Skip to main content
DA / EN

SDU og Diabatix indgår samarbejde – computermuskler accelerer forskning

SDU og den belgiske softwarevirksomhed Diabatix indgår et strategisk samarbejde, der flytter grænserne for generativ design og topologioptimering.

Af Sune Holst, , 16-06-2022

SDU og Diabatix underskrev sidste uge en formel aftale, som sætter gang i et intenst forskningssamarbejde indenfor topologioptimering. Topologioptimering handler kort sagt om at få en computeralgoritme til at optimere en struktur for en specifik problemstilling ved hjælp af simuleringer. 

Adjunkt Joe Alexandersen, som er leder af Multiphysics Simulation and Optimization (MSO)-gruppen på SDU Mekanik, Institut for Mekanik og Elektroteknik ved SDU, har svært ved at få armene ned. Han kalder den belgiske software virksomhed for den ideelle samarbejdspartner. 

- Diabatix er first mover på markedet for generativ designsoftware til koblet varmetransmission baseret på topologioptimeringsmetoden. Samtidig har de indsigt i industrielle problemstillinger, hvilket giver mig et unikt indblik i nye anvendelsesområder. Diabatix-teamet er også meget fokuseret på at videreudvikle teknologien, og da vi står over for lignende metodiske problemer, føltes det naturligt at gå sammen, siger Joe Alexandersen. 

Supercomputere kan hjælpe med at optimere supercomputere

Joe Alexandersen er specialist i koblet varmetransmission, hvor topologioptimering giver en unik mulighed for at give indsigt i optimalt design for energieffektivitet i systemer som varmevekslere til energigenvinding og køleplader til elektronikkøling. 

Ved termisk topologioptimering handler det om energirelaterede egenskaber, såsom varmeoverførsel, strømning eller køling, hvilket fører til energieffektivitet og i sidste ende kan skubbe den grønne omstilling yderligere i den rigtige retning.  

Computeren kommer ofte med andre løsninger end dem, som ligger lige for, og det er vigtigt i forbindelse med energieffektivitet og 2030-målene for CO2-reduktion. 

- Metoden er utrolig kraftfuld og ved hjælp af moderne supercomputere kan man opnå uforudset indsigt. Sjovt nok, er en af applikationerne kølesystemer til selve supercomputere med et stort potentiale for øget energigenvinding og øget ydeevne, siger Joe Alexandersen.

Sammen identificerer Diabatix og MSO en række centrale forskningsemner, som de har til formål at skubbe grænserne for den nuværende state-of-the-art på området. Diabatix stiller sin fleksible softwareramme Poseidon, rygraden i ColdStream, til rådighed for SDU sammen med den nødvendige arbejdskraft. Det giver SDU yderligere ressourcer til at accelerere og løfte forskningen på området til nye højder.

Om SDU

Joe Alexandersen er adjunkt ved SDU og leder Multiphysics Simulation and Optimization (MSO)-gruppen på SDU Mekanik, Institut for Mekanik og Elektroteknik.

MSO-gruppen fokuserer på effektive beregningsmetoder til multifysik og topologioptimering af multifysiske problemer, herunder strømning- og varmeoverførselsproblemer. Han fik sin ph.d. i 2016 fra Danmarks Tekniske Universitet og hans arbejde er blevet internationalt anerkendt med ISSMO/Springer Prize for Young Scientists 2015 og en DTU Young Researcher Award 2017.

Om Diabatix

Diabatix er en belgisk softwarevirksomhed, der har specialiseret sig i termisk analyse og generativ design af termiske komponenter. Diabatix er skabt på forkant med de nyeste udviklinger inden for topologioptimering, generativt design og maskinlæring, og har udviklet en teknologi, der kan skabe optimerede termiske designs fra bunden.

 
Redaktionen afsluttet: 16.06.2022