Skip to main content
DA / EN

Health Tech Innovation puster til den indre iværksætterild

En række studerende fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Tekniske Fakultet har modtaget flotte præmier for deres lysende ideer i forbindelse med projektet Health Tech Innovator. Den virkelige belønning venter dog først forude.

 Af Sune Holst, suneholst@mci.sdu.dk 

- Vi har fået mulighed for at føre ideer fra tegnebrættet ud i virkeligheden. Sådan lyder det fra Caroline Brøgger Christensen, som har været med til at udvikle fremtidens sengebord i forbindelse med projektet Health Tech Innovator.

Health Tech Innovator er et innovationsforløb, hvor studerende fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND) og Det Tekniske Fakultet (TEK) arbejder sammen for at udvikle ideer indenfor velfærdsteknologier, som kan ende med at blive et produkt. 

Løb med førstepladsen

Sengebordet vil ikke blot kunne forbedre patienters spisestilling, men også spare sundhedsvæsenet masser af penge i færre rengøringstimer. Og det syntes dommerne var så prisværdig en opfindelse, at de belønnede dem med førstepladsen.

I alt fremlagde seks grupper deres ideer for en jury bestående af SDU- og Hospitals-ansatte, Medico- og velfærdsteknologivirksomheder, samt investorer.

En navigations-app, som skal gøre det lettere for patienter at finde vej til deres scanninger blev også honoreret med både løn til gruppemedlemmerne og penge til prototypeudvikling. Det samme gjorde en projekt-idé om et socialt medie for patienter under indlæggelse.

- Målet er at få skabt nogle løsninger, som både imødekommer de sundhedsfaglige problemstillinger, men også har den tekniske kvalitet, som studerende fra Det Tekniske Fakultet kan bidrage med, siger lektor Søren Jensen fra SDU Innovation and Design Engineering:

- Ingeniørstuderende kender kort sagt til de moderne teknologier, materialer og elektronik, men det er lægerne, fysioterapeuterne og sygeplejerskerne, som er ude i klinikken og tæt på patienten, der kender til behovene og møder problemstillingerne.

Søren Jensen har sammen med Dorthe Boe Danbjørg (CIMT) og Palle Hermansen (MMMI) været en af drivkræfterne bag Health Tech Innovator. 

Skal sparre med virksomheder

Og så er det nu, det for alvor bliver spændende, fortæller lektor Søren Jensen.

- Billedligt talt, skal de studerende skubbe deres ideer ud af reden og se om de er flyvedygtige.

Søren Jensen fortæller, at projektet er inddelt i tre faser, hvor den første kulminerede med præmieoverrækkelsen den 2. maj.

- I den indledende fase har vi her på Syddansk Universitet stillet forskere og undervisere til rådighed, men nu tager virksomheder fra sundhedssektoren over.

Det er således planen, at de to organisationer, Cortex og Welfare Tech, samt Syddansk Sundhedsinnovation i fase to skal coache de studerende.

Skal være med til at forbedre sundhedsvæsenet

I den tredje og sidste fase, slipper Syddansk Universitet helt deres tag i de unge idémagere. Det er nemlig målet, at de studerendes ideer skal skabe deres eget kommercielle liv. Enten ved, at de studerende simpelthen starter deres egen virksomhed eller ved at indgå et samarbejde med en allerede eksisterende virksomhed i branchen.

- Det er målet at sætte ideerne i produktion, så vi kan få nogle løsninger ud til sundhedsvæsenet. Vi vil gerne fremme entreprenøren i de studerende. Det er vigtigt, at alle de gode tanker, som opstår inden for universitetets fire vægge ikke blot kommer ud i virkeligheden, men også er med til at ændre den, siger Søren Jensen.

Caroline Brøgger Christensen, der læser til Civilingeniør i Product Development and Innovation, har været med til at udvikle fremtidens sengebord.

Health Tech Innovation har pustet til den indre iværksætterild

Caroline Brøgger Christensen (Billedet ovenfor), som studerer Civilingeniør i Product Development and Innovation, er ovenud begejstret for Health Tech Innovator, hvor især det tværfaglige aspekt har været lærerigt.

- I min gruppe har jeg arbejdet samme med en sygeplejerske med ni års erfaring, som derfor har en god fornemmelse for arbejdsgange, funktioner og ikke mindst patienternes behov. Vi var bestemt ikke kommet op med den løsning for fremtidens sengebord som vi gjorde, hvis ikke vi havde kunnet trække på hendes erfaringer, og løbende justere til.

Den unge PDI-studerende glæder sig over, at hendes gruppe med det kommende coachingforløb kan tage projektet et skridt videre.

- På mit studie, arbejder vi meget med konceptudvikling, men via Health Tech Innovator får vi mulighed for at føre noget fra tegnebrættet ud i virkeligheden.

Caroline Brøgger Christensen fortæller videre, at Health Tech Innovator har pustet til indre iværksætterild og samtidig har øget modet til at springe ud i lignende entreprenør-projekter.

- Iværksætteri ligger godt til min personlighed. Nu må vi se om det bliver med dette projekt, men det kunne da bestemt være et godt sted at starte.

Det kommende coachingforløb kommer til at løbe henover sommeren. Indtil videre har alle de tre vindergrupper takket ja til tilbuddet, men flere af de i alt seks deltagende grupper ventes også at give deres tilsagn, efter et informationsmøde senere i denne uge.  

Redaktionen afsluttet: 22.05.2017