Skip to main content
DA / EN
Naturgenopretning

Nye stenrev i Odense Fjord skal hjælpe biodiversiteten på vej

Stenrev er en vigtig naturtype, som bidrager til, at vandets smådyr kan trives. Nu kommer der to nye i Odense Fjord, og partnerne bag håber på en forbedret biodiversitet.

Af Birgitte Svennevig, , 05-12-2024

Partnerne i Odense Fjord Samarbejdet er i fuld gang med at anlægge to nye stenrev i Odense Fjord.

Revene skabes ved at forsyne fjordbunden med 4.500 tons sten, så der dannes to rev, der er ca. 200 m lange, seks meter brede og1 - 1,5 meter høje.

- Stenene har mange gode egenskaber. De danner huller og sprækker, som tiltrækker krebsdyr, fiskeyngel og meget andet dyreliv. Større alger kan også vokse på stenene. Derudover skal stenrevet beskytte ålegræsset mod stress fra bølger og strøm, så det får bedre vækstvilkår. Det bliver spændende at følge resultaterne, siger Timi Løvholdt Banke, der er ph.d.-studerende på Biologisk Institut.

Ingen naturlige stenrev tilbage

Stenene er store sprængsten, (større end 40 cm i diameter), og når de bliver lagt ovenpå hinanden, vil der dannes huller og sprækker, som fjordens dyr kan gemme sig i. Hullerne i stenrev er også attraktive ynglesteder, og stenene giver tangplanter noget at hæfte sig på, så der også kan komme vegetation på fjordbunden. 

Ligesom mange andre steder i de indre, danske farvande er bunden af Odense Fjord i dag blottet for naturlige stenrev, fordi vi i årenes løb har fisket stenene op og brugt dem til byggeri.

Det har - i samspil med en række andre faktorer som især udledning af næringsstoffer – bidraget til, at Odense Fjord i dag ikke er i det, som biologerne kalder ”god økologisk vandtilstand”.

Fjorden er vores fælles ansvar

Tim Vermund, klima- og miljørådmand i Odense Kommune.

Blandt de partnere i Odense Fjord Samarbejdet, som har engageret sig i anlægsprojektet, er Odense og Nordfyns Kommuner. Begge har bidraget med finansiering.

- Fjorden er vores fælles ansvar. Stenrev er essentielle for at gøre en positiv forskel for fjorden, og der er hårdt brug for flere af den slags projekter i fremtiden, siger Tim Vermund, klima- og miljørådmand i Odense Kommune.

Formanden for teknik- og miljøudvalget i Nordfyns Kommune, Anders Thingholm, er enig.

Odense Havn bidrager også

- Odense Fjord er en del af vores identitet og en vigtig ressource for Nordfyns Kommune. Med det ansvar følger en forpligtelse til at bidrage til fjordens fremtid. Jeg er overbevist om, at vi skaber de bedste løsninger ved at inddrage lokalsamfundet og arbejde tæt sammen på tværs af sektorer, siger han.

Det store anlægsprojekt kræver også flere serviceydelser, facilitering og logistik, som endnu en partner i samarbejdet, Odense Havn, bidrager med.

- For os som havn er fjorden en central del af vores dagligdag. Derfor er vi med i Odense Fjord Samarbejdet; vi vil gerne bidrage til positive projekter som dette, der kan forbedre miljøet i fjorden, siger Carsten Aa, Direktør, Odense Havn.

Plante ålegræs ud

Stenrevene er kun en del af løsningen fra Odense Fjord Samarbejdet. Næste ønske i den større restaureringsplan er at etablere flere såkaldte marine virkemidler, som skal spille sammen med stenrevene og mindsket udledning af næringsstoffer.

Det er f.eks. sandcapping, hvor man lægger et flere cm tykt lag sand ovenpå fjordbunden, hvor den er for mudret til, at ålegræs kan vokse (ålegræs vokser naturligt i sandbund). Der er også planer om at udplante ålegræsstiklinger på steder, hvor de har en chance for at overleve og formere sig, så der kan opstå egentlige ålegræsbede. Ålegræs er ligesom stenrev gode levesteder for fiskeyngel, der har brug for at kunne gemme sig.

Der mangler dog stadig finansiering til at gennemføre disse ønsker.

Hvem står bag?

Etableringen og efterfølgende videnskabelig monitorering af revene er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, Odense Kommune, Nordfyns Kommune og Biologisk Institut på SDU. Odense Havn har bidraget med serviceydelser. Projektledelsen ligger hos SDU med understøttelse fra Odense Fjord Samarbejdet.

Redaktionen afsluttet: 05.12.2024