Skip to main content
DA / EN
COVID-19

Nyhed om gorillaer og Covid-19 trækkes tilbage

Forskerne bag et studie om, hvordan Covid-19 kan påvirke bestanden af vilde gorillaer, har trukket deres videnskabelige artikel tilbage, idet forskerne har brug for at undersøge nogle ting nærmere. Derfor har Ny Viden pr. 06.12.2021 også besluttet at slette nyheden, der omtaler resultaterne.

Af Birgitte Svennevig, , 22-10-2021

Baggrunden er, at forskerne er blevet gjort opmærksom på en betydningsfuld fejl i deres studie.

De har, som reference for deres simuleringer, brugt ”case fatality rates” (CFRs) i stedet for ”human infection fatality rates” (IFRs). De anvendte CFRs stammer fra studier, der blev publiceret tidligt i pandemiens forløb i Wuhan i Kina og i Italien, og de blev tilpasset bjerggorillaernes levealder.

CFRs, og især dem fra tidligt i pandemien, har siden vist sig at være markant højere end de faktiske IFRs.

Efter at gennemgået deres analyser med den opdaterede information, har forskerne fundet, at deres publicerede resultater markant overestimerer risikoen for, at vilde populationer af bjerggorillaer vil uddø som følge af et Covid-19-udbrud blandt dem.

Det reviderede studie er stadig vigtigt for arbejdet med at bevare bjerggorillaerne, men eftersom studiets nu konklusioner må ændres, har forskerholdet vurderet det nødvendigt at trække det tilbage.

Læs mere om baggrunden for at artiklen er trukket tilbage.

Redaktionen afsluttet: 22.10.2021