Maritim forskning
Den maritim forskning på Det Tekniske Fakultet fremmer grundlæggende viden og tackler samfundsudfordringer inden for skibsteknik, havteknik og bæredygtig udvikling af maritim transport og offshore-systemer.
Det Tekniske Fakultet på SDU huser flere forskningsgrupper, der beskæftiger sig med maritime emner og projekter. Maritim forskning spænder over mange fagdiscipliner. Det integrerer viden og metoder fra forskellige tekniske fagområder, herunder skibsteknik, datascience, robotteknologi, logistik, elektroteknik, energi og mekanik. Forskningen er praksisorienteret og udføres i tæt samarbejde med industrien. Selvom forskningen har sine rødder i teknisk videnskab, sigtes også mod tværfaglig forskning gennem samarbejde med maritime forskningsgrupper fra fakulteterne for Naturvidenskab, Samfundsvidenskab, Sundhed og Humaniora gennem det tværfaglige forskningsnetværk Blue SDU.
Tværfaglig forskning
Forskningsområder
Maritim forskning på Det Tekniske Fakultet på SDU dækker et bredt spektrum af discipliner og viden fra områder som skibsteknik, datascience, robotteknologi, logistik, elektroteknik, energi og mekanik. Denne tværfaglighed fremmer innovation og bidrager til udviklingen af løsninger til den maritime sektor.
Beskrivelse
Anvendelse af digitale løsninger til forbedret effektivitet, sikkerhed samt godt vedligehold kræver brug af avanceret teknologi. God datakvalitet er afgørende og sikrer at beslutninger træffes på baggrund af pålidelige informationer. Der udvikles metoder og værktøjer, som bruges som grundlag for udvikling af brugervenligt robust software.
- Energieffektiv skibsoperation: Den internationale miljølovgivning har været en drivende faktor ved minimering af skibes energiforbrug. Der arbejdes med to energisystemer – fremdrivning samt skibets indre energibalance, der forskes i begge områder på SDU. Forskningen fokuser ikke kun på tekniske løsninger men også på beslutningsstøtte og involvering af besætningen.
- Softwareudvikling til energieffektiv operation: SDU-software fokuserer på udvikling af systemer til energieffektiv drift af skibe. Systemerne bygger på modulære beslutningsstøttesystemer, der kan hjælpe besætningen mod ”best practice”. Systemerne bygger på integrering af data fra motoren, nautiske data, GPS, skibets kurs og fart samt informationer fra vejrstationer og forecast modeller.
- Energisystemer: Forskningen dækker energieffektive fremdriftssystemer, intern energibalance, mikronet og energilagring om bord på skibe.
- Vedligehold af skibe: Rigtig vedligehold er af stor betydning for et skibs drift og levetid. Forskere ved SDU arbejder med prædiktive vedligeholdelsesteknikker ved brug af AI og digital twins. Herudover, udvikles metoder til structural health monitorering samt tilstandsbaseret vedligehold baseret på vibrationsmålinger.
- Stabilitet af skibe: Stabilitet er også et emne, der arbejdes med på SDU. Et skibs stabilitet giver vigtig information om sikkerhed og performance. Stabiliteten fortæller om skibets bevægelser i søen samt om dets evne til at modstå en krængning. God stabilitet vil reducere risikoen for tab eller beskadigelse af last samt sikre god komfort for besætning og passagerer. SDU er involveret i projekt om international stabilitetslovgivning samt komfort (søsyge).
- Elektrificering: Den maritime sektor bevæger sig mod bæredygtige løsninger, her spiller elektrificering en stor rolle. Effektiv energiinfrastruktur og lagring, fx højkapacitetsbatterier, er afgørende for at integrere vedvarende energi i maritime operationer.
Udvalgte forsknings- og ph.d.-projekter:
- Battery Energy Storage
- ECOPRODIGI
- Digital Twins for vessel performance and design - ShippingLab II
- Second Generation Intact Stability Criteria
- Digital Ship Operations and Smart Maintenance
- Digital Models for Crew Comfort – ShippingLab II
- Improving the Comfort of Crew and Passengers on Board Working Vessels
- Condition Monitoring of Vessels to Identify High-exposure Operations
- Underwater Broadband Noise Emissions from Cavitating Propellers
Beskrivelse
Den centrale idé bag SDU Center for Large Strcucture Pruduction er at introducere robotteknologi og digitalisering indenfor sektorerne maritim, byggeri samt energi. LSP-centret har en række projekter i samarbejde med danske skibsværfter og virksomheder, der fokuserer på automatisering af skibsbygning og værftsdrift ved hjælp af robotteknologi og kunstig intelligens.
Udvalgte forsknings- og studieprojekter:
- LSP Ship Factory
- ShipWeldFlow
- LSP Komposit
- Flere studieprojekter (ph.d., kandidat- og bachelorprojekter) er tilknyttet de igangværende forskningsprojekter
Beskrivelse
Maritim logistik er afgørende for effektiv styring af havne og terminaler. Integration af informations- og kommunikationsteknologi (IKT) samt brugen af digitale tvillinger forbedrer processerne markant. Operationel forskning kombineret med datascience og kunstig intelligens bidrager til mere effektiv og målrettet havne- og terminaldrift.
Udvalgte forskningsprojekter:
- Mission: Har til formål at digitalisere den maritime sektor og øge sikkerheden samt reducere havnetrafik, drivhusgasemissioner og omkostninger ved at optimere skibets ankomst - just-in-time.
- RoRoGren
- Logistikstyring af reservedele: SDU-forskere udvikler prædiktive modeller for efterspørgsel på reservedele og optimerer lagerallokering.
Beskrivelse
SDU Center for Industriel Elektronik fremmer maritim robotautomatisering gennem banebrydende forskning og praktiske anvendelser. I tæt samarbejde med den maritime industri spænder arbejdet over undervandsrobotik, AI-baserede automatiseringssystemer og avanceret elektronikteknologi. Eksempelvis anvendes Computer Vision og Deep Learning innovativt som erstatning for traditionelle sensorer, hvorved mekaniske begrænsninger overvindes i komplekse undervandsmiljøer. Gennem integration af multiobjekt-segmentering, maskinlæringsalgoritmer og autonom styring understøtter forskningen den digitale transformation af den maritime sektor og bidrager til udviklingen af fremtidens intelligente marinesystemer.
Udvalgte forskningsprojekter:
Beskrivelse
Den maritime sektor bevæger sig i stigende grad mod grønne energikilder og alternative brændstoffer. Hos SDU Energy Systems er forskningen dedikeret til at fremme bæredygtige maritime løsninger gennem banebrydende udvikling inden for produktion af grønne brændstoffer. En række lovende brændstofalternativer er under udvikling og former fremtidens maritime energilandskab:
- Biobrændstoffer, baseret på biomasse og landbrugsbiprodukter. En bæredygtig løsning, som let kan integreres i eksisterende infrastruktur.
- Metanol vinder frem som maritimt brændstof, især hvis det produceres ved hjælp af vedvarende energi.
- Brint undersøges i stigende grad til brug i brændselsceller og forbrændingsmotorer.
- Ammoniak, traditionelt brugt i landbrug, undersøges nu som maritimt brændstof pga. dets potentiale for vedvarende produktion.
Udvalgte forskningsprojekter:
- PtX-anlæg i Kassø (e-Metanol som udgangspunkt for storskala CO2-neutral skibsfart)
- Dansk-australsk partnerskab om grønne brintværdikæder (GINP)
- Villum Young: Deciphering the Dynamics of Power-to-X Systems
- GREMEOH – Grøn H2 og MeOH i Danmark: omkostningslederskab og skalering
Beskrivelse
Livscyklusvurdering af maritime aktiviteter er afgørende for at nå nationale og europæiske klimamål for drivhusgasudledning fra den maritime industri. Målet med LCA er at optimere tekniske løsninger med et langsigtet og miljømæssigt helhedsperspektiv. Der tages højde for en bred vifte af miljøpåvirkninger, herunder:
- Klimapåvirkninger
- Eutrofiering
- Komplekse miljøeffekter som toksicitet overfor økosystemer
- Indirekte arealanvendelseseffekter
Derudover muliggør LCA-metoden også vurdering af økonomiske og samfundsøkonomiske konsekvenser.
Udvalgte forskningsprojekter:
Beskrivelse
Maritime Spatial Planning (MSP) er en proces, der analyserer og allokerer den steds og tidsmæssige fordeling af menneskelige aktiviteter i havområder. Herved bestemmes økologiske, økonomiske og sociale mål, som er fastlagt gennem en politisk proces (UNESCO IOC). MSP er ikke et mål i sig selv, men en praktisk tilgang til at sikre en mere rationel brug af havområder, hvor udviklingsbehov balanceres med miljøbeskyttelse og sikrer sociale og økonomiske resultater på en åben og planlagt måde (UNESCO IOC).
Hos UNESCO Chair on Urban Resilience Research Group fokuseres forskningen på at fremme maritim rumplanlægning for at styrke offentlige institutioners kapacitet. Der lægges særlig vægt på et økosystembaseret perspektiv og håndtering af klimarelaterede udfordringer, samtidig med at bæredygtig planlægning af havområder sikres.
Skibsoperationer
Skibsbygning – Large Structure Production (LSP) Center
Maritim Logistik – Havneeffektivitet
Automation – Autonome Systemer
Grøn Energi og Nye Brændstoffer
LCA - Life Cycle Engineering
Maritime Spatial Planning
Sidst opdateret: 08.04.2025