Skip to main content
DA / EN
Covid-19

Forskere gør dit mundbind til et våben mod virus

Forskere fra SDU Sønderborg har sammen med internationale kolleger skabt et banebrydende koncept, hvor nanopartikler med særlige egenskaber kan integreres i tekstiler. Det betyder, at vi fremover kan opleve bandage eller mundbind, som beskytter mod virus og bakterier.

Af Sune Holst, , 17-12-2021

- En rose er en rose er en rose

Sådan lyder det i ét af litteraturhistoriens mest citerede digte, "Sacred Emily" fra 1913. Men vi har nu nyheder til ophavskvinden, den klassiske avantgardes intellektuelle midtpunkt, Gertrude Stein: En rose er ikke altid en rose.
Forskere fra SDU Sønderborg har nemlig skabt en ”nanorose”, hvor de i udviklingen af et banebrydende koncept har skelet til en rosengren og dens torne. Og hvorfor nu det?

Nanopartikler kan uskadeliggøre virus og bakterier

Jo, forskerne har nemlig i lang tid arbejdet med såkaldte nano-tetrapods af zinkoxid, som har virale bindingsevner og derfor kan fungere som avanceret virusbeskyttelse. Og til at nedkæmpe skadelige bakterier. Nano-tetrapods af zinkoxid findes allerede i cremer, som afhjælper herpes-varianten, HSV-2. Men det er ikke altid fordelagtigt, at zinkoxid-nanopartikler trænger ind i blodet. Derfor har forskerne undersøgt om de kunne integreres i tekstiler. Og det er her, at ”nanorosen” kommer ind i billedet.

Unik metode

Forskere fra SDU Sønderborg har sammen med internationale kolleger brugt såkaldt elektrospinning til at placere zinkoxid-nanopartikler på overfladen af nanofibrene, så de øjeblikkeligt kan interagere med virus eller bakterier, hvis de kommer i kontakt med disse.
- Elektrospinning af nanofibre er spændende teknologi, som sætter os i stand til at kontrollere fremstillingen af nanofibre i forhold til retning og mekaniske egenskaber, fortæller professor Yogendra Kumar Mishra fra NanoSYD ved SDU i Sønderborg.
Han fortæller videre, at teamet forventer, at nanofibre kan bruges til fremstilling af antivirale beklædningsgenstande, bandager, antivirale belægninger og mundbind. Og særligt mundbind er interessant i en tid, hvor vi kæmper mod en allestedsnærværende verdensborger i form af Covid-19.
- Kampen mod virussen har mange fronter. En af dem ligger i laboratorierne, hvor videnskaben må holde trit med mutationerne. Og her kan mundbind med anti-virale egenskaber spille en afgørende rolle. Vi kan sagtens forestille os mundbind, som neutraliserer viruspartiklerne og dermed stoppe deres spredning, siger leder af Mads Clausen Instituttet, professor Horst-Günter Rubahn.

Kan sterilisere sig selv

Forskerne har endda konstrueret en steriliseringsmekanisme, som gør, at hvis fibrene udsættes for ultraviolet lys, så fremprovokeres en fotoelektrokemisk reaktion, hvor virus opløses.

Næste skridt for det internationale forskerhold fra SDU Sønderborg, University of Connecticut, University of Illinois Chicago, Terasaki Institute for Biomedical Innovation og California NanoSystems Institute ved UCLA bliver at teste og optimere disse materialer mod aerosolvirusstammer (såsom COVID-19) og fortsætte deres undersøgelser af herpes simplex-virus, så tekstiler med antivirale og antibakterielle egenskaber kan komme ud på sygehusene og gøre gavn for samfundet.


Redaktionen afsluttet: 16.12.2021