Skip to main content

Robot-hakkejern kan afskaffe sprøjtegifte

Robotter, der kan luge markerne for ukrudt, vil skubbe sprøjtegifte ud af marken. Postdoc Henrik Skov Midtiby er vinder af Ph.d. Cup for sit automatiske hakkejern.

Et robotstyret hakkejern, der kan hakke rajgræs og mælkebøtter på majsmarken kan måske snart være virkelighed. Ved hjælp af et kamera og en computer vil ukrudt-robotten rulle over marken og hakke ukrudtet uden brug af sprøjtegifte.

- På Det Tekniske Fakultet prøver vi at lære computeren at skelne mellem planternes form og placering. Når computeren magter det, kan vi bekæmpe ukrudt effektivt og helt uden brug af sprøjtegifte, siger postdoc Henrik Skov Midtiby fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi. Han er blandt de otte vindere af dagbladet Informations Ph.d. Cup 2013.

Automatiseret hakkejern
Henrik Skov Midtiby har skrevet en ph.d. om et automatiseret hakkejern, som kan luge markerne for ukrudt, uden at afgrøderne lider samme skæbne. I dag kører der robotstyrede lugemaskiner i salatmarker, men teknikken virker endnu ikke på andre typer af afgrøder.

- Maskinerne fungerer i salatmarker, fordi salat først bliver flyttet fra drivhuset og ud på marken, når planten er stor. Computeren i hakkemaskinen kan så indstilles på at hakke alt det ukrudt, som er mindre end salathovedet, og det fungerer, forklarer Henrik Skov Midtiby.

Skal skelne mellem afgrøder
Hans største udfordring ligger i at få computeren udviklet, så den lærer at skelne planternes form fra hinanden, når for eksempel en roe vokser frem af jorden i samme hast som ukrudtet.

- Du kan lære en dreng i børnehaveklasse at skelne en roeplante fra ukrudt. Det er mennesker utroligt dygtige til. Men det er meget kompliceret at få en robot til det. En robot kan groft sagt kun to ting. Den kan lægge to tal sammen, og den kan finde ud af, om et tal er større end et andet, fortæller Henrik Skov Midtiby.

Sammen med et par kollegaer forsker han derfor stadig i, hvordan de får computeren til at kunne genkende en roe- eller en majsplante fra en mælkebøtte eller rajgræs.

For mere information kontakt
Postdoc Henrik Skov Midtiby på hemi@kbm.sdu.dk eller tlf. 2135 6105 / mobil: 2135 6105

Fakta om Informations Ph.d.Cup
Hvert år afleverer 2.000 ph.d.-studerende deres afhandling som punktum for tre års forskning. For at sætte fokus på at få den nye viden ud i samfundet til inspiration for andre, har dagbladet Information udviklet Ph.d. Cup.
En dommerkomite har vurderet 35 indstillinger til Ph.d. Cup 2013 og har udpeget otte vindere. Vinderne er udvalgt på baggrund af en formidlingstekst skrevet ud fra en godkendt ph.d.-afhandling.
Den endelige kåring finder sted i DRs Koncertsal, tirsdag den 14. Maj.
(Kilde: Information)

Redaktionen afsluttet: 17.04.2013