Skip to main content
DA / EN

SDU bachelorprojekt om 3D-printede knogler vinder Venture Cup

Particle3D fra SDU blev kåret som vinder af National Startup Competition af 300 erhvervsfolk, studerende og iværksættere, da Venture Cup afholdte årets store iværksætterkonkurrence for landets universitetsstuderende.

 Af Sune Holst, suneholst@mci.sdu.dk, 07-07-2017

Det lyder som det rene science fiction, men den er god nok: Det er lykkedes forskere fra SDU at 3D-printe kunstige knogler, som gror naturligt sammen med kroppens egne knogler. Den præstation blev forskerne d. 22 juni belønnet for, da de ved den store, landsdækkende iværksætterkonkurrence for universitetsstuderende, Venture Cup, løb med førstepræmien. Med prisen fulgte en check på 100.000 kroner.

Bag ideen står to ingeniørstuderende i velfærdsteknologi, Casper Slots og Martin Bonde Jensen, og lektor ved SDU, Morten Østergaard Andersen.

Casper Slots fortæller, at projektet startede som et lille snefnug, der landede på en skråning og begyndte at trille.

- Vores lille snefnug opstod i form af et problem fra ledende kæbekirurg, Torben Thygesen fra OUH, som ofte står med udfordringen at skulle operere patienter efter traume, hvor de eksisterende titaniumsplader passer dårligt, eller er svære at tilpasse til patienterne.

For patienterne betyder det, at de i resten af deres liv må leve med ét eller flere fremmedlegemer i form af titanium i kroppen.

Stor opbakning fra SDU

Problemstillingen blev til et bachelorprojekt, og herfra voksede snefnugget sig hurtigt til en stor, rullende snebold. Bachelorprojektet blev nemlig til et patent, som har dannet grundlaget for start up-virksomheden Particle3D.

- Vi var heldige at finde en underviser, Morten Østergaard Andersen, som under bacheloren og kandidaten ikke blot fungerede som vejleder, men også som sparringspartner.

Igennem samarbejdet med Morten Østergaard Andersen fik Casper Slots og Martin Bonde Jensen mulighed for at udforme deres egne valgfag, hvilket gjorde det muligt for dem at dygtiggøre sig inden for 3D print og medical devices.

- Det var Morten som lavede en opfindelsesindberetning på ideen, og så tog det hele for alvor fart.

Casper Slots roser i det hele taget SDU’s opbakning igennem hele projektet. Uden støtte fra universitet, havde det måske ikke være umuligt at gennemføre projektet, men det ville have været betydeligt sværere.
 
- Omkostningerne i forhold til et patent kan være store, heldigvis var SDU interesseret i patentet og overtog det fra os, og dermed også alle udgifter vedrørende patentet. Omkostninger som ellers ville have været noget nær umulige at løfte for to studerende, fortæller Casper Slots. 

SDU afsatte desuden yderligere finansiering, som gjorde det muligt at ansætte Casper Slots og Martin Bonde Jensen som studentermedhjælpere. Det betød, at de kunne fokusere yderlige på at afsøge, udvide og videreudvikle deres forskning.

Sejren fejret med en pose karameller

Man skulle tro, at en 1.præmie ved Venture Cup og den medfølgende check giver anledning til at lade champagnepropperne springe, men indtil videre har de tre kreative hjerner blot fejret sejren ved at dele en pose karameller. Casper Slots forudser dog, at triumfen bliver fejret på behørig vis, når de tre senere på året drager sammen til Silicon Valley. For der er bestemt noget at fejre.

- Pengene har gjort det muligt at springe fra et universitetsprojekt til at starte et reelt firma, Particle3D, her til sommer, hvilket bliver rigtig spændende. 

Casper Slots understreger dog, at sejren ved Venture Cup har meget mere end blot penge.

- Det har været et kæmpe klap på skulderen at modtage den form for anerkendelse, og i kølvandet herpå har det også givet os en masse PR samt kontakter i ind- og udland.

VM og lyse fremtidsudsigter

Holdet bag Particle3D har netop haft et møde med SDU om, hvilke lande det er relevante at udvide til. Og her er specielt USA i søgelyset, da det amerikanske marked er blandt verdens største inden for medical devices. Det kræver dog en stor økonomisk ballast at trænge ind på et marked som dette.
- Vi skal gennem FDA, food and drug administration, hvilket kræver økonomiske midler, som endnu ikke er på plads. 
Derudover tårner University Startup World Cup sig op ude i horisonten. VM i Start Up for Universitetsstuderende afholdes i år i København, og Casper Slots håber, at holdet bag Particle3D kan udnytte hjemmebanefordelen.

- At vinde det forpligter, så nu håber vi på at vinde verdensmesterskabet til University Start Up World Cup, lyder det med et smil fra Casper Slots.

University Start Up World cup afvikles fra den 18.-22. september. Her skal Particle3D dyste mod 50 hold fra hele verden.

Redaktionen afsluttet: 07.07.2017