Skip to main content
Religionsforskning

Berømt religionsforsker besøger SDU

Hvorfor mente de første kristne, at Jesus var en gud? Og var det almindeligt på den tid, at ophøje mennesker til guder? Amerikansk professor gæster SDU og forsøger at kaste lys over emnet.

Man kan hurtigt mærke jorden brænde under sig, hvis man i kristne kredse får udtalt, at det manglende fund af Jesus’ grav, kan skyldes, at Jesus højst sandsynligt blot blev smidt i en grøft og efterladt til vilde dyr.

Denne teori er professor Bart Ehrmann imidlertid kommet med. Og det er en underdrivelse at sige, at hans udtalelse er blevet mødt med vrede blandt kristne verden over. Ehrman går religionshistorisk til værks, og det vil ofte betyde, at man som forsker må tale religionerne midt imod.

Jesus levede på samme tid som de romerske kejsere, som ofte blev anset for guddommelige. Så hvorfor skulle en mand som Jesus ikke også beskrives som guddommelig af hans følgere?

Et religionshistorisk velargumenteret synspunkt, som den amerikanske professor forsøger at vise gennem sin forskning, hvor han betragter de tidlige kristne kilder på linje med de kilder, der fortæller om de romerske kejseres guddommelighed.

Bart Ehrmann gæster SDU 20. september, hvor han holder en offentlig forelæsning om dette emne.

- Bart Ehrman har ofte skrevet om den historiske Jesus, herunder spørgsmålet om hvad der motiverede hans tilhængere til at opfatte ham som en gud. Vi skal høre hans bud på en komparativ undersøgelse af Jesus og de guddommeliggjorte kejsere i det første århundrede. De forbløffende ensartede religiøse udtryk kan naturligvis være tilfældige, men da de optræder på samme tid det samme sted, er der grund til at efterlyse common grounds, siger lektor i religionshistorie, Mikael Rothstein.

Forelæsningen finder sted 20. september kl. 14-16 i lokale O100.

Redaktionen afsluttet: 02.09.2016