Skip to main content
DA / EN

Mindfulness på Arbejdspladsen – en vej til trivsel og godt arbejdsmiljø?

Projekt title

Mindfulness på Arbejdspladsen – en vej til trivsel og godt arbejdsmiljø? - Et projekt om implementering af tilpasset Mindfulness-Baseret Stress Reduktion i private virksomheder

Projektansvarlige

Eva Gemzøe Mikkelsen

Projektbeskrivelse

Formål

Formålet med projektet er:

  1. at sammensætte og beskrive en replicerbar intervention til private virksomheder baseret på MBSR med involvering af repræsentanter fra virksomhederne og eksperter i mindfulness
  2. at lave systematisk procesevaluering i to private virksomheder ved at a) evaluere implementering og b) undersøge potentielle virkningsmekanismer ved brug af både kvalitativ og kvantitativ metode.
  3. at evaluere ændringer i relevante outcome-mål, e.g. mental sundhed og virksomhedernes psykosociale arbejdsmiljø 6 måneder efter opstart af mindfulnessforløbet.

Baggrund
Stress er et stigende folkesundhedsproblem. De samlede samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsrelateret stress er estimeret til mellem 2,3 og 14,7 mia. DKK årligt. Der er derfor gode incitamenter til at forebygge stress og fremme mental sundhed pa arbejdspladsen.

Mindfulness-baseret Stress Reduktion (MBSR) er en veldefineret intervention med dokumenteret effekt på livskvalitet, stress og symptomer på angst og depression. MBSR er et 8-ugers program med et ugentligt møde i en gruppe ledet af en kvalificeret MBSR-lærer. Programmets formål er at implementere mindfulness i deltageres liv. Mindfulness handler om at være bevidst opmærksom i nuet på en åben, interesseret og ikke-dømmende måde, hvilket bl.a. giver mulighed for selvregulering af reaktive handlinger. Forskning viser, at MBSR har en effekt på en lang række outcomes for mental sundhed og arbejdsrelateret stress. Mindfulness mindsker både generel psykologisk stress og arbejdsrelateret stress, hvilket antages at ske gennem en reduceret oplevelse af stressorer og en øget oplevelse af at kunne håndtere sådanne. Det antages derudover, at mindfulness kan medvirke til at forbedre interpersonelle relationer på arbejdspladsen. Dette vil kunne virke stressreducerende i sig selv og bidrage til at reducere risikoen for alvorlige interpersonelle stressorer som f.eks. konflikter og krænkende handlinger.

Metoder
Fire små og mellemstore private virksomheder deltager i projektet. Forud for, og efter MBSR-forløbet, besvarer virksomhedernes medarbejdere og ledere et spørgeskema og udvalgte medarbejdere og ledere deltager i gruppeinterviews.

Interventionerne
Alle medarbejdere og ledere i de deltagende virksomheder deltager i et 2 timers informationsmøde. Herefter beslutter de, om de vil deltage i MBSR programmet, der består af 10 1,5 times ugentlige sessioner leveret live-online af en uddannet MBSR-lærer. Efter endt forløb deltager
ledere og medarbejderrepræsentanter i en virksomhedsrettet workshop mhp. at drøfte de optimale organisatoriske rammer for, at mindfulness forsat bliver implementeret og vedligeholdt i virksomheden.

Procesevaluering
Projektet inkluderer procesevaluering mhp. at undersøge fremmende og hæmmende på faktorer for interventionens implementering og effekt. Projektet vil udover evaluere interventionens effekt på individ-baseret outcomes om mental sundhed samt effekten på interpersonelle outcomes heriblandt social kapital, psykologisk tryghed og negative handlinger.

Perspektiver:
Projektet giver vigtig viden om potentielle virkningsmekanismer, effekter og muligheder for implementering af tilpasset MBSR i private virksomheder. Udover at bidrage med viden om potentiel folkesundhedseffekt af MBSR, bidrager projektet også med ny viden om potentiel afsmittede effekter af MBSR i arbejdsmiljøer, og hvilke organisatoriske forhold en sådan eventuel effekt betinges af.

Startdato og forventet slutdato

01-01-2021 - 31-12-2022

Projektet udføres under

THRIVE forskningsgruppe

Samarbejdspartnere

Lektor Lise Juul (hovedansøger, AU), Ph.d.-stipendiat Emilie Hasager Bonde (AU), Lektor Lone Fjorback (AU). Projekt AU-id.no.: 2016-051- 000001/1715

Finansiering

Velliv Foreningen

Nøgleord

Mindfulness, MBSR, social kapital, psykologisk tryghed, intervention, forebyggelse, folkesundhed, arbejdsmiljø, virksomheder, forskning

 












Sidst opdateret: 25.04.2024