Skip to main content
DA / EN

2017

 • 10.12.2018

  Indstil forfattere til Danmarks største litteraturpris

  Priskomiteen bag H.C. Andersen Litteraturprisen vil have dit bud på, hvem der skal modtage den prestigefyldte pris i 2020.

 • 18.12.2017

  Dekanatet: SDU ser ud til at vinde lidt på nyt bevillingssystem

  Det nye bevillingssystem for videregående uddannelser bliver langt mere komplekst end det hidtidige taxametersystem. Til gengæld ser SDU – ifølge ministeriets indledende beregninger - ud til at få lidt mere i bevillinger i det nye system – i hvert fald til en begyndelse.

 • 18.12.2017

  Til- og fravalgsproces på Humaniora

  SDU gennemfører frem til april 2018 til- og fravalgsproces for hele universitetet, der skal sikre balance i økonomien fremover. Processen kommer ikke til at medføre afskedigelser på Humaniora i 2018.

 • 15.12.2017

  Flere strategiske millioner til Humaniora

  Humanistiske forskere står bag fire af otte projekter, som har modtaget støtte fra direktionens pulje til strategiske indsatsområder i denne omgang.

 • 14.12.2017

  Den amerikanske professor siger farvel

  Professor David Nye fra Center for Amerikanske studier går på pension, og det blev i slutningen af november markeret med fratrædelsesforelæsning og en perlerække af superlativer.

 • 13.12.2017

  Humanioras nytårsquiz - er du rigtig klog?

  I Humanioras årsquiz kan du dyste med din kollegaer om, hvem der har bedst styr på året, der gik her på Humaniora på SDU.

 • 12.12.2017

  SDU Kolding bliver del af Danmarks første Design City

  Kolding Kommune kom i november – som første by i Danmark – på UNESCO’s prestigefyldte liste over kreative byer og kan nu kalde sig Design City. SDU Kolding spiller en vigtig rolle i kommunens designsatsning og ser frem til UNESCO-opmærksomhed.

 • 12.12.2017

  Sune Vork Steffensen bliver ny professor

  Sproget, samtalen og hvad det vil sige at være menneske? SDU’s nye professor i sprog, interaktion og kognition jonglerer med store eksistentielle spørgsmål i sin forskning. Det har bidraget til at opbygge et internationalt førende miljø inden for feltet på SDU.

 • 11.12.2017

  Når folk taler grimt på nettet

  Bekymringer omkring den grove tone online præger samfundsdebatten, selvom der er meget lidt sproglig viden på området. Et nyt forskningsprojekt på SDU kortlægger nu, hvor stort problemet med hadetale er i Danmark og Tyskland, og hvad forskellige befolkningsgrupper opfatter som hadetale.

 • 11.12.2017

  Filosoffer fra SDU rykker ud i folkeskolen

  Hvad er et menneske? Hvornår er man modig? De store filosofiske spørgsmål er på skoleskemaet på to af Odenses skoler, hvor filosoffer fra SDU vil teste, om filosofiske aktiviteter kan forbedre børns læring. Nyt fra Humaniora var med til filosofitime.

 • 08.12.2017

  De får Carlsberg-bevillinger

  Fire humanistiske forskere på SDU har netop modtaget Carlsberg-bevillinger til forskningsprojekter om dansk selvforståelse efter 1864, hekseri i det tidligt moderne Danmark, videnskabelige vidnesbyrd og ondsindet litteratur og prekariatet.

 • 04.12.2017

  Flere Velux-bevillinger til Humaniora på SDU

  Udfordringer omkring ældres brug af alkohol i ældreplejen og ældres oplevelser af at gå til lægen digitalt er i fokus hos de to humanistiske forskningsprojekter, der netop har fået Velux-bevillinger fra det tværgående program.

 • 09.11.2017

  Brug for nyt fokus på tosprogede børn

  Den anerkendte professor i to-sprogethed, Annick de Houwer, besøgte i oktober SDU med et opråb om en gang for alle at ændre på den fastfrosne tendens, at tosprogede halter bagefter i skolen. Der er brug for et nyt perspektiv, fastslog den belgiske professor.

 • 09.11.2017

  Pipe forsker i selvkørende biler

  Selvkørende biler har stået højt på mediedagsordenen det sidste år, men der er stadig lang vej, til de kan rulle ud på vejene. Nu skal Pipe på Humaniora bidrage med svar på nogle af bilindustriens udfordringer.

 • 09.11.2017

  Humaniora markerer sig positivt

  Med 28 pct. af den samlede kernegruppebevilling fra Velux Fonden i år og SDU's undervisningspris til designlektor Stina Teilmann-Lock er det værd at fremhæve, at Humaniora på SDU præsterer flotte resultater selv i en tid med økonomiske udfordringer.

 • 08.11.2017

  Humaniora har fået ny digital indsatsgruppe

  Digitaliseringen - og ikke mindst software, der effektivt kan finde mønstre i de store datamængder - åbner helt nye muligheder – også for humanistiske forskere. På Humaniora er en ny indsatsgruppe klar til at understøtte forskerne med bistand til datadrevne undersøgelser af menneskelig kultur.

 • 08.11.2017

  Vær beredt – beredskabsøvelser forude

  Det er blevet tid til de lovpligtige og uvarslede beredskabsøvelser på SDU.

 • 08.11.2017

  Forskernes vej til internationale medier

  Har du lyst til at dele din forskning med almindelige mennesker og samtidig få mulighed for, at forskningen når den helt store udbredelse i store internationale medier? Så kan SDU's nye samarbejde med organisationen The Conversation give dig et solidt fundament og hands-on hjælp til at opnå dine mål.

 • 08.11.2017

  Hun er årets underviser på SDU

  SDU’s undervisningspris gik i år til lektor Stina Teilmann-Lock fra Institut for Design og Kommunikation i Kolding. Læs om hendes bedste tip til god undervisning her.

 • 08.11.2017

  Måske er industrisamfundet slet ikke forbi?

  Den succesfulde fynske robotindustri kortlægges af historikere på SDU i samarbejde med Odense Bys Museer og Industrimuseet i Horsens. På den måde skal en mere nuanceret historie om det 21. århundredes industri frem i lyset.

 • 08.11.2017

  Det er ret kompliceret at handle på nettet

  Hvert år sætter danskerne ny rekord i nethandel, og nu vil et nyt forskningsprojekt på SDU undersøge i dybden, hvordan vores indkøb i butikker oversættes til en digital virkelighed? For måske er det slet ikke så enkelt at handle online, som vi tror?

 • 03.11.2017

  Jørn Brøndal bliver ny professor

  SDU’s nye professor i amerikansk historie beskæftiger sig med USA det meste af døgnet. Selv når han lufter familiens hund Felix, bliver han klogere på amerikanske forhold.

 • 30.10.2017

  Anerkendt designantropolog bliver æresdoktor

  Designprofessor Alison J. Clarke fra Universität für angewendte kunst i Wien har de seneste 20 år stået i centrum for udviklingen af humanistiske designstudier. Nu bliver hun æresdoktor på SDU.

 • 09.10.2017

  De får Velux-bevillinger

  Med tre ud af otte projekter er Humaniora på SDU flot repræsenteret i efterårets bevillinger fra Velux Fondens kernegruppeprogram.

 • 09.10.2017

  Hvad gør du, hvis det brænder på?

  Beredskabet på SDU fylder minimalt i hverdagen for de fleste. Nu vil fakultetets arbejdsmiljøudvalg på Humaniora sætte skub på arbejdet med at øge kendskabet til beredskabsproceduren.

 • 09.10.2017

  SDU's humanister kommer hurtigst i job

  Humaniora på SDU er bedst i Danmark til at få vores kandidater hurtigt i arbejde i forhold til landets øvrige humanistiske fakulteter. Det viser de nyeste beskæftigelsestal. Det er centralt at arbejde fokuseret videre med employabilitet for at fastholde succesen, understreger prodekan Lars Grassmé Binderup.

 • 09.10.2017

  Forskningsledere fandt nye netværk

  Stemningen var god, nærmest begejstret, da Humanioras forskningsledere var samlet til seminar om bl.a. mulighederne for nye forskningsstrategiske netværk, god forskningsledelse og arbejdet med impact på Humaniora.

 • 09.10.2017

  Gymnasiereform følges tæt af SDU-forskere

  Den nye gymnasiereform følges gennem de næste fire år tæt af et stort hold forskere fra Institut for Kulturvidenskaber, der undersøger, hvordan reformen udvikler og udfolder sig på mere end 40 gymnasier over hele landet.

 • 09.10.2017

  Velfærdsløsninger med tapas

  Nye velfærdsløsninger, nordisk tapas og hjemmepleje gik op i en højere enhed, da de studerende på New Nordic Design Thinking-talentprogrammet præsenterede syddanske sundhedsinteressenter for deres bud på bedre pleje i hjemmet.

 • 04.10.2017

  Historisk forelæsning om præster, læger og seksuelle overgreb

  Institut for Historie får 13. oktober til dette års Department of History Adress besøg af professor Joanna Bourke fra Birkbeck College, University of London

 • 28.09.2017

  Er viden noget man ejer?

  Er det eksamenssnyd eller bare tidssvarende læring, når studerende henter viden fra nettet eller folk udefra til deres eksamensopgaver? Det er blandt spørgsmålene, Nina Dohn søger svar på i sin doktordisputats om viden og læring.

 • 29.08.2017

  Læger skal lære empati af litteraturen

  SDU indfører nu – som det første universitet i landet – obligatorisk undervisning i litteratur og kreativ skrivning for medicinstuderende. Det skal sikre, at man uddanner mere empatiske læger. Vi var med til første undervisningsgang på Narrativ medicin.

 • 22.08.2017

  Nyt digitalt liv til Melville

  Den kanoniserede havforfatter Herman Melville er hypet internationalt – nu vil passionerede kræfter på SDU gøre ham mere kendt herhjemme via en ny hjemmeside.

 • 07.07.2017

  Dalende søgning til Humaniora

  Knap 1500 håbefulde studerende har søgt Humaniora på SDU som 1. prioritet i år. Det er en tilbagegang på 9 pct. i forhold til sidste års rekordhøje ansøgertal.

 • 07.07.2017

  To FKK-bevillinger til forskernetværk på Humaniora

  Lektor Ane Qvortrup og lektor Kathrin Maurer modtog i juni bevillinger fra Det Frie Forskningsråd - Kultur og Kommunikation til at opbygge forskernetværk indenfor droner og uddannelsessystemet.

 • 07.07.2017

  Festligt farvel til årets kandidater

  Humanioras kandidater anno 2017 blev fejret med kandidatafslutning, der bød på flersprogligt musikalsk indslag og festforelæsning ved lektor Michael Brengsbo

 • 07.07.2017

  God sommer fra dekanen

  Internationalisering og pæne beskæftigelsestal gør Humaniora og SDU dagsordensættende i de nationale nyheder.

 • 30.06.2017

  SDU styrker IT-sikkerhed

  Direktionen på Syddansk Universitet har besluttet at øge IT-sikkerheden på grund af stigende problemer med cyberangreb.

 • 29.06.2017

  Danskerne har særligt hang til boligindretning

  Vores intense interesse for hjemmet er langt fra et nyt fænomen. Den bygger på en længere udviklingshistorie op gennem det 20. århundrede, især formet af arkitekturpersonligheders brede formidling og lanceringen af Bo Bedre midt i parcelhus-boomet. Det viser ny forskning på SDU.

 • 16.06.2017

  Stasi-dokumenter fundet på SDU

  En bunke tyske avisudklip indleveret til lektor Thomas Wegener Friis fra Center for Koldkrigsstudier gemte på originale stasi-dokumenter fra Gørlitz i Sachsen.

 • 15.06.2017

  10,7 millioner til humanistisk forskning

  En stribe humanistiske projekter indenfor velfærd, sundhed og open data har den seneste måned modtaget støtte fra SDU’s strategiske puljer og Det Frie Forskningsråd. Det løfter den humanistiske forskning på SDU med 10,7 mio. kr. de næste år.

 • 15.06.2017

  Kritisk lup på sociale mediers teknologi

  Hvad betyder det for vores venskaber, at vi lader Facebooks teknologier hjælpe os med at systematisere vores venner? En gruppe forskere på Centre for Multimodal Communication undersøger, hvad teknologien bag sociale medier gør ved vores kommunikation.

 • 15.06.2017

  Forårets HUM SEED-midler er uddelt

  To spirende forskningsprojekter om postmigration og den æstetisk-historiske kultur fra 1550-1650 har netop modtaget HUM SEED-støtte fra forskningsstøtterådet på Humaniora.

 • 15.06.2017

  Turisme-uddannelse får EU-hæder

  Kandidatuddannelsen European Master in Tourism Management på SDU Kolding er med i EU's absolutte elite af videregående uddannelser. Et ekspertpanel under EU-kommissionen har netop fremhævet turisme-kandidaten som en succeshistorie.

 • 15.06.2017

  Har du æg i banken?

  Nye nedfrysningsteknologier til sikker opbevaring af æg, sæd, ovarievæv og embryoner er i fuld gang med at forandre måden, vi får børn på. Professor Charlotte Kroløkkes nye Ice Age-projekt udforsker, hvordan de nye teknologier påvirker os.

 • 15.06.2017

  Fra danske indvandrere til ærkeamerikanere

  De ca. 450.000 danskere som immigrerede til USA var hurtigere end nordmændene og svenskerne til at udleve den amerikanske drøm om social opstigen i samfundet. Det er blandt konklusionerne i en doktordisputats fra adjungeret professor ved SDU, Torben Grøngaard Jeppesen, der forsvares 16. juni.

 • 15.06.2017

  Sådan bliver museerne vores

  Kan mere innovativ formidling gøre os til bedre borgere, når vi går på museum? Det undersøger Vores Museum-programmet under SDU-professor Kirsten Drotner. Nyt fra Humaniora var med på projektets internationale konference i maj.

 • 05.05.2017

  Konference om Amerikas farver

  Farver definerer USA, og det udfoldes 22.-24. maj på SDU og Egeskov Slot, når Nordic Association for American Studies holder international jubilæumskonference for et rekordstort antal deltager fra primært USA og de nordiske lande.

 • 05.05.2017

  5,7 millioner kr. til forskning i reproduktion

  Professor Charlotte Kroløkke har netop modtaget en bevilling fra Det Frie Forskningsråd - Kultur og Kommunikation til sit forskningsprojekt om, hvad nye nedfrysningsteknologier betyder for vores reproduktion - både juridisk, etisk og kulturelt.

 • 05.05.2017

  Intern dimensionering og stor tak for indsatsen ved testbaseret optag

  En række bachelor- og kandidatuddannelser på tværs af fakulteterne får i 2017 justeret kapaciteten på deres optag, har SDU besluttet. Læs her om baggrunden for og detaljerne i kapacitetstilpasningen.

 • 05.05.2017

  Studerende får boost til karrieren

  Dette forår sætter Det Humanistiske Fakultet ekstra fokus på at klæde de studerende på, så de kan omsætte deres akademiske kompetencer til job efter uddannelsen.

 • 05.05.2017

  Underklassen er blevet litterær

  Digte og romaner om at leve på kanten af samfundet buldrer frem med Morten Pape, Yahya Hassan og Karina Pedersen som debatskabende frontløbere. Det giver et nødvendigt og nuanceret indblik i en ellers udskældt samfundsgruppe viser ny forskning.

 • 03.05.2017

  Forskningens døgn på alle campusser

  Forskningsformidling for store og små var i fokus, da SDU på vidt forskellige måder deltog i den landsdækkende Forskningens Døgn.

 • 03.05.2017

  Han gør græske dramaer levende igen

  Lektor Marcel Lysgaard Lech er godt i gang med at oversætte de klassiske græske dramaer til dansk. Det seneste år har han udgivet tre bøger på Hans Reitzels Forlag og er blevet en vigtig samarbejdspartner for landets teatre.

 • 03.05.2017

  Robotter skal tale som Steve Jobs

  Hvis robotter taler med samme sprogmelodi som Apples tidligere leder, virker de mere overbevisende og charmerende på mennesker. Det viser ny forskning ledet af professor Kerstin Fischer på Institut for Design og Kommunikation.

 • 07.04.2017

  Testbaseret optag er en fordel for Humaniora

  Nu går det løs med SDU’s satsning på at skabe det bedste match mellem studerende og uddannelser via testbaseret optag. Det nye optag vil særligt gavne på Humaniora, mener prodekan for uddannelse, Lars Grassmé Binderup.

 • 07.04.2017

  Vi tænker bedst med hænderne

  Plastikzebraer og piberensere er bedre end pen og papir, når vi skal løse problemer. For hjernen har brug for kroppen som medspiller i problemløsning. Det viser international forskning, som lektor Sune Vork Steffensen står bag sammen med Kingston-kollegaer.

 • 07.04.2017

  20 mio. kr. til at udvikle dansk i folkeskolen

  Dansklærerne skal pakke tekstanalyserne væk og lade folkeskoleeleverne drage på opdagelse i computerspil og noveller for at blive dygtigere. Det er målet med lektor Nikolaj Elf og en række andre SDU-forskeres udviklingsprogram, som netop er skudt i gang på landets folkeskoler.

 • 07.04.2017

  Humaniora-forskere får del i strategiske millioner

  De første 12,9 mio. kr. er uddelt til projekter under SDU’s strategiske indsatsområder droner, open data og velfærdsinnovation. Forskere fra Humaniora er involveret i 6 af 15 tværfaglige projekter.

 • 05.04.2017

  Succes med samlet Åbent Hus

  Der var mange besøgende både ved standene og til oplæggene ved dette års Åbent Hus-event for kandidat, tilvalg, sidefag og efter- og videreuddannelse.

 • 05.04.2017

  Vejledningen vil ud til alle studier

  På to år har den nye studievejledning på Humaniora haft 5500 til kollektiv og 6000 til individuel vejledning. Nu vil man ud på endnu flere uddannelser med kongstanken om, at mere målrettet information til de studerende øger trivsel og modvirker frafald.

 • 29.03.2017

  Når sproget bliver hadefuldt

  Hadefulde kommentarer florerer på nettet - men meget få anmeldes. SDU-forskere har sat den sproglige lup på hadefuld tale for at gøre os klogere på, hvad vi egentlig siger til hinanden.

 • 17.03.2017

  Mindeord for Mahmoud Nadim Shakir

  Mahmoud Nadim Shakir døde 9. marts 2017 på Hospice Fyn efter lang tids sygdom. Han blev 61 år.

 • 17.03.2017

  Stolen og samtiden

  1,5 mio. kr. fra Ny Carlsbergfondet har SDU og Trapholt netop modtaget til at undersøge stolen og dens forhold til samfundet.

 • 09.03.2017

  Når sprog står mejslet i sten

  Gamle runesten indeholder vigtig viden om sprogets udvikling. Institut for Sprog og Kommunikation og Center for Middelalderstudier inviterer til symposium om runer og deres betydning.

 • 03.03.2017

  Kampen om den nationale sprogstrategi

  Sproguddannelserne på de danske universiteter er blevet droslet ned. Samtidig efterspørger erhvervslivet og gymnasierne fremmedsprogskompetencer. Nu forsøges problemet løst med en national sprogstrategi.

 • 03.03.2017

  Testbaseret optag står sin prøve

  SDU vil sikre det bedste match mellem studerende og uddannelser med det nye testbaserede optag, som rulles ud i år. At dømme efter de knap 1000 flere besøgende til Åbent Hus 25. februar i campusbyerne, så er interessen stor – også for Humaniora

 • 02.03.2017

  Mød den nye formand for Akademisk Råd

  Det nye Akademisk Råd skal have en markant stemme i de kommende års store forsknings- og uddannelsespolitiske diskussioner, mener formand Casper Sylvest fra Institut for Historie

 • 02.03.2017

  Droner – mellem begejstring og frygt

  Dronen er en hypet gadget, bruges i krig og giver nye muligheder bl.a. for miljøovervågning. To forskere på SDU vil nu undersøge befolkningens ambivalente syn på droner.

 • 01.03.2017

  Digitale muligheder for evaluering

  Fra dette semester er der mulighed for at evaluere undervisningen digitalt, og de første erfaringer fra bl.a. Audiologi er positive.

 • 27.02.2017

  Eliteforsk-stipendie til kulturel madforskning

  Ph.d-stipendiat Kathrine Meldgaard Kjærs kulturelle forskning i mad og fedme er så nytænkende og væsentlig, at hun netop har modtaget et af Uddannelses- og Forskningsministeriets Eliteforsk-rejsestipendier.

 • 27.02.2017

  Kvindelige stikkere under besættelsen

  For nylig døde Grethe Bartram, kvinden, som efter 2. verdenskrig blev kendt som 'storstikkersken fra Århus'. Netværk for Nazisme- og Holocauststudier stiller derfor skarpt på kvindelige stikkere under besættelsen.

 • 24.02.2017

  Bog om USA's sorte historie i spil til bogpriser

  Lektor Jørn Brøndals anmelderroste bog om det sorte Amerikas historie er nomineret som årets historiske bog og til Læsernes bogpris.

 • 23.02.2017

  Der er bid i kønsforskningen på SDU

  Mænd, kvinder og transkønnede tiltrækker fornyet interesse fra forskere og studerende på Institut for Historie, for kønnene og deres historie påvirker livet i den virkelige verden i dag.

 • 22.02.2017

  Findes den store europæiske roman?

  Amerikanerne har de store amerikanske romaner, som fortæller, hvem de er. Men hvad har europæerne i disse krisetider for Europa? I ny antologi går 16 SDU-forskere på jagt efter de store europæiske romaner. Antologien præsenteres på et åbent seminar 3. marts.

 • 15.02.2017

  Meningen med børns pjat på Youtube

  Når 7-årige Naja spiser ulækre jelly beans med sin bror på Youtube, er der stadig brug for børnekulturforskningens nestor fra SDU, Flemming Mouritsen. I hvert fald hvis man vil forstå, hvad børnene har gang i.

 • 15.02.2017

  Kongelig bogleverandør

  En kongelig modtagelse. Det har adjunkt og ph.d. ved Institut for Historie Rasmus Glenthøj fået i anledning af sin antologi om forholdet mellem Norge og Danmark. I januar i år fik han æren af at overrække værket til Hendes Majestæt Dronning Margrethe på Amalienborg.

 • 07.02.2017

  Danske jøder i Theresienstadt

  470. Så mange jøder blev under 2. verdenskrig sendt fra Danmark til koncentrationslejren Theresienstadt. Nu har en dansk forsker skrevet en tysk ph.d.-afhandling om deres ophold i lejren. Onsdag d. 8. februar holder hun foredrag på SDU.

 • 03.02.2017

  Middelalderen skal have sin egen litteraturhistorie

  Skriftsproget og litteraturen gennemgik en enorm udvikling i løbet af middelalderen. Det skal frem i lyset nu, hvor Center for Middelalderlitteratur på SDU vil skrive middelalderens europæiske litteraturhistorie.

 • 03.02.2017

  De får HUM SEED-bevillinger

  Fire projekter om filosofi for skolebørn, middelalderforfatteres selvbevidsthed, øget opmærksomhed på patienters sygehistorier og menneskers reaktion på håndskrift har netop fået HUM SEED-støtte.

 • 03.02.2017

  Genvej til udlandet

  Flere forskere på humaniora har fundet en enkel måde at skubbe ekstra gang i internationaliseringen af SDU. De skaffer nye udvekslingsaftaler hjem via deres internationale forskernetværk.

 • 13.01.2017

  Travis J. Wiltshire skal måle menneskelig interaktion

  Med et Distinguished Postdoctoral Fellowship skal Travis J, Wiltshire måle menneskelig interaktion mellem psykoterapeut og patient.

 • 01.01.2017

  Nye nyheder fra Humaniora