Skip to main content
DA / EN

Udvikler materialer til attraktive tryksensorer

NanoSYD står bag et nyt projekt, der fokuserer på udvikling af billige og temperaturstabile tryksensorer. Projektet har modtaget støtte fra Højteknologifonden.

Hvis en virksomhedsejer ønsker at spare på energien, kan han forsøge at optimere sine produktionsprocesser, men det kræver en præcis kontrol af både temperatur og tryk i apparater og maskiner. Til det har virksomheder brug for stabile tryksensorer, som giver pålidelige målinger ved høje temperaturer – og gerne til en overkommelig pris – hvilket ikke findes på markedet i dag.

Derfor har NanoSYD ved Mads Clausen Instituttet søsat et erhvervspostdoc-projekt, hvor deltagerne arbejder på at løse denne udfordring. Projektet sker i samarbejde med Danfoss Industrial Automation.

Arbejder i rentrum
En stor del af udfordringen i projektet er at skabe et tyndfilmsmateriale, som kan opfylde de krav, der stilles til højtemperatur-tryksensorer. Den teknik, der skal anvendes til at deponere tyndfilmen på membranen, er stort set den samme som bruges til at lave mikroprocessorer. Derfor får man i høj grad brug for fabrikations- og måleteknikker, som er tilgængelige i renrummet ved NanoSYD.

”De unikke faciliteter, vi har til rådighed i renrummet, gør det bl.a. muligt at skræddersy tyndfilmsmaterialer til rigtig mange formål, og derfor har vi mulighed for at samarbejde med virksomheder om sådanne højteknologiske projekter,” siger Jakob Kjelstrup-Hansen, som er lektor ved Mads Clausen Instituttet.

Internationalt potentiale
Projektet er planlagt til at løbe over 2 år og har et budget på 2 mio. kroner. Succeskriteriet er at have identificeret et materialesystem og en produktionsproces, der efterfølgende kan kommercialiseres til tryksensorer af høj kvalitet og som kan virke ved høje temperaturer.

”Vi ser et stort potentiale for denne type tryksensorer på det globale marked, og vi har mange enestående ideer til, hvordan de kan realiseres,” siger Serguei Chiriaev, der er ph.d. i fysik og udviklingsspecialist hos Danfoss.

”Det er et rigtig godt projekt, som både kan øge vores fundamentale forståelse af de her materialer og samtidig skabe et virkelig godt produkt. Jeg glæder mig til at være bindeled mellem industrien og universitetets højteknologiske faciliteter i dette projekt,” fortæller Nis Dam Madsen, der har fået bevillingen fra Højteknologifonden på baggrund af sit ph.d.-projekt om tyndfilm, som blev udført ved iNANO og Teknologisk Institut i Aarhus.

Billedet: Tyndfilmsmaterialet vil blive deponeret på membranen vha. teknikken ”sputtering” ved brug af tyndfilm-deponeringsudstyret, som ses på billedet.

For mere information kontakt 
Lektor Jakob Kjelstrup-Hansen, NanoSYD, Mads Clausen Instituttet
E-mail: jkh@mci.sdu.dk / tlf. 6550 1685

Redaktionen afsluttet: 10.06.2013