Skip to main content
DA / EN
Arbejdsmiljø

Medarbejderinddragelse skal sikre færre nedslidte

Hjælpemidler er nødvendige, hvis social- og sundhedshjælperen og mureren skal holde til at gå på arbejde, når de er fyldt 70. Men alt for mange hjælpemidler ender med at samle støv.

Af Birgitte Dalgaard, , 01-10-2020

Vi skal være flere år på arbejdsmarkedet. Hvis du er født efter 1979, kan du, som det ser ud nu, først gå på pension, når du er fyldt 72 år. Men samtidig kniber det med at få medarbejdere til at gøre brug af de dyrt indkøbte hjælpemidler.

Hjælpemidlerne ender med at samle støv i stedet for at afhjælpe nedslidte rygge. Det vil et nyt forskningsprojekt gøre noget med.

Med penge i ryggen fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur under EU skal professor Peter Hasle fra Institut for Teknologi og Innovation i samarbejde med kolleger fra Institut for Idræt og Biomekanik undersøge, hvad medarbejderinddragelse betyder for forebyggelse af muskel-skeletlidelser på arbejdspladsen.

Mange løft i en travl hverdag

- Et eksempel kan være små mejerier, hvor medarbejderne i løbet af en arbejdsdag vender mange oste, som måske vejer 25 kilo stykket.

– Medarbejderne skal inddrages i at afdække problemerne med de mange løft og i at vælge hjælpemidler, som passer til behovet - og derfor bliver anvendt i en travl hverdag, siger Peter Hasle.

Forskningen munder ud i, at Peter Hasle og hans kollegaer om et år skal aflevere en rapport med anbefalinger til Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur.

Behov for investering

Ifølge Sundhedsstyrelsen oplever syv ud af ti danskere jævnligt smerter og ubehag i muskler og led, for eksempel i lænden, ryggen eller nakken. Samlet set kaldes disse tilstande for muskel-skeletlidelser.

– Der er behov for en generel styrkelse af arbejdsmiljøindsatsen i Danmark, og nogle brancher og fag, som er udsat for særligt store belastninger, har behov for nogle helt særlige indsatser, siger Peter Hasle.

I 2018 var han medlem af Teknologirådets ekspertgruppe, der i en rapport fastslog, at der skal investeres 500 millioner kroner i fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvis danskerne skal arbejde, til de bliver over 70 år.

Plejesektoren og byggeriet er forbundet med mange tunge luft, som slider på kroppen.

Peter Hasle, professor

For at skabe et overblik over forskellige arbejdsmiljøtiltag og praktiske eksempler skal forskerne dykke ned i den samlede videnskabelige litteratur på området, men forskerne skal også ud på gulvet og følge nogle fysisk krævende jobs hos små og mellemstore virksomheder.

– Plejesektoren og byggeriet er forbundet med mange tunge luft, som slider på kroppen. Samtidig viser al erfaring, at investeringer i arbejdsmiljø ligger lavt på prioriteringslisten hos en lille håndværksmester, som typisk har fokus på virksomhedens bundlinje.

Bæredygtig produktion

Peter Hasle håber på, at han om et år kan aflevere nogle anbefalinger, som kan klæde små og mellemstore virksomheder på til at investere i de tiltag, som giver medarbejderne og dermed virksomhederne den største arbejdsmiljømæssige gevinst.

– Jeg er professor i bæredygtig produktion, og det er netop vigtigt at erkende, at arbejdsmiljø hænger uløseligt sammen med en effektiv produktion. Den mest effektive produktion har også et godt arbejdsmiljø, siger Peter Hasle.

Topbillede: Lars Bahl/Ritzau Scanpix

Mød forskeren

Peter Hasle er professor i bæredygtig produktion ved SDU Global Sustainable Production på Institut for Teknologi og Innovation. Han forsker primært i at integrere arbejdsmiljø og produktivitet.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 01.10.2020