til store julefrokoster, hvor man ikke ved, hvem man er sammen med. Jo færre mennesker man ser, jo mindre risiko
  • Pas på med rejser på kryds og tværs af landet og flere grupper af mennesker. Og hvis du tager afsted: få nu den test

Heldigvis er de ældre vaccinerede, også med tredje stik, det lægger en god bund for sikkerheden.
Men det er dumt at risikere at træde ind til et familiearrangement og smitte de andre, så tag en test for en sikkerheds skyld. Det gælder i særdeleshed de unge, hvor smitten florerer mest lige nu.

Når vi er sammen, skal vi huske at bruge de almindelige hygiejneregler, som vi har været så gode til. De skal støves af igen: Håndvask eller håndsprit, udluftning, ikke kramme overdrevent meget.

De nye corona-varianter ser ud til i højere grad at smitte gennem luft, end vi regnede med før. På den måde ligner de mæslinger, som også smitter gennem luft. Derfor er det vigtigt at få luftet ud med nogle timers mellemrum. Det fjerner også resterne af stege-os og brændte stearinlys.

Må vi kramme hinanden i julen i år?

Hvis vi kender hinanden, må vi godt. Jeg krammer selv mine nærmeste, men kysser ikke på kinden.
Man kan godt kramme uden at lægge kind til hinanden. Et kram på lidt afstand med en venlig hånd i ryggen sender samme signal.

Hvordan holder du selv jul?

Jeg skal holde jul med min kone og vores tre voksne børn.
Én arbejder i en børnehave og en anden på en ambassade i udlandet, så de bliver i hvert fald testet, inden vi ses.

Og så tager vi vores forholdsregler. For eksempel har vi meldt fra til store julefrokoster. Dem kan vi godt undvære. Måske inviterer vi nære venner eller familie på besøg mellem jul og nytår, men så vil vi nok bede dem om at tage en test.

Hvem har ansvaret for, at vi får en god coronasikker jul i familiens skød?

I udgangspunktet er det dem, der inviterer og arrangerer, der har ansvaret.
Men vi skal som enkeltindivider også selv gøre noget og tage ansvar. Vi skal ikke altid vente på myndighedernes begrænsninger.

Jeg synes for eksempel det var en rigtig dårlig idé, at mange i nattelivet holdt en ekstra stor fest natten før den seneste nedlukning. De overholdt godt nok lovens bogstav, men ikke lovens ånd.
Vi kan godt hver især opføre os ansvarligt, og det er faktisk afgørende for, om vi kan holde samfundet åbent.

Hvad er din rolle i samfundsdebatten om corona lige nu?

Det er helt centralt at få informeret befolkningen, lægge alt det vi ved åbent ud og tage diskussionen.
Jeg føler det som min forpligtelse at bidrage til, at vi kommunikerer troværdigt, og at vi som forskere også er ærlige overfor offentligheden om det, vi ikke ved.

Jeg skulle egentlig være gået på pension, men det er lagt på hylden indtil videre. Nu er det næsten gået to år med det her, og det er ikke slut endnu.

Mød forskeren

Hans Jørgen Kolmos er professor i klinisk mikrobiologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU og blandt de mest brugte danske eksperter i dækningen af Covid-19 og pandemihåndtering.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 20.12.2021