Skip to main content
EM i fodbold

Disse seks ting kan få særlig betydning

Fodboldforskeren Morten B. Randers fortæller, hvad han vil holde særligt øje med under EM i fodbold

Af Mimo Antabi, , 10-06-2021

1. Positive Covid-19 tests

COVID-19 har jo ikke sluppet sit tag endnu, så det bliver interessant, om vi render ind i positive tests og isolation af vigtige spillere.

2.Spillernes fysiske tilstand

COVID-19 har også haft væsentlig betydning for afslutningen af sidste fodboldsæson samt hele den netop færdigspillede sæson. Derfor bliver det interessant at se, hvordan spillernes fysiske tilstand er – specielt som turneringen skrider frem.

3.Større spillertrupper

For at imødekomme den specielle situation omkring COVID-19 har UEFA besluttet, at der kan udtages 26 spillere – dog kun 23 pr. kamp. Hvis vi ser bort fra usikkerheden omkring potentiel COVID-19 smitte, vil det alt andet lige give trænerne mulighed for øget taktisk fleksibilitet, da de har en større bruttotrup at vælge fra.

4. Flere indskiftere

UEFA har desuden besluttet, at der må foretages fem udskiftninger (dog maksimalt tre spilafbrydelser). Igen giver det trænerne større taktisk råderum for at ryste posen undervejs og gribe ind for at ændre eller sikre kampbilledet.

Vi har tidligere set, at indskiftede spillere ofte har en stor betydning for kampens udfald. Mange afgørende mål scores af indskiftere – formentlig fordi de har et fysisk overskud i forhold til deres direkte modstandere. Det bliver spændende at se, om dette også bliver tilfældet ved denne slutrunde.

Når vi kommer forbi gruppespillet og til ”knald eller fald”-kampene har vi tidligere set, at mange kampe afgøres i forlænget spilletid. Her er der igen mulighed for yderligere en udskiftning, så der samlet kan udskiftes seks spillere fra startopstillingen. Hvorvidt trænerne vil benytte sig af dette, og hvordan indskifterne kan få betydning for udfaldet, synes jeg er et spændende fokuspunkt.

5. Tilskuere på lægterne

Det bliver godt med tilskuere på lægterne igen. Kampene er jo spredt ud til mange værtsbyer, og man må forvente, at det i høj grad er værtslandets tilskuere, der er tilstede. Dette giver potentielt en hjemmebanefordel – trods at det er en slutrunde.

6. VAR

Og så er der selvfølgelig VAR – Video Assistant Referee. Hvilken betydning får det for kontakter i feltet, film, hands og ikke mindst spilafbrydelser? Skrækscenariet er jo, at vi får alenlange afbrydelser, hvor vi venter på afgørelser. Men vi har dog oplevet kampe som CL-finalen, hvor VAR-afgørelserne fylder mindre i forhold til spilstop.

Mød forskeren

Morten B. Randers er lektor ved SDU’s Enhed for Sport og Sundhed på Institut for Idræt og Biomekanik, hvor han især forsker i præstationsoptimering i fodbold.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 10.06.2021