”Jeg har altid været interesseret i forholdet mellem mennesket og naturen – fx om vores samfund er bæredygtigt, eller om vi overbelaster naturen. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville uddanne mig i energiteknologi, da uddannelsen giver en masse muligheder for at arbejde med at gøre vores levevis mere bæredygtig,” siger Uffe.
”Også de politiske aspekter af energisektoren er spændende. Da vores samfund i dag er fuldstændigt afhængigt af store mængder energi for at fungere, er det meget vigtigt, at vi har en høj forsyningssikkerhed. Hvis man ser på den vestlige verdens energisystem i dag, er det fx tydeligt, at vi er afhængige af olie fra Mellemøsten, hvilket er risikabelt, da det er et politisk ustabilt område,” siger han og fortsætter: ”Samtidig er det vigtigt, at vi får udbygget et energisystem af vedvarende energikilder, da de fossile brændsler er en begrænset ressource, der med det nuværende forbrug vil slippe op indenfor en overskuelig fremtid.”
Paintball, øl-smagning og hygge
Det er aldrig kedeligt på studiet, fortæller Uffe: ”Vi har det godt sammen på holdet, og vi hjælper tit hinanden, hvis vi har nogle svære opgaver eller lignende. I fritiden er der masser af aktiviteter såsom fredagsbar, bordfodboldturnering og arrangementer med ingeniørforeningen IDA, hvor vi bl.a. har været til paintball. Vi laver også en del sammen på holdet som fx øl-smagning, julefrokost og go-cart.
Bruger teori i praksis
”Uddannelsen har været rigtig spændende indtil videre, da vi har mange fag som jeg interesserer mig for. Vi har bl.a. et fag, hvor vi lærer om forskellige energiteknologier, og om hvordan det danske energisystem er opbygget, hvilket er rigtig interessant,” siger Uffe.
”Hvert semester afsluttes med et projekt, hvor vi får mulighed for at bruge noget af den teori vi har haft på semestret til at arbejde med et praktisk problem. Jeg synes, det er en rigtig god måde at lære på, da man får mulighed for at afprøve, hvad al teorien kan bruges til. Vi er fx ved at regne på energiforbrug, motoreffekt, omdrejningsmoment og lignende på de ingeniørstuderendes racerbil, som snart skal ombygges til en el-racerbil.”
Ekspert eller projektleder
Selvom drømmejobbet endnu ikke ligger fast ved Uffe, at han gerne vil være med til at finde løsninger til fremtidens bæredygtige samfund: ”Uddannelsen giver heldigvis flere muligheder: Man kan fx vælge at blive ekspert på et bestemt teknologisk område eller dreje sin specialisering i en mere samfundsmæssig retning, hvor man som projektleder eller konsulent har overblik over alle aspekter af energisektoren og kan samle det hele til ét system.”
Fakta
Energiteknologi er en civilingeniøruddannelse, der består af en bachelordel (3 år) og en kandidatdel (2 år).
De tre første år arbejder du bl.a. med:
- Energi-systemet
- Energi-raffinering
- Energi-transport