Nyheder 2024 fra Det Naturvidenskabelige Fakultet
-
05.12.2024
Nye stenrev i Odense Fjord skal hjælpe biodiversiteten på vej
Stenrev er en vigtig naturtype, som bidrager til, at vandets smådyr kan trives. Nu kommer der to nye i Odense Fjord, og partnerne bag håber på en forbedret biodiversitet.
-
27.11.2024
Jeg gik efter en lidt blødere start på arbejdslivet
En god overgang fra studie til job var vigtigt for Kamilla, og det fik hun i virksomheden BEC Financial Technologies, som tilbyder nyuddannede et graduate program af et års varighed. ”Det var spændende, at en virksomhed ville investere i mig”.
-
22.11.2024
Fra molekyle til helbred: Jagten på fedtets gåder
Lipider er fedtmolekyler, og i vores krop findes tusindvis af forskellige lipider. Nogle er nødvendige for at kroppen kan fungere, andre er skadelige. Nils J. Færgeman forsøger at forstå, hvordan lipiderne fungerer på et molekylært og cellulært niveau, så vi kan blive bedre til at behandle sygdomme som diabetes og hjerte/kar-sygdomme.
-
21.11.2024
Uglegylp og bidemærker i nødder: Gå en tur i skoven og hjælp forskerne med at kigge efter hasselmus
Hasselmusen er sjælden. Den findes forskellige steder på Fyn og Sjælland, og for nylig er den blevet spottet i Jylland. Nu beder biolog fra SDU og Naturama danskerne om hjælp til at finde ud af, hvor den lever ved at kigge efter bl.a. uglegylp og bidemærker i nødder.
-
18.11.2024
Det er altid okay at spørge om hjælp
At deltage i alt det sociale på uni er en god investering, lyder det fra Cathrine Simone Kahya, der har taget en kandidat i Farmaci: Det gør det nemmere og sjovere at studere. I dag arbejder hun som faglig leder på et apotek.
-
12.11.2024
Hun vil udforske potentialet i at bruge hyppigt forekommende metal
Med en bevilling på 16,5 mio. kr. skal kemiker Christina Wegeberg udforske det hyppigt forekommende metal mangans potentiale til at høste solens lys. Lykkes det hende at tæmme mangan, kan det måske afløse nogle af de sjældne og dyre ædelmetaller, som bruges i dag.
-
08.11.2024
På jagt efter højværdistoffer i bioaffald
Hvert år smider EU-landene 118-138 mio. tons bioaffald ud – det er fx haveaffald, madaffald og affald fra fødevareproduktion. Ud med affaldet smider vi værdifulde stoffer, som kan udvindes og genbruges af bl.a. medicinalfirmaer og fødevareproducenter til nye produkter.
-
05.11.2024
73 mio. kr. til bedre forståelse af kvælstofkredsløbet og dets betydning for klimaet
Professor Bo Thamdrup fra BIOLOGI er med i nyt, internationalt forsker-samarbejde, der har modtaget ca. 73 mio. kr. fra EU til at undersøge, hvordan store mængder kvælstof forsvinder fra særlige iltfattige dele af havene.
-
01.11.2024
Jeg ville bare ikke være gymnasielærer
Hvad gør man, når man gerne vil læse matematik, men virkelig ikke har lyst til at blive gymnasielærer bagefter? Ninas gymnasielærer pegede hende i retning af Anvendt Matematik, og i dag arbejder Nina som data engineer på TV 2.
-
29.10.2024
Der er flere muligheder, end man lige tror
Hans Letort har næsten ikke været i lab siden studietiden. Nu arbejder han med kvalitetssikring i medicinalvirksomheden Orifarm. Det foregår ved en computer, og det passer ham fortrinligt.
-
23.10.2024
DFF-bevillinger booster 11 forskningsprojekter på Det Naturvidenskabelige Fakultet
Ti forskere fra Det Naturvidenskabelige Fakultet modtager støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond til 11 projekter.
-
23.10.2024
Mikrober spiser jernrør: Nu afslører forskere hvordan
Olie- og gasindustrien frygter den lille mikrobe Methanococcus maripaludis, fordi den kan nedbryde underjordiske rørledninger og andre skjulte jern-konstruktioner til pulver. SDU-forskere giver os nu et hint om, hvordan vi kan stoppe mikroberne.
-
21.10.2024
Jeg kan godt lide at gøre data spiselige
Med en kandidat i data science har David fået job i et stort firma, hvor han bl.a. skal sørge for at få forskellige typer data til at spille sammen. ”En fed opgave” siger han.
-
10.10.2024
Hvad er det, der foregår, når vi får type 2-diabetes?
I sit ph.d.-projekt har Isabell Victoria Strandby Ernst zoomet ind på beta-cellerne, som er ansvarlige for at producere insulin
-
07.10.2024
Planter kan fjerne mikro- og nanoplastik fra miljøet
Det har længe vakt bekymring, at planter kan optage mikro- og nanoplastik fra naturen. Men hvorfor ikke betragte det som en fordel, spørger forskere nu og foreslår at dyrke planter, der kun har til formål at fjerne plastikpartikler fra miljøet.
-
04.10.2024
Jeg havde aldrig prøvet at kode før jeg startede på Datalogi
Kærligheden til matematik og lysten til at bruge den til noget kreativt trak Anne ind på Datalogi-studiet. I dag arbejder hun som softwareudvikler for Danmarks største streamingtjeneste, TV 2 Play.
-
25.09.2024
Hvis du klør på, kan du mere end du tror
Isa drømte om at blive biolog, men havde kun matematik på B-niveau og var i øvrigt fuldstændigt flad efter gymnasiet. I dag har hun sit drømmejob som biologisk formidler på Kattegatcentret.
-
10.09.2024
Bølledelfiner angriber marsvin i danske farvande
Brækkede knogler og punkterede organer: Det går hidsigt for sig, når delfiner angriber og dræber marsvin i Danmark. SDU’s biologer holder øje med, om marsvinene risikerer at blive fortrængt af aggressive delfiner.
-
21.08.2024
Danmarks nye kvantesikre netværk er startet i en skov
Forskere og teknikere er ved at lægge en hjørnesten, der skal sikre Danmarks førerposition inden for kvantekommunikation og samtidig udgøre et værn mod den trussel, kvantecomputere kan udgøre i de forkerte hænder.
-
25.07.2024
Kemiske analyser afslører stoffer fra Tycho Brahes mystiske laboratorium
-
01.07.2024
Forskere forplumrer resistent bakteries strategi
Bakterier er eksperter i at udvikle antibiotika-resistens. En af deres strategier er at dække deres cellevæg med klæbrig og sej biofilm, som antibiotika ikke kan trænge igennem. En ny opdagelse kan nu sætte en stopper for denne strategi.
-
20.06.2024
Sapere Aude bevilling til Konstantin Wernli
Konstantin Wernli fra Centre for Quantum Mathematics på IMADA har modtaget knap 6,2 mio. fra Danmarks Frie Forskningsfond kr. til at starte sin egen forskningsgruppe.
-
13.06.2024
Urtidens have og atmosfære pulsede i takt i 200 mio. år
Forskere har kortlagt, hvornår Jordens have gik fra at være iltfri til at være iltholdige. Det skete over mange millioner år, hvor havenes iltindhold steg og faldt mange gange – altid synkront med atmosfærens indhold af ilt.
-
06.06.2024
Forskere finder ilt i havområder, hvor ingen andre har fundet ilt før
Ilt er vitalt for langt de fleste livsformer. Derfor vækker det opsigt, at en ny teknik, udviklet på bl.a. SDU, har fundet småbitte koncentrationer af ilt i det sydøstlige Stillehav, hvor man aldrig tidligere har fundet ilt.
-
23.05.2024
10 mio. kr. til forskning i zombie celler
Panos Galanos har fået støtte til at etablere sin egen forskningsgruppe på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi. Den skal forske i de bizarre zombie-celler, der på den ene side kan hæmme delingen af kræftceller og på den anden side fremme den.
-
21.05.2024
Vi er på vej til at tabe kampen mod resistente bakterier
Verdenssundhedsorganisationen WHO har netop udsendt en opdateret liste over verdens farligste bakterier. Ikke overraskende toppes listen igen af antibiotika-resistente bakterier. Som mikrobiolog og leder af Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på SDU er jeg bekymret for, om vi er på vej til at miste kontrollen over de resistente bakterier, så de nu udgør en potentiel trussel mod alle befolkningsgrupper.
-
02.05.2024
Lancering af Translational Cancer Hub
Translational Cancer Hub (TCH) i Odense er et banebrydende initiativ, der vil skubbe til grænserne inden for både klinisk forskning og grundforskning i kræft.
-
30.04.2024
Datamangel gør det svært at identificere hormonforstyrrende stoffer
Mangel på data fra kemikalieindustrien i EU gør det umuligt at afgøre, om stoffer, der bl.a. anvendes i forbrugerprodukter, er hormonforstyrrende. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet og SDU anbefaler, at informationskravene i EU-lovgivningen opdateres og peger samtidig på metoder til at vurdere kemiske stoffer, så tilgængelig information udnyttes bedst muligt.
-
29.04.2024
Kan det brune fedt hjælpe os i kampen mod fedme?
I modsætning til kroppens hvide fedt er det brune fedt sundt, for det hjælper os med at forbrænde kalorier. Forskningsinteressen i brunt fedt er derfor stor, og nu melder et dansk-tysk forskerhold om en ny opdagelse.
-
03.04.2024
Sex er evolutionens største succes
Evnen til forplantning anses af forskere som evolutionens største succes. Men hvorfor skal det være så kompliceret, udmattende og nogle gange endda også livsfarligt at formere sig? Og findes jomfrufødsler i virkeligheden?
-
23.03.2024
Global opvarmning: Dyr parrer sig oftere, når det er varmt
Gør klimaforandringer det lettere eller sværere for dyr og planter at formere sig? Det findes der ikke noget enkelt svar på. Flere studier peger dog på, at dyr parrer sig oftere, når vejret bliver varmere. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de får flere unger, eller at ungernes chancer for at overleve er gode. Hvordan hænger det sammen?
-
11.03.2024
Ny viden: Sådan holder proteinerne styr på gener, så vores celler ikke fejludvikler sig
Hvis vores celler formåede at kopiere sig 100 pct. korrekt, når de skal udskiftes, ville vi undgå en lang række sygdomme. Men det gør de ikke; tværtimod kan det gå galt under kopieringen, og så kan vi blive syge. Nyt studie tager os med helt ind i cellens maskinrum, hvor generne i vores DNA reguleres.
-
07.03.2024
Ny indsigt i kræftcellers vækst og spredning
I de fleste kræftpatienter er der en overaktivitet af proteinet MYC i kræftcellerne. Nu har et dansk forskerhold opdaget en hidtil ubemærket funktion af MYC, som potentielt kan hæmmes, så kræftcellerne svækkes.
-
05.03.2024
Mere havbund i Arktiske Hav kan nu få sollys
De fleste af solens stråler, der falder på Arktiske Hav, reflekteres af havisen, så økosystemerne under isen ikke får sollys. Men i takt med, at isen smelter, bliver større områder af hav og havbund udsat for sollys i længere perioder, og det kan sætte gang i fotosyntese og gøre Arktiske Hav mere produktivt. Det sker dog ikke alle steder, viser nyt studie.
-
26.02.2024
Fedme – hvad er sandt og falskt?
Jan-Wilhelm Kornfeld er professor og forsker i fedmens molekylærbiologi. Her svarer han på fem påstande om fedme
-
26.02.2024
Forskere flytter fedme op i hjernen
Mens verden bliver federe og federe, peger forskning i stigende grad på, at fedme kan skyldes aktivering af hjernens belønningscentre, så man får tilfredsstillelse ved at spise, selvom kroppen ikke mangler næring. Det er de samme belønningscentre som de, der aktiveres af f.eks. kokain- og amfetamin
-
26.02.2024
EliteForsk-pris til SDU-forsker med hang til mikrober
Amelia-Elena Rotaru, professor ved Biologisk Institut på SDU, er en af fem yngre forskere i international særklasse, som i dag modtager den prestigefyldte EliteForsk-pris fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
-
21.02.2024
Nu ved vi, hvordan bardehvaler synger – og at menneskestøj forstyrrer deres kommunikation
Nyt studie viser, at de ikoniske bardehvaler, f.eks. blåhvalen og pukkelhvalen, har udviklet nogle særlige strukturer i deres strubehoved, som gør dem i stand til at producere deres omfattende repertoire af undervandssang.
-
09.02.2024
Overraskende adfærd hos et af de pattedyr i verden, vi ved mindst om
Næbhvaler er nogle af de mindst studerede pattedyr i verden. Nu afslører nyt studie overraskende nyt om arten Bairds næbhval.
-
06.02.2024
Samarbejde om Odense Fjord og Fyn skal inspirere andre EU-lande
Flere forskere fra SDU er med i nyt EU-projekt, der skal finde gode løsninger på bedre vandmiljø og klimatilpasning til hele Europa.
-
22.01.2024
Hun dykker ned i fedtvævets maskinrum
Med dygtighed og godt hjulpet af nysgerrighed, stædighed og arbejdsdisciplin har professor og centerleder Susanne Mandrup afdækket ny viden om regulering af fedtcellernes gener og funktioner. Viden, som kan få betydning for forebyggelse og behandling af sygdomme. Derfor modtager hun Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2024 på 5 mio. kr.
-
18.01.2024
Nyt billede af sort hul begejstrer astrofysikere
I 2019 så verden det første billede nogensinde af et sort hul. Nu kommer forskerne med et nyt billede af det samme sorte hul, og de er begejstrede for at se, at billederne ligner hinanden.
-
16.01.2024
Trods intensive videnskabelige analyser er dette hoved stadig et mysterium
I næsten 200 år har arkæologer undret sig over en mystisk brunfarvning på det oldgræske Parthenon-tempel i Grækenland. Nu har SDU-forskere foretaget nye videnskabelige analyser, og deres dom er klar: Mysteriet består.
-
09.01.2024
Jagten på et godt match
Nye lægemidler er ligesom gode partnerskaber: De bygger på et godt match. At finde et godt match mellem kemiske stoffer og deres såkaldte targets er derfor et typisk udgangspunkt i arbejdet med at udvikle nye lægemidler. Den udvikling vil Stefan Vogel sætte turbo på med en NERD-bevilling på 14 mio. fra Novo Nordisk Fonden.
-
02.01.2024
Fastekure i sig selv får ikke de ekstra kilo til at forsvinde
Fastekure er populære, og der er mange helbredsfordele ved dem. Men at man kan spise, hvad man vil og stadig tabe sig, skal man ikke regne med, siger forsker, der har gransket den videnskabelige litteratur.